A (nemi) erőszak kortárs sajtómegjelenítése, valós és fiktív esetekben: esettanulmány Joanna Laurens és Roman Polanski történeteiről.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Advertisements

Készült 2008-ban az Országos Bűnmegelőzési Bizottság megbízásából
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
A diskurzusok alatt lezajló tudati folyamatokról Kántor Gyöngyi PTE, Alkalmazott Nyelvészeti Doktori Iskola.
Egyetemes értékek az egyetemen kutatás
A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
Az első házasság felbomlása
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Az adományozás fogadtatása a médiában Kutatási eredmények október.
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
Az alvásról az időmérleg tükrében Néhány társadalmi faktor hatása
A szerelem istene: Erósz, Amor, Cupido
Egyes emberi jogok Törökországban
Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
A vízhordó története.
Újévi vidámságok Néhány válogatott humoros mondás – hogy jókedvben fogadd az Új Esztendőt! Gyűjtötte és szerkesztette: Hermess.
Alkalmazható-e a mediáció az interneten elszenvedett jogsérelmek orvoslásában? Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő,
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
Projektértékelő kutatások alprojekt, reintegrációs adatbázis „TEtt - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 15. Siófok.
Demokrácia és diktatúra
A számítógép veszélyei és káros hatásai
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
Előtted nem titok, Hogy nem voltunk angyalok
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Mit tehetünk az erőszakmentes iskolákért? A párbeszéd, mint gyógyító stratégia Felházi Anett.
Olaszliszka/rasszizmus/ciganybunozes.hu Az internet manipulatív hatásának jelentőségéről XXX. Jubileumi OTDK Konferencia Szeder Dóra Valéria III. Évfolyam.
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
Veszélyes webes világ? Aggódnak-e a szülők gyermekük internethasználata miatt?
A vízhordó története.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
JOG ÉS MŰVÉSZET SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS 2009 Nagy Boldizsár és Kozma Andrea kurzusa.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
A pillanat elmúlik. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
„Minden gondotokat Ő Reá vessétek, mert néki gondja van reátok. ” (I
A görög és római kultúra
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Magyar Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága rézére Készítette: Szilvásy Péter december 4.
Voltaire és Rousseau 23/B.
Anton Pavlovics Csehov
A logika története – mi a tárgya és hol kezdődik?
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
A vízhordó története.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Az önmagát kereső ember. Csak légy természetes és boldog! Táncolj a gyerekkel, szeresd, öleld át! Ne hordozz magadban eszményképeket Légy az,
Az idő értéke. 1. Az idő : valóság, vagy elképzelés?
1. rész kártérítés - félelemért - halálfélelemért 2. rész kártérítés szomorúságért 3. rész kártérítés … valami különös okból csak felnőtteknek Franciaország.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Morális kérdések a XX. század világirodalmában
Öngyilkosság megelőzés Öngyilkossági gondolatai vannak? Krízisben van? Kérjen segítséget! Hívja a at! (ingyenes, vezetékes- és mobiltelefonról,
KÉRDÉSEK VÁLASZOK. KÉRDÉSEK Minden első vizsgálatos gyermeket a Nevelési Tanácsadóba kell-e küldeni, akkor is, ha például egy tanuló tapasztalhatóan alacsony.
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
Asztrológia I..
Csongor és tünde Sík Ferenc.
Törvény alatti állapot:
Abúzus a családban Hogyan felel meg a családon belüli erőszak a társadalmi normáknak, és mi a haszna az elkövető számára? Kuszing Gábor Stop-Férfierőszak.
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Az utolsónak szánt költemény
Előadás másolata:

A (nemi) erőszak kortárs sajtómegjelenítése, valós és fiktív esetekben: esettanulmány Joanna Laurens és Roman Polanski történeteiről

Miért fontos a nemi erőszak sajtóreprezentációjával foglalkozni?  Minden percben 2 áldozat  Hallgatás és büntetlenség

Kutatási kérdések  Mi alapján lesz az erőszak megbocsátható?  Az erőszak, és a népszerű emberek iránti sajtóérdeklődés okai.  Színpadi naturalizmus kontra felöltöztetett valóság viszonya.  Érdemes (értékes), vagy érdemtelen (értéktelen) áldozatok a sajtóban.  Kiknek az álláspontját közvetíti a sajtó?  Etika

Hipotézis  A sajtó túlhangsúlyozza a nők felelősségét a nemi erőszakkal kapcsolatban, és mentségeket keres az elkövetők számára.  A megerőszakolt nők jelentős része érdemtelen áldozat a sajtó számára.  Az áldozatok hallgatásában szerepe lehet a sajtóreprezentációknak.  Egy olyan eset, mint a Polanski-ügy duplán számíthat a közérdeklődésre.

A nemi erőszak médiareprezentációja egy valós és egy fiktív esetben

A Polanski-ügy  1977-ben megvádolják, hogy megerőszakolt egy 13 éves kislányt  Megszökik az ítélethirdetés előtt  Titkos kártérítési megegyezés  A vád ejtését többször is kérvényezik- sikertelenül  szeptemberében Svájcban elfogják

A diskurzus kitágul  Tragikus gyermekkor  Feleségének brutális kivégzése  A rendező művészi teljesítménye  Ezekben a kontextusokban hősnek, míg a nemi erőszak elkövetőjeként antihősnek minősül

Milyen érvek hangzottak el Roman Polanski felmentése mellett? Az áldozat, mint antihős:  Nem volt már ártatlan  Korábban is fogyasztott már alkoholt és kábítószert  Mindent megtett azért, hogy színésznő lehessen  Kettesben maradt a rendezővel  Erőszak megkérdőjelezése  Érettsége nem egy átlagos 13 évesé volt  Az anya felelőssége

Milyen érvek hangzottak el Roman Polanski felmentése mellett?  Polanski sorsa  Az eset régisége  Az áldozat kérése  Egykori eljárás hibái  Jogos félelem a börtönön belüli indulathullámtól  Művészetével már törlesztett  Egy művésszel szemben nem engedhető meg egy ilyen eljárás  A művészt műveiben kell értelmezni  Összeesküvés-elméletek  Erőszakos kampány és védelmező kifejezések: menekült, vadásztak rá, tőrbe csalták

Milyen érvek hangzottak el Roman Polanski felmentése ellen?  A törvény előtti egyenlőség  Művészi teljesítmény és magánélet szétválasztásának megkövetelése  Az eset társadalmi üzenete  Az eset hatása az áldozat életére  Az elit vélemények túlsúlya

Joanna Laurens: Három madár  A történet egy antik görög tragédia feldolgozása  Perspektívatágítás  „A színházban egyre több a televízióba illő történet, és ez fordítva is igaz”  Mitől több egy fiktív történet, mint egy valós?  Erőszak értelmezés

Eredmények,összegzés  Az erőszak önmagában véve érdekes téma, míg a nemi erőszak nem egyértelműen az.  Felmenthető-e valaki művészi teljesítménye alapján egy bűncselekmény terhe alól?  Reprezentálhatja a sajtó megbocsáthatóként a nemi erőszakot?  A fiktív és valós történetek több szempontból sem összemoshatóak.

Kérdések