9. TÉMAKÖR: ÁGAZATI ÉS FUNKCIONÁLIS SAJÁTOSSÁGOK A KONTROLLINGBAN –

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Advertisements

A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
Az üzleti terv.
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Business Process Outsourcing © Andersen 2001 Management és controlling információk külső szolgáltatótól Várnai Éva partner Andersen, Vezetési tanácsadás.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Műszaki ellenőrképzés
Projekt tervezése-, elemzése Ellenőrző kérdések
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
Benchmarking.
Településmarketing Értékaudit.
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
Projektkontrolling 1 Előadó: Horváth László Projektkontrolling alkalmazása.
A KONTROLLING RENDSZER
Kérdések a ZH-hoz.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Robert Kaplan – David Norton: Balanced Scorecard
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
Kaplan – Norton: Balanced Scorecard
Éves tervezés a magyar bankszektorban
Humánerőforrás Kontrolling
Logisztikai kontrolling
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Beruházás-kontrolling
Kontrolling Kis- és Közép vállalatok esetén Készítette: Németh Rita YFVZUC KGKIEG.
HUMÁNKONTROLLING Készítette: Buránszki Szilvia – MRDA9O, KGKIEG I.ÉVF.
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
A STRATÉGIAI KONTROLLING SZEREPE
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
A szervezeteken belüli funkcionális területek kontrollingja
MÉRLEGELEMZÉS CÉLKÖLTSÉGSZÁMÍTÁS.
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
Stratégiai kontrolling az egészségügyben
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Ellenőrzés, visszacsatolás
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Kérdések a második zh-hoz
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Vállalkozások elemzése
II. Logisztikai tervezés
HUMÁN KONTROLLING.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Controlling a gyakorlatban
Stratégia, előrejelzések az Electrolux csoportnál
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
A controlling és vezetői számviteli rendszer architektúrája
Munkavédelem és controlling
A controlling alrendszer helye a szervezetben 1.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Pénzügyi-számviteli mutatók
1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
Szolnoki Szabolcs, projektmenedzser, SMART Pont Hálózat vezető
Sági Sándor (Kontroll Pont ‘91 Kft) +36/
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
B ALANCED S CORE C ARD BSC Dr. Kovács Árpád Endre SZIE – GTK TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet (TKI) március 25.
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
Kérdések a második zh-hoz
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
SZÁMVITEL.
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
Teljesítménykontrolling
Humán-controlling.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

9. TÉMAKÖR: ÁGAZATI ÉS FUNKCIONÁLIS SAJÁTOSSÁGOK A KONTROLLINGBAN – VERLAG DASHÖFFER: kontrolling A GYAKORLATBAN KOMPLEX GYAKORLATI TANÁCSADÓ kontrolling SZAKEMBEREKNEK – (CD MELLÉKLET) BUDAPEST, 2003. DECEMBER 4.3.FEJEZET

TELJESÍTMÉNYKONTROLLING A teljesítmény kontrolling elsősorban a termelő-tevékenységet folytató vállalkozások kontrolling rendszerének fontos és egyre fontosabbá váló eleme. Feladata alapvetően az értékesítésre kerülő teljesítmények tervezése és terv-tény összehasonlítása.

KÖLTSÉG- ÉS EREDMÉNYKONTROLLING A kontrolling részrendszerek közül az egyik legfontosabbnak tekintett és emiatt az egyik legkiforrottabb részrendszer a költség- és eredmény kontrolling.

KÖLTSÉGKONTROLLING A költségkontrolling funkciói közé tartozik a költségek tervezése, ellenőrzése. A költségkontrollingban a hagyományos vetületek mellett egyre gyakrabban találkozhatunk a korszerű szemléletet tükröző ún. folyamatköltség számítással. A költségszámítások kiegészülnek különböző jövedelmezőségi számításokkal, vizsgálatokkal, melyek keretében meghatározásra kerül a termékek, tevékenységek jövedelmezőségi mutatója /fedezete/, különböző gazdaságossági, jövedelmezőségi mutatószámok, a vállalkozói ár alsó határa, stb.

EREDMÉNYKONTROLLING Az eredménykontrollingban a teljesítmény kontrollingól átvett árbevétel ismeretében történik a vállalkozási és vezetői eredmény tervezése vizsgálata is általában több fedezeti lépcsőben. Több fedezeti lépcső alkalmazása esetén képet kapunk arról is, hogy a vállalkozás különböző egységei hogyan járulnak hozzá a jövedelmező működéshez.

MARKETINGKONTROLLING A marketingkontrolling feladatai a vállalkozás piaci kapcsolataihoz kötődnek, melynek keretében az értékesítéssel összefüggésben lévő kontrolling feladatok végrehajtására kerül sor. A marketingkontrolling elsősorban a vevőkkel és a velük fennálló kapcsolatokkal foglalkozik.

Operatív marketing-kontrolling Stratégiai marketing-kontrolling ESZKÖZEI Operatív marketing-kontrolling Erősségek-gyengeségek, lehetőségek-veszélyek elemzése (SWOT analízis) Portfolió analízis Benchmarking Pozicionálási analízis Életciklus és tapasztalati görbe analízis Stratégiai marketing-kontrolling Fedezetszámítás Folyamatköltségszámítás Célköltségszámítás Forgalom-eredmény számítás

PÉNZÜGYI KONTROLLING Az operatív kontrolling fontos eleme A pénzügyi kontrolling közvetlen kapcsolatban van a teljesítmény, illetve a költség- és eredménykontrollinggal. Középpontjában finanszírozási kérdések állnak, külső és belső finanszírozási lehetőségek. A pénzügyi kontrolling főbb feladatai a cash flow tervezése, tervezetthez képesti változásának a vizsgálata, illetve a cash flow alakulását befolyásoló tényezők értékelése a likviditás tervezése és alakulásának figyelemmel kísérése.

BERUHÁZÁS- ÉS PROJEKTKONTROLLING Azoknál a vállalkozásoknál, amelyeket a környezeti változások rákényszerítenek a folyamatos innovációra a kontrolling részrendszerek közül kiemelt jelentőséggel bír a beruházás- és project kontrolling. Ennek a részrendszernek a keretében a beruházások és innovációs projectek teljes élettartama alatti költségeit (költségkereteit) tervezik és valamennyi beruházással, projecttel kapcsolatban elvégzik a döntés meghozatalához elengedhetetlen gazdaságossági számításokat, vizsgálatokat.

LOGISZTIKAI KONTROLLING legfontosabb feladata célja állandó gazdaságossági kontroll a költségek és teljesítmények terv-tény összehasonlítása felett, valamint, a döntéselőkészítő információk megszerzése, rendezése és szolgáltatása tevékenységei

TEVÉKENYSÉGEI célkitűzés, tervezés tényhelyzet mérése terv-tény eltérés elemzése beavatkozás, intézkedés eredmények ellenőrzése, visszamérés

HUMÁN ERŐFORRÁS KONTROLLING A humán erőforrás kontrolling feladatai sokrétűk, hiszen a vállalkozás legfontosabb és különleges - önálló akarattal rendelkező és ezért a teljesítményét befolyásolni tudó - erőforrásához kötődnek. Alapvető funkciója a a munkaerő tervezése, a bérezés, ösztönzés, illetve munkaerőköltségek tervezése. Ezen a területen a tervezés az eddigi szemlélet változását követeli meg a vállalkozások, szervezetek szakembereitől, hiszen a fejlett országok tapasztalatai egyre nyilvánvalóbbá teszik, hogy - már napjainkban is, a jövőben pedig még inkább - a legfontosabb sikertényező az alkalmazottak tudása, kreativitása. Ezen túl a kontrolling a terv-tény összehasonlítás alapján információkat szolgáltat a teljesítmények alakulásáról.

KÖRNYEZETKONTROLLING integrált tevékenység gazdaságos működés fontos eleme megvalósítja: a kibocsátások tervezését mennyiségben és költségben összegyűjti a környezetvédelemmel kapcsolatos tényadatokat az informatika eszközrendszerével rendezi, tárolja és értékeli a terv és tényadatokat a költségelemzéssel és más kontrolling módszerekkel megalapozza a gazdaságos környezetvédelmet

IT-KONTROLLING Informatika szerepe → szolgáltat és innovál Célja: az üzlet szabályozási, vezénylési, megelőzési munkájának támogatása Eszközei: tervezés, elemzés, ellenőrzés és információellátás Kiemelt területei: IT-Controlling Portfolio (ITC-P) IT szerepe az üzleti stratégia megvalósításában IT és a Balanced Scorecard kapcsolata (ITC-BSC)

VÁLSÁGMEGELŐZŐ KONTROLLING A válságmegelőző kontrolling keretében azokat a mutatószámrendszereket dolgozzák ki és alkalmazzák, amelyek időben felhívják a figyelmet a veszélyekre és ezáltal lehetővé teszik, hogy a vezetők a kritikus helyzeteket korai szakaszban felismerjék. A kritikus helyzet korai felismerése biztosítja a lehetőségét annak, hogy a vezetők megfelelő intézkedésekkel a válsághelyzetet elkerüljék, illetve felkészüljenek a kezelésére.

RÉSZFOLYAMATOK KONTROLLINGJA A részfolyamatok kontrollingján belül az egyes gazdálkodási folyamatok logisztikai folyamat, munkaerő- bérgazdálkodási folyamat, tárgyieszköz-gazdálkodási folyamat...) költségtervezésére és terv-tény összehasonlítására kerül sor.