Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÁLLANDÓSULT SZÓKAPCSOLATOK. Nyelvünkben vannak olyan szókapcsolatok, amelyek állandóak, megváltoztathatatlanok. Ezekben nem cserélhetjük fel a szavak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÁLLANDÓSULT SZÓKAPCSOLATOK. Nyelvünkben vannak olyan szókapcsolatok, amelyek állandóak, megváltoztathatatlanok. Ezekben nem cserélhetjük fel a szavak."— Előadás másolata:

1 ÁLLANDÓSULT SZÓKAPCSOLATOK

2

3

4 Nyelvünkben vannak olyan szókapcsolatok, amelyek állandóak, megváltoztathatatlanok. Ezekben nem cserélhetjük fel a szavak sorrendjét. Ha mégis változtatnánk rajtuk, elvesztenék értelmüket. Ezeket az ún. állandósult szókapcsolatokat készen örököltük. szólások szóláshasonlatok közmondások

5 Szólások: szólásokban a szavak nem szó szerint, hanem átvitt értelemben értendők. Eredeti jelentésüket sok esetben már nem is ismerjük. A szólásokat általában egy szóval is ki tudjuk fejezni. Itatja az egereket. Hasára süt a nap. Lóvá tesz. Egy füst alatt. Se füle, se farka. Elveti a sulykot. Egérutat nyer. Eltörött a mécses. Kordában tart. Egyszer hopp, máskor kopp!

6 Szóláshasonlatok: két részből állnak, egy fogalomból és egy hozzá hasonlított képből. Bámul, mint borjú az új kapura. Ordít, mint a fába szorult féreg. Fehér, mint a fal. Ravasz, mint a róka. Megy, mint a karikacsapás.

7 Ez alól csak akkor van kivétel, amikor akarattal forgatjuk ki a szólásokat, szóláshasonlatokat. Ezek az úgynevezett elferdített szóláshasonlatok. Kevés vagy, mint dobos tortában a ritmusérzék. Ritka, mint a fehér kóla. Orrba váglak, mint vasorrú bábát a mágnestábla. Lefejellek, mint vakond a kerti csapot. Olyan büdös vagy, hogy a pap vízipisztollyal keresztelt.

8 Közmondás: Népi bölcsesség. Hosszas megfigyelés, tapasztalat után megfogalmazott mondás. Az alma nem esik messze a fájától. Hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát. Ajándék lónak ne nézd a fogát. Madarat tolláról, embert barátjáról. Aki mer, az nyer! Egy bolond százat csinál. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra! Ha Katalinkor kopog, karácsonykor locsog. Egy fecske nem csinál nyarat. Egyszer hopp, máskor kopp. A gazdagot pénze, a szegényt esze viszi előre.

9 Madarat tolláról, embert barátjáról. Aki mer, az nyer! Egy bolond százat csinál. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra! Ha Katalinkor kopog, karácsonykor locsog. Egy fecske nem csinál nyarat. Egyszer hopp, máskor kopp. A gazdagot pénze, a szegényt esze viszi előre.

10


Letölteni ppt "ÁLLANDÓSULT SZÓKAPCSOLATOK. Nyelvünkben vannak olyan szókapcsolatok, amelyek állandóak, megváltoztathatatlanok. Ezekben nem cserélhetjük fel a szavak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések