A HUMOR FELFEDEZÉSE AZ ÓVODÁBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ZENE: Love Me With All Your History Egy asszony kijött a házból, és három, hosszú, fehér szakállú öregembert látott üldögélni az udvaron. Nem ismerte.
Advertisements

Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és Óvoda
2. Osztályos példa Drámajátékos foglalkozás Bubernik Eszter
Szülői elégedettség mérés eredménye
Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és
Ádvent 1. vasárnapja A VÁRAKOZÁS ÖRÖME
Kedves kis történetek Magdika.
A világmindenség megjelenése az irodalomban
„ŐSZ KINCSEI” TÉMAHÉT október 10 – 14.
ADVENT.
A nőkről.
Édesapám magyar nóta szövegei
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
A játék és a nevetés “Életünk napjai közül egyik sem annyira kárba veszett, mint az, amelyen nem nevettünk.” Szerkesztette: Dr. Hídvégi Márta pszichológus.
ADVENT ANGYALAI.
Szállóigék, szólások, közmondások a stílusról, retorikáról
SZONEK Liszt Ferenc Utcai Bölcsőde és Óvoda Szentlőrinc
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
A szürke vizszintes csikok nem egészen vizszintesek…
"Keresd az életben mindig a szépet
Előtted nem titok, Hogy nem voltunk angyalok
Kastélykert Körzeti Óvoda
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
közmondásokkal és szóláshasonlatokkal - megoldások -
ALAPIGE: 1Kir 3,
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Drága Édesanyámnak, kit a világon
Milyen fizetések vannak? PéPéeS
Napra Valentin.
Wass Albert A BUJDOSÓ IMÁJA.
A fény szebbé teszi napjaid! Készítette:driszkili.
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Anyák napjára szeretettel… Budaörs, 2013.május 7.
GYÉMÁNT ÉS ARANY.
SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye
NAGYCSOPORT július - szeptember LEVEGŐ MODUL.
Szentlőrinci Kistérségi Bölcsöde és
Istenünk, sok-sok feszültség,
Boldog 2014-et !.
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
JÓ REGGELT!.
JÓ REGGELT !.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Az érzelmeink késleltetése,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
Asztal- és életközösség Jézussal
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
A gyermeki tisztaság és szeretet, minden aljasságtól mentes

A pontos idő: 18:58.
MIT NEKÜNK, TI FÉRFIAK? (Bokrétás András versei) ballada néhai jó Francois Villon mester stílusában és modorában.
Amíg el nem indulunk, míg a láb a vízre lép, még a legkisebb út is
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz
Folyamodjatok az Úrhoz,
1. Halld meg a hívást, Jézusodét! Még ma kövesd Őt fogva kezét!
Szent Miklós a hulló hóban puttonyával körbejár
Négy gyertya égett szép csendben.
Ki dolgát mind az Úrra hagyja, És benne bízik szüntelen,
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
A mese.
SZÓLÁSOK Minden lében kanál. fukar, szűkmarkú
Térbeli tájékozódás fejlesztése
A történet régen esett meg
"Keresd az életben mindig a szépet
ÁLLANDÓSULT SZÓKAPCSOLATOK. Nyelvünkben vannak olyan szókapcsolatok, amelyek állandóak, megváltoztathatatlanok. Ezekben nem cserélhetjük fel a szavak.
"Keresd az életben mindig a szépet
ADVENT.
Előadás másolata:

A HUMOR FELFEDEZÉSE AZ ÓVODÁBAN „ A humorérzék az elme szellőző ablaka. Ezért mentálhigiéniai jelentőségű.” (Ancsel Éva)

A HUMOR FELFEDEZÉSE ÓVODÁSKORBAN Sokat foglalkozunk: - agresszió - félelem - szorongás Ritkán kerül előtérbe: - pozitív érzelmek - öröm - nevetés A lelki egészségvédelem legfontosabb alapja a jókedv, a nevetés, a vidámság és a pihenés!

A HUMOR JELENTŐSÉGE ÓVODÁS KORBAN Humor : „hahaha” Felfedezés: „aha” Művészet: „ah” Oldja a feszültséget, lazít, jó közérzetet teremt Hagyja a gyermeket kíváncsiskodni, kutatni Segíti megélni az érzelemgazdag feszültséget

HOGY MEGÉRTSÜK EGY HELYZET KOMIKUS VOLTÁT… Helyzetkomikum: - Félreértések - váratlan fordulatok - meglepő szituációk Jellemkomikum: - arcvonások - mozgás - viselkedés - ruházat Nyelvi komikum: - szójátékok - tréfásan hangzó rímek

KOMIKUS HELYZETEK A spontán megjelenő helyzeteket tudnunk kell jól felismerni és használni! Bújócska…lelepleződés…kitör a nevetés Csiklandozók, bökdösők, csipkedők Váratlan helyzetek: - fiúk lány ruhában zenélnek - dramatizálásnál a fiú – lány szerepcseréje - farsangi jelmezek - tükör előtti grimaszkodások

KOMIKUS HELYZETEK Nyelvi humor - egy epizód - történet - egy-egy szó jelentése, hangzása Pld. A medve, a róka meg a bödön vaj …Belenyaltam, Felelennvan, Cseppsemaradt

Volt egyszer egy király MULATTATÓ MONDÓKÁK Volt egyszer egy király Volt néki székje, Izgette, forgatta, Szamár, aki hallgatja

MULATTATÓ MONDÓKÁK Apró hagyma, pityóka Esment megvót egy nóta Sárgarépa, csicsóka, Ez is mindjárt egy nóta

Az ajtón volt egy kilincs, MULATTATÓ MONDÓKÁK Volt egyszer egy hajó, A hajón volt egy ajtó, Az ajtón volt egy kilincs, Tovább nincs.

SZÓLÁSOK, CSÚFOLÓDÓK, FELELGETŐK, BEUGRATÓK… Acskó – tacskó Dohányzacskó Mondjad: - Diófa Ugorj a fiókba! Enyém a vár, tiéd a lekvár! Balázs - csípjen meg a darázs! Jóska – savanyú a sóska! János – szemed igen álmos Marika – forog mint a karika Sándor – a kutyával táncol Gyuszi – elszaladt a nyuszi! Gyurka – elfogyott a hurka!

SZÓLÁSOK, CSÚFOLÓDÓK, FELELGETŐK, BEUGRATÓK… Tréfás menetelők Első a vezető, Második a tekergő, Harmadik a kolompos, Negyedik a bolondos. Bal, jobb, bal, jobb, Jönnek a majmok, Térdig érő gatyába, Úgy mennek a csatába. Tréfás versek: W.S. Regélő Tamkó Sirató K.: Tovább is van, mondjam még?

TRÉFÁS CSUJOGATÓK, SZÓLÁSOK, KÖZMONDÁSOK Akinek ma kedve nincs, annak egy csöpp esze sincs! Egy, kettő, három, négy, minél előbb asszony légy! Ujujuj! Piros papucs az ágy alatt, jaj de régen nem láttalak! Hogyha hívnak fogadd el, ha kergetnek szaladj el! Szólások: Béka nő a hasadban! Pattog mint a gumilabda Morog mint a bolhás kutya Elterül, mint egy palacsinta Ott lenne jó katonának lenni, ahol gombóccal lövöldöznek

TRÉFÁS CSUJOGATÓK, SZÓLÁSOK, KÖZMONDÁSOK Nem akarásnak nyögés a vége Káposzta, derelye, ez az ember ereje Marakodás kutyaszokás Okos enged, szamár szenved Nincs otthon a macska, cincognak az egerek Krumpli hajába, ne avatkozz más bajába! Két dudás egy csárdában nem fér el Egyszer volt Budán kutyavásár Bolond lyukból bolond szél fúj Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik

HUMOR AZ ÓVODAI FOGLALKOZÁSOKON Vizuális foglalkozások témái: Önarckép (szomorú, vidám) Arcfestés testfestékkel Tenyérnyomatból képalkotás Ezt álmodtam az éjjel Test körberajzolása csomagoló papírra Ilyen leszek, ha megnövök Töklámpás készítése Égig érő létra ragasztása Rongybaba készítés Stb.

HUMOR AZ ÓVODAI FOGLALKOZÁSOKON A környezet megszerettetésének témái: Hangok a természetben Édes, savanyú, sós, keserű – Mit kóstoltál? Illatok felismerése Érzelmek felismerése: szeretet, öröm, nevetés, düh, sírás Szétszedhető papírbaba készítése Repül a… Szüreti mulatság Farsang Pümnkösd

HUMOR AZ ÓVODAI FOGLALKOZÁSOKON Versek, mesék és játékok Énekes játékok Zenehallgatási anyagok Mozgásos játékok SZÉP MUNKAKÖZÖSSÉGI VÁLLALKOZÁS LEHET EGY GYŰJTEMÉNY ÖSSZEÁLLÍTÁSA!