Immunrendszer Betegségei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HIV Human Immundeficienci Virus Emberi immunhiányt okozó vírus
Advertisements

Gégegyulladás - Laryngitis
GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
AIDS.
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Megoldások.
Vesebetegségek.
Allergia.
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
AFRIKA Készítette: Csik Annamária Molnár Vivien Ring Evelin.
Immunrendszer.
A védekezés.
Nemi úton terjedő betegségek
Rheumatoid arthritis.
Az immunsejtek miniatűr társadalma
Vér.
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
AIDS Világnap: december 01..
Védőoltások.
A nyirokrendszer és immunitás
Szájüreg Gyulladások. Reaktív elváltozások. Szisztémás betegségek szájüregi megnyilvánulásai. Daganatok és rákmegelőző állapotok.
Posztnatális agyi ártalmak
Hydrocephalus. Shunt Dr. Fogarasi András PhD Magyarországi
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Légző rendszer betegségei
Légzőszervrendszer betegségei
Az őssejt-átültetés gyakorlata
Allergia dr.Hella Zoltán.
Készítette: Forgács Gergely
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
A nyirokkeringés zavarai
azaz a nemzetbiztonsági hivatal felépítése és működése
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
A KÖZPONTI TOLERANCIA A CSONTVELŐBEN ÉS A TÍMUSZBAN ALAKUL KI
Immunrendszer sejtjeinek jellemzése és elválasztása Áramlási citometria, FACS Az immunrendszer sejtjeinek funkcionális vizsgálata (1.): poliklonális limfocita.
Immunológiai tolerancia. Immun tolerancia Definícíó: Egy adott antigénnel szembeni válaszképtelenség amelyet az adott antigénvált ki azt követően hogy.
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor.
Autoimmun betegségek.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
szexuális úton történő átvitel
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
Hitek és tévhitek az influenzáról
Az immunrendszer: feladata a szervezet védelme a külvilágtól
Védőoltás veleszületett immundefektus esetén
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
A sínekről. (Krónikus betegségek, allergiák, visszatérő betegségek.)
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Vírusok.
Légzőszervrendszer betegségei
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Diabetes mellitus és szövődményei
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
IMMUNOLÓGIAI MEMÓRIA Centrális Effektor. 1781:Kanyarójárvány a Feröer szigeteken A járvány elmúltával a sziget kanyarómentes 65 évig 1846: Újabb járvány.
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
Túlérzékenységi reakciók Tornóci László Semmelweis Egyetem Kórélettani Intézet.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Nem megfelelően szabályozott immunválaszok, amelyek saját szövetek, nem patogén mikroorganizmusok vagy ártalmatlan környezeti antigének ellen irányulnak.
Nemi Betegségek.
A nemi betegségek napjainkban
Nemi betegségek.
Nyirokszervek Dr. Nagy Nándor Semmelweis Egyetem,
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Előadás másolata:

Immunrendszer Betegségei

Az átmeneti immunhiányos állapot Átmeneti immundeficiencia jellemzi a gyermekeket 10-12 éves korig, kb. ekkor fejeződik be az immunrendszer érése. Az átmeneti immunhiányos állapot újszülöttkorban a legkifejezettebb, mértéke az életkor előrehaladtával, az immunrendszer érésével párhuzamosan csökken. Ezzel magyarázható, hogy különösen kisgyermekkorban, közösségbe kerülést követően az ép immunrendszerű gyermekek is „folyamatosan” betegek, ismerkednek a kórokozókkal és szereznek ellenük védettséget.

Veleszületett immunbetegség Veleszületett immundefektus hátterében valamilyen „genetikai hiba” áll, a betegség születésétől kezdve jelen van. Számos típusa ismert, legsúlyosabb változataiban visszatérő, gyakran igen agresszív formában jelentkező, akár halálos kimenetelű fertőzések jelentkeznek. Egyes kórformákban az immunhiányhoz bőr, idegrendszeri tünetek, hematológiai eltérések, fokozott daganatképződési hajlam is társul.

Másodlagos immunhiány Másodlagos immunhiánnyal találkozunk limfómákban (nyirokmirigy rák), citosztatikus (kemoterápia) illetve immunszupresszív (immunrendszert gyengítő) kezelések, környezeti ártalmak, súlyos, leromláshoz vezető krónikus betegségek, alultápláltság, vitaminhiány kapcsán vagy műtétek utáni lábadozás időszakában, lépkivételt követően. Az egyik legismertebb fertőző kórkép, az AIDS (szerzett immundeficienciával járó szindróma) betegség is ebbe a csoportba tartozik.

Az immunrendszer túlműködése Az immunrendszer egyes kórképekben „túlműködhet”, mely szintén kóros állapotokhoz vezet. Ebbe a csoportba tartoznak az allergiás megbetegedések, mikor az immunrendszer túlzottan érzékeny bizonyos környezeti stimulusokkal szemben, azokra erőteljesen reagál. Előfordulhat, hogy a védekező rendszerünk saját testünk alkotóit ismeri fel „idegenként” és támadást indít ellenük, ebben az esetben beszélünk autoimmun kórképekről.

Autoimmun betegség  Ilyen esetben az immunrendszer saját struktúrákkal szemben kialakult toleranciája megszűnik, különböző okok miatt a szervezet anyagait tekinti idegennek, és a saját sejteket, szerveket támadja meg. Ezek a folyamatok vezetnek az ún. autoimmun betegségek kialakulásához. Egyik ilyen kórkép, a sclerosis multiplex esetében az idegrostokat védő fehérje(myelin)-hüvely károsodik a saját anyagokat megtámadó T- limfociták, makrofágok, ellenanyag-molekulák és a komplementrendszer működése következtében.

Súlyos immunhiányos állapotok Az immunhiányos betegségek lehetnek kombinált eredetűek (veleszületett + káros környezeti hatások), de hátterük rendszerint már gyermekkorban kiderül. Nemritkán kerül miattuk csontvelő- átültetésre sor. A probléma megnyilvánulhat gyakori, visszatérő fertőzésekben (arcüreg-, tüdőgyógyulás). Ilyenkor kb. havonta immunglobulin- infúziós kezelésben részesül a beteg, s így megelőzhető a potenciálisan életveszélyes fertőzések jelentkezése. Világszerte rendkívül elterjedt egy másik immunhiányos betegség, az AIDS (szerzett immunhiányos tünet együttes) melyet a HIV (human immundeficientia virus) okoz. Jelenleg még nem tudjuk sikeresen gyógyítani.

Immunrendszeri túlérzékenység Az immunrendszer fokozott (és „kisiklott”) működése okozza az allergiás reakciók kialakulását. Az allergia kialakulásában az adott egyén genetikai adottságai mellett a környezeti tényezők és az immunrendszer szabályozó működésének zavarai is szerepet játszanak. Az allergiás reakció kulcsszereplői a vérben található basophil leukociták és az elszórtan a test minden részében jelen lévő úgynevezett hízósejtek, valamint az allergén hatására termelődő jellegzetes IgE- típusú ellenanyag molekulák. Az allergén hatására az IgE ellenanyag közvetítésével aktiválódnak a sejtek, ami az allergiás reakció jellemző tünetei okozó anyagok kiszabadulását eredményezi a sejtekből.

VÉGE!