A földgázpiac szabályozása, az átalakulás tapasztalatai Budapest, 2009. október 8. Zarándy Tamás főosztályvezető.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vasúti szabályozás változásai: az „új” vasúti törvény előkészítése
Advertisements

A közművek liberalizációja
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
A időszak végrehajtási intézményrendszere
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
/21 TESZÖV – Fejér Földgázpiac Aktuális információk Székesfehérvár, január 22.
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
A HAZAI ÁRAMPIACRÓL Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Budapesti Corvinus Egyetem, REKK október 17.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A szabályozás és a hatósági felügyelet aktuális kérdései október 7. ERŐMŰ FÓRUM Dr. Grabner Péter osztályvezető Villamos Energia Engedélyezési és.
A földgázpiac jelenlegi szereplői, működési tapasztalatok, várható változások. A Magyar Gázipari Egyesülés működésének bemutatása Molnár.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Az Európai Unió energiapolitikája: a harmadik energia csomag
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Baranya Megyei Önkormányzat
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Molnár Gábor, az MGE igazgatója
10 ÉVES FEJLESZTÉSI JAVASLAT CEBC III. Energy Summit Hungary 2012 Konferencia Budapest, május 31. Dr. Zsuga János Vezérigazgató.
Az EU gázpiaci szabályozása
Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Készítette: dr. Szucsigán Ádám
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Vasútszabályozási Osztály
A magyar energetika bányászatot érintő aktuális kérdései Szentpétery Emese főosztályvezető-helyettes november 17.
Zarándy Tamás főosztályvezető
A hazai gázipari társaságok előtt álló feladatok évben Molnár Gábor, az MGE igazgatója DUNAGÁZ Szakmai Nap Dobogókő,
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A GÁZSZOLGÁLTATÓK JOGI SZÉTVÁLASZTÁSA MIATTI VÁLTOZÁSOK
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az új gáztörvény tervezetének szabályozási koncepciója
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
2005.évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről
Versenyképes képzés Versenyképes képzés Energetikusok és vállalati versenyképesség Előadó: Solti Károlyné tanácsadó Budapest, február 23.
Bemutatkozik az FGSZ Zrt.
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Az Európai Unió energiapolitikája: a harmadik energia csomag
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvény tervezete
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Előadás másolata:

A földgázpiac szabályozása, az átalakulás tapasztalatai Budapest, október 8. Zarándy Tamás főosztályvezető

I.A földgázpiac megnyitása II.Az elmúlt időszak tapasztalatai III.További feladatok Tartalom

A földgázpiac megnyitása  július 1-től hatályba lépett a földgázellátásról szóló évi XL. törvény;  A korábbi kettős piaci modellt egy tiszta versenypiaci modell váltotta fel;  Az új modellben elválik a földgázelosztás és a földgáz- kereskedelem  A felhasználók meghatározott köre egyetemes szolgáltatásra jogosult;

A Magyar Energia Hivatal szerepe A Hivatal szerepe megnőtt:  Jelentős Piaci Erőfölényes (JPE) helyzet kezelése;  Árszabályozás; árelemszabadpiaciellenőrzöttszabályozott hálózati (elosztási, szállítási) díj egyetemes szolgáltató árrése lakossági fogyasztón kívüli egyéb felhasználók árai lakossági fogyasztók árai (egyetemes szolgáltatásban) lakossági fogyasztók árai (versenypiacon)

Tevékenységek szétválasztása  Szervezeti szétválasztás  Jogi függetlenség  Szervezeti függetlenség  Döntéshozatali függetlenség  Számviteli szétválasztás

I.A földgázpiac megnyitása II.Az elmúlt időszak tapasztalatai III.További feladatok Tartalom

A januári gázkrízis tapasztalatai  január 6. 18:30-tól az FGSZ elrendelte a megszakítható fogyasztók kizárását, és az I. korlátozási kategória bevezetését;  január 7. 8:00 az FGSZ elrendelte a II. korlátozási kategória bevezetését;  január 7.jogszabályok kihirdetése a földgáz biztonsági készlet felhasználásának engedélyezéséről, valamint január 10-ének szabadnappá nyilvánításról;  január 8. 9:30 a II. korlátozási kategória feloldásra került;  január 8-Magyarország hazai kitermelésből és nyugati importból származó gázt exportált a szerbiai, valamint bosznia- hercegovinai fogyasztók számára;  január :00 az I. korlátozási kategória is feloldásra került;  december 19. Oroszország az ún. Early Warning Mechanism keretében tájékoztatta az EU-t, hogy az orosz-ukrán fél közötti pénzügyi elszámolási vita következtében problémák léphetnek fel a gázszállításokban.  január 1. A Gazprom leállította az Ukrajnának szóló gázszállítást azzal, hogy az európai megrendelőknek szánt gázt továbbítja a tranzitvezetékbe.  január 6. Megszűnt az Ukrajnán keresztüli európai földgázszállítás.  január 7. A Gazprom tájékoztatása szerint leállította az Ukrajnán keresztüli európai tranzitszállításokat, mert az nem jutott el a megrendelőkhöz.  január 20. Újraindult az Ukrajnán keresztüli orosz földgázszállítás Európába. Orosz-ukrán relációHazai vonatkozású események

Közép-európai országok tapasztalatai Az alternatív forrásokkal, vagy nagyarányú tárolói kapacitásokkal rendelkező országokat kevésbé érintette a krízis.  Szlovákia  Szerbia  Románia A nemzetközi tapasztalatok alapján Magyarország helyes úton jár az ellátásbiztonság fokozását célzó intézkedéseivel.

Tervezett jogszabály-módosítások  Elő kell segíteni az alternatív tüzelőanyagra történő áttérés lehetőségét (megtörtént);  A korlátozási koncepció újragondolása;  Át kell tekinteni a biztonsági földgáztárolással kapcsolatos szabályokat;  Új szabály kialakítása a gázzal való takarékoskodás gázkorlátozás nélkül elrendelésére;

Új válságrendelet  Többlépcsős szabályrendszer:  Földgázellátási zavar  Földgázellátási válsághelyzet  I. fokozat  II. fokozat  Válsághelyzet kezelése:  Rendszerirányító: operatív irányítás  Bizottság: kormányzati döntés-előkészítés  Kormánydöntések:  Kormányhatározat  Kormányrendelet

I.A földgázpiac megnyitása II.Az elmúlt időszak tapasztalatai III.További feladatok Tartalom

AZ EU ENERGIASTRATÉGIÁJA a második energiastratégiai felülvizsgálatról szóló közlemény alapján A Bizottság „Biztonsági és Szolidaritási Akciótervet” javasol a következő 5 területen:  infrastruktúra és ellátás-diverzifikáció;  energia külkapcsolatok;  kőolaj- és földgáztartalékok képzése;  energiahatékonyság;  az EU-n belüli források jobb kihasználása.

A HARMADIK BELSŐ ENERGIA PIACI CSOMAG Előzmények A Bizottság január 10-i közleményei:  „Európai energiapolitika" című közleménye  "A földgáz és a villamos energia belső piacának jövőbeni lehetőségeiről" című közleménye  "Vizsgálat az európai gáz- és villamosenergia-ágazatról (zárójelentés)" című közleménye

A harmadik belső piaci energiacsomag A csomag öt fő célkitűzést jelölt meg, amelyek elérése az Európai Bizottság szerint biztosítja egy hatékony belső liberalizált energiapiac működését, ezek: I.a tevékenységek szétválasztása (unbundling); II.a nemzeti hatóságok függetlensége; III.a piaci átláthatóság javítása; IV.az átviteli rendszerirányítók (TSO) együttműködése; V. az Energiaszabályozói Együttműködési Ügynökség létrehozása.

I. A tevékenységek szétválasztása Mind a villamos energia, mind a földgáz szektorban ha szeptember 3-án az átviteli rendszerben tulajdonnal rendelkező vállalkozás vertikálisan integrált vállalkozás része, a következő 3 opció áll rendelkezésére a szétválasztásra: 1.Teljes tulajdonosi szétválasztás (9. cikk) 2.Független Rendszerüzemeltető kijelölése (13. cikk) (ISO) 3.Független átvitelirendszer- üzemeltetőre vonatkozó követelményeknek való megfelelés (V. fejezet) + harmadik országokra vonatkozó kiterjesztés (11.cikk)

II. A nemzeti szabályozó hatóságokra vonatkozó előírások  A szabályozó hatóság függetlenségének erősítése és  hatáskörének kiterjesztése különösen:  piacszabályozási kérdésekben, a piac és a verseny megvalósulásának figyelemmel kísérése  a szétválasztással kapcsolatos felügyelet tekintetében  Információhoz való hozzáférés és  Fogyasztóvédelmi intézkedések terén.

III. A piaci működés javítása  Az átláthatósági követelmények javítása  Kibővített fogyasztóvédelmi intézkedések  Információk a mérési adatokról,  Intelligens mérési rendszer bevezetése, stb.

IV. Átviteli és szállítási rendszerüzemeltetők együttműködése  Egységes kereskedelmi és műszaki szabályzatok;  Kutatási és innovációs tevékenységek támogatása;  A hálózatüzemeltetés összehangolása;  Beruházás-tervezés;  Villamosenergia-piaci Átviteli rendszerüzemeltetők illetve a Gázpiaci Szállításirendszer-üzemeltetők Európai Hálózatának létrehozása.

V. Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége  Nemzeti Szabályozó hatóságok együttműködésének biztosítása  TSO-k együttműködésének felügyelete  Határon átnyúló infrastruktúrákhoz kötődő ügyekben határoz  Általános tanácsadó szerep, véleményt, ajánlást, ill. Iránymutatást adhat ki.

A harmadik belső energia piaci csomaggal kapcsolatos közösségi jogalkotási folyamat Az Európai Parlament és a Tanács az alábbi irányelveket és rendeleteket fogadta el:  713/2009/EK rendelet az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége létrehozásáról  714/2009/EK rendelet a villamos energia határokon keresztül történő kereskedelme esetén alkalmazandó hálózati hozzáférési feltételekről és az 1228/2003/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről  715/2009/EK rendelet a földgázszállító hálózatokhoz való hozzáférés feltételeiről és az 1775/2005/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről  Az Európai Parlament és a Tanács 2009/72/EK irányelve a villamos energia belső piacára vonatkozó közös szabályokról és a 2003/54/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről  Az Európai Parlament és a Tanács 2009/73/EK irányelve a földgáz belső piacára vonatkozó közös szabályokról és a 2003/55/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!