CouchSurferek – A tipológiák és ideológiák között Bóna Enikő Amerikanisztika-kommunikáció, 2010 Témavezető: Dr Pusztai Bertalan, egy. docens Szegedi Tudományegyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyar Fesztiválszövetség közgyűlése Százhalombatta, november 25. Dr. Faragó Hilda.
Advertisements

A könyvtár mint közösségi tér
Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.
2005. szeptember 15. A CEBS CRD-hez kapcsolódó egyéb, előkészület alatt álló anyagai Seregdi László szeptember 15.
Turisztikai szuksegletek
Winnie the pooh & friends
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
„Songlish” How not to be a „Bicky Chewnigh”. Lehet zöld az ég…
Dreams. How much does our dream cost? If we plan something or dream about somthing we hope them to come true. If we plan something or dream about somthing.
Köszöntjük a konferencia résztvevőit! Welcome to the participants of the conference!
Gion A. Caminada Vrin, 1957 „Freedom, to me, is synonymous with being anchored in a community – and in my architectural work, designing buildings that.
Mc'Donalds egyetem – Az egyetemista lét, mint a tömegkultúra hordozója.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Sportoló csoportok a Debreceni Egyetemen.
Ellenőrző kérdések a)Auto-indexing enabled b)Auto-indexing disabled c)Nem eldönthető 1.
Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 ősz)
PPKE ITK 2008/09 tanév 8. félév (tavaszi) Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás
Kliensoldali Programozás
Regionális rugalmasság és útfüggő gazdasági változás a Dél-Alföld nagyvárosi település együtteseiben Elekes Zoltán PhD hallgató Szegedi Tudományegyetem.
A Szent István Társulat marketingtervének előkészítése Készítette: Orbán Eszter Konzulens: Dr. Pitlik László egyetemi docens.
Békés L. Márton Farsang Zsuzsanna Címszavakban A manipulatív főcímek hatása a politikai véleményalkotásra.
GAZDASÁGI ETNOCENTRIZMUS ÉS ETNIKAI FOGYASZTÁS ERDÉLYBEN Deák Attila-Róbert Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munkás Képző.
A konstruktivista pedagógia alapjai
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
A kiskorúak védelmének etikai dilemmái
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
Az emberi tőke vizsgálatának lehetőségei társas vállalkozások körében Kutatási terv Pótó Zsuzsanna.
Torr-1 Pierre Fermat, the great French mathematician (and lawyer) asked the following problem from Torricelli, the physician living in Firense: Find.
Web 2.0 Budapest – San Francisco Only the Web 2.0 Conference brings the intelligence, innovation, and leadership of the internet industry together in one.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Turizmus gazdaságtan 3..
Hamlet és a játékelmélet 19/A. 1. Egyedisége A szerző leghosszabb darabja Épp a századfordulón keletkezett, 1599 és 1601 között A főszerep női előadásra.
Innovatív elemek a SKA végrehajtásban Innovative elements in SCF implementation.
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
Az eredményesség kulcsa egy önkormányzati gazdaságfejlesztési projekt esetében The keys of success in case of an economic development project implemented.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
A varázslat világába lépsz be... Enter the world of magic …
Továbbítás kattintással Pánsíp (Georghe Zamfir & Dana Dragomir) El tudnál aludni éjszaka anélkül, hogy ne gondolkoznál el azon, hogy a ház a helyén lesz-e,
PPKE ITK 2009/10 tanév 8. félév (tavaszi) Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás
ügyviteli, irodatechnikai, kommunikációs ismeretek
TURIZMUS, KIÁLLÍTÁSOK Egyházi könyvtárak a 21. század elején EKE konferencia Budapest, OSZK március 25.
Csak olvasd el… Angol szöveg, magyar fordítással.
PPKE ITK 2009/10 tanév 8. félév (tavaszi) Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás GY. – 02.
Beginner Dialogues - In a motel / hotel Getting a room for the night - Good evening. Can I help you? - Yes, please. I'd like a room for the night. - Would.
Winnie the pooh & friends
Virgo Augustus 24. – September 23.. Virgo Symbols.
“Tudásprofil változása” Németh Gergely Szervezetpszichológus COVΛ - BKF.
Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Műszaki Informatika Szak Data Mining 16. Gyakorlat Dr. Pauler Gábor, Egyetemi Docens PTE-PMMK Számítástechnika.
A világon elsőként: NEMZETKÖZI VIRTUÁLIS SAKKISKOLA (  Világszerte elfogadott tény, melyet számos kutatási eredmény is.
Have you ever asked yourself: PART FCL – What's behind it and how does it affect me? Airprox – What to do when coming too close? Alternative propulsion.
Hogyan viszonyulnak a hetedik osztályos diákok a klasszikus zenéhez és az ének-zeneórákhoz? Janurik Márta Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar
1. ábra: Vízparti úti célok - spontán asszociációk Forrás: saját szerkesztés 10% 4% 2% 1% Első helyen említettEmlítések összesen 30% 20% 10% 1% Passzív.
Előrelépés a digitális akadémiai világban Béky Endre Elsevier 2006 október 18.
A BCD használata üzleti partnerek felkutatásához
AGILE COCKTAIL – Shaken or stirred HWSW free!
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
Véradás Véradási szándékot és viselkedés befolyásoló tényezők feltárása, különös tekintettel a kommunikáció hatékonyságának vizsgálatára esettanulmány.
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
Irányítás Menedzsment funkciók.
FELSŐNYÉK, MAGYARORSZÁG
Equality and solidarity in school practice
Csurgalékvíz tisztítás
Irány Pécs! kártya.
egyetemi docens, tanszékvezető, KJE
IMAGINE John Lennon.
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Volunteering in Hollókő
Az Ószövetségben és az Újszövetségben
This table is avarage! Read instructions below!
Előadás másolata:

CouchSurferek – A tipológiák és ideológiák között Bóna Enikő Amerikanisztika-kommunikáció, 2010 Témavezető: Dr Pusztai Bertalan, egy. docens Szegedi Tudományegyetem

  Couchsurfing.org = a legnépszerűbb Hospitality Exchange Network

Kutatási célkitűzés A CouchSurfing.org oldalt használó alternatív turista elméleti keretekbe helyezése két ismert turistatipológia segítségével. A CouchSurfing.org –on megalkotott ideológiák és normarendszerek vizsgálata a regisztrált tagok kommunikációja és öndefiníciói alapján.

Elméleti háttér: Turistatipológiák A „turista” (divatos turistaparadicsomok és a kényelem, kikapcsolódás vonzzák) és az „utazó” (egyedi helyek, eredeti élmények) közötti ellentétre épülnek.

Stanley Plog tipológiája Nagy hangsúlyt fektet a preferált úticélokra. Allocentrikus turista: az „utazó” típus. Kedvelt úticéljai: kevésbé „bejáratott helyek”, gyakran harmadik világ Pszichocentrikus turista: a „turista” típus. Kedveli pl. a tengerparti üdülőhelyeket.

Erik Cohen tipológiája Intézményesült turisták: szervezett és egyéni tömegturista: kényelemre építő szolgáltatások, kevés kapcsolat a helyi lakosokkal Nem intézményesült turisták: felfedező és vándor: szokatlan iránti vágy és a helyiekkel való ismerkedés igénye, kalandvágy

Az etic és emic szemléletek találkozása a kutatásomban Etic: objektivista szemlélet = típusok elemzése: kultúrafüggetlen, univerzális, objektív kategorizálást mutatnak be. Emic: konstruktivista szemlélet = ideológiák és normarendszerek elemzése: belső ideologizálás.

Kutatási módszereim Saját kérdőív: főként nyitott kérdések, Cohen és Plog állításait belevonva, illetve arra ösztönözve őket, hogy megfogalmazzanak ideológiákat és normákat Oldal tartalmának elemzése a kérdőív eredményeinek alátámasztása céljából. Pl.: fórumhozzászólások, adatlapról részletek, referenciák

Példák a kérdéseimre Mi a következő tervezett úticélod: Milyen arányban tervezettek, illetve spontánok az utazásaid? Egy mondatban foglald össze, hogy ki a tökéletes vendég!

Válassz ki ötöt az alábbiak közül! Mik a legfontosabb dolgok számodra egy utazás során?  Túrázás  Tengerpart  Kocsmák  Klubok (diszkó, sztriptíz, szerencsejáték stb.)  Fesztiválok, koncertek, színház, stb.  Helyi emberekkel való kommunikáció  Nagyvárosi nyüzsgés  Valláshoz köthető helyek (templomok, kegyhelyek, zarándokhelyek)  Városnézés  Úton lenni  Helyi ételspecialitások  Egyéb:

Eredmények – Plog allocentrikus úticéljai és a Surferek közti párhuzam: Surferek kedvelik az allocentrikus úticélokat, a bejelölt távoli álomúticélok elsöprő többségben Plog allocentrikus úticéljainak feleltek meg. Új úticélok Nem szokványos, „alternatív” látnivalók

– Cohen nem-intézményesült turistáival való párhuzam: spontaneitás fontossága stoppolás, valamint az egyedülutazás kedvelése, mint a szabadság és a kötetlenség forrásai Önkéntesturizmus helyeslése Fő motivációk: önkeresés és a tudásvágy Legfontosabb: helyi lakosokkal való beszélgetések.

Ideológiák és normák: CouchSurfing- Spirit CS-Spirit: egy eszmerendszer, amelyet a CS-törzs alkotott meg az évek folyamán olyan normákat és követendő magatartásmintákat foglal magában, melyet jól láthatóan propagálnak a tagok különböző csatornákon (pl. fórumok, adatlapok, referenciák).

CouchSurfing-Spirit: Thank you for reading all what is below; last detail: request my couchwant to experience if you have the couchsurfing spirit, i.e if you the unique cultural exchange provided by this great project. And all the people I've hosted so far were truly special. I mean that everybody that has the "couchsurfing- spirit" has to be open minded, spontaneous, fun, optimistic and so on. And it's always a pleasure to spend time with such a person.

Konklúzió A H.E.N. jellegű oldalak jelentősen hozzájárulnak egy alternatív utazás kivitelezéséhez.

Konklúzió „Utazó” vs „turista” megkülönböztetés: a Surferek egyik fontos lételeme. A tagok ideológiákat, normarendszereket hangoztatnak az oldalon, mely közösségük fennmaradását és minél hatékonyabb működését szolgálja.

Hipotézisek további kutatásaimhoz: Közösségi oldalak = “Electronic Tribes” Belső rétegződés kutatása: miben mások a különböző kultúrákból, országokból származó CouchSurferek?

Köszönöm a figyelmet!