Antibiotikumok hatásmechanizmusa

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Advertisements

ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Antibiotikumok használata Itt láthatja az F/1 és az F/2 jelű feladatlapokhoz tartozó grafikonokat, amelyeket akár ki is vetíthet a diákok számára.
Mi az a mikroorganizmus?
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
AFRIKA Készítette: Csik Annamária Molnár Vivien Ring Evelin.
A vitaminok és ásványi sók
Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke
Mik azok a mikrobák?.
Antibiotikum- rezisztencia
ACTINOMYCES NEMZETSÉG
Génexpresszió más (nem-E.coli) prokariótában
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Fehérjeszintézis Szakaszai Transzkripció (átírás)
Az antibiotikum terápia legfontosabb szempontjai
Antibiotikum választás alapelvei különböző kórképekben.
Antibiotikumok fejlesztése a genomika segítségével
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
Az élő kórokozók ellen ható szerek
Az emésztőszervek gyógyszertana
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
III. Divízió: Tenericutes
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
ANTIBIOTIKUMOK.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
FEHÉRJESZINTÉZIST GÁTLÓ ANTIBAKTERIÁLIS SZEREK
Immunrendszer Betegségei.
Szappanok káros hatása
ALLOSZTÉRIA-KOOPERATIVITÁS
Hemicellulóz és lebontása
Antimikrobás szerek 1. rész. Penicillinek, cefalosporinok, újabb béta laktámok, glikopeptidek Kecskeméti Valéria Semmelweis Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiás.
HIV-fertőzés kialakulása, működése és az AIDS kezelési lehetőségei
Plazmidok Készítette: Vásárhelyi Miklós. : E. Coli jól használható genetikai kísérletekben: Genomja kicsi(4,2*10 6 bázispár, kb. ezrede az emberének)
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Készítette: Kiss László
Készítette: Sólyom Katalin Április 22.
Készítette: Juhász Orsolya
Vírusellenes szerek 1 kell Készítette: Monek Éva.
Limulus-test A név egy alsóbbrendű tengeri rák latin nevéből ered; Limulus polyphemus. A Limulus-test segítségével a Gram-negatív baktériumok által termelt.
Az Immunválasz negatív szabályozása. AZ IMMUNVÁLASZ NEGATÍV SZABÁLYOZÁSA Naiv limfociták Az antigén-specifikus sejtek száma Elsődleges effektorok Másodlagos.
A BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ
Nukleinsavak és a fehérjék bioszintézise
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia
A szervezet természetes védekezőképessége
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Az App jelentősége ma Dr. Sárközi Rita SZIE-ÁOTK, Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék Budapest, november 22.
Bakteriális megbetegedések
Újdonságok a haematológiában Dr. Kovács Gábor Semmelweis Egyetem, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Vasanyagcsere A vasanyagcsere szabályozásában.
Az antibiotikum használattal összefüggő Cl
Humán Papillóma Vírus (HPV)
1 A probiotikus gyógyszerek szerepe a gyógyszerészi gondozásban.
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
34. lecke A fehérjék felépítése a sejtben. Lényege: Lényege:  20 féle aminosavból polipeptidlánc (fehérjelánc) képződik  A polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
Multirezisztens törzsek Az antibiotikumok támadáspontja Szerkezeti elemek (pl. sejtmembrán) Szintézis (sejtfal szintézist gátló szerek) DNS.
Vakcinák. Edward Jenner Fekete himlő Tehén himlő Fekete himlő Tehén himlő
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Rezisztencia helyzet változása, új szempontok, új antibiotikumok Dr. Szabó Judit egyetemi docens Debreceni Egyetem KK. Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Debrecen.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Baktériumok.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Dr. Füzi Miklós1, Prof. Dr. Ludwig Endre2, Prof. Dr.Szabó Dóra1
Mikrobák mennyiségi meghatározása
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
A DNS replikációja Makó Katalin.
Elemi idegjelenségek MBI®.
GYAKORLATI ÚTMUTATÓ A TESZTELÉS FOLYAMATA
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Előadás másolata:

Antibiotikumok hatásmechanizmusa Készítette: Garai Balázs Szak: Programozó matematikus Évfolyam: I. félév

Bevezetés Antibiotikumok előállítása: baktériumok, gombák termelik és fermentációval nyerjük őket. Kemoterápiás szerek előállítása: kémiai szintézissel történik. Félszintetikus antibiotikumok: a fermentációs úton előállított alapvegyületet kémiailag módosítják. Ma legtöbbször ilyen antibiotikumokat használnak fel.

Rezisztencia Amelyik baktérium valamely adott antibiotikum jelenlétében is szaporodásra, fertőzésre képes, azt rezisztensnek (ellenállónak) hívjuk. Ez a rezisztencia úgy is kialakulhat, ha a baktériumok sokszor találkoznak egy antibiotikum-vegyülettel, s kiválasztódnak azon csoportjaik, amelyeknek életét az antibiotikum jelenléte nem zavarja. Ha egy baktérium ellenállóvá válik, akkor azt a többieknek képes átadni. A penicillin esetében már a legtöbb baktérium rezisztens, mert korábban nagy mennyiségben használták. Emiatt ma már az antibiotikumokat általában kombináltan használják, a rezisztencia megelőzése miatt. Megjelentek a „multirezisztens” baktériumok, amelyekre a legtöbb antibiotikum hatástalan. Az orvosok félnek egy olyan baktériumtörzs kialakulásától, amelyre minden – ma létező – antibiotikum hatástalan, így nem lehet megfékezni.

Rezisztencia

A leggyakoribb rezisztencia mechanizmusok: a.) Béta-laktamáz termelés. A baktériumok olyan enzimeket képesek termelni, amelyek elbontják a béta-laktámok hatócsoportját, a béta-laktám gyürüt és így az antibiotikum hatását veszti. A béta-laktamáz termelésen alapuló rezisztencia ellen kétféle megoldást dolgozott ki a gyógyszerfejlesztés: önmagában stabil, a béta-laktamáz enzimmel szemben ellenálló származék szintézise, illetve a béta-laktamáz enzim hatását kompetitíven gátló úgynevezett béta-laktamáz gátlók kifejlesztése. b.) Kötőfehérje megváltozása. A baktériumok sejtfalában levő receptorfehérjék struktúrája megváltozik, így a béta-laktám molekula nem, vagy csak kevésbé tud kötődni. Ezen a mechanizmuson alapszik a Streptococcus pneumoniae penicillin (és más báta-laktámok) ellen kialakult rezisztenciája.

A leggyakoribb rezisztencia mechanizmusok: c.) Sejtfal permeabilitás változás. A baktériumok sejtfalának megváltozása miatt az antibiotikum bejutása a sejtbe csökken, vagy teljesen megszünik. Az egyes rezisztencia mechanizmusok többnyire jellemzőek a baktérium speciesekre, de figyelembe kell venni, hogy a baktériumok egyszerre többféle rezisztencia mechanizmussal is rendelkezhetnek. A rezisztencia többségében nemcsak egy, hanem több béta-laktám származékot érinthet (különböző mértékben), az egyes gyógyszerek között teljes vagy részleges keresztrezisztencia áll fenn.

A Gram-negatív baktérium fertőzése

Antibakteriális kemoterapikumok SZULFONAMIDOK Minden olyan mikrobára hatnak, melyek maguk szintetizálják folsavszükségletüket, azaz nem kész folsavat vesznek fel. A szulfonamidok alkalmazhatók malária kezelésére is. Emlősökre toxikus hatásuk van és allergiát is okozhat. TRIMETHOPRIM Szintén a malária kezelésére is használják, azonban a szulfonamidoknál 20-100-szor hatásosabb. Általában kombináltan használják a szulfonamidokkal.

Antibiotikumok csoportosítása támadáspontjuk alapján A peptidoglikán-szintézist gátlókat, a fehérjeszintézist gátlókat és a membránra ható antibiotikumokat.

A peptidoglikán-szintézist gátló antibiotikumok PENICILLINEK Az első gyakorlatban használható antibiotikum. Hatása nem toxikus, így több millió egység is beadható. A penicillin hatásmechanizmusa a peptidoglikán-bioszintézis során a transzpeptidizáció gátlása. Így a rácsszerkezet nem jön létre, az érzékeny mikrobák nem tudnak ellenállni a belső ozmotikus nyomásnak felpuffadnak, majd szétesnek. A tömeges alkalmazása miatt a baktériumok többsége ma már rezisztens vele szemben. Komoly mellékhatása az allergia. A penicillin-G hatásspektruma döntően a Gram pozitív mikrobákra terjed ki.

A peptidoglikán-szintézist gátló antibiotikumok CEFALOSPORINOK A fermentációs természetes cefalosporint nem használják, hanem csak a félszintetikus származékait. - Első generációs cefalosporinok: A Gram-pozitív mikrobákra hatnak. Hátrányuk, hogy nem hatolnak át a vér/liquor gáton. - Második generációs cefalosporinok: A Gram-negatív hatásspektrummal rendelkeznek. Szintén nem hatolnak át a vér/liquor gáton. - Harmadik generációs cefalosporinok: A spektrumuk a Gram- negatívak írányába tolódott el, és áthatolnak a vér/liquor gáton.

A fehérjeszintézist gátló antibiotikumok AMINOGLIKOZID ANTIBIOTIKUMOK Az első képviselője a streptomycin, amelynek spektruma a Gram-negatív mikrobákra irányult. Hatásmechanizmusa: a ribosomák 30S alegységéhez , a P10 jelzésű ribosomalis proteinhez kapcsolódik és a következmény hibás transzláció lesz. Ellene a rezisztancia gyorsan kialakul. Az anaerob mikrobák nem tudnak aminoglikozidokat felvenni, így eleve rezisztensek. CHLORAMPHENICOL Az első széles spektrumú antibiotikum, azaz egyaránt hat a Gram-negatív és -pozitív mikrobákra is. A proteinbioszintézist gátolja ribosomális szinten, de nem a 30S, hanem az 50S alegységekhez kötődik. Itt gátolja az mRNS-elmozdulást és a peptidkötések létrejöttét. A rezisztencia gyakori.

A fehérjeszintézist gátló antibiotikumok TETRACIKLINEK Bakteriosztatikus hatású antibiotikumok, a 30S ribosomalis alegységhez kötődve gátolják az aminoacil-tRNS-ek kapcsolódását, s ezáltal a polipeptid-szintézist. A rezisztencia itt is gyakori. MAKROLID ANTIBIOTIKUMOK Széles spektrumú antibiotikumok, amelyek szintén az 50S ribosomalis alegységhez kapcsolódva gátolják a polipeptid-szintézist. LINCOMYCIN ÉS CLINDAMYCIN Elsősorban anaerob fertőzések kezelésére alkalmazott antibiotikumok. Hatásmechanizmusuk hasonló a makrolid antibiotikumokéhoz, de eltérő receptoruk van.

A membránra ható antibiotikumok POLIÉNEK Többségük erősen toxikus, így csak külsőleg alkalmazhatók. Támadáspontjuk a gombák membránszteroidjai, ezek kiválnak a membránból, így a membrán dezintegrálódik. POLIMIXINEK A KDO-hoz kötött kationokat választják le, fokozódik a membránpermeabilitás, majd a membrándezintegeráció következtében a baktérium elpusztul. Toxikus mellékhatása a vesekárosodás.

Felhasznált irodalom Orvosi mikrobiológia Biokémia Internet

Köszönöm a figyelmet!