A regionális gazdaságtan tárgya

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

A Szállítási feladat megoldása
Szállítási költségek és telephelyválasztás az élelmiszer-gazdaságban
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Cegléd 2012 Anyagvizsgáló laboratóriumi tevékenység a gyakorlatban Dr. Kovács Károly –Szemán László ügyvezető általános igazgató METALCONTROL Kft.
A piac Szakiskola.
Regionális gazdaságtan I.
A piaci alapfogalmak - Piac, kereslet, kínálat, ár - A kereslet
Fogalma, összefüggések
Mai előadás témái Van-e természetes piackörzet, avagy bárhol lehetnek a partnerek? Hogyan alakul a piackörzet az üzem körül? Hogyan befolyásolja a piaci.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Szállítási költségek, térséggazdálkodás
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA I.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 2. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 1. előadás 1 BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA Előadás: szerda óra, Laky Dezső terem (GO3) Előadó:
Regionális Gazdaságtan 5. előadás október 14. Prof. Dr. Lengyel Imre - Bajmócy Zoltán Szegedi Tudományegyetem Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési.
Regionális Gazdaságtan
Új klasszikus makroökonómia
REGIONÁLIS GAZDASÁGTAN 5-6. SZEMINÁRIUM Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési Intézet.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
A villamos és a mágneses tér
Piaci kereslet és kínálat
Észak Dél ellen.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Dr. Csapó János Egyetemi tanársegéd PTE-TTK-FI Turizmus Tanszék
Terek 2 (Nemes Nagy József: A tér a társadalomkutatásban)
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
ÁLLATORVOSI AGRÁRGAZDASÁGTAN
AGRÁRGAZDASÁGTAN II. Ágazati elemzések
III. A logisztika jövője
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
Telephelyelméletek, telepítési tényezők
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Regionális Gazdaságtan
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Költségminimalizálás, profitmaximalizálás
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI 1 Makroökonomia Szabó Richard VII.Előadás Növekedés, ciklusok Május.
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
ÁRBEVÉTEL ÉS PROFIT, FEDEZETI PONT ÉS ÜZEMSZÜNETI PONT
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Regionális gazdaságtan
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Tantárgyi tematika Területi gazdaságtan Nyíregyházi Főiskola, 2007/2008. II. félév Filepné dr. Nagy Éva.
Makroökonómia Keynesiánus modell összefoglalása.
Regionális gazdaságtan 3.
Területi mikrogazdaságtan
Telephelyválasztási tényezők Regionális gazdaságtan 4. gyakorlat.
HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI ( DEVELOPMENT FEATURES OF CROSS-BORDER REGIONS) A /2004/01/HU-74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült.
A csemegekukorica termesztésének üzemgazdasági elemzése egy integrátor példáján keresztül VIVIEN KEREKES Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Mikroökonómia Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Miskolci.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
9. fejezet Megjelenés a nemzetközi piacon
A településhierarchia és a településhálózat
INNOVÁCIÓS KÉPESSÉG, VERSENYKÉPESSÉG ÉS JÓLÉT BAROSS – DA07-DA-ELEM Szeged, október 19. Prof. Dr. Lengyel Imre MTA doktora, intézetvezető.
Regionális és vidékfejlesztési ismeretek
A piac és a piacgazdaság
Prof. Dr. Illés Béla* tanszékvezető egyetemi tanár
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Előadás másolata:

A regionális gazdaságtan tárgya a gazdaság általános törvényszerűség térbeni érvényesülésének, a térben létező gazdaság mozgástörvényeinek feltárása

Az alkalmazott gazdaságtudományokat két fő csoportja ágazati gazdaságtudomány (ipargazdaságtan, agrárgazdaságtan, kereskedelem gazdaságtan, stb.) funkcionális gazdaságtudomány (pénzügytan, munkagazdaságtan, marketing stb.).

„Egy pont gazdaság” modell a piac egységes, bármely vásárló azonos árszínvonal mellett bármelyik eladótól azonos eséllyel vásárolhat, a gazdasági viszonyok elsősorban az egységes piacon keresztül realizálódnak a szereplők a gazdasági intézkedésekre, folyamatokra azonosan, vagy közel azonosan reagálnak

Adottságok és a költségek B A D O P

Költségek alakulása 0 6 7 8 9

Költségfelszín alakulása

Költségfelszín töréspontja

Költségfelszín alakulása xA xB

Szállítási költségek azonosak A B A B

Szállítási költségek különbözőek A 0 B C

A gazdasági tér tagolódása

Cella-számlálás

Logisztikus görbe Ellátottsági szint Ellátottsági szint időpont (év) centrumtól való távolság (km)

Változások gyorsasága keresletnövekedés keresletnövekedés időpont (év) centrumtól való távolság (km)

THÜNEN mezőgazdasági telephelyelmélete külpiactól elszigetelt, önellátó (autark) államot vizsgál, középen az egyetlen piacot alkotó várossal város körüli földek minősége mindenütt azonos városi piacra történő szállítás lehetőségei és fajlagos költségei azonosak

WEBER ipari telephelyelmélete szabad versenyes kapitalizmust feltételez nyersanyagokból tetszés szerinti mennyiséget lehet beszerezni adott áron a munkaerő adott egyetlen pontszerű piacot vizsgál

LÖSCH térgazdasági elmélete mindegyik telephelyen a gazdasági tevékenység a termelő számára jövedelmező, a fogyasztók számára pedig hasznos a telephelyek olyan „sűrűn” helyezkednek el a térben, hogy piackörzeteikkel a teljes teret kitöltik bármilyen gazdasági tevékenységet bárki és bárhol végezhet a termelés és a kereskedelem térbeli kiterjedése (piackörzetei) a lehető legkisebbek a piackörzetek határánál a fogyasztók „közömbösek”, a két szomszédos termelő közül bármelyik kínálatából választhatnak

ISARD optimalizáláson alapuló telephelyelmélete a telepítési tényezők köre nem állandó, hanem folytonos mozgásban van tényezők helyettesíthetőek nemcsak a területi árak befolyásolják a termelés nagyságát az eltérő termékvolumenekhez más-más optimális telephely is tartozhat