MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA 2011. ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Republikon Tolerancia-kutatások
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Munkaerő-piaci program menekültek részére. Foglalkoztatási Munkacsoport Állami költségvetési szervek rendszeres találkozója a menekültek hosszú.
Szociális munkások a közszférában március 27. Varga István főiskolai adjunktus Szociális munkások a közszférában március 27. Varga István főiskolai.
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
A cigányság integrációja Magyarországon
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Muszlim integráció és iszlamofóbia Hollandiában
Alakulóban az ekoiskolák (?) hálózata MNB Tanárszeminárium, április 17.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
Interkulturális mentorálás
„Szemléletváltás az oktatásban” Az Igazgyöngy Alapítvány pályázata.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
1 A roma kisebbség iskolai helyzete Készítette: Keresztes Eszter Kommunikáció az egyetemen c. kurzus.
IN / TOLERANCIA Strédl Terézia Selye János Egyetem, Komárom
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
A multikultúra megítélése
„Digitális erőd – információkereső kalandjáték a reneszánsz témakörében ” Készítette: Tóth Krisztina.
Migrációról iskolásoknak Iskolai projekt
Történelem – középszintű témakörök
Iskolánk futó projektjei
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
 Alapító tagjai az ELTE jogász, szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus hallgatói, akik az ELTE ÁJK Pártfogói.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Egyenlő Bánásmód Hatóság TAPASZTALATÁTADÓ TALÁLKOZÓ Diszkrimináció és autizmus
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
X. Országos KEF Konferencia nov. 30.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
Társ a tanulásban. Marketingterv létrehozása 1. szakasz: Piaci verseny.
HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS. A nyíregyházi élelmiszer piac számokban Nyíregyháza lakosainak száma: Fő​ Napi élelmiszerre költött összeg: 1000 Ft/fő​
PROJEKT-TERV Youth 2 Youth Innovációs Verseny Keretében Megvalósítandó Közösségi Készítette: Harmati Katalin, Lázi Alexandra, Perge Gábor /Sorsfordítók.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Folyóiratok gyarapítási stratégiája az egyházi könyvtárakban Sárospatak,
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Ahány nyelv, annyi ember. Mikor kezdjük el a nyelvtanulást? Az óvodában a többség elfogadja páran ellenzik 1. osztályban Igazából még magyarul sem tudnak.
35éve ben alakult az Egyesület 100 fővel 2001-ben tagok létszáma kb fő 2015-ben 27 csoport kb.2000 fő.
Személyes életvitel.
Generációváltás az óvodában?
Munkaerőpiaci reintegrálás
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Minta prezentáció a régió és területfejlesztés kurzushoz
Előadás másolata:

MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina

Miért választottam ezt a témát? Személyes érdeklődés Figyelemfelhívás, érdekérvényesítés Lehetőség egy multikulturális társadalom létrehozására Hosszú távú gondolkodás, előrelátás fontossága Lehetőség rejlik benne, hatékony integrációs politika kidolgozása

A társadalomba való tartozás fontosságáról Robert Castel beilleszkedési modellje Nagy Terézia doktori disszertációja Mi az, ami valóban integrál egy társadalomba? Munka Kapcsolatok Egyéb külső segítségek

Miért fontos integrálnunk a menekülteket a magyar társadalomba? Aggasztó demográfiai helyzet Elöregedő magyar társadalom Eltolódott arányok, (eltartók-eltartottak) aktív korú népesség száma folyamatosan csökken Ratkó korszak utóhatása Nagyfokú emigráció az országból

Kutatásom állomásai Az éremnek mindig két oldala van Fontos lenne a kétirányú beavatkozás Kutatásomban ezért törekedtem megjeleníteni mind a két oldal véleményét és keresni az integráló tényezőket (többségi társadalom, menekültek)

A többségi társadalom megnyilvánulása 100 online kérdőív Kikötés, hogy bicskei lakos legyen Konzekvenciák: Csekély válaszadói hajlandóság (30%) A többség egy-egy menekültet be- illetve elfogadna, azonban nagy létszámban már elutasítják a jelenlétüket Elutasítják a pozitív diszkrimináció gondolatát Közömbösség, érdektelenség, csökkenő véleményalkotási kedv

A kérdőív kiértékelés, fontosabb eredmények, következtetések levonása Eredetileg 30 főre tervezve, de végül 15 fővel sikerült kitölteni. Többségük fiatal (16-27 év kor közötti) Két idősebb 45 ill. 50 évesek, családosok Igyekeznek, törekednek a beilleszkedésre, tanfolyamokon vesznek részt, iskolában tanulnak Halmozott problémák, anyagi, munkahelyi, kapcsolati problémák Itt szeretnének élni letelepedni és dolgozni is 5 fő szívesen szervezne sorstársainak programokat Nagyobb hangsúlyt kell helyezni a csoportfoglalkozásra, nyelvoktatásra, munkahely keresésre

Összefoglalásképp elmondható, hogy azok a dolgok, amik legfőképp integrálnak egyéneket egy adott társadalomba Pl.: az oktatás-nevelési intézmények, munkahelyre, családra, barátokra, kulturális- nyelvi ismeretekre, nagy részük életéből hiányzik. Sorstársaik vannak, akikkel az egymásra utaltság miatt kicsit összetartanak, de igazi barátjuk (természetes támaszuk) elvétve, ha akad.

Integráció a gyakorlatban Csoportfoglalkozások 520 óra ingyenes magyar nyelvoktatás Személyes tapasztalatok A szociális munkások segítenek a hivatalos ügyek intézésében Zsebpénz (7000 Ft.)

Civil szervezetek segítségnyújtása Cordelia Alapítvány Menedék Migránsokat Segítő Egyesület Református Egyház Menekültmisszió Az Oltalom Karitatív Egyesület

Megoldási javaslatok 1. azaz online oktatás 2. Integrációs törvény 3. Pozitív kép a menekültekről, ezáltal csökkentve a sztereotípiákat

Összegzés Fontos lenne az embert, mint értéket előtérbe helyezni Fontos lenne a felismerés, hogy közös konszenzusra kell jutnunk, mind a társadalom mind a menekültek részéről. ( Mi csak többek lehetünk általuk!) Magyarországon eljött az idő a szemléletváltásra, amit a menekültek beilleszkedése is elősegíthetne (Ideje egy cselekvő, közügyekben aktívan résztvevő társadalmat alkotnunk)

Köszönöm a figyelmet!