SÚRLÓDÁSI ERŐ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Advertisements

A tehetetlenség törvénye
Testek úszása,lebegése és elmerülése
 .
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Folyadékok és gázok mechanikája
MOZGÁSÁLLAPOT-VÁLTOZÁS TEHETETLENSÉG,
Mozgások I Newton - törvényei
Munkavégzés fajtái Szellemi munka Fizikai munka.
Összefoglalás Fizika 7. o.
A Newtoni dinamika A tömeg és az erő Készítette: Molnár Sára.
IV. fejezet Összefoglalás
Egymáson gördülő kemény golyók
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Newton törvényei.
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
TÖMEGPONT DINAMIKÁJA KÖRMOZGÁS NEWTON TÖRVÉNYEK ENERGIAVISZONYOK
SZILÁRD TESTEK NYOMÁSA.
Az erő.
Kölcsönhatások.
Az erő.
A tömeg.
Összefoglalás Dinamika.
FIZIKA A NYOMÁS.
I. Törvények.
A test belső energiájának változása munkavégzéskor Zmena vnútornej energie pri vykonaní práce.
A test mozgási energiája
Erőtan Az erő fogalma Az erő a testek kölcsönös egymásra hatása.
A MOZGÁST BEFOLYÁSOLÓ HATÁSOK
A dinamika alapjai III. fejezet
Az erő.
Biológiai anyagok súrlódása
Nyomás, nyomóerő és nyomott felület kiszámítása
Dinamika, Newton törvények, erők
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
TÉMAZÁRÓ ÖSSZEFOGLALÁS
Haladó mozgások A hely és a mozgás viszonylagos. A testek helyét, mozgását valamilyen vonatkoztatási ponthoz, vonatkoztatási rendszerhez képest adjuk meg,
Legfontosabb erő-fajták
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
DINAMIKA Tömeg és erő Galileo Galilei ( ) Sir Isaac Newton
A súrlódás és közegellenállás
Merev test egyensúlyának vizsgálata
Haladó mozgások Alapfogalmak:
Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Több erőhatás együttes eredménye
Különféle mozgások dinamikai feltétele
Súrlódás, súrlódási erő
Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
Különféle erőhatások és erőtörvények
Összefoglalás: A testek nyomása
Összefoglalás: A testek nyomása
Munka, energia teljesítmény.
Az elhajított testek, a bolygók szabad mozgást végeznek. Pályájukat nem befolyásolja semmilyen kényszerítő hatás. A lejtőn leguruló golyó mozgása kényszermozgás,
Hidrosztatikai alapok (hidrosztatikai paradoxon)
Légellenállás 4. gyakorlat. A légellenállás az az ellenállás (fékezőerő), amellyel az áramló levegő a testre hat. A légellenállás olyan közegellenállás,
DINAMIKA (ERŐTAN) Készítette: Porkoláb Tamás. A TESTEK TEHETETLENSÉGE Miben mutatkozik meg? -Nehéz mozgásba hozni, megállítani a testeket – „ellenállnak”
AZ ERŐ SEBESSÉGVÁLTOZTATÓ HATÁSA
Az óra témája: Súrlódási erő.
Newton II. törvényének alkalmazása F=m*a
FIZIKA Gyakorló feladatok mechanikához
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Az erőhatás és az erő.
Szalai Ádám Jurisich Miklós Gimnázium KŐSZEG
Termikus és mechanikus kölcsönhatások
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Súrlódás és közegellenállás
Előadás másolata:

SÚRLÓDÁSI ERŐ

Súrlódás Ha vízszintes felületen elgurítok egy labdát, kis idő múlva megáll. Mozgásállapot-változás jön létre, valamilyen erő hatására. 2017.04.04.

TAPADÁSI CSÚSZÁSI SÚRLÓDÁSI ERŐ Ha ellökünk egy testet, csúszás közben csökken a sebessége. A csúszó testekre hat egy fékezőerő, mely hátrafelé húzza a testeket. Nyugalomban lévő testek között hat, ha azokat el akarjuk mozdítani egymáson. 2017.04.04.

Mértékegysége:N (Newton) Jele: Fs Mértékegysége:N (Newton) A súrlódási erő a tolóerővel vagy a húzóerővel mindig ellentétes irányú, mert a mozgást akadályozza és mozgásállapot-változtató hatása van. G 2017.04.04.

Rajzold be a súrlódási erőket!

A súrlódás lehet hasznos vagy káros. Hasznos: Járás, Öltözködés, Írás, Fékezés, Smirgli, Gyufa, Öngyújtó. Az átfagyott kezünket megmelegíthetjük, ha összedörzsöljük őket. Az autó kanyarodásakor a súrlódási erő tartja a járművet a kanyarban. Mivel az autó kereke és az úttest közé kerülő víz jelentősen csökkenti a súrlódást, ezért a járművek gumiján olyan bordázatot alakítanak ki, amely kivezeti a vizet a kerék alól… Káros: Alkatrészek kopása, felmelegedése, Sztatikus feltöltődés, Cipőnk talpa elkopik, Kötélmászáskor a kötélről lecsúszva kezünk felmelegszik…

2017.04.04.

A súrlódási erő FÜGG: NEM FÜGG: A felületeket összenyomó erőtől Az érintkező felületek minőségétől NEM FÜGG: Az érintkező felületek nagyságától és a sebességétől! 2017.04.04.

Hogyan csökkenthető a súrlódási erő? …...…………………………………………………………………………………………………………………............................................................................................. Hogyan növelhető a súrlódási erő? ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 2017.04.04.

Hasonlítsd össze a testet egyenletesen húzó erőt és a súrlódási erőt? ………………………………………………… Hogyan mérhető meg a súrlódási erő? ………………………………………………….. Mitől függ a súrlódási erő nagysága? …………………………………………………... ……………………………………………..…… Mitől nem függ a súrlódási erő nagysága? …………………………………………………. 2017.04.04.

Milyen irányú a súrlódási erő, ha egy bútort el akarunk tolni? ………………………………………………… Mi súrlódás gyakorlati haszna, előnye? Miért káros a súrlódás? 2017.04.04.

Egyenletesen mozgatunk egy fahasábot a vízszintes felületű asztalon Egyenletesen mozgatunk egy fahasábot a vízszintes felületű asztalon. A fahasáb felülete minden lapján ugyanolyan minőségű. Miként változik a súrlódási erő az alábbi esetekben? Írd az alábbi mondatok után a csökken, nő, nem változik állítások közül a megfelelőt! A fahasábot először érdes, majd sima lapon húzzuk. A súrlódási erő ………………………………………………… A fahasábot először a legkisebb, majd a legnagyobb területű lapjára fektetve húzzuk. A súrlódási erő…………………… A fahasábot először „üresen”, majd egy nehezékkel megterhelve húzzuk. A súrlódási erő ………………………………………………... 2017.04.04.

A közegellenállás A súrlódás egy speciális esete, amikor a közegben haladó test az azt körülvevő közeggel súrlódik. Ezáltal a közegben való mozgás irányával ellentétes irányú erő jön létre, tehát akadályozza a testnek a közegben való mozgását, csökkenti vagy növeli annak a közeghez viszonyított sebességét. Pl. ahogy a szél belekap a vitorlába, lassabban futunk a vízben, az ejtőernyős sebessége csökken amikor zuhanáskor kinyitja az ernyőjét… 2017.04.04.

Hol könnyebb ugyanakkora sebességgel gyalogolni: a Balatonban vagy a partján? Miben különböznek a mozgás körülményei? Mikor könnyebb ugyanolyan sebességgel gyalogolni? Állóvízben vagy patakban? Függ-e a kifejtet erő attól hogy folyásirányban vagy ellentétesen mész? Miért? Miért nagy felületű a hajók vitorlája? Hogyan érhető el, hogy erős szélben lassan mozogjon? Miért kell a versenykerékpáron előrehajolni? Miért nem ülhet a kerékpáros kihúzott háttal? 2017.04.04.

Rajzold be a közegellenállási erő irányát és írd a kép alá, hogy hasznos vagy káros a hatása! 2017.04.04.

A közegellenállási erő függ: -A közeg és a test egymáshoz viszonyított sebességétől -A közeg anyagától -A haladási irányra merőleges felület nagyságától -A test alakjától. 2017.04.04.

Mikor lép fel közegellenállási erő? ………………………………………………….. Milyen hatás a közegellenállás? Mitől függ a közegellenállási erő nagysága? 2017.04.04.

Miért hajlik a kerékpáros kormánya fölé erős ellenszélben? …………………………………………………………… Hogyan csökkentik az autók tervezői közegellenállási erőt? Sorolj fel olyan sportágakat ahol különösen fontos a közegellenállás csökkentése, ill. növelése! ………………………………………………………………………………………………………………………… Miért káros a gumikerék és a fékbetétek súrlódása? Milyen a halak alakja? És miért? 2017.04.04.

Mi változtatja meg a sebességet az alábbi esetekben? A kerékpár rövid idő után akkor is megáll, ha nem fékezünk. ………………………………………………… Az ejtőernyő a kinyitása után lefékezi az ejtőernyős zuhanását. A vízbe ejtett kavics lassabban esik a vízben, mint a levegőben. A fűben elrúgott labda megáll. 2017.04.04.