KISS CSABA EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy
Advertisements

A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Érvek, érvelés.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
és a legkevésbé teljes az
Várkonyi Nándor látomása az emberi kultúra kialakulásáról Konzulens: VERÓK ATTILAKészítette: DEÁK KRISZTINA egyetemi adjunktus informatikus könyvtáros.
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái 2007
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
„Férfinak és nőnek teremtette”
AZ ÜGYINTÉZÉS MODELLEZÉSE I. BEVEZETÉS, ELVI ALAPOZÁS
1 A technológia megközelítése a társadalmi összeütközések felől
A romantika irodalmából
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A hellénizmus korának filozófiája (Kr. e Kr. u. 3. sz.)
KERESZTÉNYSÉG A KULTÚRÁK VÁLSÁGÁBAN február SEK A vallás és a vele kapcsolatos tárgyak / tudományágak.
Isten misztériumának előzetes kérdése
Az újkori filozófia eredeti kérdésfeltevésének háttérbe szorulása
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
XXX. ORSZÁGOS TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA BUDAPEST,
Készítette: Mike Martin Témavezető: Dr. Kovács Ábrahám
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
Amikor a tanítvány ellentmondott a mesternek
KARL MARX: A TŐKE ÉS A KAPCSOLODÓ NÉZETEK
A modern közgazdaságtan és a marxi elmélet kapcsolata
Exegézis – szövegértelmezés – szabályai, illetve feltételei.
1. Kedvelte őket az egész nép ApCsel. 1:42-47 (47/a) „… és kedvelte őket az egész nép.” χαρις (khárisz):- kegyelem (mint örömteli jutalom),
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
Managerek éjszakája.
Pedagógiai antropológia és etika
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
A metatudat tere: a transzcendentalista kultúra The Space of Meta- Consciousness: the Transcendentalist Culture László Márfai Molnár (HU)
A pszichikumról általában
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
Történelemfilozófia Típusok.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
Tudományos gondolkodás története és tudományfilozófia
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A fenntartható fejlődés
A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek.
Hegel ( ) művészetfilozófiája
Filozófiatörténet előadások 1I.
Csereklei Levente. Tartalomjegyzék Élete és tanulmányai Későbbi évei Tudományos eredményei Forrás.
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Lukács György ( ) – ellentmondásos életút és filozófia
Bevezetés a filozófiába
A politikatudomány elméleti és módszertani sajátosságai.
Gadamer ( ) filozófiai hermeneutikája
III. Kérdések a teremtéssel és az anyagi világgal kapcsolatban
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
3. osztályban.
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
Marx a versben – vers az órán
Előadás másolata:

KISS CSABA kiss.csaba.kiss@gmail.com EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM A TÖRTÉNELEM MATERIALISTA FELFOGÁSÁNAK KIALAKULÁSA MARX FIATALKORI ÍRÁSAIBAN

KI VOLT AZ A FIATAL MARX?

A FIATAL ÉS AZ ÉRETT MARX KÜLÖNBSÉGE ALTHUSSER SZERINT A FIATAL MARX EGÉSZ FILOZÓFIAI PROBLEMATIKÁJÁT AZ EMBERI LÉNYEG FOGALMÁRA ALAPOZTA, AZ ÉRETT MARX LESZÁMOLT EZZEL A FOGALOMMAL A FIATAL MARX IDEOLOGIKUS MŰVEKET ÍRT, AZ ÉRETT MARX TUDOMÁNYOSAKAT A FIATAL MARX HEGELI-FEUERBACHI FOGALOMKÉSZLETET HASZNÁLT, AZ ÉRETT MARX TELJESEN ÚJ FOGALMAKKAL DOLGOZOTT

„…ELHATÁROZTUK, HOGY NÉZETÜNKNEK A NÉMET FILOZÓFIA IDEOLOGIKUS NÉZETÉVEL SZEMBENI ELLENTÉTÉT KIDOLGOZZUK, VOLTAKÉPPEN, HOGY LESZÁMOLUNK A MI EGYKORI FILOZÓFIAI LELKIISMERETÜNKKEL.” (ELŐSZÓ „A POLITIKAI GAZDASÁGTAN BÍRÁLATÁHOZ”, 1859) „DE AZ EMBERI LÉNYEG NEM VALAMI AZ EGYES EGYÉNBEN LAKOZÓ ELVONTSÁG. AZ EMBERI LÉNYEG […] A TÁRSADALMI VISZONYOK ÖSSZESSÉGE. (6. FEUERBACH-TÉZIS) - „EZ AZ >ELIDEGENÜLÉS< - HOGY A FILOZÓFUSOK SZÁMÁRA ÉRTHETŐEN FEJEZZÜK KI MAGUNKAT…” (A NÉMET IDEOLÓGIA)

A „TÖRTÉNELMI MATERIALIZMUS” ALTHUSSER SZERINT MARX A NÉMET IDEOLÓGIÁBAN (1846) LÉTREHOZTA A TÖRTÉNELMI MATERIALIZMUST, A TÖRTÉNELEM TUDOMÁNYOS ELMÉLETÉT KÉRDÉS: BESZÉLHETÜNK-E ELMÉLETRŐL EGYÁLTALÁN? ISAIAH BERLIN: „[MARX A TÖRTÉNELMI MATERIALIZMUST] NEM ANNYIRA EGY ÚJ FILOZÓFIAI RENDSZERNEK TEKINTETTE, HANEM A TÁRSADALMI ÉS TÖRTÉNELMI ELEMZÉS EGY GYAKORLATI MÓDSZERÉNEK ÉS ALAPNAK A POLITIKAI STRATÉGIÁHOZ”

AZ „ÁLTALÁNOS EREDMÉNY”, „TANULMÁNYAIM VEZÉRFONALA”, AVAGY A TÖRTÉNELMI MATERIALIZMUS ALAPGONDOLATA „ AZ ANYAGI ÉLET TERMELÉSI MÓDJA SZABJA MEG A TÁRSADALMI, POLITIKAI ÉS SZELLEMI ÉLETFOLYAMATOT EGYÁLTALÁBAN. NEM AZ EMBEREK TUDATA AZ, AMI LÉTÜKET, HANEM MEGFORDÍTVA, TÁRSADALMI LÉTÜK AZ, AMI TUDATUKAT MEGHATÁROZZA.” (ELŐSZÓ)

LÉT ÉS TUDAT MIVEL ÁLL SZEMBEN?: A HEGELI ÉS IFJÚHEGELIÁNUS IDEALIZMUSSAL - SZERINTÜK – ÁLLÍTJA MARX – A TUDAT HATÁROZZA MEG A LÉTET A CÉL: VISSZAFORDÍTANI AZ EREDETI VISZONYT LÉT ÉS TUDAT KÖZÖTT

HEGEL: A FEJE TETEJÉRŐL A TALPÁRA

FEUERBACH: „HEGEL AZ EMBERT FEJE TETEJÉRE ÁLLÍTJA, ÉN A GEOLÓGIÁN NYUGVÓ TALPÁRA ÁLLÍTOM.” (HÁTRAHAGYOTT AFORIZMA) MARX: „A DIALEKTIKA HEGELNÉL A FEJE TETEJÉN ÁLL. TALPÁRA KELL ÁLLÍTANI…” (UTÓSZÓ) ENGELS: „…ÉS EZZEL A HEGELI DIALEKTIKÁT A FEJE TETEJÉRE, HELYESEBBEN A FEJÉRŐL, AMELYEN ÁLLT, MEGINT A TALPÁRA ÁLLÍTOTTUK.” (LUDWIG FEUERBACH…)

FEUERBACH A KERESZTÉNYSÉG LÉNYEGE (1841): AZ EMBER SAJÁT LÉNYEGÉT IDEGENÍTI EL ISTENBE ELŐZETES TÉZISEK A FILOZÓFIA REFORMJÁHOZ (1842): A HEGELI FILOZÓFIA MEGFORDÍTJA AZ EMBER ÉS GONDOLKODÁSA KÖZÖTTI TÉNYLEGES VISZONYT, AZ EMBERT A GONDOLKODÁSA (A „SZELLEM”) PREDIKÁTUMÁVÁ TESZI A HEGELI FILOZÓFIA A TEOLÓGIA KITELJESEDETT FORMÁJA

A GYÜMÖLCS PÉLDÁJA (A SZENT CSALÁDBÓL) A „GYÜMÖLCS” FOGALMA

A „GYÜMÖLCS” FOGALMA

BRUNO BAUER AZ ÖNTUDAT HATÁROZZA MEG A TÖRTÉNELEM FOLYÁSÁT, ÉS KRITIKÁT GYAKOROL A VILÁG FELETT DE: BAUER ÖNMAGÁT AZONOSÍTOTTA EZZEL AZ ÖNTUDATTAL (MARX-ENGELS: A SZENT CSALÁD) - KÖVETKEZMÉNY: MÁR PUSZTÁN A MŰVEK MEGÍRÁSA KÉPES MEGVÁLTOZTATNI A VILÁGOT MARX: MINTHA A NEHÉZKEDÉS GONDOLATÁTÓL VALÓ MEGSZABADULÁSSAL MEGSZABADULHATNÁNK A NEHÉZKEDÉSTŐL MAGÁTÓL (A NÉMET IDEOLÓGIA)

MARX: „A KRITIKA FEGYVERE PERSZE NEM PÓTOLHATJA A FEGYVEREK KRITIKÁJÁT” (BEVEZETÉS) A FEGYVEREKET PEDIG A PROLETARIÁTUS FOGJA VISELNI

FILOZÓFIA ÉS FORRADALMI GYAKORLAT - A FORRADALMI GONDOLATOK CSAK EGY FORRADALMI OSZTÁLY GONDOLATAI LEHETNEK „MIKÉNT A FILOZÓFIA A PROLETARIÁTUSBAN TALÁLJA MEG AZ ANYAGI, ÚGY A PROLETARIÁTUS A FILOZÓFIÁBAN TALÁLJA MEG SZELLEMI FEGYVEREIT…” (BEVEZETÉS) - A FILOZÓFIA TEHÁT AZ ELŐFELTÉTELEKET ADJA MEG A FORRADALMI GYAKORLATHOZ „A FILOZÓFUSOK A VILÁGOT CSAK KÜLÖNBÖZŐKÉPPEN ÉRTELMEZTÉK, A FELADAT AZ, HOGY MEGVÁLTOZTASSUK.” (11. FEUERBACH-TÉZIS)

AZ IDEALISTA TÖRTÉNELEMFELFOGÁS AZ IDEALISTA TÖRTÉNELEMFELFOGÁS ABSZTRAKT ELVEKET FELTÉTELEZ A TÖRTÉNELEM HATÓERŐIKÉNT, ÉS CSAK A GONDOLATOK TÖRTÉNETÉT NYÚJTJA DE: MIVEL A GONDOLATOK ÖNMAGUKBAN NEM VÁLTOZTATHATJÁK MEG A VILÁGOT, AZ IDEALISTA TÖRTÉNELEMFELFOGÁS NEM LEHET A FORRADALMI GYAKORLAT ESZKÖZE

A MATERIALISTA TÖRTÉNELEMFELFOGÁS EZZEL SZEMBEN A MATERIALISTA TÖRTÉNELEMFELFOGÁS SZERINT A KONKRÉT EMBEREK ALAKÍTJÁK A KÖRÜLMÉNYEIKET, KÉPESEK MEGVÁLTOZTATNI AZOKAT, ÉS A KÖRÜLMÉNYEK MEGVÁLTOZÁSÁVAL AZ URALKODÓ GONDOLATOK IS MÁSOK LESZNEK EZÉRT: A MATERIALISTA TÖRTÉNELEMFELFOGÁS A FORRADALMI GYAKORLAT ALAPJA LEHET

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! KISS CSABA