MSACCESS Bevezetés. Üzemeltetés Hozzáférés Jogosultságok Karbantartás Mentés Stb. Felhasználói felület Űrlapok Jelentések Menük Stb. Adatnézetek, funkcionalitás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
Advertisements

Tananyag: konzultáció
Rendszer 1.Adatgyüjtõ Ez a menüpont adatgyűjtő kezelésére szolgál. Adatgyűjtő egyszerűsíti az árukezelését (mennyiségek rögzítését) ADATCSERE BEÁLLÍÁSOK.
Microsoft Access Felhasználói felület.
MICROSOFT OFFICE ACCESS 2003.
Microsoft Access Általános ismeretek.
Rendszer kezelési ismertetés
Access Adatbáziskezelés
Adatbázisok SQL. TARTALOM Szijártó M.2 Témakörök  Az SQL tulajdonságai  A műveletek fajtái  Objektum-műveletek  Lekérdezések Tulajdonságok és műveletek.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázis I. Alapfogalmak.
Relációs adatbázisok készítése
Adatbázis kezelés. Hierarchikus modell Legrégebbi modell, ma már nem használatos. Az adatokat fákban tároljuk, ahol minden pont a szegmens adatokat, és.
5. GYAKORLAT SQL CREATE TABLE, aktualizálás. S QL Structured Query Language A relációs adatbáziskezelés szabványos nyelve Nem algoritmikus, de beépíthető.
Microsoft Access I. Készítette: Rummel Szabolcs
– SQL 2: Adatok kezelése – Tarcsi Ádám, január 30. Adatbázis gyakorlat.
A DBMS fő feladatai: - adatstruktúra (adatbázisséma) definiálása,
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Adatbázis-kezelés.
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
az MSAccess programmal
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
Adatbázis-kezelés
Oktassunk adatbázis-kezelést! Micskei Zoltán Microsoft Referencia Iskola.
Kényszerek megadása. Indexek kezelése.
Nézettáblák létrehozása, módosítása és törlése
Microsoft Access Táblák.
Microsoft Access Makrók és események.
Microsoft Access Űrlapok.
Microsoft Access Menük és eszköztárak.
SQL.
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Statisztika, kutatásmódszertan I.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Adattáblák létrehozása, módosítása, tranzakciók, megszorítások Rózsa Győző.
A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele a minimum elégséges érdemjegynek!
Adatbázis-kezelés SQL-lel. SQL SQL = Structured Query Language – Strukturált Lekérdezőnyelv Relációs adatbázis-kezelők lekérdezési nyelve. Alapjait az.
Adatbázis-kezelés SQL-lel
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Nézzük, mit tudunk…. Mire gondoltam? Megjeleníti az adott adatbázishoz kapcsolódó összes objektumot : adatbázis ablak.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Adatbázis alapfogalmak
5. gyakorlat Fleiner Rita.
Webprogramozó tanfolyam
ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések
SQL. SQL jellemzői Nem algoritmikus (nem tartalmaz algoritmikus szerkezeteket: ciklus, eljárás, elágazás) Nem rekurzív (önmagát nem hívhatja) Halmazorientált.
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Adatbázis-kezelés 3-4. Adatok lekérdezése utasítás általános formája SELECT [ALL/DISTINCT] {*/, …, } FROM [ ], …, [ ] [WHERE GROUP BY, …, HAVING ORDER.
9. osztály Táblák létrehozása. Létrehozás Tervező nézetben  Üres adatbázis létrehozása.  Adatbázis mentése.  Objektumok oszlopban a Táblák sorra kattintunk.
Adatbázis-kezelés a gyakorlatban
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Az Access 2007 újdonságai. Eltérések már indításkor is Indításkor új felületet kapunk Új adatbázis: sablonok segítségével is Mintapéldánk Árucikkek.accdb,
1 Copyright © 2004, Oracle. All rights reserved. Bevezetés.
Adatbázisok létrehozása/kezelése Access alatt László Bunkóczi (PhD)
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
Készítette: Kiss András
Kovács Gergely Péter Bevezetés
Adatbáziskezelés.
Logisztikai projekt - gyakorlat Adatbázis-elmélet
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
az MSAccess programmal
DDL parancsok – Tábla műveletek, mezőtulajdonságok
MySQL DDL parancsok – Adatbázis műveletek, mezőtípusok
Előadás másolata:

MSACCESS Bevezetés

Üzemeltetés Hozzáférés Jogosultságok Karbantartás Mentés Stb. Felhasználói felület Űrlapok Jelentések Menük Stb. Adatnézetek, funkcionalitás Lekérdezések SQL parancsok Makrók Stb. Egyéb megszorítások Adattípusok Érvényességi szabályok Indexek Stb. Relációs adatmodell Tábla és oszlopnevek Kulcs és idegenkulcs megszorítások Microsoft Access

Példa Címjegyzék

Relációs adatmodell Kategória (Kód, Megnevezés) MEGSZORÍTÁS: Nem lehet két azonos kódu kategória Személy (Név, Irányítószám, Település, Cím, Telefon, , Foglalkozás, Kategória, Rögzítés ideje) MEGSZORÍTÁS: Nem lehet két azonos nevű személy A kategória oszlop csak olyan értéket tartalmazhat, ami a másik tábla kulcs értékei között szerepel

Egyéb megszorítások Kategória táblában A Megnevezést kötelező legyen megadni, és ne lehessen nulla hosszúságú szöveg A Megnevezést kötelező legyen megadni, és ne lehessen nulla hosszúságú szöveg Ne lehessen két azonos megnevezésű kategória Ne lehessen két azonos megnevezésű kategória Személy táblában Legyen kötelező megadni a Kategória, és a Telefon mezők értékeit Legyen kötelező megadni a Kategória, és a Telefon mezők értékeit A Telefon és mezők értéke csak helyes formátumú lehessen A Telefon és mezők értéke csak helyes formátumú lehessen Ha van megadva irányítószám, akkor az kötelezően négy számjegy karaktert tartalmazzon Ha van megadva irányítószám, akkor az kötelezően négy számjegy karaktert tartalmazzon A Rögzítés ideje mező az aktuális dátumidő értéket tartalmazza A Rögzítés ideje mező az aktuális dátumidő értéket tartalmazza Ha a cím ki van töltve, akkor legalább az Irányítószám, vagy a Település oszlopok egyikének is kell adatot tartalmaznia Ha a cím ki van töltve, akkor legalább az Irányítószám, vagy a Település oszlopok egyikének is kell adatot tartalmaznia A Település, Cím, és Foglalkozás mezők nem tartalmazhatnak nulla hosszúságú szöveget A Település, Cím, és Foglalkozás mezők nem tartalmazhatnak nulla hosszúságú szöveget

Adatnézetek, funkcionalitás Műveletek Kategória hozzáadása, törlése, átnevezése Kategória hozzáadása, törlése, átnevezése Személy hozzáadása, módosítása, törlése Személy hozzáadása, módosítása, törlése Keresés Kategória, Foglalkozás, és név szerint Keresés Kategória, Foglalkozás, és név szerint Kategória és név szerint, telefonszámmal, címmel, címmel, vagy akár minden adattal együtt Kategória és név szerint, telefonszámmal, címmel, címmel, vagy akár minden adattal együtt

Felhasználói felület Űrlapok: Kategóriák kezelése Kategóriák kezelése Lehessen újat felvenni, átnevezni, törölni. Törölni csak akkor, ha nincs személyhez rendelve. A keresés történhet egyesével tallózva, megnevezés szerinti rendezettség mellett. Személyek kezelése Személyek kezelése Lehessen új személyt felvenni, módosítani, törölni. A keresés történhessen név szerint, vagy foglalkozás szerint, vagy kategória szerint tallózva. Nyomtatás Nyomtatás Lehessen egy konkrét személy névjegyét nyomtatni Lehessen egy adott kategória, vagy foglalkozás személyeinek listáját nyomtatni Menüvezérelt felület Menüvezérelt felület

Üzemeltetés Felmásolás egy telepített Access-el ellátott számítógépre A mentés az sima másolással megoldható