Tejtermékek
A tejtermékek olyan többé-kevésbé szilárd halmazállapotú élelmiszerek, amelyekben a tej egy vagy több összetevője erősen feldúsított állapotban található
Vaj Zsírtartalma 80-82% Víztartalma 16% Fehérjék, szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok 2%
Tejzsír zsírsav összetétele Rövid szénláncú (4-8) vajsav, kapronsav, kaprilsav Közepes szénláncú (8-14) kaprinsav, laurinsav, mirisztinsav, mirisztolajsav Hosszú szénláncú zsírsavak (14-nél több)
KLS Kedvező élettani hatás
Lecitin A- és E-vitamin Aromaanyagok Tejsav, CO2, etilalkohol, ecetsav Citromsav, acetoin, diacetil
Vajkészítés Tejszín nyerése a tej fölözésével A tejszín pasztőrözése 45-50% A tejszín pasztőrözése 90-95 oC Hűtés 18-23 oC
Beoltás vajkultúrával Streptococcus lactis Streptococcus cremoris Streptococcus diacetilactis Leuconostoc citrovorum Érlelés 8-10 óra Streptococcus lactis
Adagolás, formázás, csomagolás Köpülés Vajrögök Író Mosás Gyúrás Adagolás, formázás, csomagolás
Vajkészítmények, vajkrémek Kisebb zsírtartalom 10-39% 41-60% 62-80% Adalékanyagok Állományjavítók Emulgeáló szerek Színezék
Sajtok Tejből vagy tejszínből, alvasztással, készült termékek. Savas Oltós Vegyes alvasztással, érlelés nélkül vagy érleléssel készült termékek.
Sajtok csoportosítása az alvasztás típusa szerint Túrófélék Étkezési tehéntúró (savas) Juhtúró (vegyes) Krémtúrók (vegyes) Gomolya (vegyes) Savósajtok (savas) Orda Ricotta Oltós alvasztású sajtok
Különböző alvasztási technológiával előállított sajtok Ca tartalmának összehasonlítása
Gouda sajt kazeintartalmának változása az érés során
Sajtok csoportosítása állomány szerint Kemény 35-40% Pl. Parmezán, Ementáli, Pannónia Félkemény 40-50% Pl. Gouda, Eidami, Trappista Lágy 50-60% Pl. Pálpusztai, Camembert
Csoportosítás érési mód szerint Friss sajtok (érlelés nélkül, rövid érési idővel) Túrófélék, tejszínsajtok, gomolya
Rúzzsal érő sajtok Brevibacterium linens Pálpusztai
Nemes penésszel érő sajtok Roquefort Penicillium roqufortii Camembert Penicillium camembertii
Sajttészta szerkezete szerint Erjedési lyukas Ementáli, Trappista Röghézagos Tilsiti, Óvári Lyukacsozottság nélküli Parmezán
Zsírtartalom szerint Zsíros (sz.a. 50%-a) Félzsíros (sz.a. 10-50%-a) Trappista, Eidami, Ilmici, Pannónia, Anikó, Márvány, Camembert Félzsíros (sz.a. 10-50%-a) Óvári, Tenkes Sovány (sz.a. 10%-a) Köményes
Egyéb csoportok Savanyútej sajtok Savósajtok Füstölt sajtok Étkezési túrófélék, pogácsasajt, Roquefort, Márványsajt Savósajtok Orda, ricotta Füstölt sajtok
Ömlesztett sajtok Ömlesztősók Citrátok Foszfátok
Kazeinmicella