Készítette: Nékám Róbertné

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az emlősök csoportjai:
Advertisements

Nagy fehér cápa.
Vizeinkben élő gerincesek
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
ÉGHAJLATI ÉS FÖLDRAJZI ÖVEZETESSÉG
DINOSZAURUSZOK „RETTENETES GYÍKOK”.
Évente csak egyszer, májusban költ, de ha a fészekalj elpusztul, újból költ. Az építés általában 4-6 napot vesz igénybe. A fészekanyagot mindkét madár.
A Hüllők osztálya Készítette: MBI®.
A mosómedve.
A Föld élővilága 1.) Trópusi esőerdők
A száraz kontinentális terület
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
A gerincesek törzse.
Közép-Európa magashegységeinek élővilága
Készítette: Rácz Imre Vince Erőss Lajos Református Ált. Isk.
Macskaféle ragadozók.
Hideg övezet és a függőleges övezetesség
A forró (trópusi) övezet jellemzése
Készítette: Dalkó Soma 7.a
Készitette: Cammisa Matteo
Kockás piton Kockás piton Készítette: Dani Renáta.
A KUTYA TOVÁBB.
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
Macskaféle ragadozók Saját Név.
Egyenlítői öv Mindennapos esők öve.
Átmeneti öv.
Hideg mérsékelt öv Tajga éghajlat.
Készítette: Rácz Imre Vince
Az emlősök osztálya.
SZAVANNÁK ÉLŐVILÁGA Kivilágosodó erdők.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Emlősök osztálya MBI®.
Paul Simon - Under African Skies Kattints! Az afrikai füves szavannán szavannán a fatermet ű növényeket a fatermet ű növényeketfatermet űfatermet ű a.
Szavanna éghajlat.
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
( pl. a 4 évszak időjárása minden évben hasonlóan alakul)
ÉLET A TUNDRÁN.
Trópusi sivatagok.
Szavannák.
Trópusi esőerdők Éghajlat elemei, éghajlati övezetek, biomok kialakulása, forró égöv biomjainak területi elhelyezkedése, növények, állatok, kcsh, alkalmazkodás,
Szubtrópusok: kemény- és babérlombú erdők
Állatok a házban és a ház körül
Füves puszták.
A földrajzi övezetesség
Havasi gyopár, zerge, szirti sas
Készítette : Hagymási Zsófia
Afrika természeti övezetei
Forró öv összefoglalás.
Készítette: Hazafi Márton 7.a
Esőerdő állatvilága.
Hideg mérsékelt öv - állatok
A füves puszták élővilága
Hideg mérsékelt öv Tajga éghajlat.
Szarvasmarha, házi sertés
Emlősök osztálya.
Emlősök rendszere IV..
Trópusi sivatagok.
Készítette: Tremmel Máté
Rétek állatvilága 1..
A sivatagok élővilága.
Antilop.  Jellemzője: - Tülkös szarv  - párosujjú patások közé tartozik.  - növényevők redős zápfogak  - kérődzők  - több fajtájuk van pl.: Jávorantilop,
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
Készítette: Tremmel Máté
Szavanna.
Készítette: SZALKAI ATTILA 3.C.
Farkas.
Forró övezet Földrajz VII. évfolyam.
Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Előadás másolata:

Készítette: Nékám Róbertné 7. oszt. SZAVANNA SIVATAG Készítette: Nékám Róbertné

SZAVANNÁK: A növénytakaró kialakulását főleg két éghajlati elem, a hőmérséklet és a csapadék határozza meg. Az Egyenlítőtől északra és délre, a 10.-20. szélességi fokok között az évi középhőmérséklet lényegében ugyanolyan, a csapadék évi mennyisége viszont kevesebb, mint az Egyenlítő vidékén. Ezeken a területeken, a csapadék mennyisége és annak évi eloszlása szerint  két évszakot különböztetünk meg. Egy csapadékos évszak váltakozik egy csapadékszegény időszakkal. A csapadékszegény időszak az Egyenlítőtől távolodva egyre hosszabb. Az ilyen éghajlati területen facsoportokkal, ligetekkel tarkázott magas füvű térségek,  szavannák találhatók. 

A szavannák élőlényei sem függetlenek egymástól. A táplálkozási kapcsolatok révén közöttük is táplálékláncok jönnek létre:

Erdős szavanna alakul ki: Ahol még több a csapadék és rövid a száraz időszak. Ezek az erdők is összefüggőek, mégis sok mindenben különböznek a trópusi esőerdőtől. Még a legmagasabb sem érik el a 40 métert. Lombkoronaszintjük laza. Az erdő aljára viszonylag sok fény jut, így gazdag az aljnövényzete. A fák nem örökzöldek, mert a száraz időszakban a lombjuk lehull. A fák és facsoportok között 2-3 méter magasra nő a fűtakaró. A szavannák jellegzetes fái az akáciák 20-30-as csoportokban nőnek. A szavanna talaja tápanyagban gazdagabb, mint trópusi esőerdő talaja. A száraz időszakban elpusztult növényekből keletkező tápanyagot nem mossa ki a csapadék.

AKÁCIA

 Füves szavanna: Itt tovább csökken a csapadék mennyisége és a csapadékos időszak hossza, így elmaradnak a facsoportok, és alacsonyodik a fű is. A fatermetű növények közül csak a majomkenyérfák élnek itt. Magányosan fordulnak elő. Ágaik vízszintesen szétterülnek. Nagy, uborka alakú termésük a majmok legkedvesebb csemegéje. Innen kapták a nevüket is. 

Földünkön az afrikai szavannák állatvilága a leggazdagabb Földünkön az afrikai szavannák állatvilága a leggazdagabb. A füves térségeken tömegesen legelésznek a növényevő emlősök. Antilopok: kecsesek kisebb-nagyobb csordákban élnek. Nagyon sok fajuk van. A legkisebbek nyúl nagyságúak, a legnagyobbak jól megtermett szarvasmarha méretűek. A szarvasmarhákkal rokonok. gerincesek , emlősök tülkös szarvú párosujjú patás növényevő, redős zápfog, kérődző

 Zebrák: Az antilopokkal rendszerint együtt legelésznek Afrika szavannáin . Rövid szőrzetük csíkos rajzolatú, ezért tigrislovaknak is nevezik őket. - gerincesek, emlősök páratlan ujjú patások növényevők, de nem kérődzők Érzékszerveik igen fejlettek, nehezen közelíthetők meg Valószínűleg éberségük miatt csatlakoznak hozzájuk más állatok is. - Társasan élnek. Olykor százan is összeverődnek egy ménesbe. 

Csimpánz: Az erdős szavannáknak az esőerdőkkel határos területén él .  - Emberszabású majom. Farka nincs. Szeme előretekint. 32 foga van. Gumós zápfogai elárulják, hogy mindenevő, bár legjobban a gyümölcsöt kedveli. A banán és a majomkenyérfa termése a kedvenc csemegéje. - Tenyere, talpa csupasz. Kezén, lábán az 5 ujj végét köröm fedi. - A csimpánz mind a négy végtagjával ügyesen fog és fogódzkodik. Nem tartózkodik állandóan a fákon, de éjszakára, 8-10 méter magasságban fészket épít, és ezt naponta újra készíti. A nőstény egy kölyköt szül, melyet a hátán hordoz. Gerincesek, emlősök. Csoportokban élnek. A legerősebb hím gondosan vigyáz a csoportra. 

Oroszlán: Afrika legrettenetesebb ragadozója, az "állatok királya. Gerincesek, emlősösök. Nagymacska. Teste hajlékony, rugalmas. Mozgása méltóságteljes. A hím nyakát, mellét hosszú és dús sörény borítja, a nősténynek soha sincs sörénye. Az oroszlánok falkába verődve, közösen vadásznak. A zsákmányt is együttesen fogyasztják el. Áldozatukat nem üldözik, hanem félkörben vagy körben körülfogják. Amikor a vad ki akar törni a körből, az éppen azon a helyen tartózkodó oroszlán üti le a menekülő állatot. Főként alkonyatkor és éjszaka vadásznak. Ha jóllakottak, kényelmesek és lusták, de bátrak és gyorsak, ha az éhség kergeti őket. Ragadozó, tarajos zápfog Fő eledelük a növényevő patás állatok húsa, de szükségből sáskákkal vagy más apró állatokkal is megelégszenek. 

Nílusi krokodil: Afrika melegvízű folyóiban és tavaiban él. - Gerincesek, hüllők. Testének alakja a fürge gyíkéhoz hasonló. A krokodilok hosszú életük alatt átlagban 4- 6-10 méteres óriásokká nőnek. Testüket pikkelyek, szarupajzsok és csontos pajzsok fedik, ezek páncélt alkotnak rajtuk. Ragadozók. Alkonyatkor és éjszaka vadásznak. Halakkal, kisebb-nagyobb emlősállatokkal, mocsári és vízi madarakkal táplálkoznak. A krokodil nem tud rágni, a nagyobb falatokat egészben nyeli le. A nagyobb zsákmányt általában többen veszik körül, és széttépik. A vizet csak sütkérezés vagy tojásrakás idejére hagyják el.

A nőstény földbe kapart gödörbe rakja 20-100, lúd tojás nagyságú, mészhéjú tojását, és a kiköltést a Nap melegére bízza. Az anyaállat az ivadékok kikelése közben a "fészek" közelében tartózkodik. Őrzi tojásait. A kis krokodilok röviddel kibúvásuk előtt, még a tojásban, elkezdenek vartyogni. A nőstény ekkor odasiet, és a kikelő kis állatkákat a vízhez vezeti. A krokodilokat mindenütt irtják, értékes bőrükért vadásszák. Tenyésztik.

Sivatag : Ahol a száraz évszak 10-12 hónapig tart, ott a talajt már nem borítja összefüggő növényzet. Ezen a területen alakul ki a sivatag.  - Teve a sivatag hajója. Egypúpú / dromedár/, kétpúpú.

Óriáskaktusz / tüske= módosult levél Sivatagi róka = párologtatás csökkentése/ / pozsgás szár= húsos vizet raktározó szár / / nagy fül = hőszabályozás/

Datolyapálma - Oázis

A szavannák élőlényei sem függetlenek egymástól. A táplálkozási kapcsolatok révén közöttük is táplálékláncok jönnek létre: FŰ----------------------- ZEBRA ---------------------OROSZLÁN MAJOMKENYÉRFA GYÜMÖLCSE -------------------------- CSIMPÁNZ ----------------------------------KROKODIL