Kultúra és Szocializáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A sportszocializáció.
Advertisements

Kapcsolattartás a szülői házzal
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
Az első házasság felbomlása
A munka fogalma és társadalmi jelentősége
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Család.
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
A személyiség.
E-learning és a multimédia
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Szocializáció Fogalmak:
A nevelés stílusa.
Szociális tanuláselmélet
Szociális tanulás formái
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
A család szerepe, jellemzői
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
A SZOCIALIZÁCIÓ.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
A konstruktivista pedagógia alapjai
Az emberi tanulás.
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
Nyelvi szocializáció – Eltérő utak a nyelvhez. A nyelvi szocializáció Utal egyfelől a szocializációnak azokra a részfolyamataira, amelyek a nyelv használata.
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
Nevelés és nevelői attitűdök
(Iskolán belüli elmozdulások)
A szövegértési feladatok összeállítása
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A lelki egészség védelme az iskolában
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
IKT az oktatásban március 18. Körmendy Zsolt
Az alapvető művelődési igények meghatározói
A gender-kutatások kritikai jellege Dr. Molnár László PhD egyetemi docens NYME FMK Tanárképző Intézet.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
Isten szeretetének szabad szerető viszonzása nem lehet pusztán spekulatív vagy elméleti. Az elméleti elveknek mindenáron döntő cselekvéshez kell vezetniük:,,a.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Deviáns viselkedésformák Magyarországon
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
A szocializáció folyamata
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
A dajka a nevelés folyamatában
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
KRE-AKTÍV motivációs projekt
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Kultúra és Szocializáció Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő A prezentációt készítette: Péter Erzsébet

Szocializáció A társadalmi lénnyé válás folyamata, személyek közti interakción alapuló tanulási folyamat, amelynek révén elsajátítjuk a társadalmi együttélés szabályait, kialakítjuk céljainkat, törekvéseinket és megteremtjük önazonosságunkat. A szocializáció nem ér véget egy bizonyos életkorban, hanem egész életen át tart. A szocializációs folyamatok különösen jól érzékelhetők, amikor az egyén pozíciója megváltozik.

A szocializáció biológiai alapjai Az ösztönök hiánya A gyermeki függőség hosszú ideje A tanulásra való képesség A nyelvi kommunikációra való képesség

A társadalmi tanulás módjai Kondicionálás: A megerősítés-kioltás mechanizmusainak érvényesítését értjük, támogatással, tiltással, jutalmazással és büntetéssel. Segítségével főként rutinmintákat tudunk elsajátítani (pl.: autóvezetés; másokkal való érintkezés)

A társadalmi tanulás módjai Modellkövetés: Valamely csodált, szeretett vagy félt személy modelljének követése lehet utánzás, ami a modell külső jegyeinek átvételét jelenti, vagy identifikáció (azonosulás), amely a modell általánosított értelmének és értékének elsajátítása.

A megerősítés-elmélet alapján, az egyén azért választ modellül egy bizonyos személyt, mert az gyakran jutalmazza őt (tanár a tanulót). A másodlagos megerősítés elmélete szerint a távollévő szeretett személy felidézése okoz a modellkövető számára örömet. Az utánzás nem csak vonzalomból, hanem félelemből vagy kisebbrendűségi érzésből is eredhet.

Identitásfelvevés: Átvesszük környezetünk tudását és mintáit, szabályait és szempontjait. A nyelv és az ismeretek elsajátításával elfogadjuk a „címkéket”, viselkedésformákat. Az identitásfelvevés az egyén részéről létrehozza azt a folyamatot, amelynek során a tradicionális társadalmi szerepek könnyen beépülnek.

Közvetítő ágensek a szocializáció folyamatában 1. Az anya-gyermek kapcsolat 2. A család-gyermek kapcsolat 3. Személyorientációjú és pozícionális családok 4. A kortárscsoport 5. A nyelv és szokásrendszer 6. Az anyagi-technikai kultúra

A folyamatos és a reszocializáció A teljes életút folyamán az emberek változtatják attitűdjüket, értékeiket, viselkedésmintáikat, új tapasztalatokat szereznek, és újszerepeket sajátítanak el. A felnőtt személyiség fokozatos és részleges változását FOLYAMATOS SZOCIALIZÁCIÓNAK nevezzük.

A RESZOCIALIZÁCIÓ alapvetőbb, gyorsabb változást jelöl A RESZOCIALIZÁCIÓ alapvetőbb, gyorsabb változást jelöl. Az ilyen típusú változás leggyakrabban az ún. totális intézményekben- elmegyógyintézetekben, börtönökben, katonai alakulatoknál- vallási közösségekben, politikai csoportosulásokban valósul meg. Ezek a szervezetek teljes kontrollt próbálnak gyakorolni az egyén felett. Az újraszocializáció egyik lépése a már kialakult én lecsupaszítása a múlttal való szakítás, a belső és a szélesebb világ közé helyezett korlát, az érintkezés ellehetetelnítése révén.

Az elhagyás a totális intézményekben magába foglalja a tulajdon elvételét. A megszokott felszerelésétől és külsejétől megfosztott ember arcnélkülivé válik és ekkor veszi kezdetét egy új személyiség kialakítása.