Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Colorectalis carcinoma (CRC)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Colorectalis carcinoma (CRC)"— Előadás másolata:

1 Colorectalis carcinoma (CRC)

2 Gyakoriság A fejlett országokban gyakoribb.
A daganatos halálokok között a férfiaknál és a nőknél is a 2-3. helyen áll. Ok: Colitis ulcerosa, Crohn-betegség, vastagbél polyposis, rostban szegény, zsírban gazdag étrend, Selenium hiány ?

3 Kiindulási hely Coecum: 2,5-4,5 % Colon ascendens: 2-4 %
Flexura hepatica: 1,5-3% Colon transversum: 3-4,5% Flexura lienalis: 1,5-3% Colon descendens: 6-8% Sigma: 18-25% Rectum: 48-58% Anus: 1,5-2%

4 Kialakulás Normális hám → hiperplasztikus hám → korai adenoma → intermedier adenoma → carcinoma Molekuláris patológiai szempontból lényeges a K-RAS ( szignáltranszdukció egyik fontos eleme) és az EGFR. E kettőnek a kemoterápia megválasztása céljából is nagy jelentősége van.

5 Szűrés Székletvér vizsgálata
Ezen túl történő minden szűrő jellegű vizsgálatot a szakma indokolatlannak tart, habár a módszer nem teljesen biztonságos. Gyakori az álpozitív és az álnegatív eredmény. A colonoscopia szűrő jellegű alkalmazását nem támogatják, habár valójában ez lenne megbízható.

6 Diagnosztika Endoszkópos vizsgálat Biopsia Irrigoscopia
CT ( virtuális colonoscopia) MRI, endoszkópos UH ( rectum cc. staging vizsgálata)

7 Tumormarker CEA, CA 19-9

8 Terápia 1. Műtét: Hemicolectomia, resectio, rectumexstirpatio, TME (total mesorectum excisio)

9 Terápia 2. Preoperatív radiokemoterápia cT2 cN0 cM0 stádium feletti rectum cc. esetén indokolt 5-FU + foton irrad. Utána 6 héttel műtét. Ugyanez végezhető postoperative is, ha nem történt műtét előtti kezelés. A vastagbéldaganat esetén nem történik semmilyen sugárkezelés.

10 Terápia 3. Rectum cc. esetén preop. radiokemoterápia
Vastagbélrák esetén nincs preop. kezelés. Adjuváns kezelés: de Gramont, FOLFOX Palliatív kezelés: FOLFIRI, FOLFOX, Xeloda célzott terápia: Avastin, Erbitux, Vectibix,


Letölteni ppt "Colorectalis carcinoma (CRC)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések