Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, Budapest

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
A magyar áldozatsegítés bemutatása és fejlesztése
Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
ÁLDOZATOK NAPJA „EGYÜTT AZ ÁLDOZATOKÉRT”
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
A magyar joghatóság határai a kibertérben Ügyészi szemmel
A Magyarországon született, kísérő nélküli kiskorúak
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Áldozatsegítés és áldozatvédelem
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Alapfeladatok és fejlesztések az Áldozatsegítő Szolgálat munkájában
A közérdekű bejelentők védelmére vonatkozó új szabályozás Budapest, január 18. Dr. Klotz Péter antikorrupciós szakértő Közigazgatás-fejlesztési és.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Az áldozatsegítés szolgáltatásainak kiszélesítése – hétvégi ügyelet, speciális programok, különleges esetek kezelése.
Szabálysértési méltányossági kérelem
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Kárenyhítési esetek tapasztalatai és gyakorlati problémái dr. Tóth Zsófia áldozatsegítő szakreferens Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal június.
Az Ást április 15-i módosításának bemutatása dr. Veisz Gábor áldozatsegítési osztályvezető Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítési.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Az emberi élet, a nemi és családi kapcsolatok, valamint a természet új Btk. szerinti védelme január 10. dr. Tisza-Papp Judit, főosztályvezető-helyettes.
A Ket. módosításaival kapcsolatos jogalkalmazási tapasztalatok
ÁLDOZATSEGÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Változások a szabálysértési jogban
Az Igazságügyi Hivatal helye, szerepe a családon belüli erőszak kezelésében, az áldozatok segítésében Dr. Triznay Gabriella Somogy Megyei Igazságügyi Hivatal.
Önkormányzati hivatalok jogszabályból eredő elektronikus közzétételi kötelezettségei és azok megoldása Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Jogszerűen, szakszerűen, következetesen, emberségesen ! Október 27.
Az orvos szabálysértési felelőssége
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Az Áldozatsegítő Szolgálat tevékenysége és programjai „Együtt az áldozatokért” szakmai konferencia Fehér Gyűrű Egyesület – Weisser Ring Schweiz Balatonfüred,
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
Készült Európai Migrációs Hálózat Nemzeti Ülésére
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Kábítószer a magyar jogban
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
- A Magyarországon észlelt áldozatok eljárásjogi helyzete
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
Az áldozatok hatékony tájékoztatásának rendőrségi protokollja dr. Veisz Gábor Igazságügyi Hivatal Bátonyterenye, június 9.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
1 A Magyar Köztársaság Rendőrsége. 2 „ Ha a társadalom nem tudja megvédeni egyes állampolgárait attól, hogy bűncselekmények áldozataivá váljanak, akkor.
Vacha Ferenc fejlesztési koordinátor Az elektronikus ügyintézés törvényi háttere és gyakorlata.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, Budapest Az emberkereskedelem áldozatainak speciális helyzete hazai és külföldi példák alapján Workshop Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal, Budapest 2013. június 5. Moderátor: dr. Szendrői Mária

Az emberkereskedelem tényállása a büntető törvénykönyvről szóló 2012 Az emberkereskedelem tényállása a büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény alapján / Az emberi szabadság elleni bűncselekmények – XVII. Fejezet/ 192. § (2) Aki mást kizsákmányolás céljából elad, megvásárol, elcserél, átad, átvesz, toboroz, szállít, elszállásol, elrejt vagy másnak megszerez, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. További minősített esetek – Példák a 192. § (3) bekezdés alapján személyi szabadságától megfosztott személy sérelmére erőszakkal vagy fenyegetéssel a sértett sanyargatásával emberi test tiltott felhasználása céljából történő elkövetés Súlyosabb jogkövetkezmény a 18. ,illetve a 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberkereskedelem esetében

Az emberkereskedelem formái Határon átnyúló /Származási, tranzit-és célország/ Belföldi Prostitúciós célú kizsákmányolás néhány országban legális a prostitúció /pl. Hollandia, Svájc az áldozatok kiszolgáltatottsága „önkéntes”/ megtévesztett áldozatok (egyéb munkalehetőség felajánlása / „lover boy”-eset..) személyes irataikat, úti okmányaikat elveszik nyelvismeret hiánya megfélemlítés, zsarolás Lehetőségek ? feljelentés (akadályok: félelem, a hatóságokkal szembeni bizalmatlanság..) büntetőeljárásban: az emberkereskedelem-tényállás bizonyításának nehézségei -> eltérő minősítés eshetősége emberkereskedelem áldozata szabálysértési eljárás áldozatává válásának kockázata (Szabstv. 172. § - Tiltott kéjelgés – elzárással is büntethető; másodlagos viktimizáció) Munkaerő célú kizsákmányolás területek: mezőgazdaság, építőipar, termelés, házimunka megtévesztés -> rosszabb munkakörülmények fogadják rendezetlen jogi helyzet „csicskáztatás” Szervkereskedelem -

Az áldozatok azonosítása és irányítása Magyarországon Előzmény, háttérszabály: Az Európai Parlament és a Tanács 2011/36/EU irányelve az emberkereskedelem megelőzéséről, és az ellene folytatott küzdelemről, az áldozatok védelméről valamint a 2002/629/IB tanácsi kerethatározat felváltásáról 11. Cikk /Az emberkereskedelem áldozatainak nyújtott segítség és támogatás/ a büntetőeljárás előtt, annak folyamán és azt követően megfelelő ideig segítség és támogatás segítség és támogatás attól fogva, hogy a hatáskörrel rendelkező hatóságok megalapozottan következtethetnek arra, hogy emberkereskedelem áldozata az érintett segítségnyújtó szervezetekkel együttműködve megfelelő mechanizmusok létrehozása az áldozatok kilétének korai megállapítása, segítése és támogatása érdekében segítségnyújtás: az áldozat megfelelő tájékoztatása után és beleegyezésével legalább az áldozat megélhetését biztosító életszínvonal lehetővé tétele (megfelelő és biztonságos elhelyezés és anyagi támogatás, orvosi ellátás, pszichológiai segítségnyújtás, tanácsadás)

354/2012. (XII.13.) Kormányrendelet az emberkereskedelem áldozatai azonosításának rendjéről Hatályba lépés időpontja: 2013. január 1. Azonosítást végző szervek: egészségügyi szolgáltató egészségügyi államigazgatási szerv személyes gondoskodást nyújtó szolgáltató köznevelési intézmény rendőrség munkaügyi hatóság konzuli tisztviselő idegenrendészeti hatóság menekültügyi hatóság Amennyiben a hatáskörébe tartozó eljárása során/egyébként olyan magyar állampolgárra, vagy a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, akiről alappal feltehető, hogy emberkereskedelem áldozata, ezen helyzetről hivatalos tudomást szerez vagy azt egyébként észleli Azonosító beszélgetést folytat le a személlyel /hozzájárulása esetén/ Célja: annak megállapítása, hogy az azonosításba bevont személy valószínűsíthetően emberkereskedelem áldozata-e

Azonosító beszélgetés a Korm. rendelet mellékletében foglaltak szerint Tájékoztatás nyújtása az azonosító beszélgetés céljáról Az azonosításba bevont személy megszemlélése, hozzá kérdések intézése AZONOSÍTÓ ADATLAP A.) Hozzájáruló nyilatkozat /célhoz kötött adatkezelés biztosítása az azonosító szerv részéről/ B.) Általános adatok /név, születési hely, idő, állampolgárság, anyanyelv stb./ C.) Áldozattá válásra utaló jelek (indikátorok alapján) Megjelenés Nagy valószínűségre utaló jel - látható sérülések - terhesség… Közepes valószínűségre utaló jel - kimerültség jelei - elhanyagolt, szegényes ruházat Kis valószínűségre utaló jel - túlzott, indokolatlan idegesség Személyes körülmények Munkakörülmények /tevékenység végzésének körülményei D.) Megállapítások Intézkedések az áldozat hozzájárulása esetén, szükségleteinek megfelelően

Intézkedések a Korm. rendelet alapján A személy írásos hozzájárulása esetén, az azonosító adatlap egyidejű megküldésével: az illetékes területi áldozatsegítő szolgálat haladéktalan értesítése (vö.: Ást. 1. § (1) bek. e), 9. § (2) bek. és 9/A. §) Amennyiben az áldozat biztonságos szállással nem rendelkezik: az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat értesítése -> Az OKIT tájékoztatja az áldozatot a védett szálláshelyen történő elhelyezés feltételeiről -> Igény esetén: védett szálláshelyre irányítás Védett szálláshely: maximum 90 (+90 napra) - biztonságos lakhatás költségmentesen (szükség esetén: étkeztetés, ruházattal és tisztálkodó szerekkel való ellátás, mentálhigiénés ellátás) - közreműködés az érdekérvényesítésben, a társadalmi reintegrációhoz szükséges intézkedések megszervezésében Amennyiben az áldozatnak egészségügyi ellátásra van szüksége: - az áldozat egészségügyi alapellátást biztosító szervhez történő irányítása

Az áldozatok azonosításának és irányításának nehézségei – beszélgetés, felvetések A 354/2012. (XII. 13.) Korm. rendelet kapcsán: viszonylag új jogszabály hatáskörbe tartozó feladatok bővülése az érintett szerveknél, további adminisztrációs teendők hatékony együttműködés a jogszabályban rögzített szervek között

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! szendroim@kih.gov.hu