II. Tenyésztési eljárások
Fajtatiszta tenyésztés
Fogalma: azonos fajtába, esetleg fajtaváltozatba tartozó állatok egymással való párosítása. Alkalmazási területei: - az árutermelésben versenyképes nagy világfajták tenyésztése - génmegőrzés - keresztezési partner előállítása Eljárásai: – Rokontenyésztés – Családtenyésztés – Vonaltenyésztés
- kiváló ős tulajdonságainak rögzítésére alkalmazzák, Rokontenyésztés: - kiváló ős tulajdonságainak rögzítésére alkalmazzák, -„csúcs”-tenyészállatok (donor tehenek, törzsbikák) előállítására használatos módszer, - kedvezőtlenül hat az életerővel kapcsolatos tulajdonságokra, - az utód származási lapjának első 4, ill. 5 nemzedékén belül ne forduljon elő azonos állat az anyai és apai oldalon. Családtenyésztés: - a legkiválóbb tehenek esetében megfelelő párosítást alkalmazva a legjobb utódokat meghagyjuk, és a családot célszerű párosítás révén tenyésztjük tovább a későbbi generációk során.
Vonaltenyésztés: Kialakítható: - leszármazási vonal, mint pl. magyar szürke fajta esetében - genetikai vonal: rokontenyésztéssel kialakított vonal - tenyészvonal: egy kiváló bika hímivarú utódai néhány generáción keresztül ugyancsak kiváló apaállatok lesznek. A szuperpárosítás révén a legjobb termelésű teheneket párosítják az ilyen bikákhoz.
Keresztezések
Vérfrissítő keresztezés Bel-tenyésztés Idegen tenyészetből való bika Eredmény: ugyanaz a jelleg, de nagyobb a heterozigozitás.
Nemesítő keresztezés 1. eredeti vérhányad csökkentése Példa: tejelő magyartarka kialakítása Magyartarka Jersey 1. eredeti vérhányad csökkentése 2. állandó vérhányad fenntartása
Fajtaátalakító keresztezés Magyartarka Holstein-fríz Fajtatiszta holstein-fríz
Criss-cross keresztezés Magyartarka Vörös holstein Végeredményben a követ-kező nemzedékek válta-kozva 33,3 % holstein és 66,6 % magyartarka, illetve 33,3 % magyar-tarka és 66,6 % holstein vérhányadúak lesznek. Ugyanez kipróbálásra került hazánkban – kutatási jelleggel – magyartarka és ayrshire fajtákkal is.
Rotációs keresztezés (Martonvásár) msz ch mt msz ch Magyartarka: Magyar szürke: Charolais: mt
Criss-cross keresztezés: Hungarofríz C J HF J HF Magyar tarka: Holstein-fríz: Jersey:
Kombinatív szarvasmarha keresztezések módszerei Klasszikus Reciprok Mt He He He Mt Li Ch Ba Li Ch Ba R-típusú anyatehén R-típusú anyatehén Végtermék
Kombinatív szarvasmarha keresztezések módszerei Tejelő populációra épülő He (a nőivarú állomány 25-33 %-ára) Tejelő típus Mt Li Ch Ba R-típusú anyatehén Végtermék
Húshasznú anyatehén állományok teljesítményének összehasonlítása egy tenyészetben Tulajdonságok MT HE MT X HE F1 Ellési % 76,6 79,6 82,6 Borjúkiesés választásig,% 5,4 8,2 5,6 Választott borjak az ellések %-ában 94,5 91,8 94,4 Tehénkiesés, % 17,6 8,4 5,5 Forrás: Nagy és mtsai. 1985
Az első ellési életkor és a két ellés közötti idő alakulása fajtánként Tulajdonságok HUF MT HF Első ellési kor, nap 829 915 869 2 ellés közti idő, a 2. elléskor, nap 384 406 416 2 ellés közti idő, a 3. elléskor, nap 385 403 429 2 ellés közti idő, a 4. elléskor, nap 373 397 392 Forrás: Bozó és mtsai. 1985
Laktációs termelés a hungarofríz és a Mt x HF keresztezett tehenek esetében (Bozó és mtsai. 1985) Tulajdonságok HUF MT X HF 1. laktáció Tej kg 4347 4364 Zsír kg 174,1 158,3 Zsír % 4,00 3,63 2. laktáció 5146 5064 201,3 184,0 3,91
Hízóbikák eredményei azonos környezetben, B gazdaság/ I. Genotípus n Hizl. végsúly kg Hizl. alatti súlygyarapodás, g/nap Életnapi csontoshús term. g/nap Ot 16 532 1083 574 Hf 18 1023 539 Hungaro-fríz A 536 1053 554 Hungaro-fríz B 516 956** 484*** **=P<0,01, ***= P<0,001 (Különbség az Ot-hoz képest)
Hízóbikák eredményei azonos környezetben, B gazdaság/ II. Genotípus n Életnapra jutó színhús-termelés, g/nap Takarmány értekesítés, abrak kg/kg Küllemi bírálati. pontszám Ot 16 432 3,8 80 Hf 18 389 4,8 60 Hungaro-fríz A 408 3,9 62 Hungaro-fríz B 341 4,2 51
A charolais fajtával végzett keresztezések néhány vágási eredménye Forrás Nagy és mtsai. (1992) Kisgergelyné Király A. és mtsai. (1989) Fajta és egyedszám (MTx HE) x CH, n=7 HF x CH, n=39 Ivar bika Vágási életkor, nap 519 484 Vágási súly, kg 469 561 Meleg felek tömege, kg 227 321 Első osztályú húsok mennyisége, kg 27,5 46,7 Rostélyos keresztmetszete, a 11-12 borda között cm2 102,6 89,2