Csapadék területi átlagának meghatározása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Velencei-tó vízgazdálkodásának aktuális kérdései Kumánovics György Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság április.
Advertisements

A mérés eredménye és a mérési hibák
Síkmértani szerkesztések
a terület meghatározása
HIDROLÓGIA – HIDRAULIKA
Időjárás, éghajlat.
Az időjárás.
Az időjárás megfigyelése
Atmoszféra - A Földünk légköre
2010 időjárása, különös tekintettel a nagy csapadékokra és más veszélyes jelenségekre dr Bonta Imre, Babolcsai György, Ujváry Katalin (IEO) Nagy csapadékos.
A BELVÍZELVEZETŐ HÁLÓZAT HIDROLÓGIAI MÉRETEZÉSE
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamosművek Tanszék Szakaszolási tranziensek.
A víz,a levegő, az anyagok és tulajdonságai
Güssing am 31.5/ PRORAAB(A) Hochwasserprognosemodell RAAB Rába előrejelző modell Dieses Projekt wird von der Europäischen Union kofinanziert Az.
Számítógép, navigáció az autóban
A levegő felmelegedése
EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR Földrajz– és Földtudományi Intézet Földrajztudományi Központ Meterológiai Tanszék Aszályok erőssége,
Geodézia I. Geodéziai számítások Álláspont tájékozása Gyenes Róbert.
Felszíni víz monitoring
CSAPADÉKTÍPUSOK.
A RADARMETEOROLÓGIA ELEMEI. Alapelvek Mikrohullámú impulzus, visszaverődés jól értékelhető, ha: Jellemzők: Csúcsteljesítmény: Radiofrekvencia: PRF (pulse.
Kis vízfolyások árhullámainak modellezése Török Viktor ELTE TTK FFI Természetföldrajzi Tanszék PhD-hallgató április 15.
A térfogat és az űrtartalom mérése
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
AZ ÉGHAJLAT ÁBRÁZOLÁSA
Statisztika Érettségi feladatok
Víz a légkörben Csapadékképződés.
Térinformatika (GIS) Házi feladat Keressen hibát a Google Earth vagy Maps adataiban, pl. az objektum jelölése nem esik egybe a műholdképen látható hellyel,
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Földméréstan és vízgazdálkodás
A fajhő (fajlagos hőkapacitás)
Feszültség, ellenállás, áramkörök
Éghajlatot befolyásoló egyéb tényezők Tenger áramlatok.
Az Ady tér geodéziai felmérése -
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Levegő szerepe és működése
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Időjárási és éghajlati elemek:
gyakorlat Párolgásszámítás Meyer eljárásával
Hidrológia I. 3. gyakorlat Lefolyás Gyakorlatvezető: Kiss Melinda.
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
gyakorlat Párolgásszámítás Meyer eljárásával
Sándor Balázs BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
Környezettan BSc Diploma előtt
2. gyakorlat Esőkarakterisztika
Közúti és Vasúti Járművek Tanszék. A ciklusidők meghatározása az elhasználódás folyamata alapján Az elhasználódás folyamata alapján kialakított ciklusrendhez.
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET HASZNOSÍTHATÓ KÉSZLET Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
Regionális politika – beadandó feladat 1) Készítse el az Ön által kiválasztott megye elemzését az alábbiakban megadott szempontok szerint: 1.A megye informatív.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A hóviszonyok jellemzői és vízjárás befolyásoló hatása a Felső-Tiszán (Konecsny Károly,Hidrológiai Közlöny évf.1.sz.) Készítette: Éberlein Attila.
Fizikai alapmennyiségek mérése
Az idő Folyamatosan változik. Fő jellemzői: Napsugárzás,
Időjárás - éghajlat.
Atmoszféra - A Földünk légköre
Szenzibilis és látens hőáram számítása gradiens módszerrel
Statisztika Érettségi feladatok
Drought and Water Scarcity Management System – DWMS
A mérés A mérés összehasonlítás, ahol a mérendő mennyiséget hasonlítjuk össze az egységnyinek választott mennyiséggel. Hosszúság mérése: Hosszúságot hasonlítunk.
Speciális szóródás: Koncentráció
a vízgyűjtő hidrológiai helyzete
A talajvízkészlet időbeni alakulásának modellezése
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Statisztika Érettségi feladatok
Előadás másolata:

Csapadék területi átlagának meghatározása Vízgazdálkodástan Csapadék területi átlagának meghatározása SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Talajtani és Agrokémiai Tanszék, Vízgazdálkodási és Meteorológiai Csoport 2012/2013. tanév 1. félév

Néhány tudnivaló buzetzky.blanka@mkk.szie.hu 2 db hiányzás engedélyezett Évközi beadandó feladatok mkk.szie.hu/dep/talt/wi

Csapadék Csapadék: a légköri víz bármilyen formában(eső, hó, jég, harmat, köd, zúzmara, dér) való kicsapódása és földre hullása. Csapadékmennyiség:adott területre meghatározott időszak alatt lehullott csapadék össztérfogata. valamely t időtartam során a vízszintes sík 1 m2-re a csapadékhullásból hány liter vízmennyiség jutott. Csapadékösszeg:egy csapadékhullás ideje alatt, vagy meghatározott idő folyamán lehullott csapadékmagasság. (SI mérték-egysége a milliméter; jele: mm)

Csapadék Csapadék(eső) intenzitás: az időegység alatt lehullott csapadékösszeg. A csapadékintenzitás értékét az: A csapadékintenzitást mm/h mértékegységgel fejezzük ki. Előnye: magában foglalja a csapadékösszeget és a csapadékhullás idejét. Hátránya: az intenzitás mértéke a választott időegységtől függ.

Csapadék mérése Az állomáshálózat sűrűségét meghatározó tényezők: meteorológiai, geográfiai, népsűrűség, gazdasági lehetőségek, műszaki követelmények.

Csapadék mérése

Csapadék mérése Csapadékmérő elhelyezése: megfelelő hálózati sűrűség, megfelelő hely, földfelszín feletti megfelelő magasság.

Csapadék mérése Csapadékmérő műszerek: Egyszerű csapadékmérők (ombrométerek): napi leolvasásúak hosszabb idő csapadékát mérő csapadék-gyűjtők Csapadékírók (ombrográfok): tömegmérés elvén működők úszós billenőedényes, vagy tartályos

Csapadék mérése Egyszerű csapadékmérők: Hellmann-rendszerű csapadékmérő A gyűjtőpalackban összegyűlt vizet a mérőhenger segítségével tizedmilliméter pontosan le lehet olvasni.

Csapadék mérése Csapadékírók A csapadékhullás kezdetét, végét és intenzitását is le lehet olvasni. Magyarországon a Hellmann-rendszerű úszós csapadékíró terjedt el. Hellmann-rendszerű úszós csapadékíró Billenőtartályos esőíró

Csapadékadatok továbbítása Radar

Csapadékadatok továbbítása

Csapadék mérése A Kapos folyó vízgyűjtőterületén található csapadékmérő állomások elhelyezkedése.

Csapadék jellemzése a mért értékek átlagával A pontbeli értékek területi eloszlásának meghatározása történhet : számtani középértékkel; poligon módszerrel (háromszög, sokszög); izovonalas módszerrel (planiméter, raszter). A legalkalmasabb módszer kiválasztásában két tényező játszik jelentős szerepet: a mérőállomások sűrűsége, a mérések időköze.

Feladat elkészítésének menete 1. Számtani középérték számítása. A vízgyűjtőterületen lejátszódó hidrológiai folyamatok (csapadék, párolgás, beszivárgás) átlagértékének becslésére a legegyszerűbb eljárás. Ez a módszer eredményesen akkor alkalmazható ha a vízgyűjtő területen aránylag sok, területileg egyenletesen eloszló mérőállomás van.

Feladat elkészítésének menete Táblázat a számtani középérték módszer számításához:

Feladat elkészítésének menete 2. Kapos vízgyűjtőterületének, ill. a megadott mérőállomások megrajzolása. 3. A háromszög módszer A vízgyűjtő területén levő mérőállomásokat egymással összekötve a területet háromszögekre bontjuk. Előnye a számtani középérték módszerével szemben, hogy területi súlyozást alkalmaz. Hátránya, hogy ha csak a vízgyűjtőn levő állomásokat kötjük össze, akkor a vízgyűjtő-terület egyes részei nem esnek egyik háromszögbe sem.

Feladat elkészítésének menete A háromszög módszer:

Feladat elkészítésének menete 4. A sokszög módszer Ha a mérőállomások a területen nem egyenletesen oszlanak el, a sokszög módszer alkalmazása előnyösebb. A háromszögek oldalainak felezésével és ezekre a pontokra merőleges állításával megrajzoljuk a sokszögeket.

Feladat elkészítésének menete Számítás: Minden sokszög középpontjában lévő mérőállomás 3 havi csapadékösszege. Majd ki kell számolni az összes sokszög területét (T1, T2, T3, …) de amelyik sokszög nem esik teljes mértékben a kijelölt területre, azoknak csak a területre eső részeit kell számolni. csap.összeg1*T1+csap.összeg2*T2+… összes terület

Csapadék jellemzése a mért értékek átlagával Táblázat a sokszög módszer számításához:

A feladatok beadásának előírásai Mappa Előlap Feladatleírás Módszerleírás Táblázatok Rajzok Leadási határidő: köv. óra Késés: naponta -1 pont