Felelősséggel a környezetért!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEVEGŐ.
Advertisements

Milyen anyagok kerülnek a levegőbe?
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Felelősséggel a környezetért! Alapvetően azért nem erről szól a feladat! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Négy fal között – egészségesen. Négy fal között – egészségesen Pál János Levegő Munkacsoport Tatabánya, november 23.
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
A környezeti elemek I. A légkör
Solar rendszerek környezeti hatásai Ifj. Filó György.
Ózonpajzs védelmének világnapja
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A MEGSEBZETT FÖLD.
Flesh 2/12b ker. szi..
A víz globális környezeti problémái
Levegő védelme.
Az atmoszféra és a levegőszennyezés
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
6.ÓRA A LEVEGŐ SZENNYEZÉSE ÉS VÉDELME
LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Az üvegházhatás és a savas esők
A közlekedés és levegőszennyezés; A szmog
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
 legkisebb mértékűvé kell szorítani a képződő hulladék mennyiséget és veszélyességét!!!!  Sokan az életszínvonal emelkedésével magyarázzák a sok szemét.
Ismerjük meg a szmogot kicsit közelebbről.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Globális problémák.
A környezeti kockázatok csökkentése – Egészséges iskolai környezet Konferencia a beltéri légszennyezésről, Veszprém, Pannon Egyetem, december 18.
Az Éghajlatváltozás.
Szigyártó Erzsébet XI.B
EU szabályozás Légszennyezettség. EU szabályozás: Légszennyezettség A légszennyezettség csökkentésére számtalan európai rendelet és jogszabály létezik,
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
Vízszennyezés.
A légkör és a levegőszennyezés
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.

LÉGSZENNYEZÉS SAVAS KOMPONENSEINEK SZABÁLYOZÁSA es Oszlói jegyzőkönv 1999-es Göteborgi jegyzőkönyv kén-dioxid kibocsátás mennyiségéről rendelkezik.
BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó 17 th.
LEVEGŐTISZTASÁG-VÉDELEM
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Környezettechnika Levegőtisztaság-védelem
A savas eső következményei
Környezetvédelem.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
A LEVEGŐ FELHASZNÁLÁSA,SZENNYEZÉSE
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
Felelősséggel a környezetért! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Levegőtisztaság védelem
Környezetszennyezés globális következményei:
Az erdőirtás és környezeti hatásai
A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata; az energiatermelés Építés- és környezetföldtan 8.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
ELMONDOM HÁT MINDENKINEK!
Egy forgalmas koppenhágai úton történt vizsgálat szerint a helyszínen a PM10-szennyezettség több mint fele a városon kívülről származik, közel fele pedig.
A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ.
„Közlekedés és környezetvédelem”
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Emisszió források 1/15. ML csoport részére 2017.
Talaj (litoszféra - pedoszféra )
Globalizáció.
Előadás másolata:

Felelősséggel a környezetért! A kocsik által kibocsátott károsanyagok hatása a levegőre

Mi a levegőszennyezés? A levegőszennyezés gázokat, szilárd részecskéket és aeroszolokat tartalmaz, melyek megváltoztatják a légkör természetes összetételét. Ezek az anyagok károsak lehetnek az emberi egészségre, élő szervezetekre, talajra, vízre és a környezet más részeit károsíthatják.

2 fajtája: 2. Antropogén: 1.Természetes: ipari kémények és tevékenységek autók, kamionok kibocsátása mezőgazdaság erőművek- amik barnaszenet, olajat, vagy gázt égetnek el bányászat hulladéklerakók 1.Természetes: vulkánok erdőtüzek óceánokból származó tengeri sókl kozmikus por növényi pollenek mocsarak és nedves, vizes területek

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének jelentése : — A 10 mikronnál kisebb átmérőjű részecskék (PM10) egyharmad része a közúti forgalomból származik. A városokban ez az arány jóval magasabb, ötven százalék fölötti. — A gépjárművek okozta légszennyezésnek folyamatosan kitett, 30 éven felüli lakosság körében a vizsgált három országban évi 21 ezer idő előtti elhalálozás történik tüdő- és légúti megbetegedések következtében. Ez jóval magasabb érték, mint a balesetekből eredő elhalálozások száma.

— A vizsgált országokban a gépjárművek okozta légszennyezés évente 300 ezer légcsőhurut-megbetegedést okoz a felnőttek körében, és 162 ezer asztmás rohamot a gyerekeknél. Ez 16 millió munkanap — illetve a szokásos napi tevékenység — kiesését jelenti a 20 éven felüliek körében. — Ezen egészségügyi kihatások összes költsége a három országban évi 27 milliárd euró, ami magában foglalja mind a betegségből eredő fájdalom, rossz közérzet, életminőség-csökkenés eszmei értékét, mind az orvosi ellátás és a termeléskiesés pénzbeli vonzatait. Ez a három ország összesített bruttó hazai termékének 1,7%-a, fejenként évi 360 euró. Forrás: Air Mail, 1999. július

A légkört szennyező anyagok megoszása Légszennyezők A közlekedés részesedése az összes kibocsátásból Káros hatások Szén-monoxid 70% Egészségügyi problémák, globális felmelegedés Illékony szerves vegyületek 38% Egészségügyi problémák, savas esők Kén-dioxid 5% Nitrogén-oxid 41% Füstköd, savas esők, globális felmelegedés,algásodás Szén-dioxid 30% Globális felmelegedés Mérgező részecskék 23% Rákos megbetegedés, egyéb egészségügyi problémák CFC   A magaslégköri ózonréteg vékonyulása következtében egészségügyi problémák és a növényzet pusztulása, globális felmelegedés A kipufogóból távozó szag Kellemetlen érzés