Tumoros vesebetegek ellátása a CAPD programban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Újszülött-, és csecsemőkori húgyúti infectio és/vagy pyelectasia előfordulása osztályunkon az elmúlt 7 hónapban. Bodrogi Tibor, Svorenj Gábor, Nagy Katalin.
Advertisements

Haemodialízis, peritoneális dialízis, vesetranszplantáció
Nephrológiai Centrum, Pécs
Pest megyei Tüdőgyógyintézet
KLINIKAI ALAPISMERETEK
Nefrológiai ápolók, betegek véleménye az otthoni kezelési módokról
V.A.C „lavage” technika esetbemutatás
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Radiológiai intervenciók vesebetegekben
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
Congenitalis, nyelvben elhelyezkedő tumor
A VASTAGBÉL CARCINOMA DIAGNÓZISA
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Colorectalis carcinoma (CRC)
Karajzné Vartek Zsuzsanna, dr. Kóbor Krisztina, dr. Ladányi Erzsébet
A VESEELÉGTELENSÉG PROGRESSZIÓJA I
Da Vinci.
Egy karcinoid tumoros beteg köhögő kálváriája
A krónikus hasmenés.
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
A predialízis betegoktatás jelentősége nemzetközi és
A szelektív VDR aktiváció jelentősége a
CT és MR kontrasztanyagos vizsgálatok veszélyei vesebetegekben
A peritoneális dialízis a transzplantáló orvos szemszögéből
A vesepótló kezelésre való felkészítés
osztályvezető főorvos Szent Margit Kórház Nephrologia, Budapest
A nephrológiai ápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
Veserák sarcoid-like elváltozással osztályvezető főorvos
Peritoneálisan dializált betegek túlélése,
Krónikus vesebetegek ischaemiás szívbetegsége: a nephrologiai
A nephrosis syndroma leggyakoribb okai ( )
Vesebiopsziával igazolt thromboembolizáció
Nephrológiai ápolók és dializált betegek
Szokatlan viselkedésű Wilms-tumorok
KLINIKAI ALAPISMERETEK BELGYÓGYÁSZAT
DIFFERENCIÁLT PAJZSMIRIGY RÁK KORSZERŰ ELLÁTÁSÁNAK EREDMÉNYEI
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
PAJZSMIRIGYRÁK KEZELÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK
Vass László dr., Horváth Ilona dr., Tubak Vilmos
MEDIASTINALIS TÉRFOGLALÁS – ESETBEMUTATÁS
FEJ-NYAKI DUZZANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA
Az akut appendicitis kezelési elvei osztályunkon
Sinusthrombosis Készítette: Dr. Anwar Aimen Szent Rókus Kh., Neurológia Oszt. XVII. Pest Megyei Orvosnapok, Gödöllő, Hiperhivatkozás: Ha.
Magyar Nephrologiai Társaság Peritoneális Dialízis Albizottság
Nyelőcsőrák.
A prostata tumor kezelése a sugárterapeuta szemszögéből
Daganatdiagnosztika.
Nőgyógyászati daganatok
Onkoterápia kardio-vaszkuláris szövődményei Pest Megyei Orvos Napok
A pszichoszociális onkológia helyzete és szerepe Magyarországon
Műtétre kandidált betegeknél
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
Radiológiai és UH diagnosztikai Osztály
Meckel-diverticulum, „meg kell” fontolni
Vese- és hasnyálmirigy transzplantáció, mint ápolási kihívás
A Szent Margit Kórház PD Központ beteganyaga
A cukorbetegség, mint népbetegség Magyarországon
Esetbemutatások tanulságokkal ÜLÉSELNÖKÖK: Dr. Tóth Judit1
Stroke és krónikus veseelégtelenség
Akutan indított peritoneális dialízisek nephrológiai ápolása
Perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség: a fokozott
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
Új ápolási dimenzió a peritoneális Új ápolási dimenzió a peritoneális dialízisben: az asszisztált PD B. Braun Avitum 11. sz. Dialízis Központ, Győr Bátor.
Dr. Ladányi Erzsébet FMC hálózati orvos-szakmai igazgató
Egyensúly és stabilitás a hemoglobin szintben: A MIRCERA
Bevezetés a sebészi onkológiába
Tüdőérintettséggel járó Hodgkin lymphomás eseteink Miltényi Zsófia 1, Jóna Ádám 1, Simon Zsófia 1, Magyari Ferenc 1, Barna Sándor 2, Garai Ildikó 2, Illés.
Golyva. Pajzsmirigy tumorok.
Előadás másolata:

Tumoros vesebetegek ellátása a CAPD programban Juhászné Leskó Mónika, Győrfi Gáborné, Dr. Kóbor Krisztina FMC Nephrologiai Centrum, Miskolc

Tumoros betegek ellátása a CAPD programban Juhászné Leskó Mónika, Dr. Kóbor Krisztina, Dr. Mezei Ilona Dr. Ladányi Erzsébet FMC Miskolci Nefrológiai Központ

Halálozási statisztika Megdöbbentő tény, hogy a világon minden 8. ember haláláért a rákos megbetegedés a felelős. Az egészségügy óriási problémája ez. Nemzetközi statisztikák szerint Európában évente kb. 3 millió új tumoros beteget diagnosztizálnak. A fejlett országokban a rosszindulatú daganatok a keringési halálokokat követően a halálozási statisztikák 2. helyén állnak.

Malignoma előfordulása ESRD-ben International study of cancer registry 1980-1994 ( USA, EU, Austrália) Prevalencia ESRD 25 044 fő 831 804 fő 3% Átlagpopuláció 21 185 fő 831 804 fő 2,5% INCIDENCIA MORTALITÁS PREVALENCIA Átlagpopuláció Dializáltak hólyagrák  1,5 x, veserák  3,6 x máj, pajzsmirigy, nyelv, méhnyak, MM, non-Hodgkin lymphoma A nemzetközi rákregiszter adatbázisa alapján - melyben 14 év alatt közel 900.000 végstádiumú vesebeteget hasonlítottak össze ugyanennyi átlagpopulációba tartozó beteggel - kimutatható, hogy az ESRD-s betegek között 0,5%-kal magasabb a malignoma prevalenciája. A dializáltaknál a hólyagrák 1,5x a veserák 3,6x gyakrabban fordul elő, de nagyobb a máj-, pajzsmirigy-, nyelv-, méhnyak tumor, illetve a mieloma multiplex és non-Hodgkin lymphoma incidenciája és prevalenciája is. A mortalitás viszont alacsonyabb, mivel ezen betegek hamarabb halnak meg kardiovaszkuláris illetve infekciós szövődményekben, mint a tumor következményeiben.

A dializáltak magasabb cc. incidenciájának okai szerzett veseciszták ↑ uraemia cyclophosphamid ↑ Hepatitis-B,C vírus ↑ HPV ↑ analgetikus kezelés ↑ dialízis ideje A magasebb incidencia hátterében egyrészt a veseelégtelenség természetével, illetve annak kezelésével összefüggő okok szerepelnek, másrészt az uraemiás betegek immungyengeségével, vírusokkal szembeni fogékonyságával és a dialízisben eltöltött idővel magyarázható. A statisztika szerint a PD-s betegek között alacsonyabb az incidencia, mint a hemodializáltaknál, ez az alacsonyabb átlagéletkorral, a rövidebb PD-kezelési évekkel és a válogatott betegpopulációval magyarázható. HD > PD

Szűrés PD kezelés specialitása → oldat! Élettartam növekedés ? Költséghatékonyság ? INDIVIDUÁLIS KOCKÁZAT FELMÉRÉS, GYAKORI TALÁLKOZÁS CÉLZOTT VIZSGÁLATOK Pretranszplantációs vizsgálatok, fizikális vizsgálat Tüdő cc. – évente mrtg. Colorectalis tu. – Weber → fals poz. → colonoscopia → korábbi dg. (GI abnormalitás  gastritis  teleangiectasia  ) Prostata cc. – később ismerjük fel – anuria > 10 év várható élettartam → PSA szűrés Méhnyakrák – évente szűrés! HPV vakcina? Száj és bőr tu. – bőr és nyálkahártya elváltozások! PD kezelés specialitása → oldat! Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mindezek tudatában nem lenne-e szükséges ezen betegek ilyen irányú szűrése. Mit várhatunk ettől? Élettartam növekedést? Mennyire lenne ez költséghatékony? A dializált betegek egyébként is gyakrabban vannak a különböző vizsgálatoknak alávetve, különösképpen a TX listára kerülők és azon szereplők. Az anamnézis, kockázati tényezők ismeretében individuálisan kell ezeket a betegeket követnünk, a gyakori vizitek pedig ugyancsak alakalmasak a figyelmeztető tünetek felismerésére. A Weber-vizsgálat időnként fals pozitivitást is adhat, de ugyanakkor a korai tumor diagnosztizálásához is hozzásegít. A prostata karcinómát viszont az anuria miatt későbbi stádiumban ismerjük fel, ezért fontos azon férfibetegek PSA szűrése, akiknél a várható dialízis időtartam több mint 10 év. A méhnyakrák incidenciájának csökkentésére talán ezen betegcsoport HPV vakcinációja lenne a megoldás. A hasi dializált betegeknél a dializáló oldat változása is figyelmeztető jel lehet tumoros megbetegedésre.

PD kezelés - hasi daganat ? Recidiváló, nem gyógyuló PTIS negatív tenyésztésekkel Gram neg. vagy kevert bakt. flóra Véres dializátum dializátum cytológiai vizsgálata nőgyógyászati vizsgálat colonoscopia, gastroscopia, hasi CT A kontrasztanyag csökkenti a rez. klírenszet!!! AB védelem!!! A recidiváló vagy nem gyógyuló többszörösen negatív tenyésztési eredmények hátterében hasi tumor is állhat. Gram negatív vagy kevert baktérium flóra a tu. miatti béláteresztés illetve bélperforáció lehetőségét is magában hordozza. A haemoperitoneum hátterében nőgyógyászati tu. is előfordulhat. Ezek diagnosztizálására a dializátum cytológiai vizsgálata, nőgyógyászati vizsgálat, endoszkópia illetve hasi CT jön szóba. A viszgálatok kivitelezése a PD-s betegknél nagyobb odafigyelést igényel mivel a kontrasztanyag csökkenti a reziduális klírenszet. Endoszkópos vizsgálatok előtt AB-védelem javasolt a PTIS kialakulásának elkerülésére.

Hasi dialízis és malignoma hasi műtét → megtartható-e a katéter? adhesiok elkerülése! onkológiai team + nefrológia team → közös döntés kemotherapia dozirozása!? hasűri kemotherápia? szorosabb követés → effektivitás? (rez. clearence, PET) sugárkezelés és PD kezelési időpontok alternatív módszerek veszélyei → folyadék! vitaminok! hatékonyság?! ismételt ascites lebocsátás toxikus anyagok eltávolítása → májkóma elkerülése fájdalom csillapítása A tumoros PD-s betegeknél a következő problémák adódhatnak: A PD-s beteg hasi műtéte esetén a lehető legkisebb hasi traumával kell a műtétet elvégezni és a postop-szakban is figyelni kell az adhesiok elkerülésére. A kemotherápia dozirozása az onko- és nefrológiai-team közös döntését igényli, mivel az uraemia miatt csökkentett dózisban kaphatják a betegeink a kemotherápiás szereket. A katéter mellett felmerülhet a hasi kemotherápia lehetősége is. A kemotherápiás készítmények a reziduális diurézist tovább csökkenthetik, ezért a PD effektivitását gyakrabban ellenőrizzük! Az irradiációs kezelések összeszervezése a PD kezelésekkel a beteget is bevonja a közös munkába. A tumoros betegek sokszor alternatív módszerekben látják a gyógyulásukat. Ezek a készítmények uraemiában mégnagyobb gondot okozhatnak a folyadékterhelés és a hypervitaminózis veszélyei miatt, valamint a kemotherápia hatékonyságát is csökkenthetik, mivel egyes vitaminok azokra a receptorokra kötődnek, melyeken a kemotherápiás szerek fejtenék ki hatásukat. A PD katéter nagy segítség az ismételt ascites lebocsátásoknál illetve a toxikus anyagok eltávolítása a hasi dialízissel segít a májkóma elkerülésében. Kábító fájdalomcsillapítók bevezetése esetén felvetődik a CAPD további kivitelezésének kérdése.

Problémák a beteg részéről a beteget sokkolja a hír (kétkedés, bizonytalanság) „vak remény” és „mélységes kétségbeesés” a beteg pszichés vezetése (tumor ≠ halál!) a későbbiekben el tudja-e végezni az oldatcseréket? közös döntés a hozzátartozók bevonásával Folytatás? A beteget sokkolja a hír, a kétkedés és a bizonytalanság lesz urrá rajta. A vak remény és a mélységes kétségbeesés között vívódik. Fontos a beteg pszichés állapotváltozásainak követése és annak vezetése. A folytatásról a beteg, és a beteg mellett álló hozzátartozók bevonásával közösen döntsünk, mivel a későbbiekben az ő közreműködésükre is szükség lehet! A folytatásról való döntésnél figyelembe kell vennünk a műtéti beavatkozás jellegét, a beteg fizikai és pszichés állapotát valamint a hozzátartozók támogatását is. A feszültséget oldhatják a közös orvos-nővér-beteg megbeszélések. HD átmenetileg véglegesen CAPD Beteg végzi: (önállóan vagy kis segítséggel) asszisztált PD APD Orvos – nővér – beteg megbeszélések !!!

Esetbemutatás I. V.I. 57 éves ffi (FMC Hatvan) Előzmények: etiles májcirózis, pancr. DM, CM, diab. NP, sec. GN, CAPD 2009.március: anaemia, Weber poz. → colonoscopia, polipectomia Szövettan: adenocc. tub. sigmae Hasi CT: negatív 2009.április: sigmaresectio Szövettan: a rez.vastagbélben malignoma Ø,nycs.-ban met.Ø 2009.április-június: átmeneti HD ( Cimino fiszt.) – naponta 2x500ml oldattal öblítés + 500ml rezidum 2009.június: jo.-i inguinalis hernioplastica 2009.július: HD ex. → CAPD újraindítása 2009.november: anaemia, Weber poz. → colonoscopia, polypectomia Szövettan: adenoma tubullovillosum coli, cc. tubulare in situ GEA: seb. teendőØ, 3 hó múlva co. colonoscopia 2010. január: depressio → antidepressans bevezetése 2010. február: colonoscopia, polypectomia → adenoma tubulare coli GEA: 6 hó múlva co.

Esetbemutatás II/1. Gy.M.A. 47 éves nő Alapbetegség: FSGS Riziko! anyai nagymamának emlőrák, anticoncipiens → rendszeres szűrés 2006. április: CAPD indítás (4x2000 ml) 2009. május: Core biopsia → bo-i emlőben intraductalis atipias papilloma, cc. átalakulással, tubuláris microglanuláris cc. részletekkel Hasi UH, mellkas Rtg: metastasis Ø – a pozitív szövettan sokkolja → sokat sír, de beszél betegségéről „Miért pont én?” „Mindkettő rossz, de együtt a kettő még rosszabb!!!” – igényli, hogy részletekbe menően megbeszéljük a CAPD-vel kapcsolatos kérdéseket (műtét körüli kezelések, felbontás, felakasztás) – találkozás sorstárs beteggel → „ Én nem is vagyok ennyire beteg!!!” – a család mellette áll – „gyógyteát” kezd el fogyasztani → bízik benne (folyadékterhelést jelent!) 2009. május: Onko-team: opus, PD miatt neoadjuvans kemoth. nem jav. 2009. július: Nefrol. hosp.: RR kiugrások a lelki terhelés és feszültség miatt

Esetbemutatás II/2. Gy.M.A. 47 éves nő 2009. július 17. Opus: quadráns resectio + sentinel nycs. preparálás Szövettan: cc. tub. invas., a resectios vonal tumormentes, a sentinel nycs.-ban cc. nincs Megnyugszik, hogy a mellét nem amputálták. Postop időszakban napközben a CAPD asszisztens, este a hozzátartozók segítségével - fokozott gondossággal végzett oldatcserék. Szédül, gyenge, műtéti területen fájdalom. „És emellett még dializálnom is kell!” – 2 hónapos irradiációs kezelés (33 alkalom, 70 km/nap) → a család mellette áll 2009. szept.: irradiáció után RR↑ anaemia (csontvelő irradiatios érintettség?) → EPO emelése, antitenzív terápia módosítása A CAPD kezelés ez alatt folyamatosan megy.

Többszörös egészségkárosodás, hatványozottan több fájdalommal és próbatétellel... de a CAPD-t, mint vesepótló kezelést egyik esetben sem veszítettük el!

„Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál!” (Madách Imre) Köszönöm a figyelmet !