Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Szervezetfejlesztési Program ÁROP Budapest, Károlyi-Csekonics Rezidencia November 12. VÁLTOZÁSKEZELÉS FEJLESZTÉSI MÓDSZERTAN.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Munkaterv Miért szükséges, mik az előnyei?
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
A stratégiai tervezés módszertana
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Közösségfejlesztés és közösségi munka
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
Az ÚMVP intézményrendszere
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Egyeztetési folyamat A Társadalmi Egyeztetés Eljárási Normarendszere kötet és a RECE programban készült helyzetelemzés.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
VÁLTOZÁSOK MENEDZSELÉSE A FELSŐOKTATÁSBAN DINYA LÁSZLÓ: VÁLTOZÁSOK MENEDSZELÉSE A FELSŐOKTATÁSBAN TANULMÁNYA ALAPJÁN A BEMUTATÓT KÉSZÍTETTE SARIC DÁNIEL.
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
2011 május 4.Budapest Települési stratégiai energiatervezés a Coach BioEnergy projekt keretében Budapest, május 4.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Biztos Kezdet Gyerekházak
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A helyi identitás és kohézió erősítése TOP TOP
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
Tervezési folyamat.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI A közösségi tervezés, mint válasz a területfejlesztés aktuális kihívásaira Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI

A hazai közszféra fejlesztési gyakorlatának hiányosságai A térségek fejlesztési szereplői nem ismerik vagy nem vallják magukénak a tervdokumentumokban rögzített értékrendet, üzenetet Döntéseik során nem veszik figyelembe a térség terveinek üzeneteit sok fejlesztés zajlik, de nem ágyazódnak be a térségbe és nem tükrözik az érintettek minél nagyobb csoportjának elképzelését a fejlesztések sok vélt vagy valós kedvezőtlen hatással bírnak, sokan negatívan viszonyulnak, a többi fejlesztés nem kapcsolódik hozzájuk

Folyt. A közösségek nem érzik magukénak a fejlesztéseket, így nem válik természetessé hogy a létrejövő köz- és magánvagyont óvniuk és gondozniuk kell A külső szakértők nem „cserélhetők” le, de az a baj, hogy nem járják kellően körül a közösségek életminőségét érintő stratégiai kérdéseket

A közösségi tervezés vitathatatlan előnyei A fejlesztés valamennyi szereplőjének összhangja, elkötelezettsége a kezdeményezés iránt Demokratikus filozófiája A különböző tudásformák nem egymással versenyeznek, hanem ez teszi gyümölcsözővé

A közösségi tervezés fogalma Ha a tervezési folyamatba már annak egészen korai szakaszában is ténylegesen bevonják az érintetteket. Terjedésének a 80-as, 90-es évek fordulójától kibontakozó posztmodern tervezési irányzatok adtak lendületet, azaz … a tervező sokkal inkább a különböző tudásformák összehangolásáért felelős, nem a konkrét megoldások diktálásáért

Folyt. Egyre inkább elvárássá vált a közösség bevonása, amit nemzeti jogszabályok, tervezési módszertanok, nemzetközi egyezmények megkövetelnek. Az EU tervezési gyakorlatában hivatalosan előírják a közösségi bevonást (nem egyenlő a közösségi tervezéssel!). A hazai kapcsolódó jogszabályok alapvetően megfelelnek az EU-s előírásnak (egyes tervtípusok egyeztetése, társadalmi nyilvánosság biztosítása), de az előírt közösségi részvétel csak a minimum kritériumokat határozza meg.

Az érintettek bevonásának gyakorlati haszna A fejlesztés hatékony eszközeként értelmezhető A helyi érintettek bevonása az adott fejlesztésen túlmutató, a közösség szempontjából is jelentős hozadékokkal jár, értéket teremt önálló célnak is tekinthető Még ha nem is vezet lényegesen eltérő eredményre a hagyományos tervezéshez képest, a közösség aktivizálása akkor is hosszú távú hasznot eredményez Területfejlesztési jelentősége kézenfekvő, a tervezés társadalmasításában sokkal nagyobb eredményt képes elérni A terv és a fejlesztések társadalmi elfogadottsága is nagyobb

Közvetlen, azonnali előnyök A tervezés értékválasztást tükröz Integrált és komplex nézőpont Innovatív megoldások Valós igényű fejlesztés Konfliktusok minimalizálása, konszenzus A helyi szereplők elköteleződése, kötődése Nyertes-nyertes megoldások

Hosszú távú, közvetett társadalmi hozadékok Erősödik a társadalmi tőke, a közösség megtartó ereje Növekszik az emberek jóléte, javul egészségi állapotuk Aktivizálódik a közösség, erősödik érdekérvényesítő képessége, fejlődési potenciálja Nő a közösség stabilitása, egyéni szinten javul az esélyegyenlőség Erősödik a térségi identitás

Néhány tipikus felhasználási területe Térségi fejlesztés, önfejlesztés Területi tervek társadalmi-tartalmi egyeztetése, társadalmasítása Települési, kistérségi gazdaságfejlesztés Érdeksérelem, közösségi érdekérvényesítés Konfliktuskezelés

A bevonás elengedhetetlen feltételei és kockázatai 1. Motiváció: valamennyi érintett fél részéről nagy erőfeszítést igénylő (idő és energia) folyamat, pszichés nyomással, ami az emberi gyengeségekkel, konfliktusokkal való szembenézéskor keletkezik. Mindez olyan nehézségeket jelent, amelynek leküzdéséhez minimum az egyik félnek erősen motiváltnak kell lennie.

A bevonás elengedhetetlen feltételei és kockázatai 2. Erőforrások – idő és pénz: A helyi érintett csoportok azonosítása, megszólítása, a konfliktus kezelése, a konszenzus kialakítása a szokásosnál nagyobb időráfordítást igényel. A tervezésre fordított, gyakran előre nem is pontosan kalkulálható, kellő mennyiségű idő azonban alapfeltétele a sikernek.

A bevonás elengedhetetlen feltételei és kockázatai 3. Tervezői készségek: egy csoportos beszélgetés, vita levezetéséhez szaktudásra, speciális ismeretekre, készségekre van szükség. A nemzetközi szakirodalomban számos közösségi tervezési technikákról, animációs, facilitációs készségekről olvashatunk.

Módszertani alapok „Részvételi lépcső”: a bevonás szintjének meghatározása. Alapvető kérdés, hogy az adott feladathoz, valamely érintetthez milyen mértékű és jellegű bevonást rendeljük. Facilitáció – a folyamat segítése: animálás, moderálás. A facilitátor képes legyen úgy viszonyulni a tervezésbe bevontakhoz, hogy azok értékesnek és motiváltnak érezzék magukat. Ez befolyásolja ezt, hogy a csoport hogyan fog tudni együttműködni és milyen eredményeket fog elérni.

Folyt. Készségfejlesztés: a szereplők képessé tétele az együttműködésre. Egyik legnagyobb hozadéka, hogy fejlődnek az abban részt vevő személyek, kommunikációs, problémamegoldó, önszervező készségei. Közösségi tervezési technikák: a know-how. Fő előnyei: Célravezetőek (strukturálják a beszélgetést, kijelölik a feladatokat, megadják a lépéseket, időkorlátot) Demokratikusak (minden résztvevő egyenlő mértékben vesz részt, minden álláspont megjelenhet) Hatékonyak (konkrét, gyors eredményekhez vezet, a résztvevőket motiválja a sikerélmény) Tervezési folyamat: a projekt-ciklus. A folyamatban végig fenntartott párbeszéd miatt az értékelés, a visszacsatolás folyamatos. A tervezési-megvalósítási-visszacsatolási ciklusok egymásba olvadnak.

A közösségi tervezés gyakorlati lépései A tervezés előkészítése A tervezési folyamat megtervezése Helyzetfeltárás, helyzetértékelés Közösségi elemzés és tervezés

1. A tervezés előkészítése Helyi segítők rendelkezésre állása (kikre támaszkodhatunk?) Támogató helyi intézményrendszer Kapacitásfejlesztés (megvannak-e a személyes készségek, kompetenciák, közösségi tervezés technikáit ismerjük-e?) Az érintettek azonosítása, elemzése (milyen érintettek vannak milyen érdekekkel, kik a hátrányos helyzetűek?)

2. A tervezési folyamat megtervezése Előzetes helyzetértékelés Erőforrás-szükséglet felmérése Fókuszálás (egyértelmű-e a folyamat fókusza, mik a sikerkritériumok, mik az alapvető kockázatok?) A tervezési folyamat lépéseinek megtervezése (mik a stratégiai lépések, figyelembe vettük-e a helyi sajátosságokat, felmértük-e az emberi erőforrás- szükségletet?) Kommunikációs terv (van-e adatbázis a bevont partnerek címéről, telefonjáról, tervezzük-e hírlevél kiadását, van-e honlap, készülnek-e plakátok?)

3. Helyzetfeltárás, helyzetértékelés Statisztikai adatgyűjtés (mik a kulcsadatok, ellenőriztük- e az adatokat a helyiekkel, időbeli trendeket is bemutattunk-e, megtörtént-e az összehasonlítás más térségekkel?) Helyi adatok gyűjtése A részvételen alapuló helyzetfeltárás előkészítése (alakítottunk-e helyzetfeltáró csoportokat, megterveztük- e milyen időrendben milyen módszerrel végezzük?) Közösségi helyzetfeltárás (SWOT, összeírtuk-e a problémákat?) További vizsgálatok elvégzése Információk összefoglalása (dokumentáltuk-e, visszacsatoltuk-e az érintettek felé?)

4. A közösségi elemzés és tervezés Forgatókönyvek, szcenáriók elemzése Jövőkép (meg tudjuk-e fogalmazni, történt-e visszajelzés?) Stratégiai tervezés (azonosíthatók-e a szükséges akciótervek, felmerült-e külső szakértő bevonása, meghatározhatók-e a konkrét akciók, közvetítettük-e a tervezési partnerek, érintettek felé?) Operatív tervezés (meg tudjuk-e fogalmazni a projekteket, ki a projektek gazdája, biztosított-e a finanszírozás?) Nyomon követés (meghatároztuk-e közösen a siker kritériumait, a nyomon követési technikákat, rendszeresen értékeljük az előrehaladást, megfogalmazzuk-e a tanulságokat, megtörtént-e a visszacsatolás?)

Köszönöm a figyelmet!