Számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A marketing információs rendszer
Advertisements

A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 1. félév 4. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
A számítógép felépítése
Adatmenedzsment és kontrolling. ADAT Adott folyamat pillanatnyi állapotának jellemzője, mely önmagában nem értékeli az adott folyamatot.  Mennyi?130.
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Törökbálint város környezeti GIS alkalmazásainak megvalósítása
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
Az ötlettől a projekttervig
Készítette: Unyatyinszki Csaba
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Szoftver minőség és menedzsment Mérés és elemzés Sziládi Zoltán.
A projektmenedzsment funkciói és területei
Informatika.
1950-es évek 1960-as évek 1970-es évek 1980-as évek 1990-es évek
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
HACCP az élelmiszer-higiéniában
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
Eltéréselemzés Beszámolási rendszer
Számítógéppel segített minőségbiztosítás (SPC és SQC)
INFORMATIKA E-management E-business E-gyártás. Információ alapú gazdálkodás E-management E-business E-gyártás – E-minőségirányítás.
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
Döntéselőkészítés, döntéstámogatás
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Projektkontrolling A dolgozatot készítette: Bodnár Zsuzsanna Buskó Nóra Csépe Krisztina Szőke Zoltán Varga Nóra.
A szervezeteken belüli funkcionális területek kontrollingja
DÖNTÉSELŐKÉSZÍTÉS, DÖNTÉS
Ellenőrzés, visszacsatolás
Számítógéppel integrált gyártás (CIM)
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév 1. előadás Bevezető a számítógépen.
Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe.
Vállalkozások elemzése
II. Logisztikai tervezés
Termelésmenedzsment Production Management
Programtesztelés. Hibák keletkezésének okai nem egyértelmű vagy hiányos kommunikáció fejlesztés közben maga a szoftver bonyolultsága programozói (kódolási)
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
A szoftver, szoftvertípusok
Rugalmas keretrendszer a minőségbiztosítási adatok kezeléséhez XII. abas Vevőfórum, Balatonlelle június 5-7.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
1 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem TATA Kiválósági Központ és Informatikai.
Gazdasági informatika - bevezető …avagy miért emlegetünk szakdolgozat írást informatika címén???
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
Informatika (Bevezetés az informatikába)
Adatvédelem – közérdekűség, átláthatóság, nyilvánosság
Javaslat a konszenzust igénylő alapkérdésekre
Az ötlettől a projekttervig
Gyűjtemény mint rendszer
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
„Fenntartható” utak K+F bizottság ÁGAZATI K+F TEVÉKENYSÉGET IGÉNYLŐ TÉMÁK   Görgényi Ágnes Colas Hungária Zrt. bizottsági tag.
Mezőgazdasági munkafolyamatok rendszerszemléletű tervezése
Szabályozott és képes termékek/szolgáltatások, folyamatok, rendszerek
Csuklós munkadarab-befogó készülék koncepcionális tervezése
Hungarian Testing Board
A marketinginformációs rendszer
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ) Informatika Számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ)

A vállalati információs rendszer A számítógép helye a vállalati információs rendszerben A vállalati adatbank Döntéselőkészítés A vállalatirányítás szabályozási folyamata

A számítógép helye a vállalati információs rendszerben Feldolgozó rendszerek integrációja, minél többféle információ kidolgozása az összegyűjtött adatokból, vezetési információs rendszer: a vállalat valamennyi tevékenységi körét ellátó egyetlen, egységesen kezelt adattömeget feldolgozó rendszer.

A számítógép helye a vállalati információs rendszerben A vezetési információs rendszer egymással kommunikáló rendszerekből és egy közpon- tilag tárolt adattömegből áll. Adatszolgáltatás a hálózaton keresztül. Hierarchikus felépítésű, elosztott rendszer.

A vállalati adatbank Adattárolás az integrált információs rendszerben: file-hierarchiákat kell létrehozni, adatbankokat kell szervezni a file-hierarchiákból, adatbankrendszer szervezése adatbankokból. Az adatbank széleskörű, szervezett, dinamikusan változó adatállomány.

A vállalati adatbank Minden adat lehetőleg csak egyszer forduljon elő, sokféle funkcionális terület igényeit elégítse ki, legyen független a speciális szakterületek sajátos igényeitől, legyen az információs rendszer önálló eleme,

A vállalati adatbank funkcionálisan integrálva kell kialakítani, a felhasználó közvetlen hozzáféréssel tudja lehívni a számára fontos adatokat, az adatstruktúra szegmentálása rugalmasan változtatható legyen.

Döntéselőkészítés A belső folyamatok átalakítását a környezeti (piaci) változások és a tartalékok feltárásának szükségessége kényszerítik ki: piaci igények változása, veszteségek, minőségingadozások, stb.

Döntéselőkészítés külső és belső tényezők észlelése, a probléma meghatározása és a feladatok megfogalmazása, a pillanatnyi helyzet elemzése, a célállapot megtervezése és összehasonlítása a kiindulási állapottal, megoldási lehetőségek kidolgozása, kísérletek, próbák elvégzése, az optimális megoldás kiválasztása, bevezetés, a változás hatásainak elemzése, finomítások.

A vállalatirányítás szabályozási folyamata Legfelsőbb szintű vezetés mibe kerül a minőségbiztosítás? melyik többletbevételt célozzák meg? milyen mértékű legyen a befektetés megtérülése? piac Középszintű taktikai vezetés hogyan optimalizálható a befektetés és az eredmény aránya? Stratégiai vezetés Alsó szintű operatív vezetés hogyan lehet a leggyorsabban elérni a kitűzött célt a legkisebb veszteséggel? Taktikai vezetés Operatív vezetés tevékenységek funkciók A vállalatirányítás hierarchikus rendszere

A vállalatirányítás szabályozási folyamata Felső szintű vezetés vállalati politika vállalati politika ellenőrzése Középszintű vezetés stratégia stratégia ellenőrzése Operatív irányítás taktika Végrehajtás ellenőrzés Funkciók Tevékenységek Végrehajtás

A számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ) A CAQ rendszer funkciói: biztonságos adatgyűjtés, tárolás, az adatok célszerű csoportosítása és rendezése, meghatározott szempontok szerinti feldolgozás és értékelés, megfelelően rendszerezve juttassa a felhasználóhoz. A CAQ rendszer jellemzői: a vállalati információs rendszer szerves részeként működik, a vállalat egészét átfogó adminisztrációs rendszerrel összehangoltan működik.

A számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ) Elvárások a számítógépes rendszerrel szemben: egyszerűsítse az ellenőrzési és vizsgálati munkát, könnyítse a minőségirányítással kapcsolatos tevékenységet, támogassa az ellenőrzési terv kidolgozását, biztosítsa a részletes és aktuális tudnivalókat, készítse el a vizsgálati okmányokat, könnyítse a dokumentálást, javítsa a műszerek és vizsgálóeszközök kihasználtságát, biztosítsa a rendszeres és szisztematikus adatgyűjtést, gyorsabban dolgozza ki a minőséginformációt, juttassa el a minőséginformációkat minden felhasználóhoz, gyorsan reagáljon minden minőséggel kapcsolatos problémára.

A számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ) A CAQ rendszer helye a vállalati számítógépes rendszerben CAD/CAM TERMELÉS TERVEZÉS ÉS IRÁNYÍTÁS CAD Műszaki fejlesztés CAQ MINŐSÉG- BIZTOSÍTÁS Gyártás és programtervezés Mennyiségi tervezés CAP Munkaterv készítés Ütemezés és kapacitás tervezés Feladatok intézése CAM Gyártás és szerelés Feladatok ellenőrzése CIM

A számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ) Minőségbiztosítási elemek VV MJ Szerelés, beüzeme- lés ET VE MJ MB Gyártmánytervezés és fejlesztés ET VE VV MJ Gyártáselőkészítés (beszerzés, átvétel) MJ ET VE VD VM Gyártás (minőségellenőr-zéssel együtt) VV MJ Tárolás, szállítás CAQ-elemek Termékosztályozó és azonosító adatok Munkatervek, ellenőrzési tervek CAD-adatok (rajzok, darabjegyzékek, méretek és tűrések, stb.) Művelettervek, ellenőrzési műveletek Beszerzési adatok Szúrópróba-tervek Minőségi jellemzők (pl. vizsgálati eredmények) Adatállományok ET – ellenőrzési terv VE – vizsgáló eszközök dokumentálása MJ – minőségjellemzők kiértékelése MB – megbízhatósági számítások VV – vizsgálat végrehajtás, minőségjellemző gyűjtés VD - vizsgálat végrehajtás dokumentálása

A számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ) A CAQ rendszer alapfunkciói Ellenőrzés tervezés Összeállítás, Intézkedési terv, végrehajtási terv. Ellenőrzés végrehajtás Vizsgálati adatok, dinamikus szúró-próbák, eloszlás, Aktuális feladattól függő ellenőrzési terv. Eredmények összegyűjtése Változó és jellemző ellenőrzési jegyek kézi és automatikus gyűjtése. Adatok kiértékelése Eredmények meg- jelenítése, elemzés, értékelés, mérőeszközök do-kumentálása, archiválás. státusz CAQ régi adatok Gyártástervező rendszer Vizsgálati adatok Gyártási jelentések Ellenőrző rendszerek Mérő berendezések Mérési adatok Vizsgálati adatok

A számítógéppel segített minőségbiztosítás (CAQ) Az SPC rendszer és a CAQ rendszer összehasonlítása JELLEMZŐK ADATFELDOLGOZÓ ELJÁRÁSOK SPC-bázisú rendszerek CAQ-rendszerek Célok -folyamatok felügyelete SPC-kártyákkal. -gyors átvételi ellenőrzés, -dinamikus szúrópróba vizsgálat, -sokoldalú kiértékelés, elemzés. Alkalmazási terület -alkatrészgyártás, -mérhető jellemzők gyűjtése. -idegen áru átvételi ellenőrzése, -végellenőrzés, -mérhető és tulajdonság jegyek. Hardver -PC mérési adatgyűjtő kártyával, -célberendezés. -személyi számítógép, -mini számítógép, -központi számítógép. Kommunikáció, integráció Lokális megoldások integráció nélkül -PC felhasználás, gyakran önálló, -mini és központi gépnél integrált minőségbiztosító rendszer, esetenként az ellenőrzéstervezés-sel közösítve.