Készítette: Rácz Imre Vince

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagy fehér cápa.
Advertisements

Vizeinkben élő gerincesek
Ízeltlábúak törzse.
GÓLYÁK.
A galápagosi- (Darwin-) pintyek
Városlakó állatok.
A mosómedve.
Nagypeleske 2009 április 22. Az idén a gimnáziumi osztályok „Kontinensek versenyén” vettek részt a Föld Napja alkalmából. Az igazi örömet nem maga a verseny,
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
A burgonya.
Az év denevére: ALPESI DENEVÉR (Hypsugo savii).
Ékszerek a terráriumban
Készítette: Rácz Imre Vince Erőss Lajos Református Ált. Isk.
Macskaféle ragadozók.
Tigris.
Barna varangy Szárazföldön él peterakás vizhez kötött rovarevő
MAGYARORSZÁG LEPKEFAJTÁI
A Tisza környékén élő madarak
Készítette: Vomberg Fanni Virág
Készítette: Dalkó Soma 7.a
Készitette: Cammisa Matteo
Hoacin (Opisthocomus hoazin) Készítette:Lénárt Kristóf.
Százlábuak.
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
Macskaféle ragadozók Saját Név.
Egyenlítői öv Mindennapos esők öve.
Készítette:Szoták Norbert
K ÉSZÍTETTE : S ZOBI C SONGOR F ELKÉSZÍTŐ TANÁR : D OROGI L ILLA I SKOLA : P IPACSVIRÁG M AGYAR - A NGOL K ÉT T ANÍTÁSI N YELVŰ Á LTALÁNOS I SKOLA I SKOLA.
Készítette: Nagy Zsanett
Madarak Rigó Marcell 7.B Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr.Török Béla Általános Iskola 1142 Budapest, Rákospatak u.101.
Védett növények a Bükkben
Színes világban élünk.
SZAVANNÁK ÉLŐVILÁGA Kivilágosodó erdők.
Rovarok a fákon és a fában
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Jaboticaba.
Tajga.
A nyílméregbéka.
Tigrisek Készítette : Juhász Noémi.
Kétéltűek osztálya Készítette: MBI®.
Veszélyeztetett állatok
A degu Tentamen prezentáció Szentendre, november Készítette: Kovács Eszter Anna (6.a) Szentendrei Református Gimnázium.
2013. ÉV KÉTÉLTŰJE: A BARNA ÁSÓBÉKA.
A Mátra élővilága Kelt:
Trópusi esőerdők Éghajlat elemei, éghajlati övezetek, biomok kialakulása, forró égöv biomjainak területi elhelyezkedése, növények, állatok, kcsh, alkalmazkodás,
Susann Nordströms Orkester - True Love
Afrika természeti övezetei
Forró öv összefoglalás.
Esőerdő állatvilága.
Vörös László 7.a Kolibri.
A füves puszták élővilága
Készítette: Dulka Rebeka Zsuzsanna.  Alkonyattájt a vízpartok sajátos hangulatát a békakoncert adja  A békák gerinces állatok, kétéltűek  Szaporodásuk.
A káposztafélék és a burgonya
A sivatagok élővilága.
Csodálatos madárvilág
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
Emlősök rendszere III..
Készítette: Tremmel Máté
Szavanna.
Házi egér.
R: Lábatlan kétéltűek Mexikói gilisztagőte
Készítette: SZALKAI ATTILA 3.C.
A VIDRA.
Farkas.
Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.
Mézkalauz madár Előfordulásuk: Közülük kettő az indo-maláj területen, a többi Afrika trópusi területein honos.Afrikatrópusi Megjelenésük: A legtöbb faj.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
SÁRGARIGÓ.
„Bakonyszentlászlói iskola fejlesztése”
Az év növényei, állatai – 2019
Előadás másolata:

Készítette: Rácz Imre Vince Az esőerdők állatai Készítette: Rácz Imre Vince

Milyen esőerdei állatfajok élnek a különböző földrészeken? orángután jaguár kolibri gorilla Afrika: ____________ tigris Ázsia: _____________ arapapagáj Dél-Amerika: ____________ bőgőmajom

A nyílméregbéka Apró termetű, színes mintázatú kétéltű. Legtöbbször fekete, narancs, kék, sárga és zöld színek fordulnak elő rajta.

Bőrváladéka mérgező, élénk színe erre figyelmeztet. Az erdő talaján, az avaron és a fákon él.

A nyílméregbékafélék a kétéltűek osztályába és a békák rendjébe tartoznak. 251 fajuk tartozik a családba. A nevük onnan ered, hogy a dél-amerikai törzsek indiánjai az állatok bőréből kiválasztódó mérget nyilaik végére kenik, és azzal vadásznak.

Valamikor az Amazonas esőerdeiben az ott élő indián népcsoportok alapvető vadászeszköze volt a fúvócső. Mesterien tudtak bánni ezzel a saját készítésű csővel, amelybe olyan kisméretű nyilakat tettek, amelynek a hegyét méreggel itatták át. Amazon indiánok fúvócsővel (Brazília) A mérget különböző növényekből vonták ki, de a leggyakoribb az volt, amikor a nyílméregbéka váladékát használták. Halálos. Az ügyes vadászok 50-70 méterre lévő célpontot is sikerrel ki tudtak lőni. Főleg a madarak, kisebb rágcsálók, majmok kerültek így terítékre.

Előfordulásuk Őshazájuk Dél-Amerika, és Közép-Amerika.

Szaporodásuk A családba tartozó békák szokatlan szaporodási és utódgondozási módjukról ismertek. Az egyik nem nőstényei tojásaikat a talajra helyezik, és az egyik szülő (az esetek többségében a hím) az ebihalak kikeléséig őrzi azokat. A frissen kikelt újszülöttek a hím vagy a nőstény hátára másznak, akik aztán víz közelébe szállítják őket. Egy másik nem ebihalai növények termésében vagy levelei között összegyűlt vízbe kerülnek. Néhány fajnál a nőstények gyakran visszatérnek ehhez a „bölcsődéhez”, hogy megetessék az ebihalakat.

A Közép-Amerikában és Dél-Amerikában őshonos apró, színes nyílméregbékákban eddig több alkaloidát is azonosítottak. A legmérgezőbbnek a rettenetes nyílméregbéka mérge bizonyult. Az állatok színe és mintázata változatos, de a legtöbb esetben megtalálható benne a fekete, narancs, kék, és sárga szín. A rakétabékák fajai barna színűek. Méretük 1 cm és 6 cm között változik, ami függ a béka fajától és életkorától.

A rettenetes nyílméregbéka A veszélyeztetett rettenetes nyílméregbéka a világ legmérgezőbb famászóbékája. Bár csak 5 centiméter nagyra nő meg, annyi méreg van benne, amennyi 20.000 (húszezer!) egeret, vagy 10 embert meg tudna  ölni. Ez a méreg azonban csak akkor halálos, ha a véráramba kerül. A bőrön csupán éget.

Nyílméregbékák fogságban Fogságban a békák 5 és 12 év hosszan élnek, de a természetben szokásos élethosszukról kevés adat van. A legtöbbjük valószínűleg csak az 1-5 éves kort éli meg. Fogságban nem termelnek mérget, mert nem mérgező rovarral táplálkoznak, amiből mérget tudnának maguknak csinálni.