1/7 KONSZENZUS: PRIVATIZÁCIÓ. 2/7 A privatizációs stratégia javasolt elemei I. A privatizációs stratégiának az alábbi területeket kell érintenie: –A privatizáció.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Advertisements

Egészség és társadalom 1. előadás szeptember 27. (részidős képzés)
Egynapos sebészetek Pest megyében
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Korszerű beteghívó- és multimédiás rendszer a Margit Kórházban
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Gondolat, ötlet és megvalósulás
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Stratégia és minőségügy KERESSÜK MEG A MINŐSÉG 3 LEGJOBB SZINONÍMÁJÁT!
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Emeltszintű járóbeteg szakellátás fejlesztése a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet revizalizációjával NYDOP
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Az államháztartás Vázlat - nem elégséges tananyag!
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Egységes egészségügyi információrendszer
Egészségpolitika.
Családi napközi.
Az egészségügy ma és a távlatok
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Szakmai kihívások mazohista PR-esek számára, avagy az egészségügyi magánvállalkozások kommunikációjának realitásai Kurucz Beáta ügyvezető igazgató Humán.
Az európai szociális modell esélyei és a fenntartható fejlődés
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
2009. december Előadó: Farkas Krisztina december
Orvosi-gyógyszerészi szakmai oldal Jogi oldal Minőség, relatív ártalmatlanság, hatékonyság. Mind az értékelési, mind a forgalmazási szakaszban Minőség,
Korai hazaadás problémaköre különös tekintettel az újszülöttkori anyagcsere szűrésekre Dr. Mészner Zsófia Országos Gyermekegészségügyi Intézet.
A MARKETING KIALAKULÁSA ÉS FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Az OEP regionalizációja
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Egészség-gazdaságtan felértékelődése gazdasági válság idején
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
A hippokratészi eskü értelmezése
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése, veszélyhelyzetek felismerése Előadó: Botlik Tibor A mentés története, a sürgősségi ellátás felépítése,
Dr. Sinkó Eszter Mekkora a mozgástér? A továbblépés lehetőségei szeptember 2.
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
Biztos Kezdet Gyerekházak
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr
A betegellátás keretei és rendszere
Alkalmazott egészségügyi informatika
Az egynapos sebészet helyzete Magyarországon, jövőbeni elképzelések
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Súlypontok és arányok - pszichiátria ellátási kerekasztal Dr. Balczár Lajos Veszprém.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Járóbeteg szakellátás: Status quo vagy továbblépés?
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Üzleti terv bemutatása
Cégnév Üzleti terv.
Előadás másolata:

1/7 KONSZENZUS: PRIVATIZÁCIÓ

2/7 A privatizációs stratégia javasolt elemei I. A privatizációs stratégiának az alábbi területeket kell érintenie: –A privatizáció lehetséges tárgya, területei. –Ki szerezhet tulajdont egészségügyi szolgáltatásban, ki és milyen feltételekkel működtetheti –Szektorsemleges a szakmai szabályozás és érvényesíthetősége. –Az ellátási felelősség értelmezése és érvényesíthetősége a privatizáció kiterjedése esetén.

3/7 A privatizációs stratégia javasolt elemei II. –A finanszírozás szükséges változásai a privatizáció kiterjesztése esetén (különös tekintettel az amortizáció kérdésének megoldására). –A piacralépés szabályozása esélyegyenlőség javítása a magánszolgáltatók esetében a szükséges korlátozás lehetősége az ellátási érdekek, a finanszírozhatóság és működőképesség érdekében. –A szakmai ellenőrzés és a korszerű fogyasztóvédelem megoldása a privatizáció okozta új helyzetben.

4/7 A privatizációs stratégia javasolt elemei III. Külön kell kezelni tulajdonváltás és a működtetés kérdését. Nem készíthető univerzális privatizációs stratégia. A szakellátásban a diagnosztika területén kiterjedtebb privatizáció várható, mint a klinikumban

5/7 A privatizációs stratégia javasolt elemei IV. Részletesen szabályozni kell, hogy a privatizációból milyen területeket kell kizárni mind szakterület, mind szervezeti egység szinten A privatizációs folyamatoknál is biztosítani kell az átláthatóságot, a nyilvánosságot. A privatizáció kiterjesztése a rendszer összetettebbé teszi, ami szükségessé teszi az ellenőrzés, a beteg-érdekvédelem megerősítését.

6/7 A privatizációs stratégia javasolt elemei V.  Alapellátás:széleskörű, tulajdont is magába foglaló privatizáció  járóbeteg szakellátás:vegyes rendszer javasolt. A kisebb rendelőknél megengedett az önálló, teljes privatizáció, az önálló rendelőintézeteknél a csoportos, a működtetők általi privatizáció javasolt, a nem leválasztható kórházi rendelőknél a működtetés privatizálása jöhet szóba  fekvőbeteg-ellátás:a tulajdonváltás nem tartozik az alapcélok közé, a GT jellegű működtetés megengedhető. A részprivatizáció – különösen a “kimazsolázó típusú” – visszaszorítandó.

7/7 KONKLÚZIÓ A privatizáció nem cél, hanem eszköz A privatizáció szerepe igen erősen modellfüggő –szolgáltatási modell, kereslet kielégítése –közszolgálati modell, szükséglet kielégítése A privatizáció szerepének növelése nélkül nem mennek végbe a szükséges változások az eü.-ben Csak olyan privatizáció támogatható, amely –nem sérti az equity-t, –segíti s szerkezetváltást, –segíti a minőségjavulást és az innováció befogadását.