Szavak a tartályban Előadó: Kovács Gábor, ELTE-BTK filozófia szak

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Europass önéletrajz.
Advertisements

5. A klasszikus logika kiterjesztése
Verbális kommunikáció
Matematika a filozófiában
Verbális kommunikáció
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Matematikai logika A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Logika 3. Logikai műveletek Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 24.
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Logika Érettségi követelmények:
MI 2003/5 - 1 Tudásábrázolás (tudásreprezentáció) (know- ledge representation). Mondat. Reprezentá- ciós nyelv. Tudás fogalma (filozófia, pszichológia,
Általános lélektan IV. 1. Nyelv és Gondolkodás.
Általános lélektan IV. Nyelv és Gondolkodás 2..
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
Logika 7. A klasszikus logika kiterjesztése Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 24.
Bevezetés a matematikába I
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Halmazelmélet és matematikai logika
1 1 1.
Hagyományos és internetes társadalmi mozgalmak a taxisblokád és az augusztus 20-i tűzijátékról lemondók Facebook csoportja alapján Országos Tudományos.
Bekő Éva Eötvös Loránd Tudományegyetem Elérhetőségem:
Összefoglaló. Valós világ Formális Modell –Sintaktikusan ellenőrizhető modell.
Az abszurd dráma. Mit takar a fogalom? Elsősorban egy ír szerző, Samuel Beckett életműve tartozik ide (mások mellett) Fő műve: Godot-ra várva (En attendant.
Készítette: Serly Dániel
Kifejezések a Pascalban Páll Boglárka. Ismétlés: Ahogy algoritmikából láttuk, a kifejezések a Pascal nyelvben is operátorokból és operandusokból állnak.
Kifejezések. Algoritmus számol; Adott összeg; összeg:=0; Minden i:=1-től 5-ig végezd el Ha 2 | i akkor összeg:=összeg+2*i Ha vége Minden vége Algoritmus.
Optikai csalódások.
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Hans Hahn: Logika,matematika,természetismeret Hans Hahn: Logik, Mathematik und Naturerkennen. Einheitswissenschaft, 2. füzet, Gerold und Co., Wien 1933.
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
Tudományfilozófia Rédei Miklós
Moritz Schlick: Pozitivizmus és realizmus
Laudan: A tudomány áltudománya Lehetséges-e szociológiailag megmagyarázni, hogy a tudósok miért fogadják el a vélekedéseiket a világról? -> Bloor állítása.
Hilary Putnam: Time & Phisical Geometry Körtvélyesi László.
Entropy Lawrence Sklar: Up and Down, Left and Right, Past and Future.
W.V. O. Q UINE A DOLGOK ÉS HELYÜK AZ ELMÉLETEKBEN (1981) Mészáros Zsuzsanna Tudományfilozófia szem.
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
(nyelv-családhoz képest!!!
6.Fogalomalkotás [C. G. Hempel: A taxonómia alapjai. In: Bertalan (szerk.): A társadalomtudományi fogalmak logikája (Helikon, Budapest 2005)] 1.A definíció.
Logikai műveletek és áramkörök
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Az informatika logikai alapjai
Henkin-Hintikka-játék szabályai, kvantoros formulákra, még egyszer: Aki ‘  xA(x)’ igazságára fogad, annak kell mutatnia egy objektumot, amire az ‘A(x)’
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
Tudományfilozófia ETR Kódok: BBN-FIL , FLN Hétfő szoba Rédei Miklós ELTE BTK LogikaTanszék
Bölcsész Hefop tananyag- fejlesztési zárókonferencia szept ELTE BTK.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
A generatív nyelvelmélet
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
Médiagazdaságtan GSVMG11KNC /II. Alapfogalmak.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom október 7.
A. Az „Ige” kifejezés. János evangélista Jézus Krisztusról mint az „Igéről” ír: - a görög szövegben a Logosz szó szerepel. János a görög filozófiából veszi.
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Analitikus fák a kijelentéslogikában
Fordítás (formalizálás, interpretáció)
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
σωρεύω – felhalmoz, kupacot rak
Atomi mondatok Nevek Predikátum
Érvelések (helyességének) cáfolata
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Mi a filozófia?.
Tudásstruktúrák szerepe a befogadásban
Bevezetés a matematikába I
A FIATAL KÖLTŐ A HALÁLRÓL AZ ÖREG A SZERELEMRŐL ÍR. „S EM UTÓDJA, SEM BOLDOG ŐSE... S EM ROKONA, SEM ISMERŐSE. N EM VAGYOK SENKINEK ”
Előadás másolata:

Szavak a tartályban Előadó: Kovács Gábor, ELTE-BTK filozófia szak

Agyak a tartályban ► Tartálylakók ► Természetes fejlődés ► Episztemikus helyzetük nem különbözik; tudhatjuk-e, hogy mi magunk mik vagyunk? ► Nyelvük: tartálynyelv

Referencia ► Oksági-történeti lánc ► Tárgy ► Megnevezés  Egyértelmű azonosítás, nem oksági kapcsolat ► Átadás  Oksági lánc ► Használat

Tartálynyelv ► Illúzióvilág ► Illúzió-tárgyak ► A tartálynyelv kifejezései illúzió-tárgyakra referálnak, mivel ilyenekre lettek bevezetve ► [Agy vagyok egy tartályban]

Agyak a tartályban? ► 1. Nem tartálylakók  Agy vagyok egy tartályban  Hamis ► 2. Tartálylakók  [Agy vagyok egy tartályban]  Hamis ► Az „Agy vagyok egy tartályban” minden esetben hamis ► A feltételezés értelmetlen ► A metafizikai realizmus értelmetlen

Dennett kalandja ► Agyát kioperálják, tartályba teszik ► Rádiókapcsolat az agya és a teste közt ► Kívülről látja saját, tartályban lebegő agyát ► Mivel nem tartálylakó, képes referálni saját agyára

A Putnam-Dennett hipotézis ► Dennett tartálylakó ► Saját agya puszta illúzió ► „Agy vagyok egy tartályban és agy vagyok egy tartályban”

A Putnam-Dennett hipotézis 2 ► [Agy vagyok egy tartályban és agy vagyok egy tartályban]  Nem tautológia, nem redundáns, értelmes ► [Agy vagyok egy tartályban és vagyok egy ]  Putnam csak az egyik feléről ad számot, az [agy]-akról és a [tartály]-okról ► A metafizika kiküszöbölhetetlen. Kérdés: realizmus következik-e? Válasz: nem feltétlenül

Fikcionalizmus ► Metafizikai fikcionalizmus ► A fikció mintájára. Fikciós operátor ► p igaz iff MFR szerint p*  p = „Agy vagyok egy tartályban” ► Igazságértékek?  MFR szerint ugyanis p* ► Empirikus kérdés (még ha igazolhatatlan is)

Oksági referencia ► Referencia rögzítése leírásokkal (Kripke: a leírás nem lesz szinonim a névvel). Például Neptunusz és Vulkán ► 1. A leírás nem illik semmire  Üres nevek (Sainsbury RWR)  Hamis kijelentések (vagy igazságérték nélküliek)  „Agy vagyok egy tartályban” hamis ► 2. A leírás illik  Referáló nevek  Akár igaz kijelentések  „Agy vagyok egy tartályban” lehet igaz

Összefoglalás ► Putnam nem ad számot a metafizikai értelmezésről, mivel nem is keresi ► Lehetőségek (a referencia oksági elméletével összhangban):  Fikcionalizmus – MFR nélkül  Üres nevek – A világ állásán múlik, hogy MFR-e  Leírások – A világ állásán múlik, hogy MFR-e

Köszönöm a figyelmet! Előadó: Kovács Gábor, ELTE-BTK filozófia szak