Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hamlet és a játékelmélet 19/A. 1. Egyedisége A szerző leghosszabb darabja Épp a századfordulón keletkezett, 1599 és 1601 között A főszerep női előadásra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hamlet és a játékelmélet 19/A. 1. Egyedisége A szerző leghosszabb darabja Épp a századfordulón keletkezett, 1599 és 1601 között A főszerep női előadásra."— Előadás másolata:

1 Hamlet és a játékelmélet 19/A

2 1. Egyedisége A szerző leghosszabb darabja Épp a századfordulón keletkezett, 1599 és 1601 között A főszerep női előadásra is felettébb alkalmas, leghíresebb Sarah Bernardt alakítása A legtöbb változatban filmre vitt irodalmi mű Nincs mellékszál szemben S. többi darabjával (kivétel az Othello) A kor dramaturgiájával szemben háttérbe szorul a cselekmény, és a beszéd, gondolkodás a fő Épp a cselekmény zűrzavara teszi érdekessé: meg is akarja ölni a királyt, meg nem is

3 2. Vallási vonatkozásai Katolicizmusra utal: -a szellem fájlalja az utolsó szentség hiányát -A purgatóriumban van, amiben a protestánsok nem hisznek -Ofélia temetési szertartása katolikus jellegű Protestantizmusra utal: -Hamlet Wittenbergből jön haza, ami Luther fellegvára -"special providence for the fall of a sparrow” (V.2.) -Sőt, az eredetiben: „predestinate providence” („egy verébfi sem eshetik le a gondviselés akaratja nélkül” – Arany János fordításában)

4 3. Filozófiája Relativizmus -there is nothing either good or bad but thinking makes it so (II.2.) -nincs a világon se jó, se rossz: gondolkozás teszi azzá. Egzisztencializmus - To be or not to be Szkepticizmus - What a piece of work is a man! And yet, to me, what is this quintessence of dust? ” (II.2.) Montaigne nyomán (Mily remekmű az ember! És mégis, mi nekem ez a csipetnyi por?)

5 4. Hamlet és a játékelmélet Az egyéni érdek követése a lehető legrosszabb közös eredményt hozza Az objektíve helyesen cselekvő ember egyúttal a saját szubjektív esélyeit rontja Ha Hamlet teljesíti objektív kötelességét, azzal szubjektív érdekei ellen tesz (gyilkossá válik, nem tudja bizonyítani az igazát, anyja ellen tesz) III. Richárd: „úgy döntöttem, gazember leszek”

6 5. Aranyszabállyal vagy anélkül? Az önzetlenség a lehető legrosszabbhoz vezethet Matematikailag kiszámolható, döntéssorozatban 5/8 önzőséggel és 3/8 önzetlenséggel érhető el a legmagasabb átlagpontszám (5 1/8 pont) Hamlet túl hosszan volt önző, lekéste mindkettőt

7

8

9

10

11

12

13


Letölteni ppt "Hamlet és a játékelmélet 19/A. 1. Egyedisége A szerző leghosszabb darabja Épp a századfordulón keletkezett, 1599 és 1601 között A főszerep női előadásra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések