Tejtermékek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az élet körfolyamat Mit jelent az életben a siker?... A magyarázat nagyon egyszerű.
Advertisements

Alap Termékek.
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az ember legfontosabb táplálékai
A savanyított tejkészítmények előállítása Dr. Könyves Tibor
Mosodai innovációk, fertőtlenítő mosás
Egészséges környezet - egészséges gyermek
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Zöldségfélék.
Gyermekkori sajátosságok
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Tejtermékek gyártástechnológiája Sajtgyártás
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Élelmiszeripari biotechnológia
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Franciaország gasztronómiája
Savanyú tej- és tejszínkészítmények
Az édes tejszínkészítmények gyártástechnológiája
Kőműves anyagismeret Agyagtermékek.
Élelmiszerek gyártása
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
A tejkészítmények összetétele a tejhez viszonyítva nem változott meg lényegesen
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Sütőipari termékek.
Étkezési zsiradékok.
Malomipari termékek.
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
Teljes Parenterális Táplálás
A CSONTOK BIOMECHANIKÁJA
szakmérnök hallgatók számára
Tejipar A tejipar alapanyagai: 1. Tejféleségek
A minőség dimenziói élelmiszereknél
Hasznos ill. az élelmiszerelőállítás során alkalmazott mikroorganizmusok Adott élelmiszer-előállítás technológiai folyamatában mikroorganizmusokat vagy.
energetikai hasznosítása III.
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE ÉS MINŐSÉGE A TEJ ÉS A TEJTERMÉKEK
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Tejsavbaktériumok általános jellemzése
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Vízszennyezés.
Százalék számítás - 7. feladat
Takarmányozástan.
Comenius Logo (teknőc).
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
FINO-FOOD Kft. bemutatkozó
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A helyes táplálkozás.
ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREK
K OVÁCS ANDRÁS, Ph D. E GYETEMI ADJUNKTUS S ELYE J ÁNOS E GYETEM november 25. IX. MRTT Vándorgyűlés, Révkomárom Selye János Egyetem Gazdaságtudományi.
Testünk építőkövei – a vitaminok
Hatósági díjak változása. BORÁSZATI DÍJTÉTELEK 1.1. A forgalomba hozatali engedély kiadásának és az ahhoz kapcsolódó analitikai vizsgálatok díja az alábbi.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
SZÍNTENYÉSZETEKKEL ELŐÁLLÍTOTT SAVANYÚ TEJTERMÉKEK ÉS A VAJ A színtenyészetekkel előállított savanyú tejtermékek Összetétel A különböző színtenyészetek:
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Lebontó folyamatok.
Csontritkulás A néma járvány
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Előadás másolata:

Tejtermékek

A tejtermékek olyan többé-kevésbé szilárd halmazállapotú élelmiszerek, amelyekben a tej egy vagy több összetevője erősen feldúsított állapotban található

Vaj Zsírtartalma 80-82% Víztartalma 16% Fehérjék, szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok 2%

Tejzsír zsírsav összetétele Rövid szénláncú (4-8) vajsav, kapronsav, kaprilsav Közepes szénláncú (8-14) kaprinsav, laurinsav, mirisztinsav, mirisztolajsav Hosszú szénláncú zsírsavak (14-nél több)

KLS Kedvező élettani hatás

Lecitin A- és E-vitamin Aromaanyagok Tejsav, CO2, etilalkohol, ecetsav Citromsav, acetoin, diacetil

Vajkészítés Tejszín nyerése a tej fölözésével A tejszín pasztőrözése 45-50% A tejszín pasztőrözése 90-95 oC Hűtés 18-23 oC

Beoltás vajkultúrával Streptococcus lactis Streptococcus cremoris Streptococcus diacetilactis Leuconostoc citrovorum Érlelés 8-10 óra Streptococcus lactis

Adagolás, formázás, csomagolás Köpülés Vajrögök Író Mosás Gyúrás Adagolás, formázás, csomagolás

Vajkészítmények, vajkrémek Kisebb zsírtartalom 10-39% 41-60% 62-80% Adalékanyagok Állományjavítók Emulgeáló szerek Színezék

Sajtok Tejből vagy tejszínből, alvasztással, készült termékek. Savas Oltós Vegyes alvasztással, érlelés nélkül vagy érleléssel készült termékek.

Sajtok csoportosítása az alvasztás típusa szerint Túrófélék Étkezési tehéntúró (savas) Juhtúró (vegyes) Krémtúrók (vegyes) Gomolya (vegyes) Savósajtok (savas) Orda Ricotta Oltós alvasztású sajtok

Különböző alvasztási technológiával előállított sajtok Ca tartalmának összehasonlítása

Gouda sajt kazeintartalmának változása az érés során

Sajtok csoportosítása állomány szerint Kemény 35-40% Pl. Parmezán, Ementáli, Pannónia Félkemény 40-50% Pl. Gouda, Eidami, Trappista Lágy 50-60% Pl. Pálpusztai, Camembert

Csoportosítás érési mód szerint Friss sajtok (érlelés nélkül, rövid érési idővel) Túrófélék, tejszínsajtok, gomolya

Rúzzsal érő sajtok Brevibacterium linens Pálpusztai

Nemes penésszel érő sajtok Roquefort Penicillium roqufortii Camembert Penicillium camembertii

Sajttészta szerkezete szerint Erjedési lyukas Ementáli, Trappista Röghézagos Tilsiti, Óvári Lyukacsozottság nélküli Parmezán

Zsírtartalom szerint Zsíros (sz.a. 50%-a) Félzsíros (sz.a. 10-50%-a) Trappista, Eidami, Ilmici, Pannónia, Anikó, Márvány, Camembert Félzsíros (sz.a. 10-50%-a) Óvári, Tenkes Sovány (sz.a. 10%-a) Köményes

Egyéb csoportok Savanyútej sajtok Savósajtok Füstölt sajtok Étkezési túrófélék, pogácsasajt, Roquefort, Márványsajt Savósajtok Orda, ricotta Füstölt sajtok

Ömlesztett sajtok Ömlesztősók Citrátok Foszfátok

Kazeinmicella