HOLLÓKŐ: VILÁGÖRÖKSÉG a Kárpát-medencében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VANYOLA.
Advertisements

Készítette:Fekete Ágnes
Felsőregmec.
Készítette: Albert Krisztina
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
KÁRPÁTALJA-2 Munkács első fennmaradt írásos említése 1150: Muncas. A mai vár helyén az első, fából épült őrtornyot honfoglaló.
Viseletek.
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
4. nap Segesvár.
Hegységeink, dombvidékeink nemzeti parkjai
Nyelv és nyelvjárás. A magyar nyelvjárások osztályozása
Torockó és Torockószentgyörgy Bemutatja Tutsek János
Viseletek © Németh György.
Kalocsai népviselet Magyarország. Kalocsai népviselet Magyarország.
Kalotaszentkirály.
BÜKKSZÉK.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
Magyarország világörökségei
Világörökségünk Hollókő.
Készítette: Buda Ármin Nebehaj Tamás Vigh Dániel.
AZ ÁKOSI TEMPLOM Dari Andrea.
 Kirándulás a Hollókői várhoz Látnivalók, hagyományok, mondák…
Óföldeáki erődtemplom
Növénytakarója nagyjából megegyezik a Magyar Középhegységével
Tokaj turizmusa Készítette: Vaczkó Alex. Tokaji Borvidék A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék (röviden Hegyalja vagy Tokaj- Hegyalja)
Dobó István Vármúzeum Eger
Pécs turizmusa.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
Tihany.
Arthur király, Merlin és a Szent Grál
Visegrád. Amit a településről tudni kell: A rómaiak a Sibrik- dombon erődítményt építettek Árpád fejedelem testvérének szállásbirtoka lett 1009-ben említi.
Napkor A mi településünk.
Az egri vár Aki ezt a szót hallja, Eger, annak legelőször minden bizonnyal az egri vár és hős védői jutnak eszébe.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
A vályogházakról Mészáros Judit 9.A.
BOSZNIAI,MONTENEGRÓI, HORVÁT és ALBÁNIAI KIRÁNDULÁS FOTÓI Készítette: Erdei László szeptember.
Mátra Növényvilága.
Kávás.
Hazai fás társulások.
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Tokaj hegyalja vonzerői
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Bér bemutatása.
Eger Télanyók csapata.
A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
A palóc népi építészet A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag Népi építészet a Novohrád-Nógrád Geopark magyar oldalának keleti részén.
A palóc népviselet és ruházat
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
AZ ÓKORI GÖRÖGORSZÁG MŰVÉSZETE
Világörökségek Magyarországon
Sárrétudvari.
Zsére Zsére története: Zsére 1370 lélekszámú kisközség, Nyitrától 14 km-re, a Tribecs délnyugati oldalán, a Zsibrice északnyugati lejtője alatt, enyhén.
Késmárk Ahogy mi látjuk. Története Területe már a késő kőkorban lakott volt, a várban a puhói kultúrához tartozó telep maradványait tárták fel. Helyén.
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
BUDAPEST-KUPA Összefoglaló
Kinizsi pál 1431?-1494.
Kistérségi település elemzés
Zsidai Bernadett Várak.
Székelyderzs a becsület falva
TOSCANA olasz építészet.
HOLLÓKŐI VÁR.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
VILÁGÖRÖKSÉGEK NAGYBRITANNIÁBAN
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Előadás másolata:

HOLLÓKŐ: VILÁGÖRÖKSÉG a Kárpát-medencében

Az ófalu 58 védett épületből áll, melyek a XVII. században Földrajz Hollókő község Budapesttől 96 km-re, északkeletre fekszik a Cserhát hegységben az észak magyarországi Nógrád megyében. Az ófalu 58 védett épületből áll, melyek a XVII. században épültek.

* * Földrajzi helyzet: é. sz.: 47° 59’ 46.32” k. h.: 19° 35’ 30.52” * Hollókő *

Hollókő látképe és címere

Az udvari és utcai frontot faoszlopos tornác (hambitus) Házaikat a palóc hodas hagyomány szerint nagycsaládos rendszerben, osztatlan szalagtelkekre építették. A házak három osztatúak: 1. első szoba 2. pitvar 3. lakókamra Az udvari és utcai frontot faoszlopos tornác (hambitus) övezi. A házhoz épült a kamra. Az udvaron a disznóólat (hidas), és a fészereket helyezték el.

Hollókő egyutcás falutípust képvisel Hollókő egyutcás falutípust képvisel. A falu középpontjá-ban a domb tetején kis „szigeten” áll a kis fatornyos, zsindellyel fedett templom, melyet közadakozásból építettek.

Az 1909-es nagy tűzvész után a háza-kat kőalapra építették, szarufás tető-szerkezettel. Cseréppel fedték, megő-rizve eredeti formájukat.

Hollókőt A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi városok és helységek közül Budapest mellett elsőként Hollókőt vette fel a világörökségi listára.

Történelem

Hollókő vára - makett

A tájat a történelmet idéző várrom uralja A tájat a történelmet idéző várrom uralja. Az Árpádház-zal rokonságban álló Kacsics nemzetség ősi birtoka volt a környék. IV. Béla király parancsára a XIII. század közepén kezd-ték építeni az erődítmény öregtornyát.

1552-ben török kézre kerül a vár 1552-ben török kézre kerül a vár. A 150 éves török u-ralom alatt felváltva volt a vár török és magyar kézen. 1701-ben I Lipót császár rendelete kimondta a végvárak megszűnését. 1711-ben Hollókő várát bontani kezdték, 1718-ban már romként emlegetik.

Hollókő vára Nógrád megye legjobb állapotban fennmaradt végvára. A középkori templom a XIV. században elpusztult, a XIX.században építették ujjá.

A vár legendája: Kacsics András földesúr (XII. század) elrabolta szomszéd vár urának szépséges feleségét és az épülő várába záratta. Az asszony dajkája, aki „boszorkány” volt, szövetséget kötött az ördöggel. Az ördög fiai hollóvá változtak és az épülő vár köveit elhordták, a közeli sziklán új várat raktak belőle. Az elrabolt asszonyt ezek után szabadon engedték. Ez a vár lett Hollókő, a falu névadója.

Természetismeret A hegység természetes növénytakarója eredetileg erdő.

Jellemző fajták: A tölgy különböző változatai: kocsánytalan-, molyhos-, cser- ritkán a vöröstölgy. A cserfa ma már csak ritkán fordul elő; megtalálható még a gyertyán és a juhar is. A lucfenyvesek és az akácosok már ültetett kultúrák.

Az erdők aljnövényzete: sátoros margitvirág baracklevelű harangvirág tavaszi galaj

A vidék jellemző gombái: a rókagomba, a tinoru és a királyvargánya. Jellemző aljnövények: Csipkerózsa, galagonya, som, kökény

Állatvilága Nagyvadak: szarvas, őz, vaddisznó.

Az állatvilág további képviselői:

Művészet Festett bútoraival a házak meghitt belső berendezése hagyományőrző.

A fonás eszközei a szorgos asszonyokra utalnak.

Hollókőn a vetett ágy az új életet szimbolizálja.

Férfi népviselet: Szűk fekete nadrág, hímzett gyolcsing pitykével, hímzéssel diszített posztó lajbi, klott szakácska a derekukon. Fejükön fekete pörge kalap.

Női népviselet: A férfiakénál jóval díszesebb, két ráncolt alsószoknya, „menyecske” fejkötő a hétköznapokon; ünnepnapokon 7-8 alsószoknya, felette díszes selyem vagy kasmír szoknya. A lányok vasalt szoknyából akár 15-20-at is felvettek.

A hajadon lányok vrekocskába (varkocsba) fonták a hajukat. Az asszonyok fejdísze a „menyecske”, amely alá gyöngyös főkötőt helyeztek. Lábukon lagos (lakkos) szárú csizmát viseltek, nyakukon a galáros van, az öt-hat soros gyöngy.

A táj népművészetének jellegzetes motívumai.