A MAGYAR TÁRSADALOM SZERKEZETÉNEK VÁLTOZÁSA I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nyugati civilizációban az elmúlt évezredben mindinkább teret hódítottak a gazdaság kapitalista formái A társadalmi rendszerek a történelemben többnyire.
Advertisements

A dualizmus kori társadalom
„Meghiúsult reformok és forradalom Franciaországban”
Az információs forradalom
II. Európa és a világ Népességnövekedés: a 19. században Európa lakossága 190 millióról 423 millióra nőtt Ez a világ lakosságának több mint egynegyedét.
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
Regionális gazdaságtan 4.
Új-Zéland történelme Új-Zéland történelme mintegy 1000 évet ölel fel, melynek első részében a sziget lakói (a maorik) teljes elszigeteltségben éltek, majd.
Negyedik előadás Március 11
A német egység és a polgári állam
Polgárosodás a vidéki Magyarországon
TÁRSADALMUNK ÁTALAKULÁSA. MUNKÁS-ÉS PARASZTMOZGALAMAK
A POLGÁRI EURÓPA KIBONTAKOZÁSA A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
A FEJLETT ÉS A FEJLŐDŐ ORSZÁGOK SZEREPE KORUNK VILÁGGAZDASÁGÁBAN.
A KETTŐS FORRADALOM AZ IPARI FORRADALOM GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI
Észak Dél ellen.
A felvilágosult abszolutizmus
Az ipari forradalom.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Felvilágosodás Bevezető óra.
Az ipari forradalom következményei és hatása
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Kelet-Közép-Európa eltérő fejlődése az érett középkorban
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS TÖRTÉNETE
MTA Regionális Kutatások Központja A vidék polgárosodása Erdei Ferenc műveiben Kovács Teréz DSc. tudományos tanácsadó, egyetemi tanár MTA Regionális Kutatások.
Összehasonlító gazdaságtan
Geopolitikai kihívások az Európai Unió külső határai mentén Nyíregyháza március 29. Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.) Tanszékvezető egyetemi tanár.
FORRADALMAK MAGYARORSZÁGON 1918–1919
Bevezetés Európa és Magyarország története kurzus.
Magyarország modernkori gazdaság- és társadalomtörténete Készítette: Szávai Ferenc egyetemi tanár BCE.
A rendszerváltozás és a tranzíciós gazdaság
Piacliberalizáció Magyarországon
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
Valuch Tibor: Átmenetben(?) A magyar társadalom a rendszerváltás után
A világnépesség növekedése
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
Az iparpolitika fejlődési pályái a volt szocialista országokban Lux Gábor PhD hallgató PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola.
Regionális gazdaságtan 7.
A MAGYAR TÁRSADALOM SZERKEZETÉNEK VÁLTOZÁSA II.
A társadalmi rétegződés szociológia előadás III.
A társadalmi rétegződés szociológia előadás III.
1. Magyarország Európában
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Társadalmi szerkezet és rétegződés
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
A monarchia társadalma. Az angol társadalom jellemzői Középosztályi társadalom » a társadalom széles rétegét jelentette, életmódja, értékrendje mintát.
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon.
A felvilágosult abszolutizmus
A dualizmus gazdasága és társadalma
A polisz születése és a görög gyarmatosítás
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
Magyarország újjáépítése
Orosz geopolitikai és geoökonómiai érdekek a Duna mentén
A második ipari forradalom és hatásai
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Európai Uniós ismeretek
A szabadság hősei Magyarország története a forradalom idején
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

A MAGYAR TÁRSADALOM SZERKEZETÉNEK VÁLTOZÁSA I. Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő egyetemi docens A bemutatót készítette: Péter Erzsébet

Regionális meghatározottság Szűcs Jenő(1981): Európa három régióját különítette el: Nyugati Keleti Közép-kelet európai régiókat.(határai: nyugaton az Elba és a Lajta folyók, keleten az AL-Duna vidékétől fel a Keleti Kárpátok, északon a Baltikum, délen az Adria vonala.)

Szent István kora: nyugati és keleti vonások egyszerre érvényesültek, görög hatás is megfigyelhető volt A magyar modernizálás a feudalizmusban 1200 körül kezdődött és 150 év alatt ment végbe, ami nyugaton 500 év alatt XII-XIII. században nyugati útra tértünk, nyugati reformok és felülről történő átrendezés kapott szerepet A hűbérviszony magyar változata a familiaritás, amely archaikus-patriarchális kapcsolat, hiányzik belőle a szerződésjelleg.

Az abszolutizmus időszakában helyzetünk a nyugati térséghez képest lényegesen romlott, a válságból nem volt térbeli kitörési lehetőség. Az infrastruktúra fejletlen volt, Az uralkodó a gyenge polgárságra támaszkodott A bürokrácia a nemességből és a dzsentrikből képződött, A válság terheit a parasztságra hárították, miközben nyugaton a jobbágyi kötöttségek lazultak, Ettől kezdve a nyugattól való lemaradásunk fejlődött.

A magyar társadalom kettős szerkezete A trianoni békeszerződés legfontosabb társadalmi-gazdasági következményei: -a közlekedési hálózat szétdarabolása -a nyersanyagok túlnyomó részének elvesztése -infláció -az ország jelentős területének kifosztása -a felzárkózási tendencia megtörése -apatikus hangulat az igazságtalan szerződés miatt.

Erdei(1976): a két világháború közötti időszakban a társadalom szerkezete kettős volt. Kialakult a rendies-nemesi társadalom folytatásaként a történeti-nemzeti társadalom, alatta az „ az egész rendek alatti” népi társadalomszerkezet (altársadalom). Mellette létrejött a kapitalizmus társadalom-szerkezete, mint modern polgári társadalom. E két társadalom egymás mellett, mint szövevényes társadalomalakulat volt jelen.

A modernizálódott rendies szerkezet kialakulása Nem ment végbe következetesen a polgári átalakulás. Nemesi vezetésű polgári átalakulás történt hazánkban, mivel a főszereplő nem a polgárság volt így csak töredékes eredmény jött létre. Megmaradt a nemesi nagybirtok és az arisztokrácia is megőrizte hatalmát, politikai befolyását. Ezt igyekezett követni a polgári társadalom vezető rétege címekkel és rangokkal.

A „magas szerkezet” fontosabb alkotóelemei - történelmi arisztokrácia egyházak állami és uradalmi tisztviselők úri középosztály nemzeti kispolgárság ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK: Rendies jelleg, kiformálódott társadalmi szerepek, nagyobb társadalmi elismertség, magasabb társadalmi presztízs.

Erdei szerint a modern polgári társadalom jelentősebb csoportjai -modern polgári arisztokrácia Burzsoázia Polgári középosztály Kispolgárság Munkásság Legfontosabb működési területei ennek a társadalomnak ipari termelés, kereskedelmi forgalom, szellemi és politikai élet üzleti vállalkozásai.Itt nem rendies tagolódás, hanem OSZTÁLYSZERKEZET alakult ki formaképződés nélkül. Ebből következik, hogy a társadalom gyarmatias, idegen, nemzetietlen, nyugatias.

KÖZÉPOSZTÁLY: Kettős jelleget öltött: nemzeti történelmi és polgári tömböket különíthetünk el. Ide tartoznak a középbirtokosok, hivatalnokok és az értelmiség. A két háború közötti középosztályi pozíció alapvetően, privilegizált helyzet volt, amely megfelelő életstílust is jelentett.

ALTÁRSADALOM: a paraszttársadalmat sorolták ide, amely abban az időben a magyar népesség több, mint felét tette ki. Saját érték és normavilággal, kultúrával rendelkezett. Közép-kelet európai sajátosság, hogy a mezőgazdasági termelés kapitalizáltsága ellenére megmaradtak a rendi formák, nem nagytőkés és munkás, hanem földbirtokos úr és paraszt viszonylatok alakultak ki, illetve konzerválódtak.

Földbirtokmegosztás A két világháború közötti időszakban tovább folytatódott a birtokok aprózódása, a parasztság többsége a megélhetéséhez nem rendelkezett elég saját földdel. A gazdaságok közel ¾-de 5 holdnál kisebb, és az összes földterület mindössze 10 %-a volt. Az ezer holdnál nagyobb birtokok a földterület 30%-át képviselik. Bánlaky; Erdei tanulmány szerint a parasztság rétegzett volt és három nagy csoportba sorolható 1. Nincstelenek/2. Önállók/3. Gazdák.

NINCSTELENEK: Jellemzőjük a birtoknélküliség, ők munkaerejük eladásából éltek. A földtelen parasztok is a parasztrend tagjai voltak, vállalván a parasztidentitást. Céljuk egy teljes parasztlét megélése, paraszti kisbirtok és ház megszerzése. AGRÁRPROLETÁROK: A paraszttársadalomból való kilépés már megtörtént, vágyott céljuk a teljes munkáslét, állandó foglalkoztatás.

GAZDÁK: 20-100 hold földdel rendelkeztek, idegen munkaerőt, napszámost és cselédet is foglalkoztattak.Árutermelők voltak, akik piacra termeltek, bővített újratermelést folytattak. A parasztok polgárosodásának feltételei kicsik voltak, mert az ipar sem tudta befogadni a paraszti munkaerő felesleget. Egyik menekülési útnak a kivándorlás kínálkozott, a másik az „egykézés” ( csupán egy gyermek vállalása). A harmadik alternatíva a „szektázás” volt.

MUNKÁSSÁG: számuk fokozatosan nőtt, de a fejlett polgári társadalmakhoz képest jóval kisebb arányban. A század elején hazánkban az iparban foglalkoztatottak arány 18 % volt, Angliában ez az arány 46%. IPARI SZAKMUNKÁSOK: Jelentős részük külföldről érkezett, valamint tönkrement magyar kézművesekből verbuválódott. A képzetlen munkások főleg a mezőgazdaságból kerültek az iparba. Az ipar nagymértékben koncentrálódott Budapest és környékére. Magas volt a kisipar aránya és a modernizálása még nem következett be.

A II. világháborút követő évek Németh László pesszimista hangvételű „harmadikutas” koncepciója Erdei Ferenc ipar és munkásosztály fejlődését hangsúlyozta 1945 utáni első években a NÉPI DEMOKRATIKUS MODELL alakult ki. Felszámolták a nagybirtokrendszert, földet osztottak a nincsteleneknek, gyorsan és eredményesen folyt az ország újjáépítése. Működött a többpártrendszer és a polgári demokrácia 1948-1949-es évek hatalmi fordulatával, a kommunisták hatalomra jutásával megszakadt a fejlődés és bevezették s szovjet típusú rendszert.

A szovjet modell lényegi elemei Olyan politikai szervezetrendszer, ahol a politikai szféra a társadalom minden más területét maga alá gyűrte, megszüntetve a politikai állam és a civil társadalom kettősségét. Központosított társadalomirányításra alapozó újratermelési modell és annak megfelelő intézményi struktúra. Ez a modell redisztributív, erőforrás-korlátos. Ebben a struktúrában minden centralizált és korlátlanul átcsoportosítható.

A gazdaság társadalomszerkezetének jellemzői a politikai állam és a civil társadalom egybecsúszása, amely a politikai centrum által integrált Feszített ütemű gazdasági növekedés Ideológiailag legitimált modernizáció és társadalompolitika, amelynek lényeges vonása egyes szükségletek alacsony szintű tömeges kielégítése és nivellálása államilag.

A gazdaság társadalomszerkezetének jellemzői új típusú redisztribúció A társadalom osztály- és réteghelyzetének radikális megváltoztatása. A korábbi privilegizált helyzetű csoportok háttérbe szorítása, lefelé nivellálása, az abszolút szegénység megszüntetése A magántulajdon helyett az állami tulajdon preferálása, a piac szerepének kiiktatása (Kolosi, 1982)

Mindez társadalmi feszültséget eredményezett és elvezetett a 1956-os forradalom kitöréséhez. A politikai konszolidáció révén megteremtődött a civil társadalom relatív autonómiája, megindult a politikai állam és a civil társadalom relatív szétválasztása, a társadalmi létszférák differenciálódása. az áru- és pénzviszonyok jobban érvényesültek a gazdaságban, megnőtt az önszabályozó elemek szerepe A gazdaság intézményi struktúrájában decentralizálás ment végbe, nőtt a gazdasági egységek önállósága, a központ és az egységek között létrejött a „ szabályozó alku”.