AZ AGRESSZIÓ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lukács Oktatási Központ -
Advertisements

„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
„Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ő k is éppolyan.
Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.
Kisgyermekkor (óvodáskor).
Rizikó magatartások népegészségügyi és lokális közösségi hatásai, kompetenciák és kommunikáció (érvelés-film)
Személyészlelés Az első benyomás kialakítása: jelek, értelmezések és következtetések Kognitív reprezentációk Az első benyomások nyersanyaga Az emberek.
Eredmények és kételyek az iskolai agresszió megelőzésében Agressziókezelés a fővárosi fenntartású oktatási-, nevelési intézményekben október 6. NÉMETH.
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
A deviancia összetett fogalma
Az agresszió és a problémás viselkedés előre jelezhetősége a koragyermekkor alapján Herczog Mária Budapest, november 11.
BELÉPÉS A TUDAT ALATTIBA. meditáció kommunikáció tudat emelés.
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A nevelés stílusa.
Szociális tanuláselmélet
Szociális tanulás formái
Etikai alapelvek az ápolásban
MOTIVÁCIÓ.
ZÁRTINTÉZETI NEVELÉSI PROGRAMOK
Freud motivációs elmélete A strukturális modell
Az óvodáskorú gyermek.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
NEVELÉSI MÓDSZEREK Forrás: Czike Bernadett (szerk.): Bevezetés a pedagógiába. Szöveggyűjtemény. Eötvös József Könyvkiadó, Budapest, 1996.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Az Evezés Csak Te és a Sport. A helyes testtartás éppen olyan fontos, mint a jó erőnlét. (vízfogásnál a nyújtott kar, és az egyenes hát nagyban növeli.
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
A munkahely és a stressz
Személyiség - lélektan
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
Növeli-e a középiskolai erőszak esélyét a televízió, a számítógépes játékok használata, valamint a vallásosság hiánya ? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.
Serdülőkori problémák
Motiváció Biológiai eredetű Túlélési motívumok Szociális motívumok
SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA: Történeti vázlat
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Kommunikáció a szervezetben
Csoportműködést segítő vezetési módszerekgyógykezelő csoportokban (Toseland-Rivas) Csoportműködést segítő vezetési módszerek gyógykezelő csoportokban (Toseland-Rivas)
Az érzelmek.
FIATALKORI BŰNÖZÉS ÉS VIKTIMOLÓGIA
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Gondolatok a szenvedélybetegségről
Az emberi agresszió.
A kriminálpszichológia
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
A NEVELÉS TERÜLETEI.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Engedelmesség Milgram kutatása A kísérleti személyek 2/ 3-a úgy volt irányítva, hogy azt higgyék sérülést okoznak más emberi lénynek Az eredmények megismétlődtek.
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
Erőszak a családban.
Munkahelyi zaklatás.
A pedagógus helye az iskolai szervezetben
Behaviorizmus Szociális tanuláselméletek
Életvezetési kompetenciák fejlesztését célzó programok megvalósítása.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése AGRESSZIÓ.
Az agresszió megelőzése és kezelésének lehetőségei dühterápiával Készítették: Cseh Annamária Czémán Imre Molnár József.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
neurobiológiától a kriminológiáig Dr. Haller József
Freud motivációs elmélete A strukturális modell
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
MOTIVÁCIÓ FOGALMAK Személyiség tulajdonság-e?
Agresszív magatartásformák a közoktatási intézményekben
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Kognitív újrastrukturálás Kognitív ön-instrukció Gondolat-stop
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
Előadás másolata:

AZ AGRESSZIÓ

Agresszióelméletek K. Lorenz: az életképesebb hímek szaporodási esélyét növeli. S. Freud: a halálösztönnek az énről külső tárgyra történő átvitele. Kognitív: A cél meghiúsulás FRUSZTRÁCIÓ agresszió regresszió

Fogalmak Agresszió: Olyan destruktív viselkedés, melynek célja testi, lelki és anyagi kár szándékos előidézése. Annál súlyosabb az agresszió, minél több értéket, minél teljesebben és helyrehozhatatlanul károsít. Agresszivitás: Az embernek az agresszív viselkedésre való képessége. - Hipotalamikus aktivitás. - Amygdala gátló hatása. - Férfiaknál kimutatható kapcsolat van a tesztoszteron szint és az agresszióra való hajlam között.

Az agresszív viselkedést kiváltó tényezők Izoláltság (Harlow: izolált resus majmoknál a szeretet, a ragaszkodás viselkedésmintái nem alakulnak ki.) Relatív depriváció: a jobb alternatíva igényszintje jelenti a frusztrációt. Bezártság (börtönhelyzet, disco). Modellek (Bandura kísérlete). Média.

Az agresszió fajtái KÖZÖSSÉGI LÉTBŐL SZÁRMAZÓ ERKÖLCSI ÉRTÉKREND SZERINT: Antiszociális Proszociális IRÁNYA SZERINT: Önpusztító Kifelé irányuló MEGJELENÉSI FORMÁJA SZERINT: Fizikai Verbális Lelki

Az agresszió CÉLJA SZERINT lehet: Instrumentális: a negatív mozzanat pozitív színben tűnik fel. Bűnözés Asszertivitás Pedagógiai agresszió Szeretet erőszaka. Forradalom Terrorizmus Diszkrimináció Indulati: nyílt célja a sérelem okozása. Gonosztett. Vandalizmus. Progrom. Lincselés. Lázadás.

Az agresszív viselkedés visszaszorításának lehetőségei Logikai érvelés. Nem túl szigorú büntetés. Az agresszió modelljének megbüntetése. Nem agresszív modell jelenléte. Empátia kialakítása. Sport: az agresszió pozitív energiát biztosító szerepét a szabályoknak megfelelően használjuk fel.