Az élődonáció-arány növelése-közösségi edukálás vagy kompenzálás Készítette: Borisz Anita, Varga Gábor dr. B.Braun Avitum Hungary Eü. Szolg Zrt. 17. sz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Növekedés-támogatás M27 ABSOLVO. 2 Mi kell a növekedéshez?
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Az ORSZI minősítési rendszerének változásai és tervezett fejlesztései előadó Dr. Benkovics László.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Az Eurotransplant rendszere, működése és a csatlakozás jelentősége
Predonáció előtti GFR jelentősége
Európai Utazási Biztosító Zrt. (EUB) Oktatás 2008.
Adatok a romániai 1- és 2%-os kampányokról Határtalan Civil Nap, Budapest, május
1 Esélyegyenlőségi Terv a Paksi Atomerőmű Zrt-nél Készítette: Schwarcz Anita HUFO.
Hogyan élik meg a betegek a többszörös transzplantációt?
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
Agyhalál, szervdonáció és szervátültetés
Kismama Karrier Központ és Alternatív Főiskola
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
D-vitamin kezelés a predialízisben és a dialízis időszakában Zakar Gábor dr.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
A dialízis elutasításának, elhagyásának problémája
Idős betegek dialízis kezelésének orvosi, pszicho-szociális és
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
Vesetranszplantáció időskorban
Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest
Az élődonoros transzplantáció jelentőségéről és eredményeiről
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
Eurotranszplant – újdonságok a transzplantációban
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
K&H trambulin tapasztalatok
1 Óvodapedagógiai konferencia Sopron, május.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
1 XI. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés Budapest, szeptember 5. SZAKMAI AKTUALITÁSOK - KÉRDÉSEK Előadó: dr. Ladó Judit MKVK Szakmai alelnök.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
TE AKARSZ ROMA MUNKATÁRSAT?. A nem romák elsősorban a munkához való viszonyuk alapján ítélik meg a romákat. Előzmények * ! Szociológiai és szociálpszichológiai.
polarizálódó politikai térben Keller Tamás - Tóth István György
Tanulási célú migráció a világban és itthon
Magatartástudományi Intézet
Strukturális és Kohéziós Alapok
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
AGYHALÁLRÓL, SZERVADOMÁNYOZÁSRÓL ÉS SZERVÁTÜLTETÉSRŐL
A projekt általános szakmai célkitűzései
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
Budapesti liturgiai felmérés 2012 Válaszadók száma: 26 fő.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Majerné Szabó Mónika B.Braun Avitum Hungary
Sl | Page1 Kedves Betegeink! Értesítjük Önöket, hogy ez évben ma, én van a Vese Világnapja.
Krónikus osztályon és idősotthonban ápolt vesebetegek ellátásának
Nemzetközi pénzügyek 4. előadás Nemzetközi hitelfinanszírozás hivatalos csatornái.
Dr. Ladányi Erzsébet FMC hálózati orvos-szakmai igazgató
Eurotransplant – az új feladat
Az élődonoros veseátültetés előnyei
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
Előadás másolata:

Az élődonáció-arány növelése-közösségi edukálás vagy kompenzálás Készítette: Borisz Anita, Varga Gábor dr. B.Braun Avitum Hungary Eü. Szolg Zrt. 17. sz. Dialízisközpont, Ajka 2014.május 26-29. 1

Veseátültetés előnyei-hátrányai Élődonoros átültetés Cadaver donoros átültetés Előnyei: művesekezelés felfüggesztése nincs várólista tervezhető műtét vese túlélése jobb alkalmazott immunszupresszív terápia kevésbé agresszív kilökődés kockázata kisebb azonnali vesefunkció Hátrányai: Fizikai hátránya nincs, de az esetleges pszichés megterhelés felmerülhet immunszupresszív therápia mellékhatásai Hátránya: hosszú várakozási idő CV halálozás magas /50%/ Vese túlélése rosszabb Magasabb infekció arány 70-80%-ban funkcionál azonnal 2

Élődonoros veseátültetések a világban Skandináv országokban 62%-a USA 47%-a Spanyolország 3%-a Magyarország 14%-a élődonoros átültetés. -cadaver donoros várólisták növekvő hossza ( átlagos várakozási idő 2,5 év) -élődonoros Tx kedvező eredményei Megoldás az élődonáció előmozdítása Hogyan vélekednek erről a különböző országokban ?

Holland felmérés adatai For Love or Money? (Szeretetből vagy pénzért? ) 250 korábbi élő holland vesedonor retrospektív kérdőíves vizsgálata A vizsgálat fontos volt, mert eddig még senki nem mérte fel, hogy mi a véleménye a donáció folyamatán már átesett egyéneknek, akik tanúi voltak a donáció hatásának. A donorok életkor mediánja 51 év volt (18-80), a donáció óta eltelt évek mediánja 3 év (0-26 év). A feltett kérdések a donáció anyagi vagy egyéb kompenzálására vonatkoztak. A saját (konkrét) esetben a válaszolók 78 %-a nem fogadott volna el semmit, de általánosságban 60% körül helyesnek tartanák az anonim élődonáció anyagi támogatásának vmilyen formáját. Többségük a nem pénz-jellegű juttatást (pl. biztosítási előnyök) részesítené előnyben, ez főként a vallásos válaszolókra volt jellemző. VanBuren MC. és mts., Amer J. Transplant 2010

Francia-svájci vélemények 123 svájci egyetemi hallgató többválasztásos kérdőíves felmérése Szerintük az élődonáció döntően emberbaráti cselekedet

Francia-svájci vélemények A szerv eladás finanszírozását döntően elutasítják

Francia-svájci vélemények A szerv adományozásra történő edukálást támogatják

Kanadai stratégia Attitudes Toward Strategies to Increase OrganDonation: Views of the General Public and Health Professionals A kritérium bővítés ( vércsoport nem egyezés, életkor emelés, csere donáció, jobb szerv felhasználás) ellenére sem nőtt az élő-donációk száma→ finanszírozás növelése (vér,sperma, petesejt már elfogadott) Vizsgálat a financiális támogatásról: lakosság-2004 fő 71% egyetért eü-i dolgozók-339 fő (19% válaszolt) 62% egyetért vesebeteg érintettek-268 fő 66% egyetért Közvetett ösztönzést fogadnák el: adómentesség, hitellehetőség a donor családjának, a konkrét összeget kevésbé támogatták Lakosság 16%-a, eü dolg. 32%-a, vesebet. érintettek 27%-a szerint semmi anyagi támogatás nem fogadható el. (Barnieh L és mts.)-Kanadai tap.-CJASN 2012.

USA tanulmány Public Awareness and Attitudes to Living Organ Donation: Systematic Review and Integrative Synthesis Cél: közmegítélés vizsgálata az élő-donációval kapcsolatban 20 ország bevonásával – elektronikus úton kitöltött 34610 kérdőív A válaszadók 76,6 %-a az élő-donoros Tx támogatta, de 89,6 % úgy véli adja a hozzátartozó ( szülő, barát) a szervét. -adományozó inkább ismerje a kapót ( gyermekeknek többen adnának) -aki nem akar adni: fél az eü-i, sebészi kockázatoktól ( heg, őt is Tx kell, negatív publikációk), nincs ismeretük a szervdonációról, vallási okból utasítja el, fél az anyagi veszteségtől -Kínai kanadaiak:” szégyen a szülőnek”, a befogadó érzelmi eladósodása ( bűnösnek érzi magát), fél a munkahelyelvesztésétől, bizalmatlan a kórházakkal -válaszadók többsége( Anglia, Európa, USA) támogatja az anyagi megtérítést- közvetett módon ( várólista prioritás, élethosszig eü-i biztosítási kedvezmény, állami pénzbeli donor elismerést) . (Tong A. és mts)-Transplantation 2013.

Összefoglaló A nem élődonoros várólisták növekvő hossza és az élődonoros TX kedvező eredményei miatt világszerte igyekeznek az élődonoros TX-et előnyben részesíteni. Az előnyök között anyagi ellenszolgáltatás, szociális előnyök (élethosszig ingyenes egészségbiztosítás, várólista prioritás, adókedvezmény, hitel) egyaránt szerepel. Az egészségbiztosítási rendszertől, valamint a társadalmi helyzettől, vallási meggyőződéstől jelentősen függ, hogy ki milyen támogatási formát javasol. Az idősek és vallásosak számára nem elfogadható a pénzbeli támogatás. A fiatal nem vallásos egyének számára inkább elfogadható. A közvetett anyagi támogatást inkább elfogadják, mint a konkrét összeget.

Véleményünk -Hazánkban is lakosság döntő része nincs megfelelően tájékoztatva a szervdonációról ( középiskolai tapasztalataink) -Az élődonorok számának növelésére, a hagyományos módszerek nem elégségesek -Felvetődik a donorok elismerésének szükségessége, azonban a legnehezebb rész a megfelelő, a szervkereskedést kizáró –etikai szempontból is elfogadható módszerek kiválasztása -Felmerülő módszerek: adókedvezmény, magasabb színvonalú egészségügyi ellátás (várólistánál), társadalmi elismerések (nyilvános díjkiosztás), ingyenes üdültetés

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!