„Vigyél vissza Krisnához”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A VIRTUÁLIS VEZETŐ Vezetés a digitális korban Bőgel György szeptember 5.
Advertisements

AHOL A CSEND MÉG HALLHATÓ KOMMUNIKÁCIÓS HÁLÓ NYÉSTÁN
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Az első házasság felbomlása
Állampolgári aktivitás a fiatalok körében
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
Készítette: Cselényi Nikolett
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Az emberi jogok és a nyelvek Pécs, október 10. Szalayné Sándor Erzsébet Nyelv és jog – avagy a jogi nyelv és a nyelvi jog dilemmája Európában.
A szocializmus Magyarországon szabadon választható tárgy SZOLNOKI FŐISKOLA 2010/2011-es tanév I. félév Levelező tagozat Társadalomtudományi Tanszék Dr.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
A közösségi élet vizsgálata Völcsökön avagy a „hiány” funkciójáról
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
Párválasztásról alkotott vélemények főiskolás hallgatók körében Konzulens tanár: Szabó Sándorné Dr. Főiskolai Docens Készítette: Cselényi Nikolett Andragógia,
Kultúra – nemzet – emlékezet 4. A kultúra mint szimbólumrendszer (2.)
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Társadalom – politika – média Komplex digitális tananyag- és taneszköz- fejlesztés a társadalomtudományi képzés számára (TÁMOP /1/A )
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
Kultúra és Szocializáció
Lovasturizmus -Általános turisztikai ismeretek-
Borbély Tibor Bors- Pecze Mariann
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
Az értékrend szerepe egy szilágysági falu magyar lakosainak migrációs stratégiáiban Készítette: Keresztury Ágnes Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Kulturális antropológia /I.
KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIA III.. A 60-as évek antropológiája E. Wolf: részterületek, terminusválság El ő zmények: 1.Angolszász strukturalista funkcionalizmus.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Kontinuitás és változás
A számok jelentősége: a kvantitatív történetírás témái és módszerei
A vidéki tér sikertényezői
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
NEVELÉSELMÉLET.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Edward Sapir ( ).
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
Somorja, október 28. Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
Pataki Éva főiskolai docens Szent István Egyetem
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet.
Szakértés és döntéshozatal az oktatáspolitikában *** Az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal Neumann Eszter ELTE TÁTK.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Az egész életen át tartó tanulás koncepciója
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
A szakirodalom gyűjtése Bibliográfiai adatok pontos rögzítése
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
A család történeti alakulásáról
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar
Zsigmond Király Főiskola január Szakdolgozat prezentációja Zsigmond Király Főiskola január A szerző neve A SZAKDOLGOZAT CÍME.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
SMART KÖZLEKEDÉS A FENNTARTHATÓ VÁROSFEJLESZTÉSBEN Buzási Attila Szalmáné Dr. Csete Mária Dr. Németh Bálint
Romák a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra
Előadás másolata:

„Vigyél vissza Krisnához” Párválasztás és annak társadalmi aspektusai a somogyvámosi Krisna-völgyben György Réka PTE-BTK Néprajz- Kulturális Antropológia

a kutatás Célja: párválasztási szabályrendszer megértése; a krisna-völgyiek egyéni értelmezési stratégiáinak feltérképezése; megélt, valós cselekedeteik ↔ ideálisnak tartott elveik viszonya; egyéni háttér, enkulturáció folyamata Két hetes terepmunka 18 félig strukturált interjú

Krisna-völgy Somogyvámos határában terül el 260 hektárnyi területen. Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm 1993-ban alakult meg. 2010 áprilisa: a völgyben 136 fő, a faluban, Somogyvámoson 38 fő él.

témaválasztás makrotársadalmi szintű tendenciák: − elidegenedés, válások számának növekedése; − a család mint intézmény átalakuló tendenciája → kivonulás, kiköltözés a társadalomból ► kutatói kérdés: egy zárt, vallásos közösség miként és hogyan próbál alternatívát nyújtani ezekre a tendenciákra; a kutatottak értelmezési stratégiái generáció kiesés: ► a rokoni-, családi háló gyakori hiánya miatt a közösség kvázi-rokonok intézményének kiépítésére kényszerül

A társulás Kiválasztás Egyhónapos időszak → heti egyszer, mentorral Fogalom magyarázat A társulás menete Társulás jelentése: ismerkedés, jegyben járni Autoritás jelentése: azok a személyek, akik egész életen át felelősséget vállalnak a hívőkért Mentor házaspár: idősebb, tapasztalt házaspár, céljuk a társulók segítése, útbaigazítása Kiválasztás Egyhónapos időszak → heti egyszer, mentorral Bejelentés Kb. egy év→ mentorral Kb. egy, másfél éves szakasz → mentor nélkül

A párválasztás során felmerülő elvárások Társadalomgazdasági erőforrások Kulturális jellemzők Azok a javak, amelyek biztosítják a család anyagi jólétét Egyenlőség ↔ egyenlőtlenség ► anyagi és lelki szinten is differenciált Homogenitás ↔ heterogenitás Enkulturáció → homogenizáció Egyéni kulturális klíma → az egyéni prezentációból kiesik

Összegzés Makrotársadalmi tendenciákra adott válasz → biztonságérzet Generációs kiesésre, intézményesülő folyamatkora adott válasz → mentorság intézménye, részben az autoritás Elvi sík: egyenlőség ↔ gyakorlatban: erőteljes hierarchikus társadalom-kép (esetleges rétegendogámia)

Reflexió az opponensi bírálatokra további kutatói munkafolyamat → szakirodalmi háttér bővítése További kutatási területek: → tipikus konfliktusfajták vizsgálata → családi háttér felmérése és elemzése → nemi szerepek (gender) elvi és valós megnyilvánulási formái → pletyka → ismerkedési lehetőségek, alkalmak vizsgálata → életútinterjúk általi (viselkedési szabályok, udvarlási formák, a párválasztásban létrejövő elvárások, a családi háttér) émikus értelmezések elemzése → párkapcsolatokhoz kapcsolódó mitikus és a közösségben folklorizálódott történetek gyűjtése és elemzése

irodalomjegyzék Benedict, Ruth: A kultúra mintái. In: Maróti A. (szerk.) : Forrásmunkák a kultúra elméletéből. Szöveggyűjtemény. Bp. Tankönyvkiadó. 1975. 191-202. Bukodi Erzsébet: Ki kivel (nem házasodik)? A partnerszelekciós minták változása az egyéni életútban és a történeti időben. Szociológiai Szemle. 2002/2. 28-58. Farkas Judit: Ardzsuna dilemmája. Reszocializáció és legitimáció egy magyar Krisna-hitű közösségben. L’Harmattan Kiadó. 2009. Földházi Erzsébet: Az első házasságkötés után. A párkapcsolatok dinamikája, egyszülős családok kialakulása és megszűnése Magyarországon a 20. század második felében. PhD értekezés. 2008. Geertz, Clifford: Sűrű leírás. In. Geertz, C.: Az értelmezés hatalma. Antropológiai írások. Bp., Századvég. 1994. 170-199. Kamarás István: Az odaadás nektárja (Magyar krisnások világlátása). In: Liget. 1998/3. 63-78. Köves Katalin: Intézményesülési folyamatok a somogyvámosi krisnás közösségben. Szakdolgozat, ELTE Szociológiai Tanszék. 2001. Lévi-Strauss, Claude: Gondolatok a rokonság legkisebb alkotóeleméről. In: Lévi-Strauss: Strukturális antropológia. II. Bp., Osiris. 2001. 74-96.

irodalomjegyzék Mead, Margaret: Férfi és a nő. A két nem viszonya a változó világban. Bp., Gondolat. 1970. 210-327. (Új kiadása: Bp. Osiris, 2003: 206-326.) Turner, Victor: Átmenetek, határok és szegénység: a communitas vallási szimbólumai. In: Mérföldkövek a kulturális antropológiában. Szerk.: Bohannan, Paul. Bp., Panem. 1997. 675-711. Utasi Ágnes: Társadalmi tőke és bizalom. Kritika. 2006. XXXV. Évf./6. 4-9. Utasi Ágnes: A bizalom hálója. Mikro-társadalmi kapcsolatok, szolidaritás. Bp. Új Mandátum Kiadó. 2002. 155. Utasi Ágnes: Az életminőség feltételei. MTA Politikai Tanulmányok Intézménye. Műhelytanulmányok, Digitális Archívum. 2007/1. http://mek.oszk.hu/04800/04806/ letöltés dátuma: 2010. 08.12. http://krisnavolgy.hu http://okovolgy.hu

Köszönöm a figyelmet!