A Dávid és Góliát elbeszélés szövege (1Sám 17). A dolgozat célkitűzései a 1Sám 17 ősszövegének rekonstrukciója a szövegvariánsok között felmerülő eltérések.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Advertisements

JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”

Mit kell tenned, ha meg akarsz térni Istenhez?
Kamarai prezentáció sablon
Krisztus uralma alatt élni 3. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
Krisztus uralma alatt élni 5.
Az Ószövetség könyvei.
Készítette: Boros Erzsi
Hol a résem Miért jó nekem odaállni?
Krisztus uralma alatt élni 1. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Ma 2009 szeptember 11. péntek, Teodóra napja van. Belső szépség a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes az Isten.
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
Mellár János 5. óra Március 12. v
Zeng, lelkem, ez új reggelt,
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Elektromos mennyiségek mérése
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Védőgázas hegesztések
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
ALAPIGE: 1Kir 3,
Kutyafajták Retrieverek Készítette: Bak Barna József
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
JÉZUS ÉS A HÁZASSÁGTÖRŐ ASSZONY
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Királyi kenet Heidelbergi KT 31., 32..
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
40).6-os szint X. feltörésnél az omlás ideiglenes biztosítása
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
2011. Október Október 17. Bobby Fischer.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Norvegija – Šiaurės pašvaistė 45 le cke az életben Nov 2009 He YanMusic: snowdream.
JÓ REGGELT !.
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
….??. Várni… Kegyelem Álom Kíváncsiság Bosszankodás Békesség Bizalom Kitartás Türelem Remény Kölcsön Átverés Csalódás „ Ő ” Biztonság Kegyetlenség Öröm.
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Mt 19,16-30.
Bibliaolvasás: "Íme az ember olyanná lett, mint miközülünk egy: tudja, mi a jó, és mi a rossz. Most azért, hogy ne nyújthassa ki kezét, és ne szakíthasson.
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
Halld az angyalujjongást, Zeng az Istengyermekről
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
KARÁCSONYI ISTENTISZTELET 2014
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.

„48Azután így szóltak hozzá a zsidók: „Vajon nem jól mondjuk, hogy samáriai vagy te, és ördög van benned?” 49Jézus így válaszolt: „Bennem nincsen ördög,
Isten lakhelye.
Előadás másolata:

A Dávid és Góliát elbeszélés szövege (1Sám 17)

A dolgozat célkitűzései a 1Sám 17 ősszövegének rekonstrukciója a szövegvariánsok között felmerülő eltérések egymáshoz való viszonyának pontos és világos tisztázása

A dolgozat fejezetei a probléma bemutatása 1. a kutatástörténeti eredmények áttekintése 2. az ún. közös anyag üzenete 3. a LXXBés MSZ közötti eltésések a közös anyagban 4. a MSZ saját anyagának vizsgálata 5. következtetések

Hiányzó versek a LXXB-ből 12–31; 41; 48b; 50; 55–58; Ezek tartalma: Dávid családjának ismételt bemutatása Dávid meglátogatja testvéreit Meghallja a filiszteus gyalázkodását Saul jutalmat (gazdagságot, egyik lányát, adómentességet) ígér a filiszteust legyőzőnek Dávid két ott álldogálót is megkérdez az király ígéretéről Dávid Saul elé kerül

Dávid megismerkedése Saullal 31. v. „Amikor meghallották, mit beszélt Dávid, jelentették Saulnak, ő pedig magához rendelte.” 55. v.; 58. v. „Mikor látta Saul, hogy kiment Dávid a filiszteus ellen, ezt kérdezte a hadseregparancsnoktól, Abnértól: Abnér, kinek a fia ez az ifjú?” „Saul megkérdezte tőle: Kinek a fia vagy, te ifjú? Dávid így felelt: Szolgádnak, a betlehemi Isainak a fia vagyok.”

Dávid és Góliát párbeszéde (43. v.) LXXB „És azt mondta a filiszteus Dávidnak: kutya vagyok-e én, hogy te ellenem bottal és kővel jössz? Erre Dávid azt felelte: nem, hanem rosszabb, mint egy kutya. A filiszteus ekkor átkozta Dávidot Istenével együtt.” MSZ „És azt mondta a filiszteus Dávidnak: kutya vagyok-e én, hogy te ellenem bottal és kővel jössz? A filiszteus ekkor átkozta Dávidot Istenével együtt.”

A szövegrétegek Az alapszöveg, mely egy hadi tudósítás: 1–4a; 8–9; 11; 32–36; 37def; 40; 42; 43abc; 44; 48abcd; 49; 51–53; Első teológiai redakció (LXXB előtt): 4b–7; 10; 37abc; 38–39; 43d; 45–47; 54; Végső redakció (LXXB után): 12–31; 41; 48ef; 50; 55–58;

A deuteronomista redakcióra utaló jelek 54. v. Jeruzsálem említése Góliát fegyverzete, mely egy görög katona fegyverzetének felel meg a Kr.e. VII.–V. századból.

A kulcs: az ígéret Ezt mondták az izráeliek: Láttátok ezt az embert, aki előállt? Azért állt elő, hogy csúfolja Izráelt. Ha akadna olyan ember, aki megölné, gazdagon megajándékozná a király, még a leányát is hozzáadná, és adómentességet adna atyja házának Izraelben. Akkor ezt mondta Dávid a mellette álló embereknek: Mi történik majd azzal az emberrel, aki megöli ezt a filiszteust, és megmenti Izráelt a gyalázattól? Mert ki ez a körülmetéletlen filiszteus, hogy gyalázni meri az élő Isten seregét? A nép pedig elmondta neki a beszéd szerint, hogy mi történik azzal, aki ezt levágja. Amikor a legidősebb bátyja, Eliáb hallotta, hogy Dávid az emberekkel beszélget, haragra gerjedt Eliáb, és ezt mondta: Minek jöttél ide, és kire bíztad azt a néhány juhot a pusztában? Tudom, hogy vakmerő vagy, és rosszban töröd a fejed. Csatát akarsz te látni, azért jöttél ide. Dávid ezt felelte: Ugyan mit követtem el? Hiszen ez csak beszéd volt! Aztán elfordult tőle egy másikhoz és ugyanígy szólt és a nép megismételte neki az előzőekben elmondottak szerint.

A deuteronomiumi törvény a tanúvallomásra vonatkozóan Deut 17,6: Két tanú vagy három tanú szavára halállal lakoljon a halálra való; de egy tanú szavára meg ne haljon. Deut 19, 15: Ne álljon elő egy tanú senki ellen semmiféle hamisság és semmiféle bűn miatt; akármilyen bűnben bűnös valaki, két tanú szavára vagy három tanú szavára álljon a dolog.

Köszönöm a figyelmet!