Malomipari termékek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Alap Termékek.
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Egészséges környezet - egészséges gyermek
Fogyasztói magatartás, attitűdök a funkcionális élelmiszerek piacán
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
LORIMOD Depozit de alimente. A cégről Alapítva 1994-ben Profilja: import-export és kereskedelem Szatmár, Máramaros és Szilágy megyékben forgalmaz Székhelye.
Zöldségfélék.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
KOMPLEX CUKORRENDSZEREK
A Föld mezőgazdasága.
Flavon max termékcsalád
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Takarmányismeret 4. Magvak.
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
Konferencia projektu HUSK-0901/1.2.1/0010 Mossonmagyaróvár,
A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.
Készítse fel szervezetét a télre!
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Élelmiszerek gyártása
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
A tejkészítmények összetétele a tejhez viszonyítva nem változott meg lényegesen
Sütőipari termékek.
Tejtermékek.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Iparágak A baromfiipar alap- adalék- és segédanyagai, kész- és melléktermékei. A konzervipar alap- adalék- és segédanyagai, kész- és melléktermékei.
Horváth Krisztián A Vitamin.
C vitamin By: Aknai Ramóna.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Kizárólag oktatási célú ingyenes összeállítás!
Készítette: Csapó Botond
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
A megporzástól a termésig
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
Export-import szabályozás
Az intervenciós rendszer Piacszabályozási mechanizmus.
A vízililiomok alosztálya
Comenius Logo (teknőc).
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
A helyes táplálkozás.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
A szántóföldi növények piacszabályozása
Haszonnövények.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Oroszország mezőgazdasága és iparvidékei
Testi - lelki egyensúly
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Az egészséges életvitel, életmód
Új alapanyagok, technológiák – Tradícionális ételek modern köntösben
A lucerna LPC lehet-e gazdaságos versenytársa a szójának ?
Egészségtudatos gasztronómia
Sörgyártás kiselőadás
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
22. KÍNA GAZDASÁGA.
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERET
Az egyszikűek.
Előadás másolata:

Malomipari termékek

A malomipari feldolgozás célja A szemtermésnek a táplálkozásélettani szempontból hasznosítható anyagait a kevésbé értékes részektől elkülöníteni Emberi táplálkozásra alkalmas, Tápanyagokban gazdag, Könnyen emészthető termékeket előállítani

A malomipar módszerei Őrlés Hántolás Pelyhesítés őrlemények hántolt termékek Pelyhesítés pelyhek

Őrlemények Lisztek Darák Korpa Csíra Céllisztek

Lisztek A lisztek búzából, vagy más gabonából (rozs, kukorica, rizs stb.) Tisztítással, Őrléssel, Részleges héjeltávolítással nyert finom szemcséjű termékek

Búzalisztek tipusai Korpatartalom és szemcsenagyság szerint Finomlisztek Fogós lisztek Kenyérlisztek

Finomlisztek Apró szemcseméret Alacsony korpatartalom Világos szín Háztartások, péksütemények BL 55, RL 60* *Hamutartalom – A lisztek (élelmiszerek) tökéletes elégetése után oxidok formájában visszamaradó ásványi anyagok

Fogós lisztek Nagyobb szemcseméret Sikértartalom kevésbé károsodott Szárított tészták, kelt tészták BF 50, BFF 55

Kenyér liszetek Több héjrész Sötétebb BL 80, BL 112, GL 200 RL 90, RL 125, RL 190

Darák Étkezési búzadara AD Szemcsnagyság lényegesen nagyobb, mint a liszteké Csíratöredékeket , héjrésztöredékeket is tartalmaz Gyermektápszerek előállítása

Egyéb őrlemények Kukoricaliszt Rizsliszt Szójaliszt (lizin, K, Mg) Búzacsíra E-vitamin, B1-vitamin, K, Mg Búzakorpa élelmi rost Céllisztek Tésztaliszt, (TL 50, TDD, DSL) Piskótaliszt, ostyaliszt

Lisztek tárolása Száraz, hűvös, szellős 15-20 oC Csomósodás Penészesedés, dohos íz, szag (mikotoxinok)

Hántolt termékek A magok külső, elfásodott, cellulóztartalmú héját eltávolítják úgy, hogy a szem épen maradjon Hántolt rizs Hántolt árpa Hántolt köles Hántolt hajdina

Pelyhek Natúr pelyhek Tisztítás Hántolás (részben, vagy teljesen) Gőzölés (puhítás, duzzasztás) Hengerpárok között szétlapítás Szárítás

Búza Rozs Zab Árpa Pehelymix

Reggeliző pelyhek Összetétele – 1 példa Masszakészítés Formázás Szárítás Összetétele – 1 példa Teljes búzaőrlemény, cukor, rizsdara, kukoricadara, méz, maláta, kakó, só, tejpor, növényi olaj, természetazonos aromák, karamell, kurkuma

Malomipari termékek élelmi rost tartalmának összehasonlítása (g/100g termék)

Malomipari termékek E-vitamin tartalma (μg/100g)

Malomipari termékek B-vitamin tartalma (μg/100g)