A sürgősségi ellátás tervezete az NFT II-ben, ennek hatása a magyar kórházstruktúra és a kórházak belső szerkezetének átalakulására Dr. Pikó Károly elnök.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Oxyológia (kórházi sürgősségi ellátás, SBO)
„Konvergens forradalom” Kórházvezetés 2007
Oxyologia és sürgősségi orvostan II.
Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Oxyologia és sürgősségi orvostan I.
dr. BALLA TÜNDE, dr. BORSICS KÁLMÁN
A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.
Dr.Fülesdi Béla DE OEC AITT EMMI ESZK
Rezidensi program Oktató-Mentor-Osztályfőnök Szemszögéből
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Kompetenciák a sürgősségi betegellátásban
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben'' XII. Országos Konferencia Felnőttképzés jelentőssége az egészségügyi szakdolgozóknál.
Humánpolitikai adatbázis Távlati célkitűzés: Humánpolitikai adattár (adatkör – tartalom) Közvetlen célkitűzés: 1.Egészségüggyel kapcsolatos humán 2.Egészséggel.
Pest megyei Flór Ferenc Kórház, Neurológiai osztály
A belgyógyászati érbetegellátás helyzete Magyarországon (2008)
Kitörési pont a betegellátásban: XVIII. Pest Megyei Orvosnapok
Az esetmenedzser munkája és szerepe az egynapos sebészet ellátásban
A hiányzó láncszem Dr. Szűcs Renáta, Dr. Marjanek Zsuzsa,
A Down szűrés klinikai audit tervezete, kivitelezése Szy Ildikó OEFI Ritka Betegségek Központ május 19.
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
Konszenzus tanácskozás Seregélyes, 2006 május 4. Regionális ellátási organogram: perinatális eredetű kórállapotok, rehabilitációs szükséglettel NIC/PIC.
Csak a III-as ellátási szinten végezhető tevékenységek teljes parenteralis táplálás 24 órán túl koraszülöttek, érett újszülöttek gépi lélegeztetése speciális.
Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámolója és aktuális kérdései Csecsemő- és gyermekgyógyász Szakfőorvosok Országos Értekezlete Budapest november.
A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS RENDSZERÉNEK KIALAKITÁSA DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST 2OO4. ÁPRILIS O1.
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Beutalási rend megváltoztatása (vitaindító) Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ rendkívüli február 14. Országos.
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Kormányszóvivői tájékoztató Hajléktalan-ellátás Felkészülés a télre.
OPAI Harangozó Judit és Silling Tibor véleménye
Sürgősség Dr. Kincses Gyula ESKI.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
Betegellátás Sürgősségi Osztályunkon
A sürgősségi osztály indításával és működtetésével nyert tapasztalataink. CSMEK Hódmezővásárhely - Makó Dr. Lóczi Gerda.
Az egyetemi klinikák és az ellátási területükhöz tartozó kórházak közötti feladatmegosztás speciális kérdésének kezelése a szakmai egyeztető fórumokon.
A MEGYEI MEGÁLLAPODÁSOK MARGÓJÁRA MOLNÁR ATTILA ELNÖK EGÉSZSÉGÜGYI GAZDASÁGI VEZETŐK EGYESÜLETE.
Ahogy a szakfőorvos látja
A betegellátás keretei és rendszere
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház Dr. Fülöp Norbert Kaposvár
Előadó: Prof. dr. Izbéki Ferenc
egyetemi tanár, főigazgató
ZALA MEGYEI KÓRHÁZ A PTE Általános Orvosi Karának Oktatókórháza.
PTE-ÁOK TÁJÉKOZTATÓ NAP 2015.ÁPRILIS 15. DR. RÁCZ JENŐ
Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszusa Debrecen – április 22. A SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS SZERVEZÉSE BERÉNYI TAMÁS DR.
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
Sürgősségi funkcionális kórház –válasz az egészségpolitika és a finanszírozás kihívásaira Dr. Mezőfi Miklós Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Fővárosi Önkormányzat Bajcsy-Zsilinszky Kórház-Rendelőintézet Szervezeti Ábrája Főigazgató Finanszírozási és Controlling Igazgató.
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház bemutatása Dr. Papp Erzsébet orvosigazgató.
A minőségügy és helye a Szent Imre Kórházban Dr. Varga Piroska főigazgató helyettes, minőségügyi igazgató.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
„Hova tovább?! „ – tájékoztató nap Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Prof. Dr. Decsi Tamás egyetemi tanár, főigazgató
Integráció Kecskemét - Kiskunfélegyháza - Kalocsa
Centralizáció és specializáció az Onkológiai sebészetben
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
HOSPITIUM MARKUSOVSZKY SAVARIENSE
Kórházi gyógyszerészetet- kórházi gyógyszerészek
HA MEGHKÉRDEZNE A MINISZTER …
AZ ELHATÁROZÁSTÓL A CÉGBÍRÓSÁGI BEJEGYZÉSIG
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
KELL-E ÉS LEHET-E KÓRHÁZI STRUKTÚRÁT VÁLTANI 2018-BAN MAGYARORSZÁGON?
DR. BENDE BARNA ORVOSIGAZGATÓ
Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház
Előadás másolata:

A sürgősségi ellátás tervezete az NFT II-ben, ennek hatása a magyar kórházstruktúra és a kórházak belső szerkezetének átalakulására Dr. Pikó Károly elnök Oxyológiai-Sürgősségi, Honvéd- és Katasztrófaorvostani Szakmai Kollégium

„The future is unknowable, but the past give us hope” Mottó: „The future is unknowable, but the past give us hope” (Sir Winston Churchill)

Az előadás vázlata A magyar sürgősségi ellátás jelenlegi helyzete A sürgősségi ellátás jövőbeli víziója – fogalmak tisztázása Milyen hatással van a sürgősségi ellátás átalakulása a kórházstruktúrára? Milyen hatással van a sürgősségi ellátás átalakulása a kórházak szerkezetére? Az átalakítás előnyeinek összefoglalása

Status presens Az eklektikus magyar egészségügyi struktúrára épülő sürgősségi ellátásban a beteg esélye a megfelelő ellátásra esetleges.

A jelenlegi sürgősségi ellátás jellemzői (1) Nem egységes a prehospitális és hospitális betegellátás sem szakmailag, sem ellátási elvekben, sem pedig kommunikáció szintjén. A lakosság alapvető ismeretei hiányoznak a sürgősségi betegellátással kapcsolatosan. A sürgősségi ellátás riaszthatósága több szintű, nem egységes elvek, nem a triage szakmai és logisztikai elve mentén működik. Nem a szükségletekhez igazodik a mentőállomások, továbbá a mentőegységek eloszlása. A mentési háló független a kórházi ellátás hiányos rendszerétől.

A jelenlegi sürgősségi ellátás jellemzői (2) A betegek megfelelő ellátási helyre kerülése, vagy egyáltalán belépése a rendszerbe esetleges (lakcím lutri). Számos helyen nincsenek kialakított központi fogadóhelyek, sürgősségi osztályok az aktív betegellátást végző kórházakban. A sürgősségi eseteket ellátó helyek személyi- és tárgyi feltételei eltérő szinten vannak. A minimum feltételek betartása nem teljesül.

A jelenlegi sürgősségi ellátás jellemzői (3) Az egyes szakterületek szervezik a betegek progresszív ellátását (traumatológia, kardiológiai betegek, stroke-ban szenvedő betegek), azonban a kialakított rendszer nem harmonizált, az egyes szakmáknak eltérő nézetei vannak a sürgősségi betegellátásról. A finanszírozás nem a szakmailag indokolható helyén finanszírozza az ellátást. A sürgősségi betegellátó láncban hiányoznak a szakmai irányelvek és az ezek bázisán leírható helyi protokollok. Az ellátásban résztvevők kompetencia szintje nem jelölt, folyamatos képzésük és akkreditációjuk megoldatlan. A sürgősségi betegekkel kapcsolatos ismeretek oktatásának az orvosképzésben, diplomás ápoló, és szakdolgozói képzésben sincs átgondolt, egységes struktúrája.

A magyar sürgősségi ellátás gyökerei (1) 1887 Budapesti Önkéntes Mentőegylet 1948 Megalakul az Országos Mentőszolgálat 1972 Gábor Aurél oxyológia fogalmának megalkotása 1978 Magyar Mentésügyi Tudományos Társaság

A magyar sürgősségi ellátás gyökerei (2) 1994 Oxyológiai Tudományos Társaság 1998 SBOME 2000 MSOTKE 2000 Oxyológiai-Sürgősségi, Honvéd- és Katasztrófaorvostani Szakmai Kollégium 2000 Sürgősségi Orvostani szakvizsga 2007 Oxyológiai és Sürgősségi szakvizsga Az egyes orvosi szakterületek sürgősségi betegellátási rendszere

A sürgősségi rendszer átalakításának alaptételei (1) Csak egyetlen sürgősségi ellátási struktúra létezik Az ellátás alapját a sürgősségi orvostan adja, amely interdiszciplináris ága a medicinának Érvényesül a progresszivitás elve Konszenzuson alapuló protokollok alapján történik az ellátás

A sürgősségi rendszer átalakításának alaptételei (2) Optimalizálódnak a betegutak Egységes kommunikáció alakul ki (telemedicina) Minőségügyileg követhető az új rendszer

A sürgősségi betegellátó rendszer átalakításának céljai (1) A lakosok számára esélyegyenlőséget kell biztosítani. Betegközpontú rendszert kell kialakítani. Regionális szinten kell kooperálni a sürgősségi rendszer szereplőinek. 15 percen belül minden rászoruló beteget érjen el a mentőszolgálat.

A sürgősségi betegellátó rendszer átalakításának céljai (2) Egységes szemlélet kialakítása. Elő kell teremteni a megfelelő humánerőforrás szükségletet. Növelni kell a lakosság ismereteit sürgősségi ellátással kapcsolatban.

A prehospitális sürgősségi ellátás jellemzői Kistérségi központok Kórházzal rendelkező városok Szakrendelő Folyamatosan működő sürgősségi ellátóhely Mentők SBO Folyamatosan működő központi ügyelet Mentők „0” szint – DoktorInfo

A sürgősségi betegellátó osztályok feladatai Folyamatos oxiológiai készenlét, megfelelő tárgyi- és személyi feltételekkel. Ambulánsan rendezhető kórképek végleges ellátása Differenciáldiagnosztika akut kórképekben Intézeten belül mobil reanimációs team működtetése Akut beteg állapotstabilizálása Konzultatív lehetőség a praehospitális szak részére Bizonytalan és határesetek monitorizálása Szerep az oktatásban

SO2 típusú sürgősségi osztályok jellemzői Ellátási terület: népesség: 100 ezer fő alatt, elérhetőség: 30 percen belül, ellátott betegszám: 10 ezer vizit/év Ágyszám: minimum 8 általános ágy + 2 intenzív ágy Lehetőleg minden műszakban sürgősségi szakorvos. Feladat: Végleges ellátás után hazabocsátás Klinikai osztályokra irányítás Speciális intézménybe küldés

SO1 típusú sürgősségi osztályok jellemzői Ellátási terület: népesség: 200 ezer fő alatt, elérhetőség: 60 percen belül, ellátott betegszám: 20 ezer vizit/év Ágyszám: minimum 10 általános ágy + 4 intenzív ágy Minden műszakban sürgősségi szakorvos. Feladat: Végleges ellátás után hazabocsátás Klinikai osztályokra irányítás Továbbítás más intézménybe

Sürgősségi centrummal rendelkező kórházak jellemzői Háttérszakmák: SO1 + hemodinamika, idegsebészet, mellkas sebészet, polytrauma ellátás, PIC, érsebészet Ágyszám: minimum 15 általános ágy + 4 intenzív ágy Minden műszakban sürgősségi szakorvos. Feladat: Végleges ellátás után hazabocsátás Klinikai osztályokra irányítás Állapotstabilizálás után speciális központokba irányítás

Az SFH fogalma Olyan monoprofilú intézetben kiépített sürgősségi betegek ellátására alkalmas hely, amelyben megtalálhatók a súlyos betegek ellátásához szükséges feltételek.

A sürgősségi rendszer átalakításának hatása a kórházstruktúrára (1) Kevesebb aktív beteget ellátó kórházra van szükség Optimális ellátás vs. elérhetőség?

Javaslat az SO1 és SO2 típusú ellátóhelyek számára Magyarországon Az Oxyológiai-Sürgősségi, Honvéd- és Katasztrófaorvostani Szakmai Kollégium 2005. évi felmérése alapján Jelenleg működő sürgősségi osztályok Tervezett sürgősségi osztályok Régiók SO1 SO2 Közép-Magyarország 6 7 5 Közép-Dunántúl 1 2 3 4 Nyugat-Dunántúl Dél-Dunántúl Észak-Magyarország Észak-Alföld Dél-Alföld Összesen 19 24 36 Megjegyzések: Az SO1 típusú sürgősségi osztályok közül országosan 10 db-ot kell sürgősségi centrumként kezelni. Az SFH-k száma a végleges kórházstruktúra átalakítása után határozható meg.

A sürgősségi intézeti ellátás egyes szintjeinek szakmai háttere (1) SC SO1 SO2 Aneszteziológia F Intenzív ellátás Traumatológia: teljes körű - csak végtag Idegsebészet Kézsebészet El Mellkassebészet Általános sebészet Érsebészet Szülészet-nőgyógyászat Neurológia Urológia Belgyógyászat Kardiológia F: folyamatos El: elérhető Sz: szükséges

A sürgősségi intézeti ellátás egyes szintjeinek szakmai háttere (2) SC SO1 SO2 Gastroenterológia (endoscopia) F El Toxikológia (a fővárosban központilag szervezett) Pszichiátria Laboratórium (toxikológiai vizsgálatok is): Klinikai Mikrobiológiai Képalkotó eljárások: Röntgen CT közvetlen közelségben MRI - F: folyamatos El: elérhető Sz: szükséges

A sürgősségi intézeti ellátás egyes szintjeinek szakmai háttere (3) SC SO1 SO2 Angiographia F - UH Echocardiographia El Orr-fül-gégészet (idegentest-eltávolítás) Szemészet Pulmonológia Gyermekgyógyászat-gyermeksebészet Klinikai transzfuziológia EEG Gyógyszerész Dialízis biztosítása Coronaria interventio (elérhetőség – perc) * = helyben 2 asztal 2*/15’ 30’ 60’ F: folyamatos El: elérhető Sz: szükséges

Hogyan alakul át az aktív kórházak belső struktúrája? Hotelfunkció Készenlétesek Konzíliárusok Sürgősségi Betegellátó Osztály

Miért hasznos a sürgősségi betegellátó osztály működése a betegnek? A beteg egy ponton lép be a sürgősségi ellátó láncba Gyorsan jut egy helyen definitív diagnózishoz Egy felelős orvos irányítja a beteg sorsát első perctől kezdve Magas időfaktorú betegségek gyors ellátásával kevesebb a szövődmény

Miért hasznos a sürgősségi betegellátó osztály működése az intézetnek Fekvőbeteg osztályok munkavégzése zavartalan Az akut diagnosztikus és terápiás műszereket egy helyen kell koncentrálni A műszerek hatékonyabban vannak kihasználva (non stop működés) A betegek kezelési ideje közelít a HBCS optimum minimumához A fekvőbeteg ellátást nem igénylő betegeket kiszűri

Miért hasznos a sürgősségi betegellátó osztály működése az intézetnek A szakmák hatékonysága nő A beteg végleges ellátási helyén kerül felvételre Lehetőség az ágyszám csökkentésére Megfelelő folyamatos ellátásnál a peres ügyek száma csökken Kevesebb a szövődmény Ügyeletesek száma csökkenthető

Miért hasznos a sürgősségi betegellátó osztály működése a finanszírozónak? A HBCS minimum alatt véglegesen rendezhető olyan kórképek, amelyek a HBCS-nél olcsóbban finanszírozhatók A rövidebb ápolási idő következtében a HBCS idő szűkíthető Könnyebb kontrollálhatóság

Az új sürgősségi rendszer kialakítására lehetőség teremtődött, mivel az NFT II. egyik prioritása hazánk sürgősségi ellátásának fejlesztése.

Összefoglalás Csak akkor van értelme a magyar sürgősségi ellátás fejlesztésének, ha tisztázódnak a sürgősséggel kapcsolatos fogalmak, kialakul a racionális sürgősségi ellátás víziója, amely mind a szakma, mind a társadalom számára elfogadható lesz és minden anyagi forrás csak az elfogadott struktúra mentén használható fel.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!