VEZETŐI SZÁMVITEL © – IRÁNYZATOK A LÁTHATATLAN VAGYON MÉRÉSÉRE – Forrás: Laáb Ágnes: Ga(rá)zdálkodás a szellemi vagyonnal kézirat Letölthető: www://laabagnes.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Prof. Dr. Veress Gábor egyetemi tanár
Advertisements

BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
© HOGYAN ÉRTÉKELI FEL A SZELLEMI VAGYON A CÉG ÉRTÉKÉT? dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r hetőség: AZ ELŐADÁS.
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Hivatásos csapatsportágak értékteremtése - számokban (Magyarországon)
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Az együttműködés nem más, mint... Vangen, S. and Huxham, C. (2003) 'Nurturing collaborative relations: building trust in inter-organizational collaboration',
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
Vállalatok pénzügyi folyamatai
TUDÁS és TANULÁS a szervezetben
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
A TUDÁS TÁRSADALMA A TUDÁSTŐKE TÉRNYERÉSE PARADIGMAVÁLTÁS: –A nemzetgazdaságok szerkezeti átalakulása: az ipar és a mezőgazdaság részarányának csökkenése,
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
Könyvtári teljesítménymérés
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
SZEMÉLYZETI MARKETING
Robert Kaplan – David Norton: Balanced Scorecard
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
Kaplan – Norton: Balanced Scorecard
© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 KOMPETENCIA SZÁMVITELI ALAPOK dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r.
Hogyan alakulnak át az immateriális javak pénzügyi eredménnyé?
Boda György- Szlávik Péter: Kontrolling Rendszerek ( Karl Erik Sveiby: Szervezetek új gazdagsága: a menedzselt tudás című könyv alapján) Készítette:
Humánerőforrás Kontrolling
Beruházás-kontrolling
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
Pénzügyi intézmények kontrollingja
VEZETŐI SZÁMVITEL © – A STRATÉGIAI MÓDSZEREK INTEGRÁLT MEGVALÓSÍTÁSÁRA – dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r hetőség:
Corvinus Egyetem 1 Az önerős vállalati fejlesztő tevékenység és a vállalat köré szerveződő hálózatok tevékenységének összehangolása MTA Vezetés- és Szervezéstudományi.
Érzelmi Intelligencia, Kreativitás, Tudásmenedzsment
Tudásszervezetek értékteremtésének anomáliái
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
A partneri kapcsolatok értékelése hálózati együttműködés esetén
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Tanuló szervezet.
A diákat készítette: Matthew Will
Vállalatok pénzügyi kimutatásai és a beruházások Fazakas Gergely
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
A távmunkával szembeni munkáltatói beállítódások fontosabb jellemzői A közép-dunántúli régióban végzett kutatás előzetes tapasztalatai KESZI ROLAND MTA.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
Az EEM helye a menedzsmentben
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Pénzügyi mutatószámok, ROI, EVA
Zsembery Levente vezérigazgató
1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?
HOGYAN ÉRTÉKELI FEL A SZELLEMI VAGYON A CÉG ÉRTÉKÉT?
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Alprojekt-záró konferencia A beszállítói hálózatok menedzsmentjének és vállalati.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
A tudástőke és szerepe a menedzsmentben
Kompenzációs és javadalmazási rendszerek
SEEM alapok.
Kompenzációs és javadalmazási rendszerek
Előadás másolata:

VEZETŐI SZÁMVITEL © – IRÁNYZATOK A LÁTHATATLAN VAGYON MÉRÉSÉRE – Forrás: Laáb Ágnes: Ga(rá)zdálkodás a szellemi vagyonnal kézirat Letölthető: www://laabagnes.hu dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r hetőség: fogadóóra: kedd 10-12

© Irányzatok a láthatatlan vagyon mérésére 1. Mérlegszerű megközelítésel  Megoldáskeresés a számviteli előírások változtatásával  Kísérletek a láthatatlan vagyon elemeinek meghatározására A vezetői számvitel lehetőségei és korlátai  Felelősségelven felépített vezetői számvitel  Az információ is erőforrás!  Korlátozottan mérhető stratégiai módszerek  A stratégiát támogató számbavételi módszerek

© Irányzatok a láthatatlan vagyon mérésére 2. Mennyire használhatók a mutatószámok:  A teljesítmény értékelésére alkalmas fontosabb mutatók összehasonlítása  Az értékteremtés mérőszámai  A vállalatértékelés értékközpontú pénzügyi mutatói  Egy munkavállalóra jutó gazdasági hozzáadott érték számítása Becslési módszerek  Miért tér el szükségszerűen a vagyonérték a cégértéktől  A láthatatlan vagyon értékelését cézó módszerek  A kompetencia értékelése direkt módszerrel (analitikus eljárás  Az eszközök megtérülésére (Return on Asset) épülő módszerek  A kompetencia nagyságát befolyásoló hatások számszerűsítése  Közelítés a piaci érték felől (DCF módszer)

© Kísérletek a láthatatlan vagyon elemeinek meghatározására

© 1. Stewart, Brooking, Edvinsson és Malone, Sveiby Van egy igen jelentős irányzat, amelynek képviselői olyan mérési módszer kidolgozásán fáradoznak, amely alkalmas a láthatatlan vagyon felmérésére, ezáltal biztosítva lehetőséget a megalapozott döntéshozatalhoz. Míg egyes kutatók magát az általuk megragadni kívánt láthatatlan vagyont számos elnevezéssel illetik, az összetevők vonatkozásában – a különböző elnevezések ellenére – tartalmi kérdésekben meglepően nagy a nézetazonosság.  Thomas A. Stewart: The Wealth of Knowledge, Nicholas Brealey Publishing, London, 2002  Leif Edvinson - Michael Malone: Intellectual Capital, Harper Collins, New York, 1997  Sveiby, Karl Erik: Szervezetek új gazdagsága: a menedzselt tudás. KJKKERSZÖV, Budapest 2001.

© A tudásszervezet mérlege Forrás: Karl Erik Sveiby: Szervezetek új gazdagsága: a menedzselt tudás, KJK-KERSZÖV, Bp., 2001 p. 66

© Sveiby mérlege A Sveiby mérlegének felső részében megjelennek a látható javak és forrásaik, míg alul – „vonal alatti tételként” – a láthatatlan vagyon és forrásai. A láthatatlan vagyon eszközei között az alkalmazottak kompetenciája, a külső és belső szerkezet, míg forrásai között a dolgozókkal szembeni feltételes kötelezettségvállalás, és a részvényesek láthatatlan saját tőkéje szerepel. A forrás oldal Sveiby modelljében jól elkülöníti a vagyon eszköz és forrás aspektusát. Ám a szakzsargonban a tőke és eszköz megközelítés rendre összekeveredik.

© A megközelítés a kisajátíthatóságra épít Általánosan jellemző Sveiby, Stewart, Brooking, Edvinsson és Malone elgondolására az a törekvés, hogy a láthatatlan vagyonelemeket úgy próbálják kategorizálni, mennyire képes megközelíteni az immateriális javakkal szembeni követelményt, azaz kisajátíthatóvá, eltulajdoníthatóvá, menedzselhetővé válni, minél hamarabb jövedelmet biztosítani használója számára úgy, hogy a jövedelem elmaradása esélyének kockázata minél kisebb legyen. Valamennyien úgy vélik, hogy a láthatatlan vagyonelemek között leginkább a Sveiby szóhasználatában külső szerkezetnek titulált elemek ilyenek. Ezt követik a belső szerkezet elemei, végül a sort a kompetenciák zárják, amelyek semmiképpen nem illeszthetők továbbra sem a hagyományos gondolkodási keretek közé.

© A sorrendben a menedzselhetőség igénye fogalmazódik meg A sorrend azért sem lényegtelen, mert egyben megadja a menedzselés sorrendjét is:  a kompetenciákból érdemes belső szerkezetet létrehozni,  majd abból épülhet a külső szerkezet, mivel ez utóbbi kettő az, ami a vállalat piaci értékében bizonyíthatóan szerephez jut. A cégek egy része nem is igen vállalkozik arra, hogy a számukra sokkal kiszámíthatatlanabb és csak hosszabb távon megtérülő bizonytalanabb kompetenciát fejlessze. Sokkal egyszerűbb számukra, ha az igényelt kompetenciát a munkaerőpiacról szerzik be.

© Külső szerkezet A külső szerkezet (external structure) az ügyfelekkel és beszállítókkal kialakított kapcsolatokat tartalmazza.  Magában foglalja a védjegyeket, a márkanevet, a vállalati arculatot és a hírnevet is.  A vállalat által megszerzett imázs a vállalathoz tartozik. Úgy gondolják, hogy ezek az elemek a leginkább függetleníthetők azoktól a személyektől, akikhez kapcsolódnak, és nem semmisülnek meg, ha egy vagy több munkavállaló elhagyja a céget. Ez a csoport éppen ezért szerintük a kisajátítható(bb) elemeket tartalmazza, ami tartósan a befektetőé. A külső szerkezetnek Stuartnal a vásárlói tőke, Brookingnál a piaci eszközök felel meg.

© Belső szerkezet A belső szerkezet (internal structure) a szabadalmakat, elveket, modelleket, információs és adminisztratív rendszereket tartalmazza. Ezek egy része megvásárolható, piaci ára van. Ide tartozik még a vállalati kultúra, a cég szellemisége és az emberek által alkotott szervezeti struktúra, a vezetési filozófia, a szervezeti kultúra, az információs rendszerek, hálózatok és pénzügyi kapcsolatok. Van aki a belső szerkezet elemének tekinti a kutatási, fejlesztési eredményekből, illetve a saját kifejlesztésű eszközökből és eljárásokból származtatható szellemi vagyont, a különféle márkaneveket, a szabadalmakat, a vállalat szabványosított vagy szokásként működtetett folyamatait. A belső szerkezet már csak kisebb részben sajátítható ki, mert ennek hordozója a munkavállaló. Természetesen a munkavállaló által használt adatbázisok, szoftverek, folyamat dokumentációk ott maradnak a cégnél, de ezek kisajátításának további feltétele, hogy a távozó munkavállalónak azonnal helyébe lépjen valaki, aki ezeket megfelelően tudja használni. A belső szerkezetnek Stuartnal a struktuális tőke, Brookingnál az immateriális és infrastruktuális eszközök, Edvinson és Malone fogalomhasználatában a szervezeti tőke (Structural capital), amelynek részeként kezelik az ügyféltőkét.

© Az alkalmazottak kompetenciája Az alkalmazottak kompetenciája (competence) azon képesség, hogy eszmei és dologi javakat hozzanak létre. Ide sorolják a végzett munkával kapcsolatos tudást, a képzettségi szintet, a know how-t, az innovációs képességet, a munkamorált és a különféle attitűdöket, mint például a kihívásokra való reagálást, a motiválhatóságot, a csapatmunkában való részvételi hajlandóságot, és így tovább. Ezeket a láthatatlan vagyonelemeket a cég tulajdonosai nem sajátíthatják ki, mert nem lehet ezeket elválasztani hordozójuktól, annak távozásával ez a vagyonrész egyszersmind megsemmisül. Az alkalmazottak kompetenciájának Stuartnal az emberi tőke, Brookingnál az emberközpontú eszközök, Edvinson és Malone fogalomhasználatában a humán tőke (Human Capital) feleltethető meg.

© Kisajátítható-e a láthatatlan vagyon A láthatatlan vagyonelemek csoportosításban az a szándék húzódik meg, hogy a láthatatlan vagyont végre megjelenítsék a mérlegben, ám a választott módszer azt vélelmezi, hogy e vagyonelemek közül a külső és belső szerkezet elidegeníthető létrehozóitól. Kérdés, hogy ez valóban fennáll-e, és az így kezelt vagyonelemek akkor is megőrzik-e értéküket, ha a létrehozásukban közreműködők már nincsenek az adott cégnél?

© A tapasztalat azt mutatja, hogy a személytől független továbbműködés inkább tekinthető kivételnek: a kapcsolat bizony erősen kötődik ahhoz a személyhez, aki azt a kapcsolatot kialakította és ápolta. Még ha történetesen otthagyja a volt cégénél az általa kiépített kapcsolatrendszerre vonatkozó partnerlistát vagy akár a már ténylegesen megkötött szerződésállományt – bár esetek többségében ezeket eleve magával viszi – nélküle e kiépített lehetőségek töredékét képes a cégnél a kijelölt utód kamatoztatni.

© Ugyanez vonatkozik a strukturális vagyonelemek nagy részére is. A vállalati kultúra vagy a kialakított belső szervezeti szabályok átmentésére például – szintén a tapasztalat szerint – azért nincs reális lehetőség, mert az új vezetők ritkán tekintik a kontinuitást vállalati értéknek. Általában helyből ellenzik azt, amit a régiek kialakítottak, alapjaiban kérdőjelezik meg a régi eljárási rendet, és újakat vezetnek be saját elvárásaiknak megfelelően.

© A láthatatlan vagyon elemeiként aposztrofált vagyonelemek közül csak azok képesek tárgyiasulni, amelyek léte nem kapcsolódik szorosan a létrehívásukban közreműködőkhöz. Lehet ugyan próbálkozni e vagyonelemek kisajátításával, ám a gyakorlat inkább azt mutatja, hogy amikor a cég elveszíti azt a személyt, aki ezeket létrehozta, vele együtt elveszti a hozzá kapcsolódó – látszólag önálló – vagyonelemek nagy részét is.

© Kodifikációs stratégia Vannak példák, amikor az emberhez olyan szorosan kapcsolódó „flow” elemek, mint például a tudás, lehatárolható, tőle függetlenné tehető és önmagában is forgalomképes vagy az eredeti tudáshordozó személytől függetlenül felhasználható, „stock” szerű vagyonelemmé alakítható. Ilyen lehetőséget tartogat például a tudásmenedzsmenten belül a széles körben alkalmazható kodifikációs stratégia. Ennek lényege, hogy a tudásanyagot kinyerik abból a személyből, aki kidolgozta azt, függetlenítik tőle, nagy körültekintéssel rögzítik, adatbázisokba szervezik, ahonnan azt a szervezet bármely munkatársa többféle célból kivonhatja és felhasználhatja. Hansen M.T. – Norhia N. – Tierney T.: Milyen az ön tudásmenedzsmnet stratégiája? Harvard Business manager 2/2000 pp

© Perszonalizációs stratégia Ha az ismeretek szorosan kötődnek ahhoz a személyhez, aki kidolgozta azokat, az ismeretátadásra leginkább közvetlen, személyes kapcsolat útján van lehetőség. A nem kodifikálható tudás átadására az ötletbörzék, illetve a négyszemközt zajló párbeszédek tűnnek a legalkalmasabbnak.

© Útravaló A láthatatlan vagyon mérlegszerű megközelítésére irányuló kutatások érdemei elvitathatatlanok, igen fontos hozzájárulást adtak annak felismeréséhez, hogy a láthatatlan vagyon elemei között vannak keményebb, azaz az embertől könnyebben függetleníthető és lágyabb, azaz az embertől nem elidegeníthető elemek. Az is vitathatatlan, hogy egyik-másik vagyonelem önálló piaci értéket vívhat ki magának, s így – forgalomképessé válva – akadálytalanul bekerülhet a mérlegben szereplő immateriális javak közé. Mindig maradnak azonban olyan területek, ahol e vagyon flow-jellegét tudomásul kell venni, és nincs lehetőség elidegenítésére, arra, hogy elválasszuk eredeti tulajdonosától.

© KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!