A FÜGGÉS HATÁRAI Nagy Boldizsár hozzászólása az ”Mi fenyegeti a Harmadik Köztársaságot” című előadás-sorozat „Egy független ország” c. estjén.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
KI A SZUVERÉN? (És hol is vannak az ő határai?) Nagy Boldizsár előadása az „És mi lesz az alkotmánnyal” című, az Eötvös Károly Intézet szervezte konferencián.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
Szuverenitás az Európai Unióban mint szerződési probléma Az új intézményi közgazdaságtan nézőpontja „Az állam szuverenitása: eszmény és/vagy valóság” konferencia,
A NATO és a Varsói Szerződés
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Állampolgársága végképp eltörölve
A szuverenitás mítoszáról
 A szuverenitás megalapozása  Korlátozott államhatalom  Hatalmi ágak elválasztása / fékek és egyensúlyok  Államszervezet meghatározása  Mindent.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
7/11/20141 Budapesti Ügyvédi Kamara Dr. Patyi András március 10. Alkotmányossági és alkotmánybírósági megfontolások az adóhatósági tevékenység kapcsán.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
A politikai hatalom legitimitása
INDIVISIBILITER ET INSEPARABILITER? Státustörvények és honosítás Európában Készítette: Szabó István.
Az államhatalom terjedelme és korlátai
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A délszláv válság.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Deli Zsófia, Pálfi Ágnes
Szentszék a Szentföldön Vallás és politika a Vatikán és a modernkori Izrael kapcsolatában a cionizmustól napjainkig.
Politikai rendszerek típusai II. Állam és kormányformák
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Nagy Boldizsár előadása az „Európa: kisebbségek, identitás ” című
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
alkotmány – állam- és kormányformák
A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke november.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer Alaptörvény - vázlat Alaptörvényvázlat.
Védelem A védelem azt biztosítja, hogy az ember biztonságban éljen, értékei saját érdekeit szolgálják, vagy a világterrorista támadógépezet társtettesévé.
Nemzetiség A nemzetiség a természetes különbözőség egymást erősítő, szerves egységének része, vagy a gyűlöletkeltéssel szított megosztottság szétszakítottság.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Állampolgárság.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
Alapfogalmak, definíciók
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
A fogyatékkal élők integrációjának kérdése Románia EU csatlakozása után.
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
Migráció és nemzetközi jog
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
A KÜLFÖLDIEK JOGÁLLÁSNAK NEMZETKÖZI JOGI KÉRDÉSEI
Európán kívüli világ.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
Polgári perjog előadás
A jogforrási rendszer II.
Nemzetközi magánjog II.
Jog- és állambölcselet I.
Előadás másolata:

A FÜGGÉS HATÁRAI Nagy Boldizsár hozzászólása az ”Mi fenyegeti a Harmadik Köztársaságot” című előadás-sorozat „Egy független ország” c. estjén

2001. évi XVII. törvény az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a magyar szabadság napjáról Mohács óta csak kivételesen adatott meg 1918-ban korlátlanná vált sem bizonyult hosszú életűnek. német megszállást szovjet váltotta fel négy évtizedes korszakát1991. június 19- én így az ország népe minden korlátozástól mentesen  „Mohács óta csak kivételesen adatott meg a nemzetnek az idegen hatalomtól való függetlenség, az ország szabadsága. A pragmatica sanctio kötelékeinek megszűntével 1918-ban korlátlanná vált állami szuverenitásunk sem bizonyult hosszú életűnek március 19- én az ország német megszállás alá került, s ennek következményeként hazánk átélte a háború és a nemzetiszocialista- nyilas uralom okozta borzalmakat és szenvedéseket… A korábbi német megszállást szovjet váltotta fel, és a szovjet szuronyok árnyékában az idegen uralom lehetővé tette az ugyancsak felmérhetetlen szenvedéseket és károkat okozó kommunista diktatúra létrejöttét és négy évtizedes korszakát június 19- én az utolsó szovjet katona is elhagyta a Magyar Köztársaság területét, így az ország népe minden idegen erőtől függetlenül és minden korlátozástól mentesen maga tartja kezében saját sorsát.

Nyugtalanító kérdések  Akkor most – NATO és EU tagként függetlenek és szuverének vagyunk?  Szuverén-e az a ország, amely egy évben elfogadott törvényeinek felében más államokhoz kötő - rendszerint egyoldalúan és tetszőlegesen nem felmondható - szerződéseket iktat jogszabályai közé, s több mint 3000 ilyen szerződés kötelezi 2008-ban  A 2008 ősz: gazdasági válság A magyar pénzrendszer stabilitásának oltalmára az IMF és az EU segítséget ajánlott – kérésünkre. Ez  szuverenitásunk bizonyítéka („megvédjük valutánkat”)  szuverenitás-hiányunk bizonyítéka („egyedül erre sem vagyunk képesek”)

Nyugtalanító kérdések  OGY nyilatkozat-tervezet Kína Tibet politikájáról (2008. október 14-én arányban nem elfogadott)  - mit is akar a szuverén magyar nép ( )?  - beavatkozás lenne-e ez egy szuverén belügyeibe  ha igen:  = szándékosan gázolunk bele, mert nem tiszteljük?

Az előadás szerkezete 1.A beszédmód nehézségeiről 2.Néhány történeti és elméleti megfontolás 3.Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz: szuverenitásunk alakulása néhány kritikus területen 1. határőrizet 2. vízumpolitika 3. bevándorláspolitika 4. menekültügy 5. Állampolgárság 4.Következtetések általában a szuverenitásról és konkrétan a magyar csatlakozásról.

A beszédmód nehézségeiről Fogalomhasználat Stephen Krasner a szuverenitás négy alap-jelentését különbözteti meg: - Nemzetközi jogi szuverenitás: jogi függetlenséggel rendelkező területi egységek (államok) kölcsönösen elismerik egymást. - Westfáliai szuverenitás: territorialitás és autonómia, a külső erők kizárása a hatalmi rendszer felépítéséből és működéséből - Belső szuverenitás: a politikai hatalom szerveződési formája és a közhatalmi szervek képessége a területen gyakorlati uralom alatt tartására - Függetlenségi szuverenitás: a közhatalmi szervek képessége a határt átszelő mozgások (információk, eszmék, emberek, áruk, tőke, szennyeződések) ellenőrzésére. KRASNER, Stephen D.: Sovereignty Organized Hypocrisy Princeton University Press, Princeton, 1999, 4.old

A beszédmód nehézségeiről Fogalomhasználat  " A szuverenitás azon túl, hogy minden államnak megadja a joghatósága alatt álló területhez kapcsolódó jogosítványok készletét, még a következő átfogó jogokat tartalmazza: először is azt, hogy megköveteli területi integritása és politikai függetlensége tiszteletben tartását a többi állam által, másodszor a hivatalos minőségükben eljáró államképviselők szuverén immunitásának igénylését,...harmadszor pedig immunitás igénylését külföldi bíróságok joghatósága alól olyan tettekért vagy ténykedésért, amelyet az állam szuverén minőségében valósított meg."  Cassese, Antonio: International Law in a Divided World Clarendon Press, Oxford, o.

Néhány történeti és elméleti megfontolás  A szuverenitás történeti kategória: a reneszánsz és a westfáliai béke között alakul ki (fogalomként és a gyakorlatban) a részét alkotó beavatkozás tilalma a francia forradalom után és  vagy soha nem írta le adekvátan az állami létet,  vagy ha - elsősorban a XIX. században – tankönyvszerűen érvényesült is, legkésőbb a II világháború illetve a kétpólusú rend megszűnése után a kategória jelentése elmosódott, és az államok gyakorlata megváltozott.  Állam-demokrácia-nemzet-egység-identitás  A szuverenitás normatív megközelítése: "hasznos"? "káros"?  Ki/mi a szuverenitás végső hordozója?  Mi a szerződéskötés/szervezetbe belépés jelentése: lemondás a szuverenitásról vagy épp annak gyakorlása

A Z ÁLLAM CSELEKVÉSI SZABADSÁGÁT ÉRŐ HATÁSOK SEMATIKUS ÖSSZEFOGLALÁSA

A Magyar Alkotmány A Magyar Köztársaság egyes, Alkotmányból eredő hatásköreit a többi tagállammal közösen gyakorolhatja megvalósulhat önállóan, az Európai Unió intézményei útján i  2/A. § (1) A Magyar Köztársaság az Európai Unióban tagállamként való részvétele érdekében nemzetközi szerződés alapján - az Európai Uniót, illetőleg az Európai Közösségeket (a továbbiakban: Európai Unió) alapító szerződésekből fakadó jogok gyakorlásához és kötelezettségek teljesítéséhez szükséges mértékig - egyes, Alkotmányból eredő hatásköreit a többi tagállammal közösen gyakorolhatja; e hatáskörgyakorlás megvalósulhat önállóan, az Európai Unió intézményei útján is.

Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz: néhány kritikus terület Határőrizet (Schengen)  2007 december 21. óta Ukrajna, Románia, Szerbia és Horvátország: külső (vagy félkülső) határ. Az ellenőrzés képessége erősödik, viszont a közös európai határőrség lehetősége távoli. Vízum- és bevándorláspolitika:  Rövidtávú = teljes igazodás – már évekkel ezelőtt megkezdődött  Hosszútávú = egyelőre nemzeti döntés. Ha lesz szabályozás egyhangúan kell elfogadni – mind a 27 tagállam „megvétózhatja”.

Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz: néhány kritikus terület Bevándorláspolitika  Történelmileg: nyitottság (nem ismérve a szuverenitásnak a kirekesztés az I. VH előtt) – ráadásul főleg tőlünk mennek  Szocializmus: nincs bevándorláspolitika – alapvetően elzárkózó  1990 óta zavaros preferenciák, a formális politika hiánya EU hatása: a hosszú távú bevándorlásra van jogköre, de egyelőre lényegében csak a gondolkodás szintjén (bizottsági közlemények) gyakorolja.

Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz: néhány kritikus terület Menekültügy:  A beléptetés megtagadásához eddig sem volt jog  Az elbírálás standardját a Genfi Egyezmény adta, amit az EU is alapvető mércéjének tart  A nagymértékű beáramlás esetén nyújtandó ideiglenes védelem és a Genfi Egyezmény alá nem tartozó kiegészítő védelem standardjai megszülettek – nem érintenek addig csorbítatlan szuverén előjogokat.  A menekülők visszavétele az EU tagállamaiból eddig is gyakorlat volt, csak a jogalap változott.

Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz: néhány kritikus terület Állampolgárság – uniós polgárság I. Tévképzetek: 1: az állampolgárság az állampolgár és a szuverén meghitt, érdemi kapcsolata 2 : az állampolgárság tisztán jogi kapcsolat, független az élethelyzettől 3: az állam valamennyi állampolgáráról tud és törődik velük 4: az állampolgárok tartják el az államot 5: az állampolgárság egyben a kulturális és etnikai nemzethez tartozás kifejeződése 6: politikum és állampolgárság szétválaszthatatlan elemek

Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz: néhány kritikus terület II. Kettős állampolgárság - az állampolgárság megadásának és elismerésének nemzetközi jogi feltételei és korlátai - Micheletti (C-369/90), Kaur (C-192/99) és ami várható III. Uniós polgárság - „kiegészít" - lesz-e európai demosz?

Következtetések általában a szuverenitásról és konkrétan a magyar csatlakozásról  A szuverenitás általában, "mint olyan" értelmezhetetlen.  Kétséges, hogy a szuverenitás erősítése vagy védelme öncél-e, hogy a szuverenitás melletti kiállás automatikusan a "haza / nemzet / nép / lakosság / állampolgárok" érdekeit szolgálja.  A szuverenitás fenntartás nélküli dicsérete helyett többdimenziós elemzésre van szükség, akár fogalmilag, akár adott ország konkrét történeti pillanatában, ahol az tekintendő kívánatosnak, ami a nyílt demokratikus párbeszédben megformált társadalmi preferenciákat a nemzetközi jogban kodifikált értékeszmények sérelme nélkül leginkább megvalósítja.

Következtetések általában a szuverenitásról és konkrétan a magyar csatlakozásról  Az Európai Unióhoz csatlakozás mélyreható változásokat hozott a magyar jogrendben és alkotmányos tanokban.  A nemzetközi jogi szuverenitás felől nézve a csatlakozást a különböző formájú szuverenitás-megosztásokhoz (eddig is létezett "szuverenitás korlátozásokhoz") képest a belépésünk nem jár minőségi változással.  Az Unióhoz csatlakozás bizonyos hagyományos állami szuverén funkciók gyakorlását hatékonyabban teszi lehetővé mint a "független" lét.

Köszönöm a figyelmüket!! EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM NEMZETKÖZI JOGI TANSZÉK Budapest, 1364, Pf. 109 Egyetem tér 1 – 3 Telefon: (1)

A szuverenitás dicsérete (Jogi és politikai folklór. Gyűjtötte és rendezte: Nagy Boldizsár)  A szuverén független, szabad, korlátlan, teljes, sérthetetlen és támadhatatlan, saját akarata szerint dönt, beavatkozásmentes, "úr a házában". Magánál nagyobb hatalmat (el) nem ismer.  A szuverént nem illeti kétely, diktuma (parlamentjének, bíróságának szava) végérvényes, nem tárgya felülvizsgálatnak és utólagos megfontolásnak, nem szorul további bizonyításra, hanem a puszta kimondással igaz. Az Alkotmány - ha van - szent írás, melynek tartalma és parancsai végső mércéül szolgálnak.  A szuverén szép, mert fenséges, főhatalma van, szimbólumokat alkot, s azokkal kizárólagosan rendelkezik, léte költői, egyenesen spirituális, gyakran a kollektív (ön)tudat, a nemzet megtestesítője, alteregója, benne önmagunk nemesebb alakjával azonosulunk, törvényei útján megvonja a "mi" és az "ők" közötti határokat.

A szuverenitás dicsérete (folyt.)  A szuverén erős, mindenkinél erősebb, mert (Isten után vagy kegyelméből) övé a végső (földi) hatalom, ő a katonaság és a rendőrség, melynek fegyverei által véd és oltalmaz, a bűnöst megbünteti, az ártatlan elé védő kart nyújt.  A szuverén a kiszámíthatóság és a rend, az előreláthatóság és az arányosság megtestesülése, elsősorban a jogrend alakjában, amely előre megjövendöli egy emberi magatartás következményeit, s egyben kijelöli a tevékenység térbeli horizontját, az államhatárokat, amelyek a kiszámíthatatlan, rendezetlenséget teremtő külső erőket megszűrik, s a belső rendhez idomítva engedik csak be a horizonton belülre.  A szuverén jó, mert állami ellátó rendszerei révén gyámolít és felkarol, betegségben támasz, öregségben vigasz, a rászorultat pénzhez, fedélhez, doktorhoz juttatja, megóv a járványtól, elismeri és tanúsítja a megszerzett szaktudást, közműveket és közszolgáltatásokat üzemeltet a kedvünkért, tanít, sőt szórakoztat is.  A szuverén tehát Isten után/mellett/helyett isten, a Mindenható attribútumaival (és feltételezett korlátaival).