– A vállalat éves költségvetésének gördülő előrejelzése (rolling forecast), folyamatos aktualizálása –

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
4. TÉMAKÖR: A TERVEZÉS HELYE ÉS SZEREPE A KONTROLLINGBAN
Advertisements

e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
A kontrolling alapjai:
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
A tervezés mint menedzsment funkció
A stratégiai tervezés módszertana
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Leslie Chadwick: Vezetői számvitel
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Microsoft Project 2010 bevezetési esettanulmány
Szervezeti formák.
A vállalat szervezete.
Sikeres, egészséges vagy örömteli szervezet? Készítette: Frank Ádám.
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
Stratégiai tervezés.
Emberi erőforrás menedzsment
Eltéréselemzés Beszámolási rendszer
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Készítette: Csató Csilla (DVI3UH)
Robert Kaplan – David Norton: Balanced Scorecard
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
R. S. Kaplan, R. Cooper Költség és hatás Készítette: Kele Katalin Május 15.
A STRATÉGIAKÖZPONTÚ SZERVEZET
Éves tervezés a magyar bankszektorban
Logisztikai kontrolling
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Beruházás-kontrolling
Projektkontrolling A dolgozatot készítette: Bodnár Zsuzsanna Buskó Nóra Csépe Krisztina Szőke Zoltán Varga Nóra.
Kontrolling Kis- és Közép vállalatok esetén Készítette: Németh Rita YFVZUC KGKIEG.
Mit adhat egy jó controlling? A Kerry Hungária Kft. controlling rendszerének bemutatása Általános Vállalkozási Főiskola Vállalkozásszervező Szak 2003.
Vezetői Információs Rendszer felépítése
A szervezeteken belüli funkcionális területek kontrollingja
Általános és ágazati költség controlling technikák
Könyvösszefoglaló Készítette: Zimányi Orsolya
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
A lineáris-funkcionális szervezeti forma
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Termelésmenedzsment Production Management
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Magyar Controlling Egyesület Pécs, 2005 szeptember Cég neve MCE Konferencia 2005 A controlling gyakorlata Controlling Kemény Gyula.
Controlling a gyakorlatban
Controlling a gyakorlatban Nemzetgazdasági controlling, Eger és Kelet-Magyarország szerepe a nemzetgazdaság fejlődésében dr.Bamberger Anna Magyar Controlling.
© IFUA Horváth & Partners Kft. Barcelona Berlin Boston Budapest Düsseldorf Madrid Munich Prague Stuttgart Vienna Zurich Velenczei Róbert Budapest,
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
A controlling és vezetői számviteli rendszer architektúrája
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Funkciói, feladatai és területei
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Munkavédelem és controlling
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
Partnerség a HR működésben Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Párdányi Zsoltné humán partnerek osztályvezető.
Vállalkozásfejlesztés az Interneten Oroszországban Pisartsov Andrei Business Development in the Internet.
1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Vállalati Gazdaságtan
Vállalkozásmenedzsment I.
Dr. M Egyetemi prezentációs sablon 1. HOFFER ILONA A MÚZSA CSÓKJA ÉS AZ ALKOTÁS MŰVÉSZETE AZ INNOVÁCIÓBAN INNOVÁCIÓ A SZOLGÁLTATÁSOKBAN BUKARESTRMÜE 2015.
Sági Sándor (Kontroll Pont ‘91 Kft). A kontrolling a modern vállalatvezetés közgazdasági eszköze Megteremti a vállalkozás pénzügyi folyamatai szabályozási.
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
Az ORACLE JDE EnterpriseOne ERP rendszer bevezetésének tapasztalatai
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
Az Újbuda 60+ Program rendszerének legfontosabb elemei
R.S. KAPLAN – D.P. NORTON: A STRATÉGIAKÖZPONTÚ SZERVEZET
Kontroller.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

– A vállalat éves költségvetésének gördülő előrejelzése (rolling forecast), folyamatos aktualizálása –

Az előrejelzések legtöbbször csak folyó évre szólnak Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

Előrejelzéssel kiegészített éves kerettervezés verzus gördülő negyedéves tervezés Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

Folyamatos tervezés + előrejelzés: megváltozik az erőforrás-elosztás rendje Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

A vállalati költségvetés, tervezés (budgeting) alapvető módszerei

Keretek kidolgozásának módszerei: 2 1 Top-down: felsőbb szintű keretekből az alsőbb szintűek előnye, hogy a kerettervezési folyamat hozzáigazítható a vállalati célokhoz Bottom-up: alsóbbak összegezéséből a felsők előnye, hogy az alsóbb szintek jobb helyismerete és motivációja érvényre jut. Ellenáramlatú eljárás: a kettőt ötvözi 2 1

A kerettervezés folyamata A sarokszámok a vállalatvezetőség stratégiai elképzeléseinek lefordítása a következő üzleti évre. A divíziók a sarokszámok alapján készítik el egyéni terveiket (először mennyiségben, majd értékben). A kontrolling összehangolja ezeket a tervezési folyamatokat, az egyedi terveket eredménytervekké ötvözi, majd ezt a vállalatvezetés elé viszi. Elméletileg szimultán kerettervezésre lenne szükség, a valóságban ez folyamatos. A koordináció legfontosabb eszköze a tervezési naptár. Pénzügyi területen - pénzügyi számítások, Beruházásoknál - beruházásgazdaságossági számítások, Költséghelyek kereteinél - rugalmas tervköltség számítás, K + F - projekttervezés A keretek betartatása a keretellenőrzés (beszámolás) tárgya. Nem merül ki az eltérések rögzítésében, feladata az eltérések okainak feltárása, jelentőségük megbecslése, módszerei az eltéréselemzések.

Miért kerül sok erőfeszítésbe a hagyományos kerettervezés Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

A kerettervezés csekély használhatóságának okai Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

A hagyományos kerettervezés minden területen gátolja a működést Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

Hagyományos (keret)tervezés: sok erőforrás majdnem semmiért! Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

A tervezési rendszer inkrementális és radikális átalakulása Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

Beyond budgeting: a környezet változása Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

Az újfajta vállalatirányitási modellben másfajta tervezési rendszerre van szükség! Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

A beyond budgeting megközelítése: jobb irányítás merev keretterv („fix keretek”) nélkül Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

Beyond budgeting elvei (rugalmas folyamatok) Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

Beyond budgeting elvei (Radikális decentralizálás) Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

A beyond budgeting koncepció átfogó értékelése Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

A (keret)tervezési rendszerek győztese: advenced budgeting – mindenből a legjavát! Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

Advenced budgeting: az újfajta tervezés legfontosabb elvei Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

A környezet dinamikájának és komplexitásának figyelembe vétele Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

Merev célok helyett rugalmasan változó célok pozitív! Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.

Az advanced budgeting szakít a hagyományos kerettervezés gazdasági évre való fókuszálásával Forrás: Tirnitz Tamás és Krekó István: A hagyományos kerettervezésen túl (BCE előadás, 2005. október 27.