A KAP jövője 2013 után AZ ELNÖKSÉG KÖVETKEZTETÉSEI AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
Advertisements

DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Magyar elnökség– a kohéziós politika területén elért eredmények és kapcsolódási pontok a KAP-pal Kondor Zsuzsanna, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Koordinációs.
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
Tájékoztatás a as EMVA társfinanszírozású vidékfejlesztési program évi éves végrehajtási jelentésben foglalt eredményekről ÚMVP MB 2013.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Nemzeti Közlekedési Stratégia kialakítása Magyarországon Szűcs Lajos, főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Közlekedési Infrastruktúra Főosztály.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
A határon átnyúló együttműködési programok a as időszakban Hende Csaba Körmend, november 7.
1 Az európai és magyar tojáságazat helyzete Glattfelder Béla Európai parlamenti képviselő.
KAP ALBIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÁS DIT-UMVP MB MÁRCIUS 13-I ÜLÉSÉRE Szilvássy István.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Európai Unió intézményrendszere
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
KAP Albizottság* Szilvássy I. ÚMVP KAP ALBIZOTTSÁG ÉS AZ ÚJ KAP Tájékozódás Monitoring és Értékelés Koherencia, konzisztencia erősítése Véleményalkotás.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
A nemzeti vidékstratégia és az új KAP Kajner Péter főosztályvezető-helyettes Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya ÚMVP MB KAP Albizottság ülése.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
DIT-ÚMVP III. és IV. tengelyét, illetve a TS intézkedést érintő programmódosítási javaslatok Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékf ejlesztési Főosztály.
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
1 Az Európai Unió gazdasági fellendítési terve Winkler Gyula európai parlamenti képviselő (RMDSZ, EPP-ED) Brassó, január 29.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
KAP I. támogatások Madarász István osztályvezető Agrárközgazdasági Főosztály Budapest, május 14.
KAP reform, az agrártámogatások új rendszere. Vidékfejlesztési Támogatások.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

A KAP jövője 2013 után AZ ELNÖKSÉG KÖVETKEZTETÉSEI AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK SZÓLÓ „A KAP jövője 2020-ig: az élelmezési, a természetes erőforrásokat érintő és a területi kihívások kezelése” című BIZOTTSÁGI KÖZLEMÉNYRŐL

Előzmények I.  április: nyilvános vita a KAP jövőjéről bizottsági kezdeményezésre (Ciolos-kabinet)  július: a társadalmi vita eredményeinek összegzése  november 18.: az Európai Bizottság közleménye  A KAP három új célkitűzése: életképes élelmiszertermelés (MHT dec. BE) fenntartható gazdálkodás a természeti erőforrásokkal és az éghajlat-változás elleni küzdelem (MHT jan. 24.) területi egyensúly és a vidéki térségek sokszínűségének megőrzése (MHT február 21.)

Előzmények II.  Magyar elnökség célkitűzése: a március 17-i tanácsülésen a következtetések elfogadása a Bizottság közleményéről.  második fele, 2011 eleje: kétoldalú tagállami egyeztetések (AT, FR, DE, FI, EE, UK, IT, DK, SE, LV, LT, SI, V4)

A tárgyalás menete a I. félévi magyar elnökség alatt:  január Horizontális Tanácsi Munkacsoport (általános kérdések és a közvetlen támogatások kérdése)  január Horizontális Tanácsi Munkacsoport (piaci eszközök és a vidékfejlesztés témaköre)  január 24. Mezőgazdasági és Halászati Tanács (MHT)  február 7. Mezőgazdasági Különbizottság (SCA)  február Mezőgazdasági és Halászati Tanács  február 28. Mezőgazdasági Különbizottság (következtetések első tervezetének megvitatása)  március 7. Mezőgazdasági Különbizottság (módosított szövegtervezet vitája)  március 17. Mezőgazdasági és Halászati Tanács (elnökségi következtetések)

2011. március 17. Agrártanács (MHT)  A KAP jövőjéről szóló elnökségi záródokumentum minősített többségű elfogadása (20 tagállam)  A dokumentum-tervezet pontjainak 90%- ában teljes egyetértés  szilárd politikai jelzés a KAP megerősítése mellett  Vitás pontok: piaci eszközök, közvetlen támogatások, pillérek megítélése

UNIÓS TANÁCSI DÖNTÉSHOZATALI ELJÁRÁS Szavazatok száma (2009. december 1-től) Minősített többséggel: A tagállamok többsége megszavazza a javaslatot (egyes esetekben kétharmados többség szükséges). Legalább 255 szavazatot kap a javaslat (az összes szavazat 73,9%-át). „Kettős többség” elve: Minden egyes tagállam kérelmezheti annak felülvizsgálatát, hogy az igen szavazatok az Unió teljes népességének legalább 62%-át kiteszik-e. Amennyiben nem, a döntés nem érvényes. Blokkoló kisebbség 91 szavazatnál (26,1%) jön létre. Ebben az esetben a jogszabály nem fogadható el. Tanácsi következtetésekhez egyhangú elfogadás szükséges (tartózkodás lehetséges). A március 17-ei ülésen az agrártanács minősített többséggel (281 szavazat) elfogadta az elnökségi következtetéseket. A pirossal jelölt 7 tagállam (UK, DK, SE, EE, LV, LT, MT; összesen 64 szavazat) szavazott nemmel.

MHT március 17.  MHT napirendjén formálisan, de tényleges vita és egyeztetés az ebéd alatt (FAO után)  A miniszteri egyeztetésen számos tagállam (DE, FR, AT, ES, stb.) támogatta az elnökségi javaslatot  PL: bár több ponton nem értett egyet a tervezettel, diplomáciai sikerünk a meggyőzésük  Balti államok: támogatták PL kéréseit, ragaszkodtak a 9. pontban a közvetlen támogatásokat illetően a „méltányosabb” helyett „méltányos” szó használatához;  UK: több ponton fenntartás  DK, SE: pozitív, de kötött parlamenti mandátum  MT: speciális kérés, de későn

Néhány lényeges következtetés I.  A KAP maradjon olyan erős közös politika, mely céljaival arányos uniós pénzügyi forrásokkal rendelkezik;  Kettős pillérrendszer megőrzése;  KAP egyszerűsítése (tagállami javaslatok figyelembevételével);  Közvetlen kifizetések létjogosultságának elismerése;

Néhány lényeges következtetés II.  A közvetlen jövedelemtámogatások méltányosabb elosztásának szükségessége;  A tagállamok körében jelentős az ellenállás a nagyüzemeknek nyújtott közvetlen támogatások felső határának bevezetésével szemben;  A II. pillérhez tartozó, természeti hátránnyal sújtott területekre irányuló támogatás hatékonyságának növelése;  Bizonyos érzékeny ágazatok és régiók esetében a tagállamok többsége fenntartaná a termeléshez kötött közvetlen kifizetéseket;

Néhány lényeges következtetés III.  A SAPS (egységes területalapú támogatási rendszer) fenntartása az új tagállamokban a 2014-ig tartó átmeneti időszak után is;  Az uniós mezőgazdaság piac- orientáltságának és versenyképességének fenntartása;  Alapvető cél a gazdák jövedelem- csökkenésének megállítása, a fiatal gazdák igényeinek szemmel tartása;  Egyenlő feltételek teremtése az uniós és harmadik országbeli termelők számára az uniós előírások tekintetében;

Néhány lényeges következtetés IV.  KAP „zöldítése”: álljon összhangban az egyszerűsítési törekvésekkel, a gazdák és a társadalom érdekeivel;  Innováció kiemelt szerepe a gazdasági és környezetvédelmi feladatok ellátásában;  Kulcsfontosságú az erőteljes vidékfejlesztési politika a versenyképesség és fenntarthatóság szempontjából  fontos a vonatkozó uniós szakpolitikákkal való összhang megerősítése;  Közvetlen értékesítés fejlesztése, a helyi piacra való termelés ösztönzése.

Az elnökségi következtetések fő üzenete  Elegendő, biztonságos, jó minőségű élelmiszer termelése elfogadható áron;  Természeti erőforrások hatékony felhasználása a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele mellett;  Vidéki térségek gyarapodásának elősegítése Európa teljes területén.

Összegzés  „Erős Európa” – „Erős KAP”: a Bizottság és az Európai Parlament után a Tanács is kimondta, hogy továbbra is erős közös agrárpolitikára van szükség;  A magyar elnökség lezárta a KAP jövőjéről szóló vitát;  Dacian Ciolos agrárbiztos sikernek, valós hozzáadott értéknek ítélte az elnökségi dokumentumot.

További menetrend  Az EP meghallgatja a magyar elnökség tájékoztatóját a következtetésekről (április 12.);  Az EP mint társ-jogalkotó elkészíti állásfoglalását a KAP jövőjére (Dess-jelentés);  A Bizottság 2011 nyarára elkészíti az új KAP jogszabálytervezetét és a lengyel elnökség megkezdheti annak vitáját;  Ezzel párhuzamosan megkezdődik a as uniós költségvetés vitája;  A Tanács minősített többséggel és az EP-vel egyetértésben fogadhatja el az új KAP jogszabályt;  Az új KAP tervezett hatálybalépése: január 1.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Kálmán Zoltán mb. főosztályvezető EU Koordinációs Főosztály