Marhahúsból készült ételek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

Készítette:Dobák Lídia
HAGYOMÁNYOS MAGYAR ÉTELEK
NAPTÁR Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját.
Serpenyős Vendéglő Rezi György
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Házi tartósítási eljárások
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
8.C FÁNKOS KÖNYVE.
Angol – amerikai projekt hét
KERÁMIA SERPENYŐ SZETT
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
B-vércsoport.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Éttermi kisokos.
Az ókori sumér étkezési szokások
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Darupályák tervezésének alapjai
Vöröshúsok fogyasztásáról
Húspótlók, főzelékfeltétek
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Készítették: a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7.a osztályos tanulói.
Innovációs projektek 0. fázisa Lemák Gábor MMKlaszter, igazgató.
szakmérnök hallgatók számára
HOGYAN KÉSZÜL A HÚSVÉTI SONKA?
Gombák.
Húsipar HÚSIPARI ALAPANYAGOK 1. Húsok Fajtái eredet szerint: Sertéshús
MEXIKÓI KONYHA.
20).7-es szint Rákóczi 2. sz. barlang előtt
Kedvenc ételem Bajcsi Ágnes 9.b. Rántott sajt Hozzávalók Rántani való sajt Rántani való sajt Liszt Liszt Tojás Tojás Zsemlemorzsa Zsemlemorzsa Hasábburgonya.
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Ételkészítési ismeretek
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
SAJTFONDÜK HŰTÖTT KÉSZÉTELEK otthoni feldolgozására
SALSA BÜFÉ ÉTLAP Pizza 28cm: Minden PIZZA: 950 Ft Köret Savanyúság
A slambuc receptje.
Mézeskalács készítése
Testünk építőkövei – a vitaminok
MELEG ELŐÉTELEK.
LEVESEK levesbetétek. A LEVESEKRŐL ÁLTALÁBAN A LEVESEK CSAK NEM MINDEN NÉP ÉTKEZÉSI KULTÚRÁJÁBAN ELŐKELŐ HELYET FOGLANAK EL. FOGYASZTÁSUK IGEN EGÉSZSÉGES,
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
Tápanyagaink.
VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
„Helyi ízek, helyi értékek” gasztrokulturális kapcsolatok a magyar- horvát határvidéken Dr. Szabó Géza- Endrédi Melinda Baranya Megyei Falusi Turizmus.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
Haemocromatosis Klub Étrendi javaslatok
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek
Költséghatékonyság és munkaerő optimalizálás a konyhában
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 41.hét Október Hétfő Kedd Szerda
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Mi készül? gulyásleves.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 41.hét Október Hétfő Kedd Szerda
A német gasztronómia Tartalomból: Türingiáról röviden
Pulyka az egészséges táplálkozásban
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Előadás másolata:

Marhahúsból készült ételek

Kcal* 4,2 = kJ E (kcal) F (g) Zs (g) Cho (g) Marha 116 20,6 11 0,3 Sertés 296 17 25,3 0,6 Csirke 110 21,5 2,5 Pulyka 174 20,5 9,5 0,4 Vad-disznó 112 21,6 2,4 0,5

Általánosságok Az állat tápláltsági állapota Az állat neme (hím-nőstény, ivartalanított) A hús színe Rostozata Betegségek, tehéntejfehérje allergia, tejelő állatok húsa Élvezeti érték

I. Rendű húsrészek - bélszín bélszín farokból:2-3 dkg-os: bélszín szeletke = filet mignon 5-6 dkg-os: bélszín érme = medailon de boeuf bélszín derékból: 8-10 dkg-os: bélszínszelet = tournedos 14-18 dkg-os: bélszínjava = beefsteak 28-36 dkg-os: dupla bélszínjava = chateaubriand bélszín fejből:18-20 dkg-os: bélszínlángos Ebből vágjuk a bélszíncsíkokat, és ebből készül a tatár bifsztek.

I. Rendű húsrészek - hátszín Magas hátszín egészben: marhagerinc szeletelve: rostélyos 14-18 dkg Lapos hátszín egészben (roastbeef) hátszín szelet 14-18 dkg (rumpsteak) dupla hátszín szelet 28-36 dkg (entrecote)

II. Rendű húsrészek Lapocka lapocka vastag része lapocka vékony része Comb Felsál: hosszú, gömbölyű Pecsenye: fehér, fekete Fartő: csípő, hegyes, hamis, fartő

III-IV. Rendű húsrészek III.osztályú részek nyak tarja, szegy, lábszár, bélszín széle, hátszín széle IV.osztályú részek fej, láb, apróhúsok. darált hús,

Marha belsőségei agyvelő: felhasználás előtt néhány percig langyos vízben áztatjuk, majd óvatosan lefejtjük a külső borítóhártyát. velőkrém levest, velőgombócot, krokettet, felfújtat, pudingot máj (sötét színű, erős rostú, rágós) májpürélevesnek, májgombóc, pudingnak, felfújtnak, ropogósnak A lépet szükség esetén a máj pótlására

A tüdőből savanyútüdő, tüdővagdalék, tüdős táska, A szívből gulyás, pörkölt, A veséből alapos tisztítás, szükség esetén forrázás után pörkölt, gulyás, savanyúvese készülhet. A pacalt (marha bendő) pacalpörkölt, becsinált pacal. A tejmirigy/tőgy pörköltnek, esetleg rántott tőgynek, Az uszály pörköltnek vagy levesnek (ököruszályleves) A nyelvet főzve, párolva, hidegen, melegen

Marha húsételek elkészítés szerint Főzéssel készülők :húsleves, gulyásleves Sütéssel készülők: Ált. egészben sültek Párolással szeletben készített: Csáky rostélyos, frankfurti rostélyos, tejfölös gombás rostélyos, cigány rostélyos Apróhúsból: marhapörkölt, puszta pörkölt, borsos tokány, debreceni marhatokány

Sütéssel készülők Stefánia marhasült Fő hozzávalók: 8 kg marhahús (fartő, pecsenye, lapocka), 0,6 kg étolaj, 25 tojás, 2 kg zöldpaprika, 1 kg paradicsom, 0,5 kg vöröshagyma, 0,05 kg fokhagyma, 0,01 kg bors, 0,3 kg konyhasó. Elkészítése: 2-2,5 kg-os darabok, hegyes késsel kiszúrjuk, beletöltjük a főtt tojásokat, fűszerezzük, elősütjük. A zöldségeket átfuttatjuk az olajon (kivéve a paradicsom), majd a húsra öntjük, és 1-1,5 órán át saját levében pároljuk. Pihentetjük, rostokra merőlegesen szeleteljük.

Vadas marhasült Fő hozzávalók:8 kg marhahús (fartő, pecsenye, lapocka), 0,6 kg étolaj, 0,6 kg liszt, 2 kg tejföl, 2,5 kg sárgarépa, 2 kg petr.gyök, 1 kg vöröshagyma, 0,5 kg mustár, 0,2 kg kristálycukor, 5 db citrom, 0,01 bors, 10 db babérlevél, 0,3 kg konyhasó. Elkészítése: Elősütjük. A visszamaradt olajban karamellizáljuk a cukrot, összepirítjuk a zöldségeket, fűszerezzük, felengedjük vízzel vagy csontlével. Fölforraljuk és az elősütött húsra öntjük. Előmelegített sütőben 2-3 órán át pároljuk. Ha kész 10-15 percig pihentetjük, majd rostjaira merőlegesen szeleteljük. A párolóléből kivesszük a babérlevelet, citromhéjat, majd leturmixoljuk, felforraljuk és hozzáadjuk tejfölös habarást. Ha levettük csak akkor adjuk hozzá a citromlevet.

Marhapörkölt Fő hozzávalók:8 kg marhahús (lábszár, bélszín széle, hátszín széle, nyak), 1 kg étolaj, 3 kg vöröshagyma, 0,05 kg fokhagyma, 1 kg lecsó, 0,2 kg fűszerpaprika, 0,01 kg köménymag 0,3 kg konyhasó. Elkészítése: Pörkölt alap (olaj, hagyma, fűszerpaprika) +hús (többféle, 3 cm), fűszerezzük a fokhagymával, és őrölt köménnyel, sóval. Folyamatosa pirítjuk, hogy elfője a levét, majd ha még nem puha+ víz, és pároljuk-pirítjuk, ha majdnem puha lecsó. Sűrű, nem híg a leve!!! Köret: sós burgonya, tarhonya, galuska, körettészta.

Babgulyás Fő hozzávalók:8 kg marhahús (lábszár, bélszín széle, hátszín széle, nyak), 5 kg szárazbab, 0,8 kg étolaj, 2 kg vöröshagyma, 0,1 kg fokhagyma, 1 kg lecsó, 0,15kg fűszerpaprika, 0,3 kg konyhasó. Elkészítése: Pörkölt alap (olaj, hagyma, fűszerpaprika) +hús (többféle, !!!!2 cm), fűszerezzük a fokhagymával, és sóval. Folyamatosa pirítjuk, hogy elfője a levét, majd ha még nem puha+ víz, és pároljuk-pirítjuk. A babot enyhén sós vízben feltesszük főni, ha majdnem puha összekeverjük, hozzáadjuk a lecsót, az adagszámnak megfelelően felöntjük, forraljuk. Csipetke.

Szerbgulyás Marhapörkölt +kockákra vágott burgonya (8 kg), metéltre vágott kelkáposzta (5 kg).

Borsos tokány 1-1,5 cm * 4-5 cm Fő hozzávalók:8 kg marhahús (lábszár, lapocka), 1 kg étolaj, 3 kg vöröshagyma, 0,1 kg fokhagyma, 1 kg paradicsompüré, 0,02 kg őrölt bors, 0,3 kg konyhasó. Elkészítése: Pörkölt alap (olaj, hagyma (félfő,) +hús , fűszerezzük a fokhagymával, és őrölt borssal, sóval. Folyamatosa pirítjuk, hogy elfője a levét, majd ha még nem puha+ víz, és pároljuk-pirítjuk, ha majdnem puha paradicsompüre. Sűrű, nem híg a leve!!! Köret: sós burgonya, tört burgonya, párolt rizs.

Gombás marhatokány 1-1,5 cm * 4-5 cm Fő hozzávalók:8 kg marhahús (lábszár, lapocka), 3 kg gomba, 1 kg étolaj, 2 kg vöröshagyma, 3 kg tejföl, 0,5 kg paradicsompüré, 10 cs petr.zöld, 0,01 kg őrölt bors, 0,3 kg konyhasó. Elkészítése: Pörkölt alap (olaj, hagyma (félfő,) +hús , fűszerezzük a fokhagymával, és őrölt borssal, sóval. Folyamatosa pirítjuk, hogy elfője a levét, majd ha még nem puha+ víz, és pároljuk-pirítjuk. Sűrű, nem híg a leve!!! 1/3-ad olajban megfuttatjuk a gombát, +petr. zöld, ízesítjük, majd hozzáadjuk a húshoz, összepirítjuk a paradicsom-pürével, tálalás előtt hozzámelegítjük a tejfölt. Köret: sós burgonya, burgonyahabbal, burgonyagombóccal, párolt rizs.

Párolt marhafartő Fő hozzávalók:8 kg marhahús (fartő, felsál, fehér- fekete pecsenye), 0,6 kg étolaj, 2 kg zöldpaprika, 1 kg paradicsom, 0,5 kg vöröshagyma, 0,05 kg fokhagyma, 0,01 kg őrölt bors 0,3 kg konyhasó. Elkészítése: A megtisztított húst fűszerezzük, meleg olajban átsütjük. A visszamaradt olajban átfuttatjuk a vöröshagymát, az egészben hagyott fokhagymát, negyedelt paprikát, felforraljuk, majd a húsra öntjük.Sütőben 1-1,5 órán át pároljuk. Ha félpuha hozzáadjuk a paradicsomot. A végén pihentetjük, és a leszűrt párolólével tálaljuk. Köret: párolt, csőben sült lengyeles főzelékek, de a hagyományos főzelékekkel is tálalhatjuk.

Csáki rostélyos Fő hozzávalók: 8 kg marhahús, 0,6 kg étolaj, 0,3 kg füstölt szalonna, 05 kg liszt, 30 db tojás, 3 kg tejföl, 3 kg lecsó, 2,5 kg vöröshagyma, 0,15 kg fűszerpaprika, 0,3 kg, 0,01 kg őrölt bors, 5 cs. pzsz, 0,3 kg konyhasó. Elkészítése: A húst vékonyra kiverjük, széleit bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk. Töltelék: szalonnát megsütjük+ 1/3 vhagyma, ½ lecsó, +felvert tojások=rántotta. Rákenjük a hússzeletekre, felcsavarjuk, elősütjük. A megmaradt olajban megfuttatjuk a hagymát, +fűszerpaprika, összeforralva, a húsokra öntjük. Pároljuk. Ízesítjük a lecsóval, és készre pároljuk. Húst kivesszük, a párolólevet besűrítjük. Köret: Vajas vagy túrós galuska.

Marhahús ételek melyeket tudni KELL!!! Alföldi rostélyos Borsos tokány Gombás marhatokány Hagymás rostélyos Marhapörkölt Vadas marhasült Vagdalt bélszín Párolt marhafartő Csáki rostélyos