A TANULÓI SZEMÉLYISÉG MEGISMERÉSÉNEK MÓDSZEREI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Advertisements

Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Csoport munka.
Pályaorientációhoz kapcsolódó kompetencia mérések és értékelés (mit, miért mérünk, eredmények)
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Személyészlelés Az első benyomás kialakítása: jelek, értelmezések és következtetések Kognitív reprezentációk Az első benyomások nyersanyaga Az emberek.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
Társismeret.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
A gondolkodás a legmagasabb szintű megismerés
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-V. Kognitív elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991( )
A nevelés stílusa.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A tanulók társas helyzete az iskolában
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
A munka világával kapcsolatos tudás
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
Gordon W. Allport vonáselmélete
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Személyiséglélektan I.
PEDAGÓGIAI SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA (NMP_PS021K2)
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
A lehetséges énképek.
10. előadás.
A SZOCIALIZÁCIÓ.
SZOCIALIZÁCIÓ A KORTÁRSCSOPORTBAN
A szociálpszichológia módszerei
Harmadik előadás.
Negyedik előadás. Az emlékezés Fogalma: Korábbi tapasztalataink felidéződése a kiváltó inger szükségszerű jelenléte nélkül a megismerés a múltra is kiterjed.
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Az emberi tanulás.
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Érzelmi Intelligencia, Kreativitás, Tudásmenedzsment
Differenciálás a tehetséggondozás szolgálatában
A tanulás reneszánsza Dr. Vass Vilmos egyetemi docens ELTE PPK
Társas megismerés Automatikus gondolkodás – nem tudatos, nem szándékolt, akaratlan és különösebb erőfeszítés nélküli (2Kor. 4.18) Sémák – mentális struktúrák,
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
A pszichológia módszerei
Csoportindítás Az első csoportülés megtervezése 0. szakasz - Felkészülés cél meghatározása módszer kiválasztása keretek meghatározása a környezettel való.
Az intelligencia körülhatárolása és mérése
A történelmi tanulás sajátosságai
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
A pszichológia mint tudomány
Személyiségelméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
KUTATÁS CÉLJA Közoktatás-fejlesztési stratégia megalapozása. Közoktatás-fejlesztési stratégia megalapozása. Első fázisát jelenti ennek a megyék közoktatási.
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
INTELLIGENCIA, KREATIVITÁS
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
1 Tárgy- feladatelemzés módszerei Dr. Kaucsek György.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Értékek.
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Szociálpszichológia-2 Attitűd
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Előadás másolata:

A TANULÓI SZEMÉLYISÉG MEGISMERÉSÉNEK MÓDSZEREI Metodológia Módszerek Beszélgetés, interjú

METODOLÓGIA A megismerés alapelvei Nem akció, hanem folyamat. Cél: a teljes személyiség megismerése. Terület: a teljes tevékenységrendszer. Többféle módszer alkalmazása. Életkori és egyéni jellemzők egysége. MIT - HOL - HOGYAN?

2. MÓDSZEREK A megismerés szintjei: Személypercepció: hétköznapi emberismeret. Tudományos megismerés: a pszichológia módszereinek alkalmazása.

A SZEMÉLYPERCEPCIÓ Kognitív séma

A személyiség szerkezetének elemei

Megfigyelőképesség SZINTJE Enumeratív (érzéki) Descripív (leíró) Interpretatív (értelmező) KOGNITÍV STÍLUS Mezőfüggő – mezőfüggetlen Impulzív - reflektív

Figyelem Tartósság Terjedelem Megosztás Átvitel Hullámzás

Emlékezeti képességek RTM - HTM átmenet. Bevésés gyorsasága, megőrzés tartóssága, felidézés pontossága. Bevésés módja: mechanikus vagy logikai. Fogalomrendszerek átjárhatósága – párhuzamos feldolgozás.

Képzelet Produktív – reproduktív. Eredetiség (originalitás). Fluencia (könnyedség). Flexibilitás (hajlékonyság). Fantázia jellegzetességei.

Gondolkodási képességek Műveleti képességek: Analízis Szintézis Összehasonlítás Absztakció Általánosítás-konkretizálás Összefüggések feltárása Analógiák Rendezés Gondolkodási stílus: Konvergens Divergens Intelligencia: Hajlékony – performációs tesztek Rögzült - műveltség

Kommunikációs képességek Kapcsolatteremtő, kapcsolatfenntartó és megszakító képesség. Empátia. Érzelmi intelligencia. Beszédforma, szókincs, stílus. Olvasásmód. Írás.

Pszichomotorikus képességek Erő Ügyesség Gyorsaság Állóképesség MIBEN?

Érdeklődés Tartalma Terjedelme Tartóssága Fejlettségi szintje: Érzéki Szubjektív Objektív Állandó Logikai

Motívumképző funkciójukon keresztül határozzák meg a viselkedést. Értékorientáció Az értékrend hierarchiája. Az értékrend tartalma: Célértékek Eszközértékek Motívumképző funkciójukon keresztül határozzák meg a viselkedést.

Pályaválasztási érettség. Életcél Példaképek, eszmények: az identifikációs és empátiás modellkövetés jellegzetességei. Pályaválasztás: Pályaismeret Pályaismerettel összehangolt önismeret Döntési képesség Pályaválasztási érettség.

Jellem Akarati tulajdonságok: Céltudatosság Határozottság Akaraterő (kitartás – makacsság) Önállóság Döntés (érzelem- vagy értelemvezéreltség) Viszonytulajdonságok: Énkép szubjektív-én tulajdonított-én énideál. Énidentitás. Önismeret. Igényszint. Együttműködés.

A megismerés színterei Fő tevékenység. Az iskolai tanulás során. Szabadidős, nem kötelező tevékenységekben. Otthon (családlátogatás). Baráti kapcsolatok hálója.

2. MÓDSZEREK Személypercepció: hétköznapi emberismeret. Tudományos megismerés: a pszichológia módszereivel. KÖLCSÖNHATÁS

Centrális és perifériális tulajdonságok a kép előjelét határozzák meg. Perifériális: árnyalják a képet. MEGHATÁROZÓIK: Az észlelő értékrendje. Kölcsönös szerepviszonylat. Együttes előfordulás.

Melyik a szimpatikusabb? Rideg Intelligens Ügyes Szorgalmas Gyakorlatias Óvatos B Rideg Engedelmes Gyenge Léha Igénytelen Hiú

Ellentmondás mentességre törekvés Konzisztens képre törekvés.

Halo-effektus Az első benyomás alakító tényezői: alak, tekintet, arckifejezés, környezet.

Kategorizálás A csoportba tartozás alapján közös vonásokat állapítunk meg. Tipikus kategóriák: életkor nem vallás tanulmányi eredmény

Sztereotipizálás Valóban meglévő együtt járások felnagyítása, eltúlzása. AUTOSZTEREOTÍPIA HETROSZTEREOTÍPIA Sportszerető, konzervatív, intelligens, hagyományőrző. Művészi, heves, szenvedélyes, temperamentumos, muzikális, vallásos, beszédes.

Előítéletek Olyan előzetes ítéletek, melyek a cáfoló tapasztalatok ellenére sem változnak meg. Csoportközi előítéletek: Adottság alapján Értékrendszer alapján. KATEGORIZÁLÁS SZTEREOTÍPIÁK ELŐÍTÉLETEK

Attribúció Esemény okára való következtetés. Felelősség attribúciója. Énvédő attribúció. Társadalmi jelenségek attribúciója.

Projekció Olyannak észleljük a másikat, amilyennek szeretnénk látni: kivetítés, belevetítés.

Önmagát beteljesítő jóslat Attitűdrendszer Az elvárások által sugallt viselkedés megjelenik (R. MERTON) Patkányok operáns kondicionálása 12 egyetemi hallgató 5-5 patkány

Rosenthal – Jacobson kísérlet Kísérleti csoport jobb a kontrollnál Kisebbeknél nagyobb pontemelkedés Lányoknál a műveleti intelligencia javult Fiúknál a verbális tesztek voltak a jobbak Nincs különbség: nemzeti – etnikai csoportok képességbeli csoportok

A TUDOMÁNYOS MEGISMERÉS A megbízhatóság és az érvényesség következetesség és megismételhetőség. Belső konzisztencia. Értékelő megbízhatósága. Időbeli megbízhatóság. ÉRVÉNYESSÉG: a fogalom valódi jelentése. Fogalmi. Előre jelző. Terjedelmi. Látszatérvényesség.

Megfigyelés módszerei Introspekció – mások megfigyelése. Közvetett és közvetlen megfigyelés. Beavatkozó és nem beavatkozó módszer. Álcázott megfigyelés. Terepkutatás. Esettanulmány. A bevezető mondatokban ismertessük a téma fontosságát a hallgatóság számára. Nyújtsunk rövid betekintést a bemutatóba és érzékeltessük a hallgatósággal az értékét. Vegyük figyelembe a hallgatóság érdeklődését és a témával kapcsolatos szaktudását a nyelvezet, a példák és a szemléltetés megválasztásában. Összpontosítsunk arra, hogy mennyire fontos a téma a hallgatóság számára, és akkor jobban oda fognak figyelni.

Explorációs módszerek BESZÉLGETÉS Spontán. Célzott. Interjú. Klinikai beszélgetés – szabad asszociáció. KÉRDŐÍV Direkt – indirekt. Nyílt – zárt.

Személyiségtesztek Intelligencia tesztek: Alfred Binet és Thomas Simon IQ= (mentális kor/életkor)x100 Sztenderdizálás – arányos IQ. Projekciós tesztek.

Tesztkészítés Elméleti módszer Dimenziók meghatározása. Itemek, melyekben a dimenzió érvényesen és megbízhatóan megjelenik. Tapasztalati módszer Adatredukciós módszerrel a tipikus jellemzők meghatározása. Azon itemek kiválasztása, melyekben a tulajdonsággal biztosan rendelkező csoport különbözik a többitől.

Kísérletek Laboratóriumi és természetes körülmények között végzett. FÜGGŐ Laboratóriumi és természetes körülmények között végzett. Függő és független változók. Történelmi kísérlet: Sozán Mihály: Táp és Alsóőr bezárkózóttság/válto-zatos önszerveződés. Határozzuk meg a legjobb lezárási módot mind a hallgatóság, mind a bemutató szempontjából. Fejezzük be összefoglalással; ajánlunk fel egyéb lehetőségeket; javasoljunk egy stratégiát; javasoljunk egy tervet; tűzzünk ki egy célt. Tartsuk magunkat végig a bemutatóban kitűzött célunkhoz, és akkor valószínűleg elérjük azt. FÜGGETLEN

3. BESZÉLGETÉS, INTERJÚ BESZÉLGETÉS ÉS INTERJÚ KÖZÖS JELLEMZŐI Kommunikációs interakció vélemények, érzések és viszonyulások megosztására. Közvetlen kapcsolódás. Kölcsönös befolyásolás. INTRJÚ SPECIÁLIS JELLEMZŐI Cél meghatározza a kommunikáció tartalmát – céltartás, spontaneitás korlátozott. Aszimmetrikus kapcsolat. Formális elemei vannak. Zavaró tényezők kikapcsolása, intimitás.

Az interjú eredményességét befolyásoló tényezők Környezeti feltételek. A megkérdezett személy tulajdonságai. A kérdező kommunikációs viselkedése. ELŐNYÖS MAGATARTÁS 70-80% hallgatás. Várakozni tudás. Egyszerre egy kérdés, egyértelműen. Befolyásolás- és ítéletmentesség. Kontroll. Elfogadó, egyetértést jelző kommunikáció.

Az interjú szakaszai Előkésítés. Indítás. Kikérdezés. Szerpcsere. Lezárás. Összegzés.