Suki-kehely Szilágyi Klára

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Prókay Julianna 6. osztály
Advertisements

Az Eukarisztia titkáról elmélkedve az első kérdés, amelyet szemlélünk, hogy mi is az
AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.
(középszintű érettségihez)
Folyamodjatok az Úrhoz,
Készítette: Pánczél Emiliána Dolóresz 
A Magyar Szent Korona Prókay Dorottya
4. nap Segesvár.
Koronázási Jelképek.
Szívvel elhiszem, Szájjal megvallom Hogy Jézus Krisztus Úr
STABAT MATER Zene : Pergolesi Stabat Mater 2012.év.
Krisztus-szobor, Rio de Janeiro Song: Corcovado (Quiet Nights) Sung by: Astrud Gilberto Use the Mouse A világ új hét csodájának egyike By: Ney Deluiz.
 Medjugorje.
Szerkezete és eredetének kérdései Készítette: Dabóczi Viktória
Dolgozat - GÓTIKA.
Ókori görög régészeti leletek
N.5 Bibliai jelenetek Zene: Gregorian - Feel F:Laci.
N.9 Bibliai Jelenetek Zene: Gregorian - Feel F:Laci.
Zene: Gregorian - Lady in black
Középkori kincstárak Velence, San Marco.
Május 13. az első Fatimai Mária jelenés emléknapja
Emelés fejállásba és kézállásba kísérletek
Reneszánsz Madonnák (2008) 1.
Az Isenheimi oltár Az Isenheimi szárnyasoltár keletkezése, ikonográfiai programja A középkori nyugat-európai festészet szintézise (gótika – reneszánsz)
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Óföldeáki erődtemplom
A tudás fájától a keresztfáig
Farkas utcai református templom, Kolozsvár

Szűz Mária életének eseményei reneszánsz művek tükrében
Gótikus szobrászat: főleg épületszobrászat, kevés az épülettől független (szabadon álló) szobor, fából faragott oltárok, ötvöstárgyak.
Ókori görög régészeti leletek
Ghirlandaio: Irgalmas Madonna, Levétel a keresztről (1472)
ANDREA DEL SARTO
Az Újszövetség a művészetekben
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
BETLEHEM.
A Grál. Grál Ikonográfiája: A 13/14. századi Montréal-de-Sos mellett egy barlangrajz a Grált tálként ábrázolja lándzsával, karddal és vércseppekkel
Csak Jézusnak szolgálok, az Ő országát várom,
Az üvegfestészet legnagyobb időszaka
Gótikus szobrászat: főleg épületszobrászat, kevés az épülettől független (szabadon álló) szobor, fából faragott oltárok, ötvöstárgyak.
Az Újszövetség könyvei
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
A vetítés, Pergolesi: Stabat Mater című művének meghallgatása mellé készült. Az eredeti verset Jacopone da Todi írta, itt Sík Sándor fordításában olvashatjuk.
Pécs-Megyeháza.
Dicsőség mennyben az Istennek. Dicsőség mennyben az Istennek
Automatikus diaváltás
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
Hogyha lábam megbotolna, Jézus van velem, És erős kezébe fogja
GRAO VASCO. Grao Vasco Múzeum G RAO V ASCO C.1542.
Jézus hű Megváltó.
Jézusom, áldozatodra gondolok
ANDREJ RUBLJOV
A dóm építése 1378 körül kezdődött, és több szakaszra osztható. Az építkezés első szakasza kb ig tartott, öthajós, bazilika típusú épületnek.
Kassa Kasza Sára, Martinák Emese, Paál Eszter. Dóm építése  A Szent Erzsébet-főszékesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm Kassa egyik legszebb és legjellegzetesebb.
Budapest Programajánló
A Quattrocento festészete Album képelemzéshez
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Urunk megkeresztelkedése
A koronázási jelképek.
Jézus hű Megváltó Isten áldott Szentje Égi Főpap, Úr és Király
A LIMBOURG TESTVÉREK MINIATÚRÁI
Apostoli, Niceai hitvallások
Jézuskától - Jézus Krisztusig
II. A HITRŐL 1.
Velünk élő középkor Forrás:
Kvíz Bibliai személyek.
Krisztus-szobor, Rio de Janeiro
Előadás másolata:

Suki-kehely Szilágyi Klára 2010

Suki Benedek kelyhe: Erdélyi magyar munka. Készült 1437-39 között. Alkotója ismeretlen. A kosáron található feliratból tudjuk az adományozó nevét. A kehely anyaga aranyozott ezüst. Magassága 27 cm. Domborművek, szobrok, gótikus fülkék, sodronyzománcozott felületek és feliratok találhatók rajta, ezek teszik páratlanná a műalkotást. A díszítések megtalálhatóak - a kehely kosarán - a kehely szárán több emeleten és a kehely gombján, valamint - a kehely talpán. A díszítések miniatűrök és részletekben gyönyörűen kidolgozottak.

Suki-kehely Főszékesegyházi Kincstár (Esztergom) A kehely kosarán hat kerek medalion van, amelyek domborítással és cizellálással készültek. Az üdvösség történetének fontos újszövetségi jelenetei szerepelnek rajtuk. A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.

Az angyal és a Szent Szűz párbeszédének jelenetét ábrázolja Angyali üdvözlet Az angyal és a Szent Szűz párbeszédének jelenetét ábrázolja A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.

Az örvendetes Istenanya a gyermek Jézussal A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.

A betlehemi háromkirályok vízkereszti jelenete A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.

Vir dolorum - A sebeit mutató Krisztus ábrázolása A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.

A képen jól látjuk a medalion helyét a kehely kosarán. A Kálvária A megváltó kiömlő vérét az angyal fogja fel egy kehelyben. A kereszt tövében a Szűzanya és Szt. János apostol látható. A képen jól látjuk a medalion helyét a kehely kosarán. A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.

Pietà A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.

A kehely szárán három emeleten és közepén a gombon finoman kidolgozott harminc szobor van, gótikus szamárhátíves fülkékben. A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.

Mária a gomb fülkéjében A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.

Krisztus - áldásra emelt jobb kézzel a kehely gombján A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.

Hegedülő, gitározó angyalok A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.

Zenélő angyalok. A figurák egy centiméternél alig nagyobbak A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.

Szt. Lőrincet a rostéllyal, Jánost a kehellyel, A kehely szárán az úgynevezett erkély sorban apostolokat és szenteket látunk Szt. Lőrincet a rostéllyal, Jánost a kehellyel, Pétert a kulccsal, Assisi Szt. Ferencet a kereszttel. A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.

A talp hat karéja sarkosan találkozik A talp hat karéja sarkosan találkozik. E találkozási pontoknál a gótikus fülkékben további kis szobrokat látunk. A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.

A kolduló zarándok - Szt. Jakab a rózsafüzérrel A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.

A kehely szárán sodronyzománcos díszítések láthatóak. A Suki címer Csillagos mezőben, liliomos nyitott korona felett a „lihegő” farkas feje. A kehely szárán sodronyzománcos díszítések láthatóak. A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.

A kehely az esztergomi Főszékesegyház Kincstárában látható. VÉGE A Suki-kehely az esztergomi Főszékesegyházi Kincstárban található. Eredetileg Suki Benedek (vagy Suky Benedek) erdélyi nemes adományozta a gyulafehérvári székesegyháznak. A Suki-kehely a világ egyik legdíszesebb gótikus kelyhe, körülbelül 1437-1440-re datálják, valószínűleg kolozsvári ötvös munkája. Magassága 27 cm. Díszítését a figurális és zománcos felületek mesteri elosztása jellemzi. Talpa hat karéjos, ezt sodronyzománcból készült virágos mezők díszítik. Az egyik mezőben látható Suki Benedek családi címere is. A talpon, a karéjok szögletében, a száron és a gombokon összesen harminc gótikus fülke található öt emeletbe rendezve. A fülkékben szentek és angyalok részletesen kidolgozott alakjai állnak. A kehely kosarán hat medalionban Jézus életének fontosabb állomásai láthatóak. A kelyhet gótikus minuszkuláris feliratok díszítik, a sík területeket pedig sodronyzománcból készített virágos mezők. A kosáron lévő felirat a kehely méltóságáról, szerepéről szól, a talpon az adakozók neve olvasható. A kelyhet a Magyar Posta bélyegen is megörökítette.