Kiemelt demográfiai csoportok: nők, idősek, fiatalok és gyermekek Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő egyetemi docens, az előadást készítette:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

Kaposvár.
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Jelige: „Isa, por es homou vogymuk.”
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Az első házasság felbomlása
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Szegő Szilvia Emberi életpálya és az ifjúság munkavállalása.
A cigányság integrációja Magyarországon
A család a globalizált világban
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
3. előadás.
A népesség száma és jellemzői
A népesség nem és kor szerint
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
A nők családszervező szerepe Dr. Koós Ildikó. I. Társadalmi kép 1. Biblia - Bűnbeesésnői jogvesztés 2. Werbőczy Tripartitum (1946-ig) - születéstől való.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A szociálpolitika aktuális kérdései
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Csoport, egyszemélyes csoport, család
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
Nyugdíjrendszer átalakítása?
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Elgondolások az aktív időskor programjára,
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Speciális gyermekvédelem
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
A munkaerő-felmérés módszertana
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
A munkahelyi diszkrimináció
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
A népesség összetétele
Demográfiai problémáink megoldási lehetőségei
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Az új családformák hatása a jövő generációra (=) A családformálódás alakulásának irányai, jelei Spéder Zsolt.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Generációváltás az óvodában?
IV. Demográfia Halandóság
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

Kiemelt demográfiai csoportok: nők, idősek, fiatalok és gyermekek Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő egyetemi docens, az előadást készítette: Péter Erzsébet

Téma felbontása Alapfogalmak Módszerek -Népszámlálások Az időskor alsó határa A fiatalkor alsó határai A gyermekkor és serdülőkor Módszerek -Népszámlálások -Szociológiai adatfelvételek

Nemzetközi tendenciák Magyarországi helyzet Elméletek -A nemek közötti különbségek okai -A férfiak és a nők közötti munkamegosztás -Az egyén életciklusainak szakaszai -A felnőttkor előtti és utáni életszakaszok elkülönülése és meghosszabbodása Nemzetközi tendenciák Magyarországi helyzet

Az időskor alsó határa 60-65 év felettieket tekintik időseknek Nyugdíjkorhatárt elérő emberek -országonként változik -nőknél alacsonyabb „fiatal öregek”=Többnyire már nyugdíjban vannak, de aktivitásuk alig csökken „idős öregek”=Aktivitásuk erősen lecsökken (70-75 évesnél idősebbek)

A fiatalkor határai Azokat tekintjük fiatalnak, akik már nem gyerekek, de még nem nem felnőttek, vagyis nem kezdték el a rendszeres kereső munkát, nem alapítottak családot vagyis nem rendelkeznek a felnőttek összes jogával. Hazánkban a fiatalság felső korhatárának a nagykorúság életkorát, a 18 éves kort tekintik.

Gyermekkor és serdülőkor -A serdülőkor kezdetét a nemi érettséggel azonosítják. A középiskolába lépés életkorával azonosítják, de nagy átlagban a 17-18. életévet tekintik a a gyermek és serdülőkor felső határának. A gyermekkoron belül meg kell különböztetni a csecsemőkort, amikor a gyermek még magatehetetlen és 1 éves kor alatti.

Módszerek Népszámlálások Szociológiai adatfelvételek -nem és korcsoport szerinti beosztás -speciális adatfelvételek fiatalokról és idősekről Szociológiai adatfelvételek -1960-as években több kutatást is végeztek az idős emberek életkörülményeiről(KSH-1969, Andorka-1979) - Ancsel (1984):a magyar ifjúság a 80-as években-ifjúságkutatás -KSH (1984,1995):15-34 évesek reprezentatív mintáján felvételt végzett ezen korcsoportok életkörülményeikről és életmódjukról

A nemek közötti különbségek okai A különbség gyökere a biológiában, a genetikai eltérésben rejlik és ezért szükségszerű A különbség elsősorban pszichológiai és szociológiai természetű, a gyermekkori szocializációban a társadalmi környezet hatására alakul ki, ezért egyáltalán nem szükségszerű

Nemi szerepek: Azon társadalmi szerepek, tevékenységek és magatartásformák, amelyeket a társadalom a két nem tagjaitól elvár. Nemi identitás(„gender”): Az egyén melyik nemhez tartozónak tekinti magát. A társadalmi környezet hatására a szocializáció során alakul ki. (A homoszexuálisoknál egyik sem különül el.) Genetikai különbség a 23. pár kromoszómapárban mutatkozik meg, amely a hímivarsejtben XY, a női ivarsejtben XX. Vajon ez szerepet játszik-e a nő ill. férfi lelkivilágának, képességeinek kialakulásában is? Margaret Mead 1970-ben végzett felmérése a nemi szerepvállalásokra vonatkozik ( új-guineai: arapes ill. mundugumor törzsek)

A férfiak és nők közötti munkamegosztás Funkcionista iskola: A nemek közötti különbségek azért fordulnak elő, mert a nemek közötti munkamegosztás és a szerepek ebből fakadó eltérései előnyösek az emberi társadalmak számára. A férfiak nagyobb testi ereje következtében alkalmasabbak a nehéz fizikai munkára, viszont a nők képesek gyermeket szülni és csecsemőt gondozni, így a reprodukció érdekében szükséges, hogy idejük jelentős részét e tevékenységre fordítsák.

A férfiak és nők közötti munkamegosztás T. Parsons és R. Bales (1955) azt állították, hogy a modern családokban is szükség van egy felnőttre, aki az „instrumentális” szerepet (megélhetés biztosítása) látja el és egy másikra aki az „expresszív” (érzelmi, támogató) szerepet vállalja. Konfliktuselméleti irányzatok a munkamegosztás helyett a férfiak hatalmi pozíciójára helyezik a hangsúlyt.

Az egyén életciklusának szakaszai Csecsemőkor: A születéstől-1éves korig Gyermekkor: 1 éves kortól körülbelül 12 éves korig tart Serdülőkor: 12 éves kortól 14-16 éves korig Ifjúság: 14-16 éves kortól a tanulmányok befejezéséig illetve a család alapításig (posztadoleszcencia-utóserdülőkor) Felnőttkor: A nyugdíjkorhatár eléréséig Időskor: A nyugdíjkorhatár felett.

A felnőttkor előtti és utáni életszakaszok elkülönülése és meghosszabbítása Az iparosodás kezdeti szakaszában, amikor még elterjedt volt a gyermekmunka, a fiatalok szorosabban együtt éltek a felnőttekkel, korábban kezdtek el dolgozni, mint jelenleg amikor még iskolába járnak. Aries (1987): szerinte a korábbi évszázadokban nem is volt elkülönülő fiatalkor sőt a serdülők is már a felnőtt társadalom részeivé váltak. Újabban azonban a fiatalkor felső korhatára is egyre inkább kitolódik. Ennek következtében a felnőtt munkaképes emberek hosszú ideig élnek egy olyan szakaszban, ahol nem állnak nyitva előttük a felnőttkor kínálta lehetőségek.

A nők hátrányai a világ különböző országaiban Walby (1992): Angliában az elmúlt 150 évben a következő területeken zsákmányolták ki a nőket: 1.Háztartási munka 2. Kereset 3. Fizikai erőszak 4. Szexuális kapcsolatok 5. Kulturális intézmények

Chafetz (1990): Minél élesebb a férfiak és a nők közötti munkamegosztás, annál jobban képesek a férfiak a nőkhöz képest nagyobb jövedelemhez jutni és annál inkább képesek uralkodó pozícióba kerülni a mikroszintű kapcsolatokban, családban, házasságban. A férfiak és nők különbségeinek okai: -az adott társadalom kultúrája -vallás -hatalmi viszonyok

A nyugdíjrendszerek problémái Az idősek aránya a fejlett társadalmakban jelentősen megnőtt és ez csak emelkedni fog a jövőben is. Például Németországban ez a szám 30 évet előre vetítve elérheti a a 30%-ot is. -nyugdíjrendszerek összeomlása (kirovó-felosztó nyugdíjrendszer-addig működik míg az egymást követő generációk száma egyre nagyobb, a szolidaritás elvén alapszik) -egészségügyi ellátás problémái -napi időmérleg változása -szociális otthonok

Az ifjúság problémái II. vh. Után tovább jártak iskolába, magasabb iskolai végzettséget szereztek, a kedvező gazdasági konjunktúra miatt nem kellett munkanélküliséggel számolniuk, viszonylag kedvező keresettel rendelkeztek és hamarabb házasodtak a fiatalok. 1968-as évet követően felgyorsult az infláció, nőtt a munkanélküliség, a fizetések gyengültek. Anyagi nehézségek jelentkeztek a család alapításkor „Yuppie”: Fiatal felfelé törekvő értelmiség Felsőfokú képesítéssel rendelkeznek, sokat dogoznak és erősen törekednek a gyors karrierre, jómódjukat szívesen mutogatják, nem házasodnak, egyedül élnek.

Magyarországi helyzet Nők A szocialista korszakban a 15-54 év közötti nők foglalkoztatása szinte teljes körűnek volt mondható 1984-ben 73,8% volt aktív kereső A rendszerváltás után valamivel nőtt a nem tanuló eltartottak aránya, a nők közöt ez 6,3%-ra tehető. A munkavállalási életkor felső határa a nőknél 61 év. Kevés a szakmunkás közöttük viszont sok a betanított munkás és a szellemi foglalkoztatású is.

Idősek Az időskorú népesség hazánkban állandóan nő. A 60 évesek és idősebbek aránya: 1930-ban 9,8% 1960-ban 13,8% 1990-ben 31% -A növekedés okai: A halandóság javulása, a születéskor várható átlagos élettartam hosszabbodása. -Az öregedés felborulással fenyegeti a nyugdíjrendszert (alacsony a születések száma) -A nyugdíjjak lassú emelkedése, mivel azonban nincsenek „indexálva” nem emelkednek automatikusan az árszínvonal emelkedése esetén. Az átlagnyugdíj reálértéke csökken.

A nominális átlagnyugdíj emelkedési lassulásának az okai: -korkedvezményes nyugdíj -alacsony kereset -rokkant nyugdíj -a szolgálati évek száma kevés A nyugdíjas rétegeken belül is vannak „alrétegek”. Elmagányosodás is nagy problémát okoz -a nők kb. 9 évvel élnek tovább, mint a férfiak Egészségügyi problémák jelentkeznek - Az idős emberek és gyermekeik közötti kapcsolat

Fiatalok -A gazdasági fejlődés leállása a reálbér csökkenése a fiatal felnőtteket nagyobb mértékben sújtotta. -Megoszlás iskolai végzettség szerint -Munkanélküliség -Lakáshoz jutás problémája -szülőktől kapott anyagi segítség -Posztedoleszcencia Magyarországon

Gyermekek szegénységi küszöb alatt élők a családi pótlék nem megoldás Gyermekes családoknak nyújtott támogatások Samuel Preston (1984)

Társadalompolitika A nők hátrányainak mérséklésének lehetőségei -a nők férfiakkal szembeni hátrányai -a nők foglalkoztatási és jövedelmi helyzetének javítása 2. A magyar nyugdíjrendszer problémái - a kirovó-felosztó nyugdíjrendszerről a tőkefedezeti nyugdíjrendszerre való áttérés

Családpolitika A családi támogatások fő formái A családi pótlék Gyermekgondozási díj Gyermekgondozási segély Szülési szabadság Gyermeknevelési támogatás