Egyéb állattenyésztési ágazatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Erdővagyon-gazdálkodás
Egyház és Társadalom Lehet-e? Fórum
Nemszőtt textíliák felhasználási lehetőségei
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
A köles kül- és belpiaca
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
Észak Dél ellen.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Regionális gazdaságfejlesztés gyakorlati óra Esettanulmány II.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
Kalkuláció 13. feladat TK 69. oldal.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Kormányszóvivői tájékoztató. ESÉLY A FALUNAK ÉS A MAGYAR VIDÉKNEK Agrár- és vidékfejlesztési költségvetés 2005.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés az idős embereknek! Kormánydöntés a kiegészítő nyugdíjemelésről szeptember.
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
2004 Az eladósodás éve 2005 A túlélés éve 2004 Az eladósodás éve.
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A cukor szabályozása A termelés 98 %-a répacukor1.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Transznacionális és multinacionális vállalatok
A napelemes (PV) hálózatra termelő villamos erőművek helyzete a világban, és Magyarországon.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
A szarvasmarha ágazat versenyhelyzete az Európai Unióban
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
2. Előadás Tervezés, Tényezőkre bontás
A tej- és a húsmarha ágazat, a marhahústermelés
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
A sertéstenyésztés közgazdasági szerepe. A világ sertésállományának változása 2002-ben mintegy 1,2 milliárd db 90 millió t vágósertés Legjelentősebb sertéstenyésztő:
Az értékkategóriák.
A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése
A tej és tejtermékek közös piaci szervezete
Cukor, napraforgó és burgonya
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
A évi személyi jövedelemadó- és Tao-bevallások tapasztalatai, valamint kata és kiva jellemzők Komárom-Esztergom megyében Karácsonyi Norbert igazgató.
NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága
Előadó:Privóczki Zoltán Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar c. főiskolai docens Kaposvári Egyetem Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola.
A magán-munkaközvetítők évi tevékenysége Foglalkoztatási és Szociális Hivatal augusztus 2.
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Európában
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Kihívások a tojáságazat előtt
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

Egyéb állattenyésztési ágazatok

Juh- és kecskeágazat

Juh és kecske ágazat mutatóinak előrejelzése az Európai Unióban 2000–2009 (ezer t)

Az EU juhtenyésztése (1000 db)

Magyarország juhágazata A juhállomány közel 1,4 millió volt 2004 december elején, egy év alatt 100 ezerrel, augusztus 1-jéhez képest 22 ezerrel gyarapodott. Egy év alatt az anyajuhok száma 131 ezerrel, 1 millió 87 ezerre nőtt.

A juh- és anyajuhállomány alakulása

A juhállomány megoszlása

A juhot tartó gazdaságok száma

Az elmúlt évtized Strukturális problémák Alacsony felvásárlási árak Feldolgozói kapacitás hiány Hullámzó külpiaci árak

Exportorientált vágójuh előállítás - elsősorban élőállat formájában Legnagyobb piac Olaszország - egyre élesebb verseny - árleszorító hatás

EU csatlakozás várható hatásai A csatlakozás a juhtenyésztők számára várhatóan inkább előnyöket hoz. A közvetlen támogatás összege a korábbi szinthez képest emelkedik. Fenyegetést elsősorban nem a kifizetési rendszer, hanem az EU állatjóléti szabályozásának szigorodása jelent. SAPS támogatás hatására a legelőterületek bérleti díjának emelkedése várható.

Feladatok A vertikális koordináció erősítés, a versenyképesség növelés szerkezet átalakítás szakosodott feldolgozóipari struktúra kialakítása rét és legelő területek kihasználásának növelése:

Adatok Vágójuhtermelés: 19 ezer t (2002-ben) Belső fogyasztás elhanyagolható: 0,3-0,4 kg/fő/év. Gyapjútermelés:3800 t (2002-ben) Ágazati hozzájárulás a mg. bruttó termelési értékéhez: 1%

Az uniós támogatás anyajuhra, jerkére és anyakecskére igényelhető, mértéke: 5 061 Ft /állat/év (anyakecske esetében ezen összeg 80%-a). A támogatás felső határa 1 146 000, azaz kb. a jelenlegi állománynak felel meg.

Kecske Tej - tejtermék: egyes országokban komoly szerepe van a tejtermelésben (pl Ciprus 40%, Görögország: 25%). Forgalmi ára többszöröse a tehén- és juhtej, valamint tejtermékek árainak. Franciaországban a több száz sajtféleség 40%-a kecskesajt. Nincsenek termelési kvóták, keresett termék. Stratégiai ágazattá nem válik, de sok kisméretű gazdaságnak nyújthat bevételt. Termelés: 2000: 600 ezer liter, 2001:1,2 millió liter,

Kecskeállomány és kecskevágások száma az EU-ban (1000 db)

Mintegy 7 000 család foglalkozik Magyarországon kecsketartással Mintegy 7 000 család foglalkozik Magyarországon kecsketartással. A becslések szerint jelenleg mintegy 75 000 egyedre tehető a kecskék létszáma, ebből 48.000 az anyakecskék száma. Az EU-hoz hasonlóan Magyarországon is (a juh mellett) a kecske a szegényebb vidékek állata.

Méztermelés

A hazai méhészek a belső fogyasztás négyszeresét állítják elő A hazai méhészek a belső fogyasztás négyszeresét állítják elő. Ugyanakkor az Európai Unió a világ legnagyobb mézimportőre, azaz méhészeink előtt remek piaci lehetőségek állnak, a magyar méz versenyképessége jelentősen növekedhet.

Méztermelésünk: kb. 15.000 tonna: ennek zöme külföldre kerül (elsősorban EU- 91%). Fogyasztás csekély: 0,4 kg/fő EU mézfogyasztás:kétszerese a hazainak, ugyanakkor csak a déli államok termelik meg az önellátásukhoz szükséges mennyiséget. Legfontosabb felvevők: Németország, Olaszország, Franciaország, Nagy-Britannia és Ausztria. Export érték:20-25 millió USD

A méztermelés alakulása Magyarországon

Hosszú évek átlagában a méhészetek száma 15 – 17 ezer volt, melyből a professzionális (legalább 150 családdal rendelkező) méhészetek száma 600 – 1000 körüli. A méhcsaládok száma 800 – 900 ezer család, melyből a professzionális méhészetek által birtokolt méhcsaládok szám 150 – 200 ezer.

Nyúl

Az elmúlt években a hazai nyúltenyésztés jelentős átalakuláson ment keresztül. Ennek legfontosabb eleme, hogy a „hagyományos” sok kis nyúltelep helyét több ezer anyás, vállalkozó méretű tenyészet veszi át. Amíg régebben a felvásárlás több mint 90 %-a kis telepekről származott, addig mára ez az arány kb. felére csökkent. Vagyis az elmúlt évek változatlan termelése mögött egy jelentős szerkezeti változás történt. A nyúl „nagyüzemi állatfajjá” kezd válni, egyre több vállalkozás bizonyítja életképességét.

Termelés volumene: Nagy ingadozások: 1991: 37.000 t, 2000: 10.000 t. Exportorientált termelés: teljes EU-irányultság. Fő felvevőpiac: Olaszország, Svájc, Németország. Nő a magasabb feldolgozottságú termékek arány (darabolt, félkész, konyhakész). Magyarország hosszú időn át a világ harmadik legnagyobb nyúlhús-exportőre volt Kína és Belgium után.

Hazai fogyasztási szint alacsony: 2-3dkg/fő/év (Olaszország: 3-4 kg/fő/év). Fogyasztásnövekedést gátolja: nem tradicionális termék, magas ár. Az ágazat termelési értéke évente 5-7 milliárd Ft.

Hal

Halhús-fogyasztásunk az 5%-ot is alig éri el Halhús-fogyasztásunk az 5%-ot is alig éri el. Világviszonylatban az egy főre eső éves halhús-fogyasztás átlagosan 13 kg. Az EU országaiban ez az érték 22 kg/fő/év. Hazánkban pedig mindössze 2,8 kg/fő/év.

A magyarországi halhústermelés alapvetően a halastavi termeléshez kötődik. Mintegy 22.500 ha tóterület adja a teljes termés közel 70%-át. Ehhez hozzájárulnak még a víztározók és a természetes vizek halzsákmányai is, közel 140.000 ha területről.

Az ország tógazdasági haltermésének 80%-át három régió adja: Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl. A teljes termés közel 70%-a ponty. 2000-ben az összes étkezési haltermelés 19.660 tonna volt, melyből 12.850 tonna a tógazdasági termelésből származott.

Termelésünk (18 ezer t) 15%-a megjelenik a határainkon kívüli piacokon is, ugyanakkor elsősorban tengeri halakból importra kényszerülünk. fogyasztói igények kielégítése érdekében törekedni kell a feldolgozottság mértékének növelésére. Ezt a célt szolgálja a hal-feldolgozóipar fejlesztése azáltal, hogy új, korszerű üzemek épülnek, illetve a meglévőket korszerűsítik.