A MESODERMA KIALAKULÁSA, A CSÍRALEMEZEK SZÁRMAZÉKAI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
4. Az idegrendszer fejlődése
Advertisements

A szivacsok a csalánozók és a gyűrűsférgek törzse
Megtermékenyítés, beágyazódás, pete és mellékrészeinek fejlődése
A hashártya (peritoneum).
A köztakaró és képletei Testüregek
Idegrendszeri alapfogalmak
A szájnyílástól a belekig
A szaporodás élettana.
Emberi test 8. osztály.
Emberi test Ridegné Cseke Irén.
Drosophila morphogenesis
Rosacea.
Az arckoponya csontjai
A hasnyálmirigy.
A gerinc.
A GERINCOSZLOP SZERKEZETE ÉS FELÉPÍTÉSE
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Humán Morfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet
Általános fejlődéstan
Általános fejlődéstan
Az idegrendszer fejlődése Az agy
Kötőszöveti rostok, a kötőszövet fajtái Dr Gallatz Katalin
Vegetatív reflex, a gericvelő pályái
Blastula Dr Gallatz Katalin.
Neurulatio, lefűződés, magzatburkok
A szájnyílástól a belekig
Sejtkapcsoló struktúrák
Az ember idegrendszere
AZ IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
Az idegrendszer fejlődése
Állatok szabályozása Az idegeimre mész…..…..
Az állatok mozgása Csiga-biga gyere ki…….
Rekreáció szervező és egészségfejlesztő szak
A keringési rendszer.
Légzőrendszer.
Kiegészítések. 1.A sejtek differenciáltsági állapotai A sejteket osztályozhatjuk aszerint, hogy milyen képességük (potenciájuk) van más típusú sejtekké.
Idegrendszer – systema nervosum
Az újszájú állatok egyedfejlődése
Szaporodás- és fejlődésbiológia Orbánné Kiss-Vámosi Emőke.
25.lecke Az állatok szaporodás és egyedfejlődés
EMBERI SZÖVETEK Szövet fogalma: Azonos eredetű, hasonló felépítésű sejtek alkotnak egy szövetet, amelyek egy, vagy néhány feladat ellátására differenciálódnak.
EMBRIONÁLIS FEJLŐDÉS.
30. A gerinc és a törzs fejlődése
Az idegrendszer fejlődése I. -A velőcső kialakulása-
A bélcsatorna fejlődése
GYULLADÁSBAN RÉSZTVEVŐ Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet
A gerinc és a törzs embryonális fejlődése
Általános fejlődéstan
Az arc fejlődése Dr. Nagy Nándor Semmelweis Egyetem
Általános fejlődéstan
Végtagok fejlődése Nemeskéri Ágnes 2014 Semmelweis Egyetem Budapest
Mikrogliák eredete és differenciációja
Általános fejlődéstan
Ganglionléc és plakodok fejlődése
Semmelweis Egyetem, Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet
Zsigertani bevezető; tömlős és parenchymás szervek szöveti szerkezete
NEURULÁCIÓ Dr. Magyar Attila
A garatívek fejlődése Dr. habil. Nagy Nándor Semmelweis Egyetem,
Implantáció, placenta, extraembrionális membránok
Gastrulatio és neurulatio (3. terhességi hét)
A szív fejlődése Dr. Kozsurek Márk FOK I., feb. 15.
Az artériás és vénás rendszer fejlődése A magzati keringés
ÁLLATI SZÖVETEK Szövet fogalma:
Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet
Az idegrendszer fejlődése II.
Gastrulatio (3. hét) Dr. Szél Ágoston Semmelweis Egyetem
Zsigertani bevezető; tömlős és parenchymás szervek szöveti szerkezete
Mesoderma differenciálódása
Előgerinchúrosok törzse
Előadás másolata:

A MESODERMA KIALAKULÁSA, A CSÍRALEMEZEK SZÁRMAZÉKAI (A fejlődés 3-8. hete) Dr. Székely Andrea

EMBRYOGENESIS 1. Embrionális-extraembrionális szövetek elkülönülése 2. Gastrulatio: csíralemezek kialakulása – EKTO-, ENDO-, MESODERMA 3. Neurulatio: felszíni ektoderma-neuroektoderma-dúcléc (crest) különválása 4. Szövetek tagolódása. Szomita képződés, velőcső záródás Cindy C Lu*, Jane Brennan† and Elizabeth J Robertson‡ Current Opinion in Genetics & Development 2001, 11:384–392

AZ EPIBLAST ELKÜLÖNÜLÉSE EMLőS EMBRIÓBAN

AZ EMBRIONÁLIS ÉS AZ EXTRAEMBRIONÁLIS TERÜLETEK ELKÜLÖNÜLÉSE: EPIBLAST/HYPOBLAST SZEGREGÁCIÓ

AZ EMBRIONÁLIS ÉS AZ EXTRAEMBRIONÁLIS TERÜLETEK ELKÜLÖNÜLÉSE: GASTRULATIO

A TRILAMINARIS EMBRYO LÉTREJÖTTE – 3. HÉT A 0.1-0.2 mm átmérőjű embryopajzs egyik részén a hypoblastsejtek erősen proliferálnak – ezzel az epiblastokat indukálják, kialakul a kraniokaudális tengely. Az epiblastok osztódásával a sejtek a két réteg közé süllyednek. Kaudálisan így létrejön az őscsík, amelynek elülső végénél van a primitív csomó és középütt tölcsérszerűen besüllyed (blastoporus, primitív gödör). A sejtek jelölésével sorsuk is követhető Szívtelep (mélyben) Idegi ektoderma Endoderma Bőr ektoderma Somiták medialis fele Somiták lateralis fele Intraembrionalis mesoderma Csírasejtek Extraembrionalis mesoderma

A PRIMITÍV GÖDÖR ÉS PRIMITÍV CSÍK KIALAKULÁSA, DIFFERENCIÁLÓDÁSA Az embryopajzs tengelyében az ősgödör fenekétől előrefelé fejlődik a chorda dorsalis, amely összeolvad az alatta fekvő visceralis hypoblasttal, majd az alsó fala felszívódik. Így jön létre a canalis neuroentericus, amely a szikhólyagot és az amnionhólyagot köti össze. A definitív gerinchúr a chordanyúlvány sejtjeiből alakul ki a prechordalis lemez (későbbi membrana buccopharyngea) és a cloaca-membran közötti szakaszon. Először a feji vége alakul ki, ezt követi a farki szakasz. A cloaca-membran megjelenésekor a szikzacskó hátsó falán egy kis diverticulum fejlődik (16. napon). Az allantois a definitív szikhólyag hátsó falának kitüremkedése, a cloaca-membrántól hátrafelé nyúlik bele a testnyélbe. Emlősben elsorvad.

A MESODERMA SZÁRMAZÉKAI

A MESODERMA DIFFERENCIÁLÓDÁSA A 17. napon megvastagszik a mesoderma a középvonaltól oldalra - létrejön az osztatlan paraxialis mesoderma (későbbi somiták). A külső szegélyükön vékony marad a csíralemez – lateralis mesoderma. A paraxialis és lateralis alegységeket összekötő szegély: intermediaer mesoderma. Az oldallemezben üregek alakulnak ki – két rétegre válik: somatopleura és splanchnopleura. A köztük levő üreg: intaembryonalis coeloma. Ez átmegy az extraembryonalis coelomába. A 3. hét elején kezdenek a somiták (vagy somitomerek) kialakulni, először kraniálisan jelennek meg (20. nap körül), majd lefelé fejlődnek (3 pár/nap). 4 OCC, 7 CERV, 12 THOR, 5 LUMB, 5 SACR, 8-10 COCC A feji területeken ezeknek felelnek meg a neuromerek (feji mesenchyma telepe).

SOMITOGENESIS ÉS DIFFERENCIÁCIÓ A 4. héten a somiták szerkezete fellazul – chorda köré vándorol – sclerotom. A maradékból lesz a myotom (izomszegmentum saját ideggel) és a dermatom, amely elvesztve hámjellegét az ektoderma alá áramlik – dermist és subcutan szöveteket képezi.

AZ INTERMEDIER MESODERMA ÉS AZ OLDALLEMEZEK A VÉR ALAKOS ELEMEINEK EREDETE A intermediaer alegység a vesék és gonádok telepét hozza létre. A nyaki és felső háti tájékon szegmentálódik (nephrotom), ezalatt összefüggő nephrogen köteget képez. Az oldalsó mesoderma-alegység két lemeze határolja az intraembryonális coelomát. A somatopleura hozza létre a a testfelszíni ektoderma alatti oldalsó és hasi törzsfalat. A splanchnopleura és az endoderma bélfallá alakul. A coelomát szegélyező sejtekből vékony szerózus hártyák (mesothelium) jönnek létre, ezek bélelik a testüregeket (pleura, pericardium, peritoneum). Indifferens gonádtelep A 3. hét kezdetén a szikzacskó falát borító splanchnopleura egyes csoportjai erekké és vérsejtekké (angioblastok) differenciálódnak, majd kötegeket hoznak létre – kanalizálódnak. A centrális sejtek vérsejtekké alakulnak, míg a periféria az endothelt képzi. Extraembryonálisan így jönnek létre a placenta erei, intraembryonálisan a cardiovascularis rendszer elemei.

AZ ENDODERMA SZÁRMAZÉKAI Az emésztőrendszer az endoderma legfontosabb származéka. Létrejötte az embryo kraniokaudális és laterális határredői kialakulásának köszönhető. A redők növekedésében a központi idegrendszer telepének meghosszabbodása és a somiták térfogatnövekedésének felgyorsulása játszik szerepet. Így a bélcsatorna kialakulása mintegy passzívan játszódik le, közben a szikzacskó is beépül a testüregbe. Ezzel a szikhólyag széles bejárata is szűkülni kezd – ductus vitellinus (omphaloentericus) kialakulása. A dorsalis felszín tagozódásával és fejlődésével az embryo ventralis felszíne egyre jobban „begörbül”, és kialakul a feji végen az előbél, illetve a farki tájékon az utóbél. Az emésztőrendszer mellett a légzőrendszer járatainak és mirigyeinek hámelemei képződnek az endodermából.

AZ EKTODERMA SZÁRMAZÉKAI Az ektoderma a fejlődés 3. hetének kezdetén lapos és kraniálisan szélesebb, mint kaudálisan. A chorda dorsalis induktív hatására az afeletti ektoderma megvastagszik és létrejön a velőlemez. A neuroectoderma elindítja a neurulatio folyamatát. A központi idegrendszer telepe mellett kialakul a placod-lemez, amely az érzékszervek egyes alkotóinak és a hypophysis telepeit adják.