– FELELŐSSÉGELV ÉRVÉNYESÍTÉSE A VEZETŐI SZÁMVITELBEN – dr

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
Advertisements

Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Állóeszköz-gazdálkodás
MIÉRT KELL A VEZETŐI SZÁMVITELNEK A CÉGSTRATÉGIÁT SZOLGÁLNI? –
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám-rendszer
A kontrolling alapjai:
Gondolatok a jubileumi XX. Magyarországi Egészségügyi Napokról
A TERMÉKÉLETCIKLUS-KONCEPCIÓ
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
A Controlling helye az R&M Hungary-ben
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Leslie Chadwick: Vezetői számvitel
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Műszaki ellenőrképzés
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Projektmenedzsment Költségtervezés.
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Divizionális (divíziós) szervezet
Komplex vezetési információs rendszer létrehozása.
Kérdések a ZH-hoz.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 KOMPETENCIA SZÁMVITELI ALAPOK dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r.
Humánerőforrás Kontrolling
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Beruházás-kontrolling
Kontrolling Ferrero vs. Budakalász Különböző vagy hasonló? Csapattagok: Bertha Gábor Fekete Sándor Harcsa Veronika.
Tevékenység alapú vezetés Készítette: Bakos Viktória BME GTK Kiegészítő szak május.
A STRATÉGIAI KONTROLLING SZEREPE
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
VEZETŐI SZÁMVITEL © – A STRATÉGIAI MÓDSZEREK INTEGRÁLT MEGVALÓSÍTÁSÁRA – dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r hetőség:
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
A fedezeti pont szerepe a távhőszolgáltatásban
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Corvinus Egyetem 1 Az önerős vállalati fejlesztő tevékenység és a vállalat köré szerveződő hálózatok tevékenységének összehangolása MTA Vezetés- és Szervezéstudományi.
Tudásszervezetek értékteremtésének anomáliái
A lineáris-funkcionális szervezeti forma
Vállalatok pénzügyi folyamatai
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Dr.Béza Dániel1 A kisvállalkozások alapításának és indításának finanszírozási sajátosságai, és lehetőségei Magyarországon. Szakszeminárium
Munkavédelem és controlling
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
16. Modern díj- és tartalékszámítás
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A hitelintézeti beszámoló
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Vállalati stratégia március március március 28.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Vállalati Gazdaságtan
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
Vállalkozásmenedzsment I.
Az informatikai stratégia tervezése BPR üzleti folyamatok újjászervezése Dr. Kovács Árpád Endre SZIE – GTK TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
MENEDZSMENT és VÁLLALKOZÁSGAZDASÁGTAN dr. SZ abó G ábor CS aba.
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
KÖNYVELÉSI TÉTELEK SZERKESZTÉSE, A SZÁMLAKERET
Előadás témája: Eredménykimutatás fogalma, célja, szerkezete, formái
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

– FELELŐSSÉGELV ÉRVÉNYESÍTÉSE A VEZETŐI SZÁMVITELBEN – dr – FELELŐSSÉGELV ÉRVÉNYESÍTÉSE A VEZETŐI SZÁMVITELBEN – dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus e-mail elérhetőség: laabagnes@gmail.com fogadóóra: kedd 10-12

Az egyszeri kis százlábúnak tyúkszem nőtt a lábára Az egyszeri kis százlábúnak tyúkszem nőtt a lábára. S mivel sok lába volt és így sok tyúkszeme keletkezett, amelyek igen-igen kínozták, elment hát egy orvosprofesszorhoz, hogy segítsen rajta. A professzor úr - rendkívüli eset lévén - konzíliumot hívott össze, megtanácskozni a problémát. A tudós testület hosszas vita után kimondta a verdiktet: alakuljon át a százlábú kígyóvá, s így majd nem sanyargatja (nem létező) lábát a tyúkszem sem. A kis százlábú könnyes szemmel hálát rebegett, majd - távozó félben - az ajtóból hirtelen visszafordult és szerényen megkérdezte: “Igen, igen professzor uraim, de hogyan?” Mire a tudós tanács szinte egy emberként tárta szét a kezét és azt válaszolta: “Hja kérem, azt már mi sem tudjuk.”

A vezetői számvitel eszköztára

MOTIVÁCIÓS TÉVHITEK ÉS ÚTVESZTŐK letölthető: www://laabagnes.hu

LEHETSÉGES FELELŐSSÉGI KÖZPONTOK NYERESÉG- KÖZPONT BEVÉTELI KÖZPONT KÖLTSÉG- KÖZPONT „EGYSZERŰ” NYERESÉGK. BEFEKTETÉSI KÖZPONT NORMÁZHA- TÓ KK. NEM NOR- MÁZHATÓ KK. Forrás: Bőgel György: Vállalati szervezet című 2004.február 16. és 23-i előadása

A gyakorlatban leggyakrabban használt típusok

MIRE HASZNÁLHATÓ A FELELŐSSÉGI ELVEN MŰKÖDTETETT BELSŐ ELSZÁMOLÁSI RENDSZER? A TELJESÍTMÉNYEK ELKÜLÖNÍTETT SZÁMBAVÉTELE ALAPJÁN A JÓ VEZETŐI DÖNTÉSEK MEGALAPOZÁSÁHOZ A VEZETŐI DÖNTÉSEK (BEAVATKOZÁSOK) HATÁSAINAK ELLENŐRZÉSÉHEZ AZ ERŐFORRÁS-BEFEKTETÉSI DÖNTÉSEK MEGALAPOZÁSÁHOZ A SZŰKÖSEN RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ PÉNZFORRÁSOK ELOSZTÁSÁHOZ

A TELJESÍTMÉNY LEGGYAKORIBB MEGKÖZELÍTÉSEI, ÉS AZOK MÉRHETŐSÉGE FELELŐSSÉGI SZINTEN ÉLETBENMARADÁS ILLETVE ANNAK VALÓSZÍNŰSÉGE SZÁMVITELI MUTATÓK STAKEHOLDER-MEGKÖZELÍTÉS JELENÉRTÉK SZÁMÍTÁSA PIACI ÉRTÉKÍTÉLET (ÁRFOLYAM) GAZDASÁGI HOZZÁADOTT ÉRTÉK (EVA) A TÚLÉLÉS MINDEN ALAPVETŐ – VÉGSŐ SORON SIKERTELEN – EMBERI IGÉNY HA AZ ADATOK RÉSZLEGESEK, VAGY TORZAK, A MUTATÓK SEM LEHETNEK JÓK MELYIK, MILYEN MÉRTÉKBEN? EZEK MÁR TÖBBNYIRE EGYSGÉ SZINTEN TORZÍTOTT FORMÁBAN ÉRVÉNYESÍTHETŐK, ÉS A RÁHATÁS IS EGYRE KEVÉSBÉ FÜGG A FELELŐS VEZETŐTŐL. (KOCKÁZAT, KAMATLÁB, A TŐKE KÖLTSÉGE…, )

HOGYAN TEREMTHETJÜK MEG A TELJESÍTMÉNYMÉRÉS FELTÉTELELEIT?

A FELELŐSSÉGI ELV LÉNYEGE A VEZETŐ HATÁS-, DÖNTÉS- ÉS FELELŐSSÉGKÖRE ESSEN EGYBE. A FELELŐSSÉGI ELV AKKOR ÉRVÉNYESÜLHET MARADÉKTALANUL A VEZETÉSBEN, HA MINDEN VEZETŐ IDŐBEN HOZZÁFÉR A DÖNTÉSEI MEGHOZÁSÁHOZ ELENGEDHETETLEN, SZÁMÁRA RELEVÁNS INFORMÁCIÓKHOZ.

AZ INFORMÁCIÓ IS ERŐFORRÁS! A HAGYOMÁNYOS ERŐFORRÁSOK MELLETT A JÓ DÖNTÉSHOZATALHOZ A VEZETŐ SZÁMÁRA RELEVÁNS INFORMÁCIÓ ÖNÁLLÓ, ÉRTÉKKEL BÍRÓ VAGYONELEMMÉ LÉP ELŐ AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOMBAN. AZ ILYEN TÍPUSÚ INFORMÁCIÓ – AMELYNEK ELSŐDLEGES SZOLGÁLTATÓJA A VEZETŐI SZÁMVITEL – A HAGYOMÁNYOS ERŐFORRÁSOK „FÖLÖTT” HELYEZKEDIK EL, HISZEN A TÖBBI ERŐFORRÁST CSAK AKKOR LEHET MOZGÁSBA HOZNI, AKTIVIZÁLNI ÉS KOORDINÁLNI, HA A RÁJUK VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK ELJUTNAK HOZZÁJUK, PONTOSABBAN TULAJDONOSAIKHOZ ÉS MŰKÖDTETŐIKHEZ.

MIT KÉNE AZ INFORMÁCIÓ SZÁMBAVÉTELE ÉRDEKÉBEN SÜRGŐSEN MEGOLDANI? SZÜKSÉG LENNE AZ INFORMÁCIÓ-FELHASZNÁLÁS, AZ INFORMÁCIÓ KÖLTSÉGÉNEK MEGRAGADÁSÁRA. AZ INFORMÁCIÓ KÖLTSÉGÉNEK SZÁMBAVÉTELE MEGFELELŐ KALKULÁCIÓS MÓDSZERREL MÁR JELENLEG IS MEGOLDHATÓ LENNE, ENNEK ELLENÉRE A VÁLLALKOZÁSOK TÖBBSÉGE EZZEL A LEHETŐSÉGGEL MÉG NEM ÉL. AZ INFORMÁCIÓ SZOLGÁLTATÁSÁNAK ÉRTÉKE – ESETLEG ÁRA – IS VAN. ÉRTÉKE FÜGG AZ INFORMÁCIÓS IGÉNYT TÁMASZTÓ VEZETŐK SZÜKSÉGLETEITŐL, VALAMINT AZ INFORMÁCIÓ-FELHASZNÁLÁSNAK MEGTÉRÜLÉSI KÖVETELMÉNYE IS VAN, AMI EGY HASZON/ÁLDOZAT TÍPUSÚ MEGTÉRÜLÉSI KÖVETELMÉNY MEGFOGALMAZÁSÁT ÉS SZÁMONKÉRÉSÉT KÖVETELI MEG A VEZETÉS RÉSZÉRŐL.

MITŐL FÜGG AZ INFORMÁCIÓ SZOLGÁLTATÁS ÉRTÉKE? A SZOLGÁLTATOTT INFORMÁCIÓ FELHASZNÁLHATÓSÁGÁTÓL. BELÁTHATÓ PÉLDÁUL, HOGY A KÉSŐN KAPOTT INFORMÁCIÓNAK KÖLTSÉGE VAN, ÉRTÉKE AZONBAN NINCS. ELŐÁLLÍTÁSI KÖLTSÉGÉTŐL FÜGGETLENÜL MÁS ÉS MÁS AZ INFORMÁCIÓ ÉRTÉKE A DÖNTÉSHOZÓ SZÁMÁRA, HA SZÜKSÉGES ÉS MEGLÉVŐ, HA SZÜKSÉGES, DE HIÁNYZÓ, HA FELESLEGES VAGY HA EGYENESEN KÁROS INFORMÁCIÓRÓL VAN SZÓ.

FELELŐSSÉGELVŰ VEZEZŐI SZÁMVITEL A GYAKORLATBAN TELJES FELELŐSSÉGI KÖRRE (EREDMÉNY-, ESZKÖZ-, FORRÁS-, ÉS PÉNZFELHASZNÁLÁSRA) KIÉPÍTETT VEZETŐI SZÁMVITELI INFORMÁCIÓS RENDSZER JOBBÁRA CSAK ELMÉLETBEN LÉTEZIK. A HAZAI GYAKORLATBAN KÜLÖNBÖZŐ ÖNÁLLÓSÁGI FOKON ÁLLÓ BELSŐ ÖNELSZÁMOLÓ EGYSÉGEK TELJESÍTMÉNY-ELSZÁMOLÁSI INFORMÁCIÓS RENDSZERÉVEL TALÁLKOZHATUNK.

KÖLTSÉGKÖZPONTOK (COST CENTERS) BEVÉTEL KÖLTSÉG BEFEKTE- TETT TŐKE FELELŐSSÉG A MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGEK ALAKULÁSÁÉRT. INDOKOLT LÉTREHOZNI KÖLTSÉGKÖZPONTOKAT: A KÖZFELADATOKAT ELLÁTÓ, JELLEMZŐEN NON-PROFIT KÖLTSÉGVETÉSI INTÉZMÉNYEKNÉL A VERSENYSZEKTORBAN INKÁBB AZ ÁRBEVÉTELSZERZÉSSEL NEM FOGLALKOZÓ, KISZOLGÁLÓ-KISEGÍTŐ FELADATOKAT ELLÁTÓ EGYSÉGEKNÉL (TMK, ENERGIAKÖZPONT, GONDNOKSÁG, JOGI IRODA STB.) A VEZETŐI SZÁMVITELI INFORMÁCIÓS RENDSZEREN BELÜL ILYENKOR A MŰKÖDÉSI KÖLTSÉGEKET KELL KÖLTSÉGKÖZPONTONKÉNT ELKÜLÖNÍTENI ÉS KIMUTATNI. (6. ÉS 7. SZÁMLAOSZTÁLY CÉLIRÁNYOS KIALAKÍTÁSA, KÖLTSÉGFELOSZTÁS) A SZÁMBAVÉTEL ENNÉL A MÓDSZERNÉL ÁLTALÁBAN PONTOS ÉS MEGBÍZHATÓ, A KÖLTSÉGEK UTALVÁNYOZÁSAKOR A KÖLTSÉGGAZDÁK JÓL ÁTLÁTJÁK A FELMERÜLT KÖLTSÉGEKET, ELSZÁMOLÁSI IDŐSZAK VÉGÉN A KÖLTSÉGEK TÖBBNYIRE A KILISTÁZOTT TÉTELEKBŐL IS FELISMERHETŐK. DE: GONDOT JELENTHET A KÖNYVVITELBEN NEM TÚL JÁRATOS KÖLTSÉGGAZDÁK SZÁMÁRA A RAKTÁRON MARADT ANYAGKÉSZLETEK, A BERUHÁZÁSI JELLEGŰ KIADÁSOK, AZ IDŐBELI ELHATÁROLÁSOK KEZELÉSE

ÁRBEVÉTEL KÖZPONTOK (INCOME CENTERS/REVENUE CENTERS) KÖLTSÉG BEFEKTE- TETT TŐKE AZ ÁRBEVÉTELTERV TELJESÍTÉSÉÉRT, ILLETVE TÚLTELJESÍTÉSÉÉRT FELELŐSEK. ÉRDEMES LÉTREHOZNI ÁRBEVÉTEL KÖZPONTOKAT OTT, AHOL VALAMILYEN OK MIATT A KÖLTSÉGEK BELSŐ EGYSÉGEKRE VALÓ SZÉTOSZTÁSÁNAK NINCSENEK MEG A FELTÉTELEI, UGYANAKKOR AZ ÁRBEVÉTEL KELETKEZÉSI HELYE JÓL MEGRAGADHATÓ. A VEZETŐI SZÁMVITELI INFORMÁCIÓS RENDSZEREN BELÜL ILYENKOR AZ ÁRBEVÉTELEKET, HOZAMOKAT KELL ÁRBEVÉTEL KÖZPONTONKÉNT ELKÜLÖNÍTENI ÉS KIMUTATNI. (9. SZÁMLAOSZTÁLY CÉLIRÁNYOS TAGOLÁSA) A MÓDSZER ALAPGONDOLATA, HOGY A CÉG KÖLTSÉGTERHEIT VÁRHATÓAN ANNÁL NAGYOBB BIZTONSÁGGAL LEHET KIGAZDÁLKODNI, MINÉL NAGYOBB ÁRBEVÉTEL-TÖMEGEN TERÍTHETŐ SZÉT A FELMERÜLŐ VÁLLALKOZÁSI FIX KÖLTSÉG. A BEVEZETÉS ÉRDEKÉBEN NEM KELLENEK NAGYSZABÁSÚ ELŐKÉSZÜLETEK. FONTOS A VEZETÉS ELKÖTELEZETTSÉGE A RENDSZER MELLETT ÉS AZ ÁRBEVÉTELEK MEGFIGYELÉSÉNEK A RENDSZER CÉLJAI SZERINTI KIALAKÍTÁSÁRA.

NYERESÉG VAGY FEDEZET KÖZPONTOK (PROFIT CENTERS) BEVÉTEL KÖLTSÉG BEFEKTE- TETT TŐKE A MŰKÖDÉSI EREDMÉNY ALAKULÁSÁÉRT FELELŐSEK. ÉRDEMES LÉTREHOZNI FEDEZET KÖZPONTOKAT OTT, AHOL AZ ÖNELSZÁMOLÓ EGYSÉGNÉL MIND AZ ÁRBEVÉTEL, MIND A RÁFORDÍTÁS EGYSÉGSZINTŰ KIMUTATÁSA MEGOLDOTT. A VEZETŐI SZÁMVITELI INFORMÁCIÓS RENDSZEREN BELÜL ILYENKOR A MŰKÖDÉSI EREDMÉNYT (FEDEZETET) KELL A FELELŐSSÉG CENTRUMÁBA ÁLLÍTANI, ELKÜLÖNÍTENI ÉS KIMUTATNI. 5. 6. 7. 8. 9. SZÁMLAOSZTÁLY CÉLIRÁNYOS KIALAKITÁSA, ILLETVE EGYES MÉRELGSZÁMLÁK (PL. A 3. SZÁMLAOSZTÁLYON BELÜL A VEVŐK) AZ ÖNELSZÁMOLÓ EGYSÉG MÉRETE NAGYON TÁGAN ÉRTELMEZHETŐ, ÖNÁLLÓ TERMÉK/PROGRAMIGAZGATÓK CÉG ÜZEMEI, SZOLGÁLTATÓ SZERVEZETEI BESZÁMOLÓ KÉSZÍTÉSÉIG ÖNÁLLÓ LEÁNYVÁLLALATOK, EGYSZEMÉLYES KFT-K VAGY EGY HOLDING TAGJAKÉNT MŰKÖDTETETT RÉSZVÉNYTÁRSASÁGOK

A BEFEKTETÉSI KÖZPONTOK (INVESTMENT CENTERS) BEVÉTEL KÖLTSÉG BEFEKTE- TETT TŐKE A BEFEKTETETT TŐKE HATÉKONY MŰKÖDTETÉSÉÉRT FELELŐSEK. PIERRE DU PONT SZERINT „AZ IGAZI TESZTJE ANNAK, HOGY A PROFIT TÚL SOK VAGY ÉPPEN TÚL KEVÉS, A BEFEKTETETT TŐKE MEGTÉRÜLÉSE, NEM PEDIG A KÖLTSÉGARÁNYOS NYERESÉG.” A VEZETŐI SZÁMVITELI INFORMÁCIÓS RENDSZEREN BELÜL OLYAN ELKÜLÖNÍTETT BELSŐ ELSZÁMOLÁSRA VAN SZÜKSÉG, AMELYNEK KERETÉBEN NEMCSAK AZ EREDMÉNY, HANEM A HOZZÁKAPCSOLÓDÓ TŐKE- VAGY ERŐFORRÁS-FELHASZNÁLÁS IS MEGRAGADHATÓ. 5. 6. 7. 8. 9. SZÁMLAOSZTÁLY CÉLIRÁNYOS KIALAKITÁSA, ILLETVE A FELELŐSSÉGI KÖRBE ADOTT VAGYONELEMEKHEZ KAPCSOLÓDÓ 1. 2. 3. 4. MÉRLEGSZÁMLÁK HA AZ ERŐFORRÁS ÁTADÁSA RÉSZLEGES, AKKOR A SZÁMONKÉRÉS IS CSAK EZEKNEK A HASZNOSÍTÁSÁRA VONATKOZHAT.

PÉLDÁK A VEZETŐI SZÁMVITEL KIALAKÍTÁSÁRA

Az ABC elemzés elve (Pareto nyomán) Elemzési kategóriák Tételek számaránya, % Tételek értékaránya, % Megjegyzések „A” kategória 5 75 Tételenkénti elemzés célszerű. 5% munkaigény mellett a teljes megtakarítás 75%-a realizálható „B” kategória 20 20 A teljes „B” kategóriát egyetlen közös tételként célszerű vizsgálni a marketingakció vagy a takarékossági kampány során „C” kategória 75 5 A nagy tételszámú „C” sokaság egésze csekély jelentőségű, így foglalkozni vele felesleges. Varsányi Judit - Üzleti stratégia, üzleti tervezés. Nemzeti Tkkiadó, Bp. 1996, 2001

1. A STRATÉGIA CÉLKERESZTJÉBEN A PARETO FÉLE SÚLYOZÁS ÁLL? HOGYAN KAPHATUNK RELEVÁNS INFORMÁCIÓT ARRÓL, MILYEN KÖLTSÉGE, BEVÉTELE, HOZAMA VAN ÉS MEKKORA TŐKELEKÖTÉSSEL JÁRNAK AZ EGYES FELELŐSSÉGI KÖRÖKBEN AZ A ELEMEK (5%) B ELEMEK (25%) C ELEMEK (75%)? HOGYAN ÉRINTI AZ 1-9 SZÁMLAOSZTÁLYT AZ ABC ELV? MIT LÁSSANAK ILYENKOR FELELŐSSÉGI KÖRÜKBEN AZ EGYES VEZETŐK AZ ÖSSZESÍTŐ VEZETŐI RIPORTBAN?

A BCG és a Hinterhuber-féle versenymátrix kombinációja KÖRNYEZET- FÜGGŐ ESÉLYEK CÉGFÜGGŐ POZÍCIÓK 0 gyenge 30 közepes 60 erős 90 0 gyenge 30 közepes 60 erős 90 Növekedési stratégiák Sztárok Kérdőjelek Leépítési stratégiák Szelektív stratégiák Szintentartási stratégiák Fejőstehenek Kutyaütők Varsányi Judit - Üzleti stratégia-üzleti tervezés. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1996, 2001.

2. A STRATÉGIA CÉLKERESZTJÉBEN A BCG PORTFOLIO ÁLL? HOGYAN KAPHATUNK RELEVÁNS INFORMÁCIÓT ARRÓL, MILYEN KÖLTSÉGE, BEVÉTELE, HOZAMA VAN ÉS MEKKORA TŐKELEKÖTÉSSEL JÁRNAK AZ EGYES FELELŐSSÉGI KÖRÖKBEN A KÉRDŐJELEK A SZTÁROK A FEJŐSTEHENEK A KUTYAÜTŐK HOGYAN ÉRINTI AZ 1-9 SZÁMLAOSZTÁLYT AZ PORTFOLIO ELV MIT LÁSSANAK ILYENKOR FELELŐSSÉGI KÖRÜKBEN AZ EGYES VEZETŐK AZ ÖSSZESÍTŐ VEZETŐI RIPORTBAN?

3. A STRATÉGIA CÉLKERESZTJÉBEN A BEMUTATÓ TÉMÁJA ÁLL? HOGYAN ÉRINTI AZ 1-9 SZÁMLAOSZTÁLYT TELJES KÖRŰ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS (TQM) JUST IN TIME (JIT) TERMELÉSI ÉS ELOSZTÁSI RENDSZEREK KARCSÚ SZERVEZET/KARCSÚ VÁLLALAT (LEAN ENTERPRISE) VEVŐORIENTÁLT SZERVEZET KIALAKÍTÁSA FOGYASZTÓI KAPCSOLATOK MENEDZSMENTJE (CRM) AZ ALKALMAZOTTAK MEGHATALMAZÁSA (EMPOWERMENT) A VÁLLALATI FOLYAMATOK ÚJRASZERVEZÉSE (BPR – BUSINESS PRECESS REENGINEERING) MIT LÁSSANAK ILYENKOR FELELŐSSÉGI KÖRÜKBEN AZ EGYES VEZETŐK AZ ÖSSZESÍTŐ VEZETŐI RIPORTBAN?

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!