„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

 Szegedi Tudományegyetem  Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Nyílt napok látogatottsága
A szikra Nagy Márton A szikra Nagy Márton Pénzügyi stabilitás Corvinus Egyetem, december 10. Ajánlott irodalom: Király.
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
Készítette: Grolyóné Szabó Éva május10.
Egocentrikus-szociotropikus, illetve szimbolikus-gazdasági szavazás
1 Pluralizmuselméletek © kurtán sándor 2011 érdekegyeztetés és érdekérvényesítés az eu-ban
A szituációs bűnmegelőzés „veszélyes” eszközei: a térfigyelő kamerák
A fogyasztói magatartás
VINEX – a ’90-es évek holland lakáspolitikája Ijburg – tömb telepítési minták.
SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét.
F ORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS CSOPORTOK A D EBRECENI E GYETEMEN Dusa Ágnes - Sőrés Anett DE Szociológia MA I. TERD-zárókonferencia május 14.
Feln ő ttképzés és regionalitás Juhász Erika Ph.D. F ő iskolai docens Debreceni Egyetem TEK BTK.
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
A hallgatói teljesítményt befolyásoló erőforrások a kampuszon Pusztai Gabriella.
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
Társadalom – politika – média Komplex digitális tananyag- és taneszköz- fejlesztés a társadalomtudományi képzés számára (TÁMOP /1/A )
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Intézményi fejlettség a Duna-stratégia makrorégióban
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A MENTÁLHIGIÉNÉ FOGALMA, TÖRTÉNETE, JELENTŐSÉGE A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Minőségügy és ellátási hibák csökkentése a Magyarországi kórházakban Makai Péter, Jacobsen Ákos, Péter Tünde, Szy Ildikó Gulácsi László
Virtuális jelenlét a Facebook-on avagy adalékok az egészségügy számára Egészségtelen emberek egészséges profilja a Facebook-on.
Előítéletmentesen a hajléktalanokkal szembeni előítéletekről
A SZÉLSŐJOBBOLDALI IDEOLÓGIA REPREZENTÁCIÓJA A DEBRECENI EGYETEMISTÁK KÖRÉBEN Sőrés Anett Debreceni Egyetem, Szociológia MA II. Témavezető: Prof. Dr.
Átalakulás – Az európai zöld pártok és struktúrájuk viszonya a klasszikus bázisdemokratikus elvekhez Országos Tudományos Diákköri Konferencia, Budapest,
SZTE-ÁJTK, Politológia BA, III. évfolyam Politikatudomány szekció Április 15.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
KÖTELEZŐ KÖNNYEDSÉG Szórakozás, játékosság, humor.
Verseny és Szabályozás konferencia
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
Kultúra-gazdaságtan Takács Dávid
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
A vidéki tér sikertényezői
Az EU kül- és biztonságpolitikája
MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub.
Kevés- vagy sokpártrendszer Enyedi Zsolt (CEU). Pártrendszer-fragmentáció a választók szintjén.
Egészségügy, magánegészségügy, biztosításügy makrogazdasági szempontjai Prof. Dr. Bod Péter Ákos, tanszékvezető egyetemi tanár Gazdaságpolitikai Tanszék,
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
Az m-kormányzat lehetőségeinek átértékelése, perspektívák 2005 végén Budai Balázs Benjámin Budapesti Corvinus Egyetem – Államigazgatási Kar – Közigazgatás-Szervezési.
MKE Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XVIII. Országos Tanácskozása Gödöllő, július Helyismereti fejlesztés - online elérés a dunakeszi.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Neorealizmus és neoidealizmus
Korai tehetségnevelés
AIG központ, New York. ALICO központ, Wilmington.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
2005. március 24.Politika és iskola - az Eötvös Károly Intézet konferenciája ISKOLA ÉS POLITIKAI SZOCIALIZÁCIÓ Csákó Mihály ELTE TáTK.
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
Esettanulmány: INVIA.HU Utazás Kiállítás
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom. Benedek Szabolcs 1973-ban született Budapesten 1975-től az érettségi Szolnokon élt A budapesti Közgazdaság-tudományi.
1 Identitás elemek vizsgálata: a kötődés, bizalom és konfliktus vizsgálatának keretei a magyar társadalom kvantitatív felmérései alapján Dr. Bugovics Zoltán.
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
Az IKT szerepe a kompetencia alapú oktatásban. THE EDUCATION INFRASTURCTURE IN HUNGARY I. The number of personal computers and users in educational institutions.
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
EMPLOYER BRANDING KUTATÁS MIT GONDOLNAK AZ ÜGYFELEK, AZ ÚJSÁGÍRÓK ÉS AZ ÜGYNÖKSÉGEK?
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
Véradás Véradási szándékot és viselkedés befolyásoló tényezők feltárása, különös tekintettel a kommunikáció hatékonyságának vizsgálatára esettanulmány.
ISKOLA ÉS POLITIKAI SZOCIALIZÁCIÓ
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Velünk élő középkor Forrás:
Előadás másolata:

„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely

A kutatási probléma: ellentmondás a hazai választói magatartásban 1990-es évek közepe (Gazsó- Stumpf 1995) Képlékeny választói magatartás Identitás alapú kötődések viszonylagos hiánya Szociodemográfiai tényezők jelentősége Fidesz 1994: a legkevésbé elkötelezett szavazóbázis 2002-es választások után (Tóka 2006, Fábián 2005, Stumpf 2006) Identitás alapú stabil pártkötődés nemzetközi szinten is erős pártidentitás Fidesz : elkötelezett szavazóbázis

A kutatási probléma: hogyan válhatott személyes üggyé a politika, és mi stabilizálhatta a pártpreferenciákat? Egy ilyen apolitikus társadalomban a pártpreferenciák magyarázatára politikán kívüli okokat is kell keresni (Enyedi 2004, Boninger-Berent- Krosnick 1995, Csigó 2005). Szabó Ildikó (2009): A szociodemográfiai tényezők hanyatlásával a politikai szocializáció „nem formális tényezőinek” a jelentősége megnőtt, ám ezek hatásáról ma még keveset tudunk.

A kutatási probléma: mi hathatott az apolitikusabb rétegekre? Új kutatási terület a politikatudományban: a populáris kultúra sztárjainak hatása a közönségre David Jackson 2008: Entertainment and Politics. New York, Peter Lang Pease – Brewer 2008: The Oprah Factor. The Effects of a Celebrity Endorsement in a Presindential Primary Campaign. In: The International Journal of Press/Politics. Vol. 13/4. ==> kísérletek igazolták a véleményvezérek befolyásoló erejét 2002, Kossuth tér: közéleti személyiségek a Fidesz mellett

Esettanulmány egy közéleti személyiség rajongóiról: létezik-e kapcsolat a híresség és a rajongói pártszimpátiája között? 2009: online önkitöltős kérdőíves kutatás : kvalitatív kutatás 2011: online önkitöltős kérdőíves kutatás

A híresség iránti attitűd összefüggése a pártpreferenciákkal (Pearson-korrelációs együtthatók,N=203) szignifikancia: **p<0,01, *p<0,05 FideszMSZP a tisztelet mértéke0,131-0,112 a műveltség megítélése0,236**-0,237** az életmód megítélése0,224**-0,170*

A híresség iránti attitűd összefüggése a pártpreferenciákkal 2: a bővített attitűdskálák lineárisabb kapcsolatot mutatnak (Pearson-korrelációs együtthatók,N=111) szignifikancia: **p<0,01, *p<0,05 FideszMSZP a rokonszenv mértéke0,425**-0,353** a műveltség megítélése0,282**-0,189* az életmód megítélése0,516**-0,266**

Egy lehetséges ok a politikába való bevonódásra: az identitás és a politika konfliktusa Zétényi Zoltán 1986: rajongói levelek tartalomelemzése  a rockzenekarok hivatalos megbélyegzése politikai állásfoglalásra kényszerítette az apolitikusabb rajongókat is, mivel gyakorlatilag a saját identitásukat érte támadás 2002: Kovács Ákost a balliberális sajtóban antiszemitizmussal vádolták meg  a sztár rajongói ezáltal döntési helyzetbe kényszerültek, ők is érintettekké váltak

Az MSZP értékelésének a meghatározói: a konfliktus jelentősége (lineáris regressziós modell, N=203) az MSZP értékelése VáltozókStand. BétaSzig. értesült a vádakról -0,2660,000 Magyar Nemzet olvasása -0,2310,001 Kovács Ákos műveltségének a megítélése -0,2220,001 Adj R négyzet 0,182

2011: a kapcsolat még 9 év elteltével is kimutatható Kapcsolat az esetről való értesülés és a pártpreferencia között (eta2, N=111, 5 százalékos szinten szignifikáns) Kapcsolat az esetről való értesülés és a pártpreferencia között: (Cramer’s V-mutató, N=111, 1 százalékos szinten szignifikáns) Az MSZP elutasítása a Fideszhez képest értesült a vádakról 0,05 Az MSZP-t kevésbé kedveli a Fidesznél értesült a vádakról 0,255

Konklúzió Valóban a konfliktus révén vonódtak be a rajongók a politikába? => a panelkutatás lenne a legideálisabb módszer A 2002-es sérelmek mélyen beivódtak a rajongók tudatába, és ez hozzájárulhatott a politikai nézetek konzerválásához, különösen a negatív pártpreferencia stabilitásához.

Köszönöm a figyelmet!

Az MSZP értékelésének a meghatározói a es mintán (lineáris regressziós modell, N=111) az MSZP értékelése VáltozókStand. BétaSzig. Kovács Ákost teljesen őszintének tartja -0,2980,002 Orbán Viktor iránti szimpátia -0,2360,014 ATV híradóját nézi 0,2110,027 Adj R négyzet 0,203