Mit ér a forint az egészségügyben ?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Advertisements

GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
10 ÉVES AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS
Az egészségpolitika aktuális és koncepcionális kihívásai
Javaslatok a zöld államháztartási reformra Lukács András Levegő Munkacsoport „A környezetvédelmi szempontból káros támogatások és megszüntetésük.
Munkajog és társadalombiztosítás II.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Béren kívüli jutatások 2012 IVSZ Badak Béla okl.könyvvizsgáló
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Dr. Matejka Zsuzsanna Országos Egészségbiztosítási Pénztár Az Irányított Betegellátási Rendszer évi változásai.
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Az Ön egészsége közös szívügyünk!. Mi az egészségpénztár Magánszemélyek által létrehozott, a tagok számára TB ellátásokat kiegészítő, pótló, helyettesítő.
Egészségpolitika.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
Az egészségbiztosítás másfél évtizede:
Az egészségügy ma és a távlatok
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tevékenységének bemutatása
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
1 Az egészségipar az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek tükrében Prof. Dr. Báger Gusztáv Az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Az eFin szabvány dr. Belicza Éva Egészségügyi Menedzserképző Központ
1/7 KONSZENZUS: PRIVATIZÁCIÓ. 2/7 A privatizációs stratégia javasolt elemei I. A privatizációs stratégiának az alábbi területeket kell érintenie: –A privatizáció.
Fiskális Politika Államháztartás - központi költségvetés - társadalombiztosítási alapok - egészségbiztosítási alap - nyugdíjbiztosítási alap - elkülönített.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
A számok nem hazudnak - kormányzati kommunikáció vs. OEP- adatok 2009-ben Mottó: „A féligazság nem az igazság fele….” (Konrád György) EGVE Konferencia,
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Biztonságot az alkalmi munkából élőknek! Az alkalmi munka után fizetett közterhek csökkentése.
Kormányszóvivői tájékoztató Az egészséges egészségügyért!
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Osztalékadó. Osztalékadó A Medgyessy-Gyurcsány-kormány adóreformja I. 550 milliárd Ft elvonás évente (55 ezer Ft/fő) 22 adóemelés Áfa radikális.
HVG konferenciák Önkéntes pénztári változások január 25. dr. Lukács Marianna, az előadás letölthető:
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
21 a 100-ból: egészségügy Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Hova jutunk 100 lépéssel? GKI Rt. Ützleti konferencia Június 24.
Az egyetemi klinikák és az ellátási területükhöz tartozó kórházak közötti feladatmegosztás speciális kérdésének kezelése a szakmai egyeztető fórumokon.
Államháztartási alapismeretek
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Lantos Csaba. Egészségügyi kiadások a GDP százalékában között OECD átlag Egészségügyi kiadások a GDP százalékában 2012-ben Forrás: OECD Health.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Szükségletek és igények lehetséges értelmezése … Nemzeti Drogmegelőzési Intézet és az Országos Addiktológiai Intézet „Határ – Helyzetek” Konferencia Budapest,
Dr. Stubnya Gusztáv. Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli)
Összehasonlító példák
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
Az államháztartás.
Szakmapolitikai fórum
Kórházátalakítási pályázat
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Költségvetés.
Előadás másolata:

Mit ér a forint az egészségügyben ? „Konszenzus az egészségügyért” Konferencia Röjtökmuzsaj, 2005. szeptember 8. Mit ér a forint az egészségügyben ? Dr. Kiss József Országos Egészségbiztosítási Pénztár

Az előadás témája Az egészségbiztosítási rendszer jellemzői Az egyes OEP kasszák koncentráció analízise Magánszolgáltatók térnyerése az OEP finanszírozásból

Az egészségbiztosítási rendszer jellemzői

Magyar társadalombiztosítás jellemzői 1. forrás: járulék + adó hozzáférés: gyakorlatilag teljeskörű piac: hiányzó szabályozás ellátók: köztulajdon és magánpraxis keveredése tulajdon: a „többcsatornás” finanszírozással magánbiztosítók: minimális szerep Bismarck és Beveridge között ? Orosz Éva: „Félúton vagy tévúton ?”

Magyar társadalombiztosítás jellemzői 2. „Klasszikus” nézőpont: MAGAS SZINVONALÚ INGYENES MINDENKI SZÁMÁRA HOZZÁFÉRHETŐ A realitások szerint: FINANSZÍROZHATÓ ÖNGONDOSKODÁSRA ÖSZTÖNZŐ MÉLTÁNYOSSÁG ÉS IGAZSÁGOSSÁG A HOZZÁFÉRÉSBEN.

Az E-alap bevételeinek és kiadásainak alakulása (1994-2005)

Egy főre jutó átlagos éves egészségügyi kiadás: összes kassza (2003)

Egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási járulék alakulása (1993-2005)

Munkavállalói és munkáltatói TB járulék alakulása (1993-2005)

Alapok közti elszámolás: Az egészségügyi hozzájárulásból származó bevételek alakulásának adatai (1997-2004) Alapok közti elszámolás: 1995. 56,7 mrd Ft 1996. 66,1 mrd Ft

munkáltató és munkavállalói Forrásoldal: JÁRULÉK vagy ADÓ Bruttó fizetés Nettó fizetés (SZ)JA nyugdíj járulék: munkáltató és munkavállalói EB járulék: SZJA

koncentráció analízise Az egyes OEP kasszák koncentráció analízise

A koncentráció analízis célja Az egyes ellátásokat a lakosság hány százaléka veszi igénybe Az igénybevevők 100 azonos létszámú csoportja (percentilic) a kiadások hány százalékát fogyasztja el Ábrázolás fordított Lorenz-görbékkel Az egyes OEP kasszákra lebontva

A magyar lakosság (10 millió) hány százaléka vette igénybe az egyes ellátásokat 2004-ben ?

Az aktív fekvőbeteg szakellátás koncentrációs görbéje (2004) 100 % Kiadások 83,1 %-a Kiadások 94,7 %-a Kiadások 64,1 %-a Páciensek 25 %-a Páciensek 50 %-a Páciensek 75 %-a 100 %

A gyógyszerkassza koncentrációs görbéje (2004) 100 % Kiadások 83,8 %-a Kiadások 96,1 %-a Kiadások 99,2 %-a Páciensek 25 %-a Páciensek 50 %-a Páciensek 75 %-a 100 %

Az egyes OEP kasszák koncentráció analízisének összhasonlítása (2004)

Az igénybevevők (quartilisenként) az egyes OEP kasszák hány százalékát fogyasztják (2004)

Magánszolgáltatók térnyerése az OEP finanszírozásból

Az állami intézmények és a vállalkozások finanszírozása Szektorsemleges finanszírozás: Mindenki egyformán (keveset) kaphat a forrásokból Létezhet-e szelekció a szolgáltatók között ? Szelekciós szempont lehet-e a köz- vagy magántulajdon jellegű működési forma ? Esélyegyenlőség: A kapacitások (és TVK) megszerzésében A személyi és tárgyi feltételek biztosításában A gazdálkodási környezetben és feltételekben

Vállalkozói kifizetések összege az OEP gyógyító-megelőző, gyógyszer, gyse és gyógyfürdő kasszáiból

Vállalkozói kifizetések %-os aránya az OEP gyógyító-megelőző, gyógyszer, gyse és gyógyfürdő kasszáiból

Különböző tulajdonviszonyú szolgáltatók részese-dése az OEP gyógyító-megelőző finanszírozásból

A privatizációs egészségpolitikai paradoxon ! ? Magánszolgáltatók részesedése az OEP gyógyító-megelőző finanszírozásból A privatizációs egészségpolitikai paradoxon ! ?

For-profit magánszolgáltatók részesedése az egyes OEP kasszákból (1995-2004)

Különböző működési formájú intézmények részesedése az OEP szerződésekből és finanszírozásból

Összefoglalás A jövő az OEP szempontjából Az OEP vásárlói szerepének erősítése Bizonyítékon alapuló szakmai irányelvek széleskörű alkalmazása a finanszírozásban, az egészségügyi technológiák befogadásában Transzparens, kiszámítható, a gyakorlathoz jobban igazodó finanszírozás Érték arányos térítési díjak alkalmazása Ügyfél-orientált egészségbiztosítási rendszer

Összefoglalás A jövő az ország szempontjából Közellátás döntően közforrásból Állami – társadalombiztosítási Állampolgári – biztosítotti Ráhatás a bevételekre Rend lesz !?

Köszönöm a megtisztelő figyelmet !